Bereken de dagwaarde auto via onze taxatietool

De dagwaarde auto is een bekend begrip op de occasionmarkt. Zowel bij het kopen als verkopen van een voertuig is het belangrijk om te weten wat de auto waard is.

Wie zijn auto te koop zet wil eerst weten wat deze waard is. Datzelfde geldt voor iemand die een auto op het oog heeft. Om zeker te zijn dat je niet teveel betaalt kijk je wat de waarde is.

Wijkopenautos.nl helpt je bij het kopen en verkopen van je auto. Via onze taxatietool bepaal je binnen 30 seconde gratis de dagwaarde auto. Let erop dat de staat van het voertuig hier niet wordt berekend. Voor de exacte waarde van de auto kom je vrijblijvend langs bij een van onze vestigingen.

Gratis online taxatie van je auto
  • Je ontvangt het geld direct na de verkoop.
  • Onze service is 100% gratis.
  • Wij melden je auto gratis en vertrouwd af en sturen je hiervan de bevestiging.

Wat is de auto RDW dagwaarde

Wat is de auto RDW dagwaarde

Wijkopenautos.nl heeft een gratis kentekencheck voor iedere tweedehands auto om de dagwaarde en verkoopwaarde van jouw occasion te bepalen. Onze berekeningen zijn gebaseerd op de RDW database met daarin de cataloguswaarde van alle personenauto's en bestelauto's in Nederland. Afgaand op de gemiddelde afschrijving (kilometerstand + leeftijd) wordt de auto waarde berekend. De waardebepaling RDW online gaat uit van een standaardmodel. Wij maken onderscheid in het type motor om tot een objectieve auto waarde te komen. Hierbij wordt de kenteken check gebruikt zodat we de gegevens uit het RDW register kunnen gebruiken. De RDW heeft ook zijn eigen dagwaarde auto check, maar deze geeft de autowaarde niet weer. De RDW koerslijsten bevatten alleen technische voertuiggegevens, zoals brandstoftype, zuinigheidslabel enzovoorts. De verschillen tussen de dagwaarde auto berekenen bij ons of de waarde bepalen auto via de RDW kenteken check vind je in de onderstaande tabel.

Wijkopenautos.nl
waarde auto berekening
RDW
Kentekencheck
Overige waarde auto check
Autowaarde exact ✘  ✔  ✘ 
Waarde auto berekenen ✔  ✘  ✔ 
Gratis waardecheck ✔  ✔  ✔ 
Autowaarde online ✔  ✘  ✔ 
tweedehands autowaarde ✔  ✘  ✔ 
Technische voertuiggegevens ✘  ✔  ✘ 
Vrijblijvend bod op de auto ✔  ✘  ✔ 

Waardeverlies van de auto

De dagwaarde auto bepalen is geen nattevingerwerk. Met alleen de RDW nieuwwaarde als uitgangspunt, bepaal je niet de exacte auto waarde of verkoopwaarde, omdat het hier gaat om een gebruikte auto. Zo daalt na verloop van tijd de auto waarde vanwege de afschrijving. Hoe langer je het voertuig in gebruik hebt, hoe lager de dagwaarde en dus hoe lager de verkoopwaarde. Het afnemen van waarde door gebruik noemt men afschrijving. Bij een occasion verkopen wil je dus een zo hoog mogelijke verkoopprijs ontvangen. Een optie is inruilen, maar dat is alleen voordelig als je een nieuwe wagen wilt aanschaffen. Plus, garagebedrijven willen aan jouw wagen verdienen en dus doen zij een lager bod dan de werkelijke autowaarde. Belangrijk is dat je onze objectieve online waardebepaling vooraf doet om de werkelijke dagwaarde auto te checken. Een tweede optie is om de autowaarden en verkoopwaarden van tweedehands auto's te vergelijken op online occasion verkoop sites. Vergelijk deze verkoopprijzen met de dagwaarde van jouw auto en bepaal zo de beste verkoopwaarde auto. Ten derde breng je jouw wagen langs voor een gratis waardebepaling bij een van onze vestigingen voor de meest objectieve autowaarde!

De dagwaarde auto onwikkeling

De tweedehands auto waarde blijft nooit hetzelfde. Het bouwjaar van je auto is naast merk en model een grote factor van de autowaarde. Dit is iets om rekening mee te houden bij de verkoop, waardebepaling of wanneer je benieuwd bent naar de dagwaarde auto van bijvoorbeeld 12 jaar of ouder. Probeer voor het einde van het jaar je occasion te verkopen, omdat je het jaar erop bij de auto waarde berekening een lagere prijs krijgt. Een voorbeeld: Check de autowaarde met onze taxatietool in december. Een maand later bereken je deze dagwaarde opnieuw en lijkt je auto een jaar ouder. Ook potentiële kopers berekenen gratis de RDW auto waarde om te vergelijken. De autowaarde van een wagen die in bijvoorbeeld januari is gebouwd, blijft op papier langer behouden. Het verschil in tijd is minimaal, maar in prijs genoeg om doorslag te geven bij de auto verkoop.

De RDW auto waarde berekenen - Een voorbeeld
Op het moment dat een nieuwe auto in de showroom staat hangt er een pittig prijskaartje aan, maar daarna daalt de autowaarde vlot, onder meer vanwege afschrijving. Die is gebaseerd op het gemiddelde waardeverlies van jouw merk en model auto. Voor de RDW dagwaarde berekening worden deze gegevens gebruikt om te bepalen hoeveel de auto nog waard is. Hier beneden zie je hoe de auto waarde zich ontwikkelt bij een Volkswagen Golf, door de RDW op kenteken gezet in oktober '15.

Autowaarde berekenen Opel Corsa
Benieuwd naar meer autowaarde informatie? In dit voorbeeld nemen we een gebruikte Opel Corsa uit 2014 onder de loep. Auto waarde nieuw: €14.450,-. Zelfs bij populaire modellen van degelijke automerken gaat de dagwaarde achteruit. Gemiddeld gaat er bijna 1/3 van de prijs af in het eerste jaar, daarna ongeveer 6% per jaar. Na 4 jaar kom je uit op een waardevermindering van wel 40% auto waarde verlies. In deze autowaarde berekening gaan we uit van ongeveer 15.000 kilometer per jaar. Deze tabel visualiseert de dagwaarde auto RDW ontwikkeling op de Opel Corsa, op kenteken gezet door de RDW in december '14.


Waarom is de auto waarde belangrijk?

  • Bij het kopen van een auto
  • Bij het verkopen van je auto
  • Voor de verzekering
  • Uit nieuwsgierigheid

Er zijn verschillende situaties waarin het handig is om te weten hoeveel je auto waard is. Stel je voor dat je op zoek bent naar een occasion. Je komt een auto tegen die jouw aandacht trekt en je maakt een afspraak met de verkoper. Om te controleren of de prijs die de verkoper vraagt een eerlijke prijs is kijk je wat de dagwaarde van het voertuig is. Vraagt de verkoper te veel? Dan geef je dit aan of zoek je verder naar een andere auto. Op deze manier bescherm je jouw eigen portemonnee.

Denk ook aan het moment dat je jouw eigen auto te koop zet. Zelfstandig bepalen wat de auto waard is, is lastig. Zeker wanneer je geen autokenner bent, maar ook voor mensen die wel veel kennis van auto’s hebben is het handig om vooraf de dagwaarde auto te berekenen. Zo heb je een betere indicatie van wat jouw auto waard is en loop je minder snel geld mis. Je vraagt namelijk niet een te lage prijs.

Daarnaast kan het zijn dat je schade aan je auto krijgt of dat je auto wordt gestolen. In dat geval krijg je te maken met de verzekering. Of je geld terugkrijgt is afhankelijk van hoe een ongeluk tot stand is gekomen en hoe je bent verzekerd. Is je auto total loss of is deze gestolen? Dan heb je kans dat de verzekeraar de dagwaarde aan je uitkeert of een bedrag dat gebaseerd is op de dagwaarde.

Tot slot is het handig om de dagwaarde auto op te vragen wanneer je nieuwsgierig bent naar de auto waarde. Je twijfelt erover om een nieuwe auto te kopen en wilt weten wat je nog krijgt voor de huidige auto. Het berekenen van de autowaarde helpt je bij deze beslissing.

Verschillende autowaarden

Wanneer er wordt gesproken over de waarde van een auto dan kan dit over verschillende type waarden gaan. Belangrijk is dat het duidelijk is over welke waarde er wordt gesproken. Onderstaand een tabel met de verschillende auto waarden en uitleg.

Waarde auto Uitleg
Dagwaarde auto De nieuwwaarde van de auto verminderd met de slijtage en afschrijving.
Taxatiewaarde auto De waarde die wordt vastgesteld bij taxeren van de auto.
Verkoopwaarde auto De prijs waarvoor de auto te koop wordt aangeboden.
Waardebepaling auto De waarde die wordt bepaald na grondige taxatie.
Marktwaarde auto Geeft aan wat het voertuig waard is op de markt.
Sloopwaarde auto Het bedrag dat je voor je auto ontvangt bij de sloop.

Dagwaarde van je auto zelf berekenen

Anders dan de RDW dagwaarde berekening is de verkoopwaarde auto berekenen geen exacte wetenschap. Elke autowaarde bepaling is uniek. Om een voorbeeld te nemen: twee identieke tweedehands Volkswagen Golfs komen uit het jaar '15. Uit de kentekencheck blijkt dat beide occasions ongeveer dezelfde auto waarde hebben met een bijna identieke kilometerstand. Bij de taxatie van de actuele autowaarde wordt echter duidelijk dat deze flink uiteenloopt. Terwijl de ene Volkswagen Golf nog een plaatje is om te zien, heeft de andere lakschade en technische mankementen. Hierdoor zit er een groot verschil in wat men ervoor wil betalen, terwijl de tweedehands auto waarde RDW veel hoger is.

Je actuele autowaarde kan alleen door gecertificeerde taxateurs worden vastgesteld. Experts kijken verder dan mooie velgen, verse distributieriem of glimmende lak. Zij nemen gratis alle onderdelen in beschouwing en bepalen de algehele auto waarde in zijn unieke staat. Bij Wijkopenautos.nl, als RDW erkend autobedrijf, zijn we gespecialiseerd in het bepalen van de autowaarde. Ons taxatieproces wordt slechts in een half uur tijd uitgevoerd door professionals. Daarbij komt de werking van de motor aan bod, staat van de lak, het interieur en extra opties, accessoires zoals navigatie of boordcomputer. We zijn ook benieuwd naar het onderhoud van het voertuig bij de taxatie. Door middel van een proefrit wordt het prestatievermogen en de wegligging getest. Is dat gebeurd, dan is de waardebepaling compleet en krijg je direct een bod op je tweedehands auto. Geheel vrijblijvend en vijf dagen geldig, zodat je de tijd kunt nemen om erover na te denken. Ga je akkoord met onze auto waarde? Dan ronden wij de verkoop gratis af! Zo heb je een goed bod op je auto, accurater dan de dagwaarde en maken wij de auto waarde naar je over!

Waarde auto Wijkopenautos.nl Autobedrijven Online auto waarde check
Dagwaarde
Auto inruilen
Verkoopwaarde auto

Dagwaarde verkopen op autoverkoopsites

Helaas ben jij niet de enige die een wagen verkoopt, daarom bepalen particuliere verkopers wat hun aanbod waard is op basis van andere advertenties. Waar vind je de meest objectieve auto waarde bepaling dan? Aan het bouwjaar of het aantal kilometers kun je weinig veranderen. Bij het bepalen van de autowaarde zijn niet alleen het merk en type, maar juist de eerste indruk van belang. Lever je auto schoon en opgeruimd op. Een glimmende auto is meer waard dan een voertuig met kruimels. Extra onderhoud zoals een grote of kleine beurt en een nieuwe APK geven de auto waarde nog een boost.

De RDW, dagwaarde en de autoverzekering

De dagwaarde auto RDW is ook een begrip uit de verzekeringswereld. Verzekeraars gebruiken deze RDW auto waarde als je occasion schade heeft opgelopen of als verzekeraars de auto 'economisch total loss' verklaren. Zo wordt de dagwaarde auto gebruikt om de premie bepalen als je een autoverzekering afsluit. Verzekeraars berekenen de premie die je volledige auto waarde dekt bij diefstal of total loss. De dagwaarde vind je niet alleen bij Wijkopenautos.nl. Iedere Autoverzekeraar maakt zijn eigen berekening. Echter is het niet altijd duidelijk hoe deze berekening tot stand komt, en ook de actuele dagwaarde auto wordt niet altijd getoond. De premie weer wel. Zo kan het ook zijn dat je bij een verzekeraar een hogere dagwaarde ontvangt en dus een hogere premie betaalt. In dat geval krijg je bij een lagere RDW auto waarde ook een lagere autoverzekeringspremie, maar is de uit te keren dagwaarde ook lager. De autowaarde opvragen is dus altijd verstandig, gratis en vrijblijvend. Denk hierbij ook aan verschillende dagwaardes die verschillende berekeningen geven. Vergelijken en goed voorbereiding levert kan je veel besparen!

Top 10 meest populaire automerken 2014 - 2017

Wijkopenautos.nl is de marktleider in het kopen van tweedehands auto’s in Nederland. Vele klanten hebben al gebruik gemaakt van de taxatiedienst via de website. Wij wilden achterhalen welke automerken er het meest langskomen bij onze vestigingen. Voor dit doel zijn alle voertuigen geanalyseerd van 2014 tot 2017 in alle 25 vestigingen in Nederland.

Het resultaat is verwerkt in een infographic.

Laat je auto nu taxeren:

Veelgestelde auto waarde vragen

Een auto verkopen, de autowaarde berekenen of je voertuig verzekeren gaat gepaard met veel vragen. Over het proces, wat er bij komt kijken, waar op te letten of de verschillende autowaarde gerelateerde termen die niet iedereen kent. Veel mensen stellen dezelfde vragen, Wijkopenautos.nl geeft eerlijk en transparant antwoord op alle vragen.V: Als ik op internet 'dagwaarde auto' Google en ik vul mijn kenteken in krijg ik op allerlei verschillende verkoop sites verschillende antwoorden als autowaarde, net als die koerslijsten of bij verzekeringen. Hoe kan dat en waar zit het verschil?
A: Goede vraag. Het klinkt inderdaad vreemd dat verschillende auto verkoop sites andere prijzen geven. Belangrijkste redenen hiervoor zijn extra opties en accessoires die verschillende sites of koerslijsten soms niet meenemen. Als je de auto waarde controleert om een auto te verzekeren krijg je waarschijnlijk een autowaarde, aangezien de hoogte van de auto dagwaarde bepalend is voor de premie. In theorie kun je zeggen dat je bij de verzekeraar die de laagste dagwaarde geeft minder premie betaalt. Ook vraag je bij een aantal verzekeraars enkel de premie op, maar niet de dagwaarde auto.
V: Veel mensen hebben het ook vaak over "waarde auto schatten". Wat houdt dat precies in?
A: Het schatten van een auto is een begrip dat vaker in België of Duitsland wordt gebruikt, hiermee wordt in veel gevallen ook de taxatie bedoeld. In de praktische zin van het woord heeft een auto schatten vaker iets te maken met het inruilen van een occasion. Hierbij wordt enkel naar de dagwaarde gekeken door de RDW dealer, waarna de auto kort wordt geïnspecteerd. Een auto schatten is daarmee iets anders dan een volwaardige taxatie.
V: Wanneer ik een autoverzekering afsluit, maandelijkse premie betaal en een ongeluk krijg, ontvang ik dan de de dagwaarde van toen ik de verzekering afsloot?
A: Helaas niet. Het voertuig is alweer een jaar ouder. De dagwaarde blijft niet hetzelfde. Het uitgekeerde bedrag wordt opnieuw bepaald aan de hand van dezelfde berekening die de autoverzekeraar eerder bepaalde. In theorie kun je zeggen dat de autoverzekeraar die de hoogste dagwaarde online berekent ook de hoogste dagwaarde uitkeert.
V: Ik hoor vaak dat de occasion dagwaarde niet alleen gebruikt wordt voor de auto waardebepaling, maar ook bij autoverzekeringen. Waar komt dat vandaan?
A: Dagwaarde auto is niet alleen belangrijk bij de auto verkoop. Ook is dit een belangrijke indicator voor de autoverzekering wanneer de tweedehands auto schade heeft. Is de schade groter dan de auto waarde? Dan wordt hij 'economisch total loss' verklaart. In dat geval wordt de dagwaarde uitgekeerd en kan een vergelijkbare auto gekocht worden.
V: Wat is de rol van de RDW bij de dagwaarde auto?
A: De dagwaarde wordt inderdaad ook wel eens de 'RDW dagwaarde auto' genoemd. Reden hiervoor is dat de dagwaarde auto gebaseerd wordt op de gegevens van de RDW, zoals de voertuiggegevens (Merk, model, bouwjaar).
V: Wordt alleen de dagwaarde auto gebruikt bij het bepalen van de premie als ik een autoverzekering wil afsluiten?
A: Nee. De autoverzekeringspremie wordt door de verzekeraar gebaseerd op de carrosserievorm, leeggewicht en brandstof. Daarnaast is ook de leeftijd van de bestuurder plus het aantal schadevrije jaren van belang. Deze zijn voor iedereen anders, terwijl de dagwaarde auto berekening op een aantal vaste gegevens gebaseerd wordt.
V: Kan ik ook bij de RDW mijn autowaarde bepalen?
A: De RDW bepaalt geen prijzen anders dan de nieuwprijs dus kan de dagwaarde auto niet direct worden vastgesteld. De RDW faciliteert de gegevens over de auto. Deze worden geïnterpreteerd door onze taxatietool, waardoor wij de auto waarde bepalen.
Laat je auto nu taxeren: