Snel de cataloguswaarde auto berekenen?

De cataloguswaarde auto opzoeken kan met behulp van koerslijsten, maar het kan makkelijker! Zo kun je de cataloguswaarde van je auto berekenen.

Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Cataloguswaarde, nieuwwaarde, inruilwaarde… wij leggen je de verschillen uit, want al die waardes kunnen best verwarrend zijn.

Gebruik onze gratis online kenteken check voor direct inzicht in de dagwaarde van je auto.

Vul je kenteken in en ontvang direct een indicatie van de dagwaarde. In tegenstelling tot de cataloguswaarde is de dagwaarde de huidige waarde van je wagen.

Gratis een gegarandeerde prijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Wat is de cataloguswaarde van een auto?

Catalogus waarde auto

Gebruik jij de auto van de zaak betaal je bijtelling over de kilometers die je privé rijdt. Je moet de cataloguswaarde van je auto opzoeken om deze bijtelling te berekenen.

De verschillende termen zoals de nieuwwaarde, cataloguswaarde, aanschafwaarde en de dagwaarde maken het er ook niet eenvoudiger op.

Wat is de betekenis van cataloguswaarde?

De cataloguswaarde auto is de waarde van het voertuig op het moment dat het kentekenbewijs deel 1 is afgegeven. De cataloguswaarde auto is inclusief de BTW, BPM en eventuele accessoires aangebracht door de fabrikant.

  • Waarvoor gebruiken we de cataloguswaarde auto?

De catalogus waarde auto is ook bekend als catalogusprijs. En de Belastingdienst gebruikt de cataloguswaarde voor de Belasting voor Personenauto's en Motorrijtuigen (BPM) en voor het berekenen van de bijtelling in het geval van een leaseauto.

Belastingtechnisch gezien is daarom de auto cataloguswaarde een belangrijk begrip bij nieuwe auto's. De catalogusprijs auto wordt gebruikt om de restwaarde van occasions te berekenen door de afschrijving (leeftijd + kilometerstand) van de cataloguswaarde af te trekken.

Wat is de betekenis van nieuwwaarde?

De nieuwwaarde auto of nieuwprijs en de cataloguswaarde auto worden vaak door elkaar gebruikt. Echter is er een verschil. De nieuwwaarde is het bedrag dat je nu zou betalen voor de aanschaf van dezelfde of een soortgelijke wagen.

De nieuwprijs is marktafhankelijk en een momentopname, daarom verschillen de nieuwwaarde en de cataloguswaarde vaak.

  • Waarvoor gebruiken we de nieuwwaarde auto?

Bij het afsluiten van een verzekering wordt er vaak een nieuwwaarde regeling aangeboden. Deze nieuwwaarde regeling houdt in dat de verzekering bij diefstal of total loss de nieuwprijs uitkeert.

Hoe deze nieuwwaarde regeling werkt verschilt per verzekeraar. Soms is deze alleen van kracht als je de eerste eigenaar van een auto bent.

Wat is de betekenis van aanschafwaarde?

De aanschafwaarde is zoals het woord impliceert de prijs op het moment van aanschaf. De af-fabriek accessoires worden hier ook bij meegeteld.

De aanschafwaarde kan aanzienlijk verschillen van de cataloguswaarde of de nieuwwaarde auto. De autodealer kan bijvoorbeeld een actie hebben lopen waardoor de wagen 10% goedkoper is op moment van aanschaf dan de cataloguswaarde, of je kunt natuurlijk zelf afdingen op de prijs.

  • Waarvoor gebruiken we de aanschafwaarde?

De aanschafwaarde wordt net zoals de nieuwwaarde gebruikt bij een auto verzekering. Een aanschafwaarde regeling staat dus gelijk aan de nieuwwaarde regeling.

Soms wordt er een minimumbedrag gehanteerd bij de aanschafwaarde regeling. De verzekeraar vergoedt dan de dagwaarde plus een bepaald percentage.

Wat is de betekenis van dagwaarde?

De dagwaarde is de prijs die je op dit moment voor een occasion krijgt. Door auto taxeren kom je achter de dagwaarde van een auto.

Bij het achterhalen van de dagwaarde wordt gekeken naar merk, model, kilometerstand en bouwjaar. Maar ook de staat van een auto is heel belangrijk.

  • Waarvoor gebruiken we de dagwaarde?

De dagwaarde wil je weten bij verkoop en bij aankoop van een occasion of het afsluiten van een verzekering van een tweedehandswagen. Daarnaast is de dagwaarde essentieel bij het vaststellen en uitkeren van schade of het berekenen van bijtelling.

Gratis online taxatie

2. Cataloguswaarde auto of nieuwprijs berekenen?

Cataloguswaarde auto nieuwprijs

Denk je aan het kopen van een nieuwe wagen of het aanschaffen van een lease auto? Dan raden wij je aan om eerst de cataloguswaarde auto te berekenen. Met het bepalen van de cataloguswaarde weet je hoeveel je kwijt bent aan BTW, BPM en aan de eventuele bijtelling.

De Belastingdienst rekent de catalogusprijs of nieuwwaarde auto ook mee als vermogen en dus heeft het aanschaffen van een nieuw voertuig invloed op je jaarlijkse belastingaangifte.

Maar hoe bereken je de cataloguswaarde van een auto of nieuwwaarde? De cataloguswaarde opzoeken of de nieuwprijs berekenen wordt veelal gedaan aan de hand van koerslijsten. De RDW biedt een online check aan waar je de cataloguswaarde auto via je kenteken online ontvangt. Tevens de nieuwwaarde auto opzoeken is hier geen probleem.

3. Waar kun je de cataloguswaarde auto opzoeken?

Als je de cataloguswaarde auto opzoeken wil, dan is de makkelijkste manier de aankoopfactuur. De cataloguswaarde van je auto is op deze factuur te vinden.

Een andere manier om de catalogus waarde auto te berekenen is via een tool van de RDW.

wijkopenautos.nl autowaarde berekening

  • Geen cataloguswaarde auto berekenen
  • Dagwaarde auto berekening
  • Geen BPM berekenen
  • Gratis professionele taxatie
  • Auto verkoop binnen 24 uur
  • Geen opvraag technische voertuiggegevens

RDW Kentekencheck

  • Cataloguswaarde auto berekenen
  • Geen dagwaarde auto berekening
  • BPM berekenen
  • Geen gratis professionele taxatie
  • Geen auto verkoop binnen 24 uur
  • Opvraag technische voertuiggegevens mogelijk

Instelling van de verzekering

  • Geen cataloguswaarde auto berekenen
  • Dagwaarde auto berekening
  • Geen BPM berekenen
  • Geen gratis professionele taxatie
  • Geen auto verkoop binnen 24 uur
  • Geen opvraag technische voertuiggegevens

4. Waarom de cataloguswaarde auto opzoeken?

Je vraagt je af: Wat is de cataloguswaarde van mijn auto?, maar vraag jij je ook wel eens af waarom je deze cataloguswaarde wil opzoeken?

Catalogusprijs auto voor de Belastingdienst

Het BPM wordt berekend aan de hand van de cataloguswaarde, of beter gezegd, het BPM is een percentage van de catalogusprijs. Maar hoe hoger de cataloguswaarde, hoe hoger de BPM is niet helemaal correct. Als je een personenauto bezit, dan is het BPM afhankelijk van het CO2 uitstoot.

De bijtelling is ook een percentage van de catalogusprijs dat je moet betalen als je een leaseauto van de zaak ook als privé gebruikt. Dit bedrag is inclusief het BTW en BPM.

Sinds januari 2017 heeft het kabinet een aantal wijzigingen doorgevoerd wat betreft de bijtelling. Het aantal bijtellings-categorieёn is verlaagt van 4 naar 2.
Daarnaast gaat het percentage bijtelling omhoog naar 22% voor leaseauto's en naar 4% voor elektrische auto's. Met deze wijzigingen in de bijtelling wil het kabinet het gebruik van volledige elektrische auto's stimuleren.

De nieuwwaarde auto voor de verzekering

Ben je in bezit van een voertuig in Nederland dan moet je verplicht een autoverzekering afsluiten. Mocht je schade hebben aan je wagen dan wordt dat vaak gedekt door je verzekering.

Bij het afsluiten van een verzekering is de nieuwwaarde auto en cataloguswaarde opzoeken een belangrijk onderdeel. Zo hanteren verzekeraars de nieuwwaarde regeling. Dit houdt in dat als je wagen schade heeft opgelopen of het voertuig is total loss verklaard de nieuwprijs auto wordt gedekt door de verzekering.

De duur van deze nieuwwaarde regeling verschilt per verzekeraar en de nieuwprijs bepaalt de hoogte van de premie. Een hogere nieuwprijs betekent een hogere premie.

Op de hoogte zijn van de catalogusprijs of nieuwprijs zorgt ervoor dat je jouw auto juist kunt verzekeren en je niet voor verrassingen komt te staan bij het uitkeren van schades.

5. De dagwaarde op basis van de cataloguswaarde auto

Je auto verkopen voor een eerlijke prijs? Daarmee kunnen wij je helpen. Zowel met de dagwaarde berekenen op basis van de catalogusprijs als een soepele verkoop.

  • Kenteken invullen om een indicatie van de dagwaarde te ontvangen;
  • Afspraak maken in de vestiging voor professionele taxatie;
  • Dagwaarde op basis van de cataloguswaarde ontvangen;
  • Vrijblijvend bod op basis van de taxatiewaarde.

Wij kijken altijd naar wat jouw auto écht waard is op basis van de catalogus waarde auto. Daarom is ons bod altijd het beste. Akkoord? Dan kan de verkoop al binnen 24 uur rond zijn en nemen wij de administratieve afhandeling gratis van je over!

We streven ernaar om de verkoop voor jou zo soepel mogelijk te laten verlopen. Start eenvoudig jouw gratis online waardebepaling en ontvang vrijblijvend een gegarandeerde prijs voor jouw auto.

6. Veelgestelde vragen

V : Wat is de cataloguswaarde van een auto?

A : De cataloguswaarde auto is de waarde van het voertuig op het moment dat het kentekenbewijs deel 1 is afgegeven.

De cataloguswaarde auto is inclusief de BTW, BPM en eventuele accessoires aangebracht door de fabrikant.

V : Waarvoor wordt de cataloguswaarde van een auto gebruikt?

A : De cataloguswaarde auto is ook bekend als de catalogusprijs. De Belastingdienst gebruikt de cataloguswaarde voor de Belasting voor Personenauto's en Motorrijtuigen (BPM), en voor het berekenen van de bijtelling in het geval van een leaseauto.

Belastingtechnisch gezien is daarom de auto cataloguswaarde vooral een belangrijk begrip bij nieuwe auto's.

Weten wat je auto echt waard is? Doe onze gratis online waardebepaling en ontdek het snel!

V : Waar vind ik de cataloguswaarde van mijn auto?

A : Als je de cataloguswaarde auto opzoeken wil, dan is de makkelijkste manier de aankoopfactuur. De cataloguswaarde van je auto is op deze factuur te vinden.

Een andere manier om de cataloguswaarde van je auto op te vragen is via een tool van de RDW.

De dagwaarde van je auto berekenen? Vul dan onze gratis kenteken check in en ontvang deze razendsnel! Voer de zelfevaluatie uit om vervolgens de echte waarde te berekenen

V : Wat is het verschil tussen cataloguswaarde en aanschafwaarde?

A : De aanschafwaarde is de prijs die je hebt betaald voor je auto bij de dealer. Deze kan aanzienlijk verschillen van de cataloguswaarde.

De autodealer kan bijvoorbeeld een actie hebben lopen waardoor de wagen 10% goedkoper is op moment van aanschaf dan de cataloguswaarde.



Hoe onze klanten onze service beoordelen

goed bod en snelle afwikkeling.
A.G.P. v. | Arnhem | Toyota AYGO 2019 09.05.2022
Goede en eerlijke beoordeling van de kopers. Uiterst vriendelijk en een goed bod. Vrijdags verkocht, 's maandags het geld al op de rekening. Top!
M.J.W. V. | Groningen | Citroen C1 2009 22.11.2017
alles is naar wens afgehandeld
Gerard v. | Apeldoorn | Mazda 323 1999 29.07.2017