Handelsprijs auto berekenen? Hoe doe je dat?

Wat is de handelsprijs van jouw auto? Of de handelswaarde? Deze kan de dealer vaststellen, maar verschilt per dealer. Hoe helpen wij jou aan de handelsprijzen?

Er zijn verschillende interpretaties van de term handelsprijs auto. Er wordt gesproken van handelsprijzen wanneer auto’s te koop staan voor een lagere prijs dan normaal. Zonder afleverbeurt en met minimale garantie.

Voor jou is de handelswaarde auto relevant die jou het meest oplevert. Wij weten niet wat elke dealer voor je auto zal geven, maar wil je weten hoe het zit met de waarde van jouw auto? Gebruik dan onze taxatietool.

Nog geen afspraak voor kosteloze dagwaarde bepaling in de vestiging? Maak direct een afspraak via de kentekencheck!

Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Gratis online taxatie van jouw auto

Ontvang de definitieve verkoopprijs rechtstreeks vanuit huis

Verkoop alleen als jij
dat wilt en het geld wordt direct overgemaakt op je rekening

1. Wat zijn handelsprijzen?

Handelsprijs auto

De term handelsprijzen wordt gebruikt bij auto's die bij een dealer te koop staan voor een lagere prijs dan normaal. Deze kunnen zo worden meegenomen, zonder de afleverbeurt en met een minimale garantie.

Wat zijn meeneemprijzen?

Wanneer de dealer adverteert met 'handelsprijzen' of 'meeneemprijzen' kan dit daarom duiden op auto's die al iets langer in de showroom staan, of auto's die plaats moeten maken.

Dit is dan ook het moment waar het verkopen van jouw auto om de hoek komt kijken. Wanneer je jouw auto wilt inruilen bij een garagebedrijf krijg je soms de mogelijkheid om de auto in te ruilen op handelsbasis.

De handelsprijs ligt daardoor altijd een stuk lager, omdat er geen onderhoud of opknapbeurt bij zit voordat het garagebedrijf de auto verkoopt aan een andere klant (en dus de auto voor een handelsprijs verkoopt).

In het geval van handelsprijzen betekent dat dus dat er weinig winstmarge op de auto zit, evenals garantie. Handelsprijzen zijn daarmee goedkoper.

Een auto kopen voor de handelsprijs scheelt geld, maar komt ook met risico. Mocht er iets stuk gaan aan de auto en jij hebt geen garantie dan zijn de kosten voor jezelf! Een kostenpost waar je niet op zit te wachten.

Direct verkopen is goedkoper!

Veel makkelijker is het nog om je auto direct te verkopen. Door middel van een online kenteken check zie je meteen de dagwaarde van je auto. Dit is wat je auto op papier waard is, gebaseerd op de nieuwwaarde.

Maak vervolgens een gratis afspraak voor een taxatie in één van onze vestigingen en verkoop direct je auto! Na de waardebepaling doet de taxateur een bod op je auto waarvoor je hem meteen kunt verkopen.

Ga je akkoord? Dan regelen wij de vrijwaring, afmelding en maken we het bedrag meteen over.

Voordelen van verkopen bij wijkopenautos.nl

Eerst je auto zelf verkopen voordat je een nieuwe koopt voor de handelsprijs? Zoek contact en verkoop hem bij ons! Dit zijn onze voordelen:

 • Kosteloze service van begin contact tot eind
 • Taxatie in de vestiging mogelijk binnen 24 uur
 • Snelle taxatie in 30 minuten en een vrijblijvend bod
 • Overname van administratie
 • Veilige overdracht van geld naar je bankrekening
 • Vrijblijvend, dus of je verkoopt beslis je zelf

2. Van nieuwwaarde naar meeneemprijs

Zo duidelijk als de prijzen van nieuwe auto's zijn, zo lastig is het om de waarde in te schatten van occasions.

Mede mogelijk gemaakt door het feit dat auto's continu in waarde verliezen, moeten we niet alleen kijken naar het bouwjaar en de kilometerstand, het merk en model zijn daarbij ook bijzonder belangrijk.

Zo zijn er auto's die makkelijk en minder makkelijk hun waarde verliezen, maar na een aantal jaar en kilometers is het voor veel autohandelaren een lastige klus om een auto met winst door te verkopen.

Let op! Bij het inruilen van je auto aan een dealer lever je altijd in op de prijs.

Het is algemeen bekend dat wanneer je een auto verkoopt of inruilt bij een handelaar je altijd inlevert op de hoogste prijs, ieder bedrijf heeft immers te maken met winstmarges.

Daar komt nog bij dat de kosten voor bijvoorbeeld onderhoud en verkoopklaar maken niet opwegen tegen de waarde van de auto.

Tegelijkertijd, een auto kopen bij een handelaar voor de handelsprijs is een synoniem voor een lage prijs, zonder al te veel garantie. Handelsprijzen voor auto's zijn daarmee moeilijk te verklaren begrippen.

Het is dan ook een optie om de auto online te adverteren bij online verkoopsites, maar de vraag is in hoeverre dit rendabel is, aangezien een advertentie op een online marktplaats plaatsen geld kost, zonder dat je zeker weet dat je de auto kwijt raakt voor de hoogste prijs.

Handelsprijzen inkoop, waar zijn die nu op gebaseerd?

Autohandelaren hebben een aantal factoren waar de inkoopprijs van een occasion op gericht zijn:

 • Bouwjaar van de auto
 • Auto's die ouder dan 15 jaar zijn komen vaak in aanmerking voor de handelsprijs, aangezien de auto te oud is om met een aardige winstmarge te verkopen. Gezien de waarde is er dan ook nog eens weinig ruimte voor onderhoud en verkoopklaar maken.

 • Merk & model
 • Het merk en model zijn twee belangrijke indicatoren voor de handelsprijs. Bepaalde modellen staan er namelijk om bekend 'onverwoestbaar' te zijn en bijzonder lang mee te gaan. Verderop deze pagina vind je een nostalgisch lijstje auto's die nu vaak voor de zogenaamde 'handelsprijzen' worden verkocht.

 • Kilometerstand
 • Hoeveel kilometers een auto achter zich heeft liggen is ook een belangrijke indicator voor de handelsprijzen van occasions. Denk bijvoorbeeld aan een Peugeot 106 uit 1999 die nog geen 100.000 kilometer gereden, deze levert meer op dan een Toyota Corolla uit 2001 met 300.000 kilometer op de teller.

Gratis online taxatie

Auto's taxeren voor de hoogste prijs

Dat de waarde van occasions niet louter op basis van deze gegevens berekend kan worden, zal iedere autobezitter begrijpen. Daarom kun je bij wijkopenautos.nl terecht voor een gratis en professionele taxatie.

Binnen 24 uur kun je een afspraak maken en dit neemt ongeveer een half uur in beslag. Bovendien kun je je auto daarna direct voor de taxatiewaarde aan ons verkopen.

Als je besluit om je auto niet te verkopen, dan worden er geen kosten in rekening gebracht: onze service is altijd volledig gratis.

Bijkomend voordeel van verkopen is dat jij verder niets meer hoeft te regelen. De gehele administratie nemen wij voor lief en het bedrag storten we meteen op je bankrekening.

Kosteloos taxeren kan bij wijkopenautos.nl - Zo weet je dat je altijd de beste prijs krijgt voor je auto!

3. Handelsprijs auto's

Auto's die voor de handelsprijs worden gekocht of verkocht staan vaak onderaan de ranglijst. Ze leveren niet al teveel meer op en van garantie is vaak geen sprake.

Bij wijkopenautos.nl kopen we deze auto's maar al te graag in. Vul de taxatietool in om te kijken wat de dagwaarde voor jouw auto in en plan vervolgens een afspraak in om de auto te laten taxeren.

Bij de taxatie doen we een bod op je auto en kun je hem meteen verkopen, voor een beter bedrag dan de meeneemprijs bij de dealer.

Deze 4 auto's score je vaak voor de handelsprijs

Renault Clio

Renault handelsprijs

De Renault Clio. Een geliefde en gewilde auto, gekenmerkt door het uithoudingsvermogen op de lange termijn, we kennen tenslotte allemaal wel iemand die er eentje reed totdat de auto of de bestuurder het opgaf. Niet alleen is de wagen populair bij studenten en senioren, de auto past bij iedereen die op zoek is naar een betrouwbare Franse auto die nog jarenlang meegaat.

Het is namelijk niet voor niets dat je ze nog steeds zoveel ziet rijden! De diversiteit in de verschillende modellen en uitvoeringen maken dat er altijd een Clio voor jou bij zit. Maar helaas, aan alles komt een einde, zo ook aan jouw tijd met jouw Clio. Wellicht ben je op zoek naar een nieuwe, dan kun je je oude bij ons verkopen en meteen verder zoeken!


Volkswagen Golf

Volkswagen handelsprijs

De Volkswagen Golf. Wat ons betreft één van de meest populaire auto's aller tijden. Deze wagen wordt al geproduceerd vanaf 1974 en blijft zichzelf steeds opnieuw uitvinden.

Het belangrijkste kenmerk van de Golf is dan ook de betrouwbaarheid, het is niet voor niets dat Volkswagen speciaal deze commercial lanceerde voor tweedehands Golfjes. Wij kopen hem daarom ook maar al te graag in en kunnen er geen genoeg van krijgen!


Opel Astra

Opel Astra Handelsprijs

Ook de Opel Astra bevindt zich in het lijstje met favoriete handelsprijs auto's. Sinds 1991 is deze auto al meer dan 10 miljoen keer geproduceerd, het is met recht één van de meest succesvolle Opels te noemen. De Opel Astra blijft zichzelf innoveren en kenmerkt zichzelf door de diversiteit in uitvoeringen en mogelijkheden.

Zo is deze betrouwbare held verkrijgbaar als hatchback, sedan of stationwagen met verschillende motoren tussen de 1.4 en 2.0 liter. De Opel Astra staat voor veel mensen garant voor een degelijke stabiele auto, een waardige opvolger van de legendarische Opel Kadett. Helaas gaat niet elke auto een leven lang mee en kan het geen kwaad om wel eens van wagen te wisselen.


Fiat Panda

Fiat Panda Handelsprijs

Om het lijstje af te sluiten hebben we de immer populaire eerste generatie Fiat Panda. Een lichtgewicht stadsveroveraar en een pionier onder de stadswagens. Bijzonder zuinig, klein en zeer behendig. Wanneer men een goedkope, no nonsense auto zoekt is het niet moeilijk om bij de Fiat Panda uit te komen.

Deze kleine Italiaanse held weet zich overal tussen te manoeuvreren. Parkeerruimte tekort? De Panda weet hier wel raad mee.


Op zoek naar een betere prijs dan de handelsprijs auto? Maar wel de voordelen van garantie en service? Check dan even de website van wijkopenautos.nl, hier kun je ook een auto kopen!

Hoe onze klanten onze service beoordelen

snelle afhandeling en het geld werd direct over gemaakt complimenten voor u service
José C. | Maastricht | Ford Ka, 2010 24.11.2017
vriendelijke mensen ,die een eerlijk bod op je auto doen en gelijk alle papieren in orde maakt.
Jan S. | Rotterdam | Toyota iQ, 2010 01.08.2017