Bereken de dagwaarde auto via onze taxatietool

De dagwaarde auto is een bekend begrip op de occasionmarkt. Zowel bij het kopen als verkopen van een voertuig is het belangrijk om te weten wat de auto waard is.

Wie zijn auto te koop zet wil eerst weten wat deze waard is. Datzelfde geldt voor iemand die een auto op het oog heeft. Om zeker te zijn dat je niet teveel betaalt kijk je wat de waarde is.

wijkopenautos.nl helpt je bij het kopen en verkopen van je auto. Via onze taxatietool bepaal je binnen 30 seconde gratis de dagwaarde auto. Let erop dat de staat van het voertuig hier niet wordt meeberekend. Voor de exacte waarde van de auto kom je vrijblijvend langs bij een van onze vestigingen.

Taxeren
Afspraak maken
Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Online taxatie van jouw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als jij dat wilt

1. Wat is de auto RDW dagwaarde

Auto waarde van verschillende modellen

Ben jij nieuwsgierig naar jouw huidige auto waarde? wijkopenautos.nl heeft een gratis kentekencheck voor iedere tweedehands auto om de dagwaarde van jouw occasion te bepalen.

Onze berekeningen zijn gebaseerd op de database van het RDW met daarin de cataloguswaarde van alle personenauto's en bestelauto's in Nederland. Afgaand op de gemiddelde afschrijving (kilometerstand + leeftijd) wordt de auto waarde berekend.

De waardebepaling RDW online gaat uit van een standaardmodel. Wij maken onderscheid in het type motor om tot een objectieve auto waarde te komen. Hierbij wordt de kenteken check gebruikt zodat we de gegevens uit het RDW register kunnen gebruiken.

De RDW heeft ook zijn eigen dagwaarde auto check, maar deze geeft de autowaarde niet weer. De RDW koerslijsten bevatten alleen technische voertuiggegevens, zoals brandstoftype, zuinigheidslabel enzovoorts.

De verschillen tussen de dagwaarde auto berekenen bij ons of de huidige waarde auto bepalen via de RDW kenteken check vind je in de onderstaande tabel.

wijkopenautos.nl

 • Geen exacte autowaarde
 • Waarde auto berekenen
 • Gratis waardecheck
 • Autowaarde online
 • Tweedehands autowaarde
 • Geen technische voertuiggegevens
 • Vrijblijvend bod op de auto

RDW Kentekencheck

 • Wel exacte auto waarde
 • Geen waarde auto berekenen
 • Gratis waardecheck
 • Geen autowaarde online
 • Geen tweedehands autowaarde
 • Technische voertuiggegevens
 • Geen vrijblijvend bod op de auto

Overige waarde auto check

 • Geen exacte auto waarde
 • Waarde auto berekenen
 • Gratis waardecheck
 • Autowaarde online
 • Tweedehands autowaarde
 • Geen technische voertuiggegevens
 • Vrijblijvend bod op de auto

Waardeverlies van de auto

De dagwaarde auto bepalen is geen nattevingerwerk. Met alleen de RDW nieuwwaarde als uitgangspunt, bepaal je niet de exacte auto waarde, omdat het hier gaat om een gebruikte auto. Zo daalt na verloop van tijd de huidige auto waarde vanwege de afschrijving.

Hoe langer je het voertuig in gebruik hebt, hoe lager de dagwaarde en dus hoe lager de waarde waarvoor de auto wordt verkocht. Het afnemen van waarde door gebruik noemt men afschrijving.

Bij het verkopen van een occasion wil je een zo hoog mogelijke verkoopprijs ontvangen. Een optie is inruilen, maar dat is alleen voordelig als je een nieuwe wagen wilt aanschaffen. Daarnaast wil de garage natuurlijk verdienen aan jouw wagen en doen ze dus een lager bod dan de werkelijke autowaarde.

Belangrijk is dat je onze objectieve online waardebepaling vooraf doet om de werkelijke dagwaarde auto te checken. Een tweede optie is om de autowaarden van tweedehands auto's te vergelijken op online occasion verkoop sites. Vergelijk deze verkoopprijzen met de dagwaarde van jouw auto en bepaal zo de beste waarde auto om te verkopen.

De beste optie is je wagen langsbrengen voor een gratis waardebepaling bij een van onze vestigingen voor de meest objectieve autowaarde! De huidige waarde auto is zo berekend!

Gratis online taxatie

De dagwaarde auto onwikkeling

De tweedehands auto waarde blijft nooit hetzelfde. Het bouwjaar van je auto is naast merk en model een grote factor van de autowaarde. Dit is iets om rekening mee te houden bij de verkoop, waardebepaling of wanneer je benieuwd bent naar de dagwaarde auto van bijvoorbeeld 12 jaar of ouder.

Probeer voor het einde van het jaar je occasion te verkopen, omdat je het jaar erop bij de auto waarde berekening een lagere prijs krijgt. Een voorbeeld: Check de autowaarde met onze taxatietool in december. Een maand later bereken je deze dagwaarde opnieuw en lijkt je auto een jaar ouder.

Ook potentiële kopers berekenen gratis de RDW auto waarde om te vergelijken. De autowaarde van een wagen die in bijvoorbeeld januari is gebouwd, blijft op papier langer behouden. Het verschil in tijd is minimaal, maar in prijs genoeg om doorslag te geven bij de auto verkoop.

Waarom is de auto waarde belangrijk?

 • Bij het kopen van een auto
 • Bij het verkopen van je auto
 • Voor de verzekering
 • Uit nieuwsgierigheid

Er zijn verschillende situaties waarin het handig is om te weten hoeveel je auto waard is. Stel je voor dat je op zoek bent naar een occasion.

Je komt een auto tegen die jouw aandacht trekt en je maakt een afspraak met de verkoper. Om te controleren of de prijs die de verkoper vraagt een eerlijke prijs is kijk je wat de dagwaarde van de auto is. Vraagt de verkoper te veel? Dan geef je dit aan of zoek je verder naar een andere auto. Op deze manier bescherm je jouw eigen portemonnee.

Denk ook aan het moment dat je jouw eigen auto te koop zet. Zelfstandig bepalen wat de auto waard is, is lastig. Zeker wanneer je geen autokenner bent, maar ook voor mensen die wel veel kennis van auto’s hebben is het handig om vooraf de dagwaarde auto te berekenen. Zo heb je een betere indicatie van wat jouw auto waard is en loop je minder snel geld mis. Je vraagt namelijk niet een te lage prijs.

Daarnaast kan het zijn dat je schade aan je auto krijgt of dat je auto wordt gestolen. In dat geval krijg je te maken met de verzekering.

Of je geld terugkrijgt is afhankelijk van hoe een ongeluk tot stand is gekomen en hoe je bent verzekerd. Is je auto total loss of is deze gestolen? Dan heb je kans dat de verzekeraar de dagwaarde aan je uitkeert of een bedrag dat gebaseerd is op de dagwaarde.

Tot slot is het handig om de dagwaarde auto op te vragen wanneer je nieuwsgierig bent naar de auto waarde. Je twijfelt erover om een nieuwe auto te kopen en wilt weten wat je nog krijgt voor de huidige auto. Het berekenen van de huidige autowaarde helpt je bij deze beslissing.

2. Verschillende autowaarden

Wanneer er wordt gesproken over de waarde van een auto dan kan dit over verschillende type waarden gaan. Belangrijk is dat het duidelijk is over welke waarde er wordt gesproken. Onderstaand een tabel met de verschillende auto waarden en uitleg.

Dagwaarde auto

 • De nieuwwaarde van de auto verminderd met de slijtage en afschrijving.

Taxatiewaarde auto

 • De waarde die wordt vastgesteld bij taxeren van de auto.

Verkoopwaarde auto

 • De prijs waarvoor de auto te koop wordt aangeboden.

Waardebepaling autoo

 • De waarde die wordt bepaald na grondige taxatie.

Marktwaarde auto

 • Geeft aan wat het voertuig waard is op de markt.

Sloopwaarde auto

 • Het bedrag dat je voor je auto ontvangt bij de sloop.

3. Dagwaarde van je auto zelf berekenen

Anders dan de RDW dagwaarde berekening is het geen exacte wetenschap om de waarde te berekenen voor de verkoop. Elke autowaarde bepaling is uniek.

Om een voorbeeld te nemen: twee identieke tweedehands Volkswagen Golfs komen uit het jaar '15. Uit de kentekencheck blijkt dat beide occasions ongeveer dezelfde auto waarde hebben met een bijna identieke kilometerstand.

Bij de taxatie van de actuele autowaarde wordt echter duidelijk dat deze flink uiteenloopt. Terwijl de ene Volkswagen Golf nog een plaatje is om te zien, heeft de andere lakschade en technische mankementen. Hierdoor zit er een groot verschil in wat men ervoor wil betalen, terwijl de tweedehands auto waarde RDW veel hoger is.

Je actuele autowaarde kan alleen door gecertificeerde taxateurs worden vastgesteld. Experts kijken verder dan mooie velgen, verse distributieriem of glimmende lak. Zij nemen gratis alle onderdelen in beschouwing en bepalen de algehele auto waarde in zijn unieke staat.

Gespecialiseerd in dagwaarde auto berekenen

Bij wijkopenautos.nl, als RDW erkend autobedrijf, zijn we gespecialiseerd in het bepalen van de autowaarde. Ons taxatieproces wordt slechts in een half uur tijd uitgevoerd door professionals. Daarbij komt de werking van de motor aan bod, staat van de lak, het interieur en extra opties, accessoires zoals navigatie of boordcomputer.

We zijn ook benieuwd naar het onderhoud van het voertuig bij de taxatie. Door middel van een proefrit wordt het prestatievermogen en de wegligging getest. Is dat gebeurd, dan is de waardebepaling compleet en krijg je direct een bod op je tweedehands auto. Geheel vrijblijvend en vijf dagen geldig, zodat je de tijd kunt nemen om erover na te denken.

Ga je akkoord met onze auto waarde? Dan ronden wij de verkoop gratis af! Zo heb je een goed bod op je auto, accurater dan de dagwaarde en maken wij de auto waarde naar je over!

wijkopenautos.nl

 • Dagwaarde
 • Auto inruilen
 • Waarde verkoop

Autobedrijven

 • Dagwaarde
 • Auto inruilen
 • Geen waarde verkoop

Online auto waarde check

 • Dagwaarde
 • Geen auto inruilen
 • Geen waarde verkoop

Dagwaarde verkopen op autoverkoopsites

Helaas ben jij niet de enige die een wagen verkoopt, daarom bepalen particuliere verkopers wat hun aanbod waard is op basis van andere advertenties. Waar vind je de meest objectieve auto waarde bepaling dan?

Aan het bouwjaar of het aantal kilometers kun je weinig veranderen. Bij het bepalen van de autowaarde zijn niet alleen het merk en type, maar juist de eerste indruk van belang. Lever je auto schoon en opgeruimd op. Een glimmende auto is meer waard dan een voertuig met kruimels. Extra onderhoud zoals een grote of kleine beurt en een nieuwe APK geven de auto waarde nog een boost.

De RDW, dagwaarde en de autoverzekering

De dagwaarde auto RDW is ook een begrip uit de verzekeringswereld. Verzekeraars gebruiken deze RDW auto waarde als je occasion schade heeft opgelopen of als verzekeraars de auto 'economisch total loss' verklaren.

Zo wordt de dagwaarde auto gebruikt om de premie bepalen als je een autoverzekering afsluit. Verzekeraars berekenen de premie die je volledige auto waarde dekt bij diefstal of total loss.

De dagwaarde vind je niet alleen bij wijkopenautos.nl. Iedere Autoverzekeraar maakt zijn eigen berekening. Echter is het niet altijd duidelijk hoe deze berekening tot stand komt, en ook de actuele dagwaarde auto wordt niet altijd getoond. De premie weer wel.

Zo kan het ook zijn dat je bij een verzekeraar een hogere dagwaarde ontvangt en dus een hogere premie betaalt. In dat geval krijg je bij een lagere RDW auto waarde ook een lagere autoverzekeringspremie, maar is de uit te keren dagwaarde ook lager.

De huidige waarde auto opvragen is dus altijd verstandig, gratis en vrijblijvend. Denk hierbij ook aan verschillende dagwaardes die verschillende berekeningen geven. Vergelijken en goed voorbereiding levert kan je veel besparen!

Top 10 meest populaire automerken 2014 - 2017

Meest populaire autokleuren

wijkopenautos.nl is de marktleider in het kopen van tweedehands auto’s in Nederland. Vele klanten hebben al gebruik gemaakt van de taxatiedienst via de website. Wij wilden achterhalen welke automerken er het meest langskomen bij onze vestigingen. Voor dit doel zijn alle voertuigen geanalyseerd van 2014 tot 2017 in alle 27 vestigingen in Nederland.

Het resultaat is verwerkt in een infographic.

Autowaarde Volkswagen Polo 1.2 Bluemotion

De Volkswagen Polo is het bekendste model op de Nederlandse weg. Dit komt doordat de Polo een goede combinatie weet te maken tussen sportief, comfortabel en professioneel.

Het berekenen van de waarde auto van je Volkswagen Polo kan met onze kenteken tool. Hieronder is een overzicht te zien van het waardeverloop van een Volkswagen Polo 1.2 Bluemotion die 20.000 kilometer per jaar rijdt.

 

Volkswagen Polo 1.2 Bluemotion

 • 2014 Nieuw: €16.124
 • 2015 Dagwaarde: €12.667
 • 2016 Dagwaarde: €11.057
 • 2017 Dagwaarde: €9.601
 • 2018 Dagwaarde: €8.426

Waarde auto Fiat Panda 0.9T 63kW Lounge

De Fiat Panda wordt gezien als een moderne, compacte en ruime auto. De Fiat Panda is zeer functioneel met een mooi en strak ontwerp.

De waarde auto berekenen van je Fiat Panda kan direct via onze website binnen een aantal tellen. Onderstaand is het waardeverloop te zien van een Fiat Panda die 20.000 kilometer per jaar rijdt.

 

Fiat Panda 0.9T 63kW Lounge

 • 2014 Nieuw: €12.695
 • 2015 Dagwaarde: €8.250
 • 2016 Dagwaarde: €6.992
 • 2017 Dagwaarde: €5.919
 • 2018 Dagwaarde: €4.965

Dagwaarde Audi A4 TFSI

Oorspronkelijk was de Audi A4 voornamelijk bedoeld voor de zakelijke markt, maar deze auto heeft ook op de particuliere markt een belangrijke positie weten te bewerkstelligen. Momenteel is het een van de populairste auto’s op de Nederlandse wegen.

Bekijk hieronder het verloop van de autowaarde van de Audi A4 die 20.000 kilometer per jaar rijdt.

Audi A4 TFSI

 • 2014 Nieuw: €38.860
 • 2015 Dagwaarde: €25.958
 • 2016 Dagwaarde: €23.129
 • 2017 Dagwaarde: €19.926
 • 2018 Dagwaarde: €17.478

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Het was een hele goede ervaring, met prima service.
Jan S. | Dordrecht | Citroen C4, 2010 24.06.2019
Ik ben zeer tevreden vriendelijke mensen, het bid was goed ik heb niks te klagen zou er zo weer heen gaan.
Richard G. | Arnhem | Daihatsu Cuore, 2005 23.06.2019
Snel geholpen en een eerlijke prijs gekregen.
Mireille G. | Rotterdam | Opel Agila, 2011 20.06.2019

Gratis online taxatie