De afschrijving auto – een verborgen kostenpost

De afschrijving van je auto is wat een occasion aan waarde verliest op maandelijkse of jaarlijkse basis, de waarde die overblijft wordt ook wel restwaarde genoemd. Bereken deze hier!

De restwaarde is daarom ook meer een bedrijfseconomisch begrip, aangezien de afschrijving van bijvoorbeeld een dure productiemachine ook meetelt in de winstberekeningen. Bij Wijkopenautos.nl zijn we echter alleen geïnteresseerd in het kopen van auto's. Jouw auto bijvoorbeeld. Op deze pagina lees je meer over hoe de afschrijving zich ontwikkelt, en wanneer dus in theorie het beste moment is om je auto te verkopen. Wil je alleen de restwaarde berekenen? Dan leggen we daar alles over uit. Of vul simpelweg je kenteken in bij onze taxatietool. De afschrijving (waardeverlies) is de uitkomst van de cataloguswaarde minus de dagwaarde.

Gratis online taxatie van je auto
 • Je ontvangt het geld direct na de verkoop.
 • Onze service is 100% gratis.
 • Wij melden je auto gratis en vertrouwd af en sturen je hiervan de bevestiging.

Afschrijving auto berekenen – hoe komt deze tot stand?

De afschrijving auto ontwikkelt zich in verschillende fases door het gebruiksleven van een auto. Dit uit zich min of meer in verschillende percentages afschrijving in leeftijd van de auto. Zodra een nieuw voertuig op kenteken wordt gezet, en dus als "occasion" de showroom uitrijdt, is de waarde al verminderd. Daarnaast wordt de ontwikkeling van de afschrijving ook mede bepaald door de kilometerstand, gebruikerssporen (zowel in het interieur als het exterieur) en het onderhoudsverleden. Al met al zijn deze factoren voor iedere auto zo divers dat het lastig is om een individuele berekening te maken. Bij Wijkopenautos.nl maken we daarom gebruik van de dagwaarde om een indicatie te geven van wat een auto waard is op basis van de dagwaarde. Deze berekening is gebaseerd op basis van wat de auto in eerste instantie kostte (nieuwwaarde), hoeveel kilometer de auto heeft gereden (kilometerstand) en het bouwjaar. Daarnaast is uiteraard het merk en het model van invloed. Een merk dat bekend staat om betrouwbaarheid houdt doorgaans meer restwaarde over dan een auto die veel onderhoud nodig heeft. Verder moet je ook rekening houden met hoe zuinig een auto is.

Factoren die de afschrijving auto bepalen

 • Leeftijd
 • De belangrijkste factor die de hoogte van de afschrijving bepaalt. Na de eerste paar jaar gaat deze het hardst. Sommige auto's schrijven tot wel 40% af in de eerste twee jaar. Daarna gaat het gelukkig minder hard. Als je een auto langer rijdt, schrijf je dus per jaar minder af.
 • Kilometerstand
 • Naast leeftijd is de kilometerstand een andere belangrijke factor voor de afschrijving auto. Toch loopt deze anders dan de leeftijd. Hoe minder je met de auto rijdt, des te langer de auto mee kan natuurlijk.
 • Merk
 • Sommige merken staan erom bekend dat ze duurzaam en waardevast zijn. De nieuwe(re) generatie Mazda's bijvoorbeeld, en natuurlijk Volkswagen die er een complete reclamecampagne aan heeft gewijd.
 • APK
 • Zodra een nieuwe auto wordt hoeft deze de eerste drie jaar nog geen APK keuring te ondergaan. Dit is een teken van veiligheid, en geeft ook aan dat er geen extra verborgen kosten bij de auto zitten. Onderhoud is dan ook niet verplicht, en vaak minder duur als bij een auto van 10 jaar oud.

Laat je auto nu taxeren:

Afschrijvingskosten per merk en model bij Wijkopenautos.nl

De afschrijving per auto kan zeer verschillen. Niet alleen per type auto, maar zelfs per merk hebben verschillende modellen verschillende afschrijvingskosten. Op het internet vind je genoeg informatie over de afschrijving van verschillende auto's, maar een recente lijst met auto's uit dezelfde klasse in een afschrijving overzicht is lastig te vinden. Zo wordt bijvoorbeeld de afschrijving van (kleine) SUV's met hatchbacks vergeleken, die in hetzelfde lijstje staan als stationwagons. Omdat we denken dat dit een vertekend beeld geeft, hebben wij de restwaarde auto berekend volgens onze taxatietool. Om het onderzoek transparant te houden, hebben we gekozen uit 6 verschillende auto's uit het hetzelfde bouwjaar met dezelfde kilometerstand.


Afschrijving auto berekenen bij stadsauto's

Type Auto Nieuwwaarde
Mitsubishi Space Star €12.490,-
Volkswagen Up €15.370,-
Renault Twingo €10.790,-
Skoda Citigo € 13.320,-
Peugeot 108 €15.080,-
Hyundai i10 €17.295

De gegevens uit deze tabel zijn gebaseerd op auto's met hetzelfde bouwjaar, aantal deuren, transmissie en brandstof. Aan deze prijzen kunnen geen rechten worden ontleend, aangezien de dagwaarde nog altijd variabel kan zijn.

Laat je auto nu taxeren: