Het brandstofverbruik berekenen bij wijkopenautos.nl

Hoe kun je de brandstofkosten berekenen?

Het brandstofverbruik auto is een belangrijk onderdeel bij het kiezen voor een auto. Brandstof zal altijd een hoge kostenpost blijven bij het auto rijden. Kies een zuinige auto met een brandstof die bij jou past. Daarnaast maak je ook gebruik van onze tips om het brandstofverbruik auto te verminderen.

Brandstofverbruik auto

Is het brandstofverbruik auto in de praktijk hetzelfde als op papier wordt aangegeven? Op papier wordt vaak het gemiddelde brandstofverbruik van een auto aangegeven en het verbruik binnen de bebouwde kom en daarbuiten. Hoe kom je achter het werkelijke verbruik en welke soorten brandstof zijn er?

Onthoud bij de brandstofkosten berekenen dat het brandstofverbruik van een auto nooit statisch is en bij elke persoon verschillend. Het verbruik op de snelweg is vaak lager dan bij remmen en optrekken in woonwijken. En het individuele rijgedrag speelt ook een rol bij het benzineverbruik auto.

Brandstofverbruik auto op basis van fabrieksopgave

Naast het gemiddelde van het brandstofverbruik in verschillende situaties wordt er bij de specificaties van de auto ook gesproken over fabrieksopgave. Dit is het het verbruik dat de fabrikant opgeeft.

Een auto verbruikt meer brandstof in de praktijk. Gemiddeld wordt er 40% meer brandstof gebruikt. Deze verschillen komen door de manier van testen in de fabriek. Het verbruik fabrieksopgave vind je op het energielabel. Lees hier meer over het brandstofverbruik auto en het energielabel.

Het brandstofverbruik auto verschilt sterk per auto, maar ook per persoon. Jouw rijstijl heeft vooral invloed op het verbruik.

Bij het aanschaffen van een auto is het belangrijk om te letten op het verbruik. Niet alleen bespaar je brandstofkosten, ook betaal je voor zuinige auto’s minder BPM en Motorrijtuigenbelasting.

1. Soorten brandstof auto

Welke brandstof jij kiest voor je auto hangt nauw samen met jouw rijstijl. Ga jij de auto intensief gebruiken of slechts voor korte afstanden? Welke brandstof past bij jou?

 • Benzine
  Een benzine auto is geschikt voor mensen die tussen de 15.000 en 20.000 km per jaar rijden. Benzine is een brandstof die overal in Europa te vinden is. Er zijn verschillende benzine soorten: Euro 95, Euro 98 en E10.
 • Diesel
  Diesel auto’s zijn een verantwoorde keuze voor iemand die veel rijdt. Laten we zeggen bij 30.000 km per jaar of meer is een diesel een voordelige keuze. Trailer, caravan of andere zware lading vervoeren? Een diesel heeft een sterke trekkracht.
 • Full hybride
  Het bereik bij een hybride auto is beperkt. Je rijdt deels elektrisch en deels op brandstof. Een full hybride auto is heel erg geschikt voor korte afstanden en als stadsvervoer. Het opladen van de accu wordt mede gedaan bij het remmen en optrekken. Voor lange ritten op snelwegen is deze auto een stuk minder geschikt.
 • Plug-in hybride
  Een plug-in hybride verbruikt alleen brandstof als er overgeschakeld wordt op de brandstofmotor. Tijdig opladen voorkomt dit. Bij overschakeling op de reguliere motor wordt er vaak meer verbruikt omdat een elektromotor veel gewicht heeft. Het verschilt per auto wat de actieradius is.
 • Elektrisch
  Het bereik bij elektrisch is beperkt. Rijd jij veel naar het buitenland? Dan moet je goed nagaan of elektrisch rijden een oplossing is. Niet overal in Europa zijn evenveel oplaadpunten te vinden voor elektrische auto’s.
 • LPG/CNG
  LPG of CNG is een goedkoop alternatief. Alleen niet elke auto wordt standaard uitgerust met een verbrandingsmotor die dit aan kan. De inbouw van zo’n verbrandingsmotor gaat ten koste van de ruimte in je kofferbak en kost enkele duizenden euro’s. De brandstofkosten liggen gemiddeld 40% lager dan bij diesel of benzine, maar de tank mogelijkheden zijn beperkt.

2. Verbruik auto berekenen

Wil jij weten wat het brandstofverbruik auto is op basis van jouw rijstijl? Bij wijkopenautos.nl hebben we een handige manier om dit te berekenen. Met de onderstaande afbeelding bereken jij gemakkelijk het brandstofverbruik van jouw auto.

Brandstofverbruik auto per km

Brandstofkosten berekenen

Nu we het brandstofverbruik weten, kunnen we de brandstofkosten berekenen. Daarvoor hebben we alleen de brandstofprijzen nog nodig.

Benzine

 • €1,746 per liter

Diesel

 • €1,428 per liter

LPG

 • €0,776 per liter

De bovengenoemde brandstofprijzen zijn op basis van adviesprijzen in augustus 2019. Deze kunnen per tankstation veranderen.

3. Het brandstofverbruik auto verminderen doe je zo

Het brandstofverbruik auto hangt nauw samen met jouw rijstijl. Door je rijstijl te veranderen valt er een hoop te besparen. Brandstofverbruik van je auto verminderen doe je met deze tips van wijkopenautos.nl:

 • Rij beheerst: Zorg voor voldoende afstand op je voorligger zodat je niet constant hoeft te remmen en op te trekken. Schakel ook op tijd om brandstof te besparen.
 • Onderhoud de wagen goed: Bij goed onderhoud komt minder slijtage en dat zorgt voor brandstofbesparing.
 • Bandenspanning: Bij zachte banden is er meer rolweerstand en meer slijtage.
 • Gewicht: Haal onnodige spullen uit de auto. Extra gewicht kost meer brandstof.
 • Luchtweerstand: Verminder de luchtweerstand door bijvoorbeeld de fietsendrager te verwijderen en ramen dicht te laten.
 • Cruisecontrol: Een constante snelheid bespaart brandstof.
 • Minder remmen: Laat je auto afremmen op de motor. Laat bijvoorbeeld het gas los als je op een rotonde af rijdt.
 • Zuinig met de airco: Het gebruiken van de airco leidt tot een hoger brandstofverbruik auto.
 • Maak minder korte ritten: Een auto verbruikt meer als de motor koud is. Korte ritten meer brandstof dan lange ritten. Voor een korte rit kun je het best de fiets pakken of even lopen.

Het brandstofverbruik auto verminderen doe je natuurlijk door bewust te rijden en ook door regelmatig onderhoud niet over te slaan. Daarnaast drukt een zuinig exemplaar ook het brandstofverbruik auto.