Waardevermindering auto - Hoe berekenen?

Een auto is al minder waard wanneer je hiermee naar huis rijdt na aankoop. Wanneer heb je last van dit waardeverlies en hoe ga je het tegen?

Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Hoeveel de jaarlijkse waardevermindering van jouw auto is dat hangt af van verschillende factoren. Wij vertellen je welke en hoe je dit verlies kunt verminderen.

Wil jij het waardeverlies van jouw auto berekenen vul dan snel de kentekencheck in. Dit is een van de manieren om erachter te komen hoeveel waarde jouw wagen over de jaren verliest.

Je auto verkopen voor het beste bod? Dat kan bij wijkopenautos.nl. Maak een afspraak en laat je wagen binnen 24 uur nog taxeren!

Gratis een gegarandeerde prijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Wat is de waardevermindering van jouw auto per jaar

Waardevermindering auto

Elke auto heeft jaarlijks te maken met waardevermindering. Deze waardevermindering wordt ook afschrijving genoemd. Je kan zuinig zijn op je wagen en geen schade hebben, maar aan de jaarlijkse afschrijving ontkomt geen enkele autobezitter.

De waardevermindering van jouw auto start vanaf het moment dat jij in je auto stapt na aankoop en de eerste paar jaar is deze afschrijving het grootst. De eerste 2 jaar treedt er vaak zo’n 40% waardevermindering op.

Wat is afschrijving? Afschrijving is de jaarlijkse waardevermindering van jouw auto.

Factoren die een rol spelen bij de jaarlijkse afschrijving

Sommige auto’s zijn waardevaster dan andere modellen, daarom verschilt ook het afschrijvingspercentage per auto. Dat maakt het niet altijd gemakkelijk om de waardevermindering auto te berekenen. De volgende factoren spelen een rol bij de afschrijving:

 • Leeftijd: De grootste waardevermindering vindt plaats in de eerste paar jaar. Het percentage daalt de jaren erna.

 • Onderhoud: Als de wagen beter is onderhouden, is de kans op reparaties kleiner.

 • Aantal kilometers: Een auto met veel kilometers op de teller heeft vaak ook meer slijtage.

 • Vraag en aanbod: Populaire auto’s zijn meer waard en worden sneller verkocht.

2. Waardevermindering van je auto berekenen

Bij de aanschaf van een wagen is het belangrijk rekening te houden met de jaarlijkse waardevermindering. Deze kan belangrijk zijn bij het kiezen van een verzekering of misschien wil je kennis over de waardevermindering auto door schade.

Ben jij niet op de hoogte van de jaarlijkse afschrijving van jouw wagen? Kijk hier waarom het belangrijk is om de waardevermindering auto te berekenen:

 • Waardevermindering auto na schade: Na schade is het belangrijk om te weten hoeveel jouw auto in waarde is verminderd. Dit bedrag is van belang bij het uitkeren van een schadevergoeding.

 • Waardevermindering auto voor verzekering: Door op de hoogte te zijn van de waardevermindering van jouw wagen weet je de dagwaarde. De dagwaarde is belangrijk voor het veranderen van jouw verzekering.

 • Waardevermindering auto bij verkoop: Door de waardevermindering bij te houden, weet je de huidige waarde van jouw auto en kun je een eerlijke verkoopprijs bepalen.

 • Jaarlijkse autokosten bepalen: Jouw jaarlijkse autokosten zijn een combinatie van de afschrijving en de variabele kosten zoals benzine, belasting en onderhoud.

 • Sparen voor nieuwe auto: Als je de jaarlijkse waardevermindering van je auto berekent en opzij legt. Heb je bij verkoop van jouw auto direct genoeg geld voor een nieuwe (gespaarde kosten + restwaarde auto).

Zelf waardevermindering auto berekenen

Waardevermindering auto berekenen

De afschrijving van een auto berekenen is een hele klus. De waardevermindering is bij geen auto gelijk. Gemiddeld verminderd een auto met 10 tot 20% per jaar.

Doordat de waardevermindering auto per jaar niet bij elke auto gelijk is en ook niet op dezelfde factoren even zwaar weegt, is het moeilijk om precies te zeggen hoeveel je jaarlijks kwijt bent.

Je kunt de waardevermindering van jouw auto berekenen door de dagwaarde op te vragen. Deze dagwaarde vraag je eenvoudig via de kenteken check op onze website op. Vul je kenteken in of de ontbrekende autogegevens en zie een indicatie van wat jouw auto nog waard is. De vermindering is in dit geval berekend over het merk, model en kilometerstand.

De waarde uit onze kentekencheck is slechts een indicatie, voor de huidige waarde van jouw auto inclusief de staat kom je naar wijkopenautos.nl voor een kosteloze waardebepaling.

Om een beter beeld te krijgen van de jaarlijkse waardevermindering van jouw wagen kun je hem laten taxeren. Bij wijkopenautos.nl bieden we deze taxatie geheel gratis aan. Na een half uur durende taxatie vertellen onze experts jou de huidige waarde.

Zo heb je een inzicht hoeveel waardeverlies jouw auto heeft geleden in de jaren dat jij de eigenaar bent.

Gratis online taxatie

3. Waarde van je auto behouden

Je hebt het waardeverlies niet volledig in de hand, maar je kunt altijd invloed uitoefenen op hoeveel waardeverlies jouw auto heeft over de jaren. Het begint vaak al met het kiezen voor een waardevast model.

Minste waardeverlies

Kies het juiste model om waardeverlies te voorkomen. Kleine stadsauto’s hebben het minste waardeverlies. Een wagen zoals de Volkswagen Up! of Kia Picanto verminderen gemiddeld 10% in waarde per jaar. Voor waardebehoud kies jij dus een compact en zuinig model.

Meeste waardeverlies

Grote, zware wagens zijn minder populair om meerdere redenen. Vaak wordt er veel betaald aan belasting, kosten ze meer brandstof en ze hebben meer waardevermindering per jaar. In vergelijking met een kleine auto kan de afschrijving oplopen tot 20% per jaar.

Maar niet alleen grote wagens hebben een hogere afschrijving. Ook diesels krijgen ervan langs, met name de diesel occasion heeft te maken met hoge waardeverminderingen.

Hoe behoudt je de waarde?

Bij verkoop van onze wagen hopen we een mooi bedrag te krijgen. Er zijn een aantal tips waarmee jij kunt zorgen dat je auto het minste waarde verliest door de jaren heen:

 • Onderhoud: Een goed onderhouden auto verliest minder in waarde. Rij dus voorzichtig, houdt het interieur en exterieur schoon, mis geen grote beurt en rij niet langer door met een defect dan nodig is.

 • Lage kilometerstand: Een auto die erg veel gebruikt is, heeft meer slijtage en meer waardevermindering.

 • Het juiste merk/model: Kies voor een kleine en populaire auto om meer waarde te behouden.

 • Waardeverhogende accessoires: Opties zoals airconditioning of climate control, automatische versnelling, lederen bekleding of een derde zitrij in de wagen kunnen de waarde bij verkoop verhogen.

4. Stop het waardeverlies en verkoop je wagen

Bij wijkopenautos.nl kun je gratis en vrijblijvend de waarde van je auto opvragen. Doorloop hiervoor eenvoudig de online waardebepaling.

Vervolgens krijg je een definitieve verkoopprijs. Wil je het waardeverlies van je auto stoppen? Verkoop hem dan eenvoudig voor deze prijs.

Je krijgt meteen de verkoopprijs overgemaakt bij de inleverafspraak zodat je dat meteen kunt investeren in een nieuwe bedrijfsauto.

Taxeren dat doen wij, hoe jij verkoopt beslis jij! Maak vandaag nog een afspraak en ga waardevermindering tegen!

4. Veelgestelde vragen

V : Hoe bereken je waardevermindering auto

A : Gemiddeld verminderd een auto met 10 tot 20% per jaar. Je kunt de waardevermindering van jouw auto berekenen door de dagwaarde op te vragen. Dit kun je doen via onze gratis online waardebepaling.

V : Hoeveel waardevermindering heeft auto na schade

A : Dat hangt af van het soort schade, de leeftijd van de auto en de kilometerstand. Er kan waardevermindering optreden bij een auto tot drie à vier jaar oud. Deze schade wordt niet vergoed door de eigen cascoverzekering, maar kan wel geclaimd worden bij een aansprakelijke tegenpartij.

V : Hoeveel waarde verliest een auto per jaar?

A : Gemiddeld verminderd een auto met 10 tot 20% per jaar. Doordat de waardevermindering auto per jaar niet bij elke auto gelijk is en ook niet op dezelfde factoren even zwaar weegt, is het moeilijk om precies te zeggen hoeveel je jaarlijks kwijt bent.

Bereken gratis en vrijblijvend wat je auto waard is via onze online waardebepalingHoe onze klanten onze service beoordelen