De waardevermindering auto per jaar - wat is dit?

Je investeert veel geld in een auto. Met jouw nieuw aangeschafte bolide rijdt jij als een koning naar huis. Wist je dat jouw gloednieuwe wagen al minder waard is zodra jij na aankoop hierin naar huis rijdt?

Hoeveel de jaarlijkse waardevermindering van jouw auto is dat hangt af van verschillende factoren. Hou de jaarlijkse afschrijving goed bij zodat je altijd op de hoogte bent van de dagwaarde van jouw auto.

Hoe jij de waardevermindering van jouw auto per jaar berekent en welke factoren daarbij een rol spelen leggen we bij wijkopenautos.nl aan je uit. Voor hulp over kennis van de huidige waarde auto raden wij je aan een afspraak te maken bij wijkopenautos.nl.

Online
evaluatie
Verkoopafspraak
maken
Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Online taxatie van jouw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als jij dat wilt

1. Wat is de waardevermindering van jouw auto per jaar

Waardevermindering auto

Elke auto heeft jaarlijks te maken met waardevermindering. Deze waardevermindering wordt ook afschrijving genoemd. Je kan zuinig zijn op je wagen en geen schade hebben, maar aan de jaarlijkse afschrijving ontkomt geen enkele autobezitter.

Wat is afschrijving? Afschrijving is de jaarlijkse waardevermindering van jouw auto.

De waardevermindering van jouw auto start vanaf het moment dat jij in je auto stapt na aankoop en de eerste paar jaar is deze afschrijving het grootst. De eerste 2 jaar treedt er vaak zo’n 40% waardevermindering op.

Factoren die een rol spelen bij de jaarlijkse afschrijving

Sommige auto’s zijn waardevaster dan andere modellen, daarom verschilt ook het afschrijvingspercentage per auto. Dat maakt het niet altijd gemakkelijk om de waardevermindering auto te berekenen. De volgende factoren spelen een rol bij de afschrijving:

 • Leeftijd: De grootste waardevermindering vindt plaats in de eerste paar jaar. Het percentage daalt de jaren erna.
 • Onderhoud: Als de wagen beter is onderhouden, is de kans op reparaties kleiner.
 • Aantal kilometers: Een auto met veel kilometers op de teller heeft vaak ook meer slijtage.
 • Vraag en aanbod: Populaire auto’s zijn meer waard en worden sneller verkocht.

2. Waardevermindering van je auto berekenen

Bij de aanschaf van een wagen is het belangrijk rekening te houden met de jaarlijkse waardevermindering. Deze kan belangrijk zijn bij het kiezen van een verzekering of misschien wil je kennis over de waardevermindering auto door schade. Ben jij niet op de hoogte van de jaarlijkse afschrijving van jouw wagen? Kijk hier waarom het belangrijk is om de waardevermindering auto te berekenen:

 • Waardevermindering auto na schade: Na schade is het belangrijk om te weten hoeveel jouw auto in waarde is verminderd. Dit bedrag is van belang bij het uitkeren van een schadevergoeding.
 • Waardevermindering auto voor verzekering: Door op de hoogte te zijn van de waardevermindering van jouw wagen weet je de dagwaarde. De dagwaarde is belangrijk voor het veranderen van jouw verzekering.
 • Waardevermindering auto bij verkoop: Door de waardevermindering bij te houden, weet je de huidige waarde van jouw auto en kun je een eerlijke verkoopprijs bepalen.
 • Jaarlijkse autokosten bepalen: Jouw jaarlijkse autokosten zijn een combinatie van de afschrijving en de variabele kosten zoals benzine, belasting en onderhoud.
 • Sparen voor nieuwe auto: Als je de jaarlijkse waardevermindering van je auto berekent en opzij legt. Heb je bij verkoop van jouw auto direct genoeg geld voor een nieuwe (gespaarde kosten + restwaarde auto).

Zelf waardevermindering auto berekenen

Waardevermindering auto berekenenDe afschrijving van een auto berekenen is een hele klus. De waardevermindering is bij geen auto gelijk. Gemiddeld verminderd een auto met 10 tot 20% per jaar.

Doordat de waardevermindering auto per jaar niet bij elke auto gelijk is en ook niet op dezelfde factoren even zwaar weegt, is het moeilijk om precies te zeggen hoeveel je jaarlijks kwijt bent.

Je kunt de waardevermindering van jouw auto berekenen door de dagwaarde op te vragen. Deze dagwaarde vraag je eenvoudig via de kenteken check op onze website op. Vul je kenteken in of de ontbrekende autogegevens en zie een indicatie van wat jouw auto nog waard is. De vermindering is in dit geval berekend over het merk, model en kilometerstand.

Om een beter beeld te krijgen van de jaarlijkse waardevermindering van jouw wagen kun je hem laten taxeren. Bij wijkopenautos.nl bieden we deze taxatie geheel gratis aan. Na een half uur durende taxatie vertellen onze experts jou de huidige waarde.

Zo heb je een inzicht hoeveel waardeverlies jouw auto heeft geleden in de jaren dat jij de eigenaar bent.

Gratis online taxatie

Minste waardeverlies

Kies het juiste model om waardeverlies te voorkomen. Kleine stadsauto’s hebben het minste waardeverlies. Een wagen zoals de Volkswagen Up! of Kia Picanto verminderen gemiddeld 10% in waarde per jaar. Voor waardebehoud kies jij dus een compact en zuinig model.

Meeste waardeverlies

Grote, zware wagens zijn minder populair om meerdere redenen. Vaak wordt er veel betaald aan belasting, kosten ze meer brandstof en ze hebben meer waardevermindering per jaar. In vergelijking met een kleine auto kan de afschrijving oplopen tot 20% per jaar.

Maar niet alleen grote wagens hebben een hogere afschrijving. Ook diesels krijgen ervan langs, met name de diesel occasion heeft te maken met hoge waardeverminderingen.

Hoe behoudt je de waarde?

Bij verkoop van onze wagen hopen we een mooi bedrag te krijgen. Er zijn een aantal tips waarmee jij kunt zorgen dat je auto het minste waarde verliest door de jaren heen:

 • Onderhoud: Een goed onderhouden auto verliest minder in waarde. Rij dus voorzichtig, houdt het interieur en exterieur schoon, mis geen grote beurt en rij niet langer door met een defect dan nodig is.
 • Lage kilometerstand: Een auto die erg veel gebruikt is, heeft meer slijtage en meer waardevermindering.
 • Het juiste merk/model: Kies voor een kleine en populaire auto om meer waarde te behouden.
 • Waardeverhogende accessoires: Opties zoals airconditioning of climate control, automatische versnelling, lederen bekleding of een derde zitrij in de wagen kunnen de waarde bij verkoop verhogen.

3. Stop het waardeverlies en verkoop je wagen

Bij wijkopenautos.nl ben je welkom voor gratis en vrijblijvende taxatie van jouw wagen. Onthoud dat een wagen die stilstaat ook minder waard wordt. Ben jij benieuwd naar de waarde voor verkoop? Maak dan snel een afspraak.

Na 30 minuten durende taxatie vertellen onze experts jou de waarde én onze wijkopenautos | Verkoopopties:

 1. wijkopenautos | Directe Verkoop: Na taxatie krijg je een bod op basis van de taxatiewaarde. Verkoop binnen 24 uur en geheel gratis nemen wij de afmelding en vrijwaring van je over.
 2. wijkopenautos | Dealer Veiling: Jouw wagen is 48 uur zichtbaar in een exclusieve veiling waar ruim 55.000 Europese autohandelaren toegang tot hebben. Je wordt op de hoogte gehouden elk nieuw bod via de e-mail. Verkoop vindt plaats in de vestiging van wijkopenautos.nl - hier nemen wij ook het papierwerk van je over.

Taxeren dat doen wij, hoe jij verkoopt beslis jij!

Gratis online taxatie