Een zekere zaak: verzeker je tweedehandsauto!

Het is verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Maar wat is nu handig voor jouw occasion? Beperkt-casco? Allrisk? Wat betekent dit allemaal? Ontdek de beste oplossing met de wijkopenautos.nl-verzekeringsgids!

11.06.2018

Tweedehandsauto verzekeren

1. Verzekeringsplicht geldt ook voor jouw tweedehands auto

In Nederland is een autoverzekering verplicht – ook voor tweedehandsauto’s. De algemene gedachte hier achter: bij ongevallen kan de schade, vooral letselschade, zeer hoog oplopen.

De meeste Nederlanders zijn niet in staat om zelf voor deze kosten op te komen. Om te vermijden dat mensen met onbetaalbare schulden komen te zitten, geldt er dus een algemene verzekeringsplicht.

Verplicht WA-verzekerd

Deze verzekeringsplicht omvat echter enkel de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Je moet jezelf dus verplicht verzekeren tegen schade die je aan andere toedient.

De schade aan je eigen gezondheid wordt bij een auto-ongeluk gedekt door je ziektekostenverzekering. Bij lange na niet zo ernstig, maar toch vervelend is schade aan je eigen auto. Deze wordt door de WA-verzekering niet gedekt.

Wat dekt jouw autoverzekering?

Schade aan je eigen auto kan ontstaan door allerlei oorzaken. Autobezitters moeten niet enkel rekening houden met ongelukken, maar bijvoorbeeld ook met hagel of diefstal. Een normale basisverzekering dekt deze schade vrijwel nooit. De WA-verzekering dekt alleen jouw eigen aansprakelijkheid.

Er zijn verschillende verzekeringen beschikbaar, maar welke loont zich nu eigenlijk echt voor jouw tweedehandsauto?

2. Verschillende soorten autoverzekeringen voor jouw tweedehands auto

Tweedehandsauto verzekeren

Als je een tweedehandsauto koopt ben je vanaf dag één verplicht om een verzekering af te sluiten. Onverzekerd de weg op gaan is strafbaar in Nederland.

Het soort polis dat je het beste af kunt sluiten is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de waarde van je auto, de leeftijd van je auto en het gebruiksprofiel. Ook is het belangrijk om te bedenken of een cascodekking gewenst is.

Bij autoverzekeringen kom je vaak het woord casco tegen. Verzekeraars gebruiken dit woord om te verwijzen naar de auto zelf. Zo dekt een WA-verzekering dus de aansprakelijkheid van anderen tegenover jou en een (beperkt) casco je auto zelf!

In Nederland heeft een autobezitter grofweg de keuze tussen drie verzekeringen, de WA, WA Plus en All Risk verzekering. Wat houden deze verzekeringsvormen in en wat zijn de verschillende voor- en nadelen?

De basisverzekering: WA (wettelijke aansprakelijkheid)

De WA-verzekering biedt het verplichte minimum en dekt jouw eigen wettelijke aansprakelijkheid. Dit omvat letselschade aan anderen alsook schade aan andere auto’s of bijvoorbeeld gebouwen.

  • Voordelen: De WA-verzekering biedt de goedkoopste verzekeringsvorm. De gemiddelde prijs voor een WA-verzekering bedraagt slechts een paar tientjes per maand.
  • Nadelen: Je hebt niet altijd alles in eigen hand. Met een WA-verzekering ben je slechts basis verzekerd. Schade aan je eigen auto betaal je zelf. En als iemand je zijspiegel eraf rijdt zonder een briefje achter te laten, dan draai je zelf voor de kosten op.

Beperkt-Casco: dekking tegen schade door anderen

De Beperkt-Casco verzekering (ook wel beperkt-casco genoemd) biedt de gulden middenweg. Een stukje prijziger dan de gebruikelijke WA-verzekering maar met dekking tegen schade die je zelf niet veroorzaakt hebt, alsook tegen schade veroorzaakt door bijvoorbeeld het weer. Ook diefstal kan je laten meeverzekeren bij de Beperkt-Casco verzekering.

  • Voordelen: De Beperkt-Casco verzekering biedt indien gewenst ook dekking tegen schade die veroorzaakt wordt door anderen, of door omstandigheden die je zelf niet in de hand hebt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ruitschade of hagelschade.
  • Nadelen: In zekere zin is de WA-Plus vlees noch vis. Indien je een prijzige auto hebt en bijvoorbeeld niet de middelen om een nieuw model te kopen indien je een ongeluk hebt, biedt de Beperkt-Casco niet afdoende zekerheid. Als je geen chique auto hebt is diefstal ook niet heel waarschijnlijk.

Allrisk: zorgeloos onderweg voor een aardige duit

Voor nieuwe auto’s en duurdere tweedehandsauto’s is de allrisk-verzekeringsoptie (ook wel: volledig-casco) vaak de beste keuze. Met een allriskverzekering ben je tegen alle schade verzekerd, ook tegen schade die je zelf veroorzaakt en waar je zelf schuld aan hebt.

  • Voordelen: Met een uitgebreide allriskverzekering kan je volledig onbezorgd de weg op. Zolang je je aan de regels houdt (alcohol, rijomstandigheden) biedt een allriskverzekering volledige dekking tegen schade aan je eigen voertuig en dat van anderen, alsook tegen diefstal en schade door het weer.
  • Nadelen: Een allriskverzekering kan een stuk prijziger zijn. De uiteindelijke premie hangt af van de leeftijd van de bestuurder, woonplaats, auto, bouwjaar enz.

3. Waar let je op bij de beste verzekering voor tweedehandsauto’s?

De beste verzekering voor tweedehandsauto’s

Bij het afsluiten van een verzekering voor een gebruikte wagen dien je voornamelijk rekening to houden met de waarde en leeftijd van de auto.

Relatief dure, jongere occasions kan je het beste in ieder geval meeverzekeren tegen diefstal. Behalve als je een garage hebt, natuurlijk.

Ook je rijgedrag is relevant. Rij je heel veel kilometers per jaar? Dan is de kans op schade door een ongeval een stuk groter en een allriskverzekering dus logischer.

Daarnaast speelt ook mee wat je eigen (financiële) omstandigheden zijn. Zou je echt in de problemen komen in het geval van schade aan je auto? Dan is een allriskverzekering een veilige optie. Wil je je relatief dure occasion eigenlijk alleen gebruiken op vakantie? Dan is een allrisk wellicht weer een minder logische optie, maar WA+diefstal slim. Weeg dus goed de voor- en nadelen af van de verschillende polissen.

Goed onderzoek en geen haastige beslissingen zorgen dat jij de goedkoopste autoverzekering op de kop tikt.

De vuistregel is echter dat een volledig-casco zich alleen loont voor auto’s tot 5 jaar oud. Hierna wegen de mogelijke voordelen simpelweg niet meer op tegen de premies. Hierna is een beperkt-casco, wellicht op maat gesneden op jouw eisen, waarschijnlijk de beste keuze. Lees zoals altijd goed de polis door!

Onze diensten