De inruilwaarde auto is niet altijd de beste prijs

Je auto inruilen of deze direct verkopen. De inruilwaarde is vaak lager dan de verkoopprijs. Bereken met onze tool direct de dagwaarde van je auto.

De inruilwaarde van je auto lijkt aanvankelijk een eerlijk bedrag, maar het garagebedrijf waar je je auto inruilt rekent een winstmarge op zowel de auto die je inruilt als op de auto die je koopt. Onderhoud moet gepleegd worden en de occasion moet rijklaar en met winst verkocht worden.

De inruilwaarde auto berekenen is namelijk niet zo eenvoudig en verschilt sterk per autodealer. Bij ons krijg je een vast bod op je auto, zodat je precies weet hoe het zit met de autowaarde.

Taxeren
Afspraak maken

Gratis online taxatie van je auto

Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Online taxatie van jouw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als jij dat wilt

1. Inruilwaarde auto berekenen of handelswaarde berekenen? Het verschil

Auto waarde

De Inruilwaarde auto berekenen of de handelswaarde berekenen? Voor het antwoord moet men eerst duidelijkheid hebben in wat het verschil is tussen de handelswaarde en inruilwaarde auto.

De tweedehands auto verkoopmarkt zit vol met synoniemen, termen en begrippen die anders worden gebruikt. Handelswaarde auto is hier een goed voorbeeld van. Wat is de handelswaarde? De handelswaarde is letterlijk de waarde van het object in 'de handel'. Men bedoelt hiermee 'handel tussen verkopers', niet tussen auto verkoper en auto koper. Aldus, de waarde die verkopers (autohandelaren) aan een voertuig toekennen. De handelswaarde auto is op deze manier gelijk aan 'handelsprijzen voor auto's. Als je direct een auto bij de dealer koopt, koop je de wagen voor de handelswaarde. Dit betekent dat je een wagen koopt met weinig garantie, zonder rijklaarmaakkosten. Dit klinkt prijstechnisch aantrekkelijk maar kan gevaarlijk zijn. De handelswaarde wordt toegepast op oudere auto's waar niet teveel marge op zit. Auto's ouder dan 15 jaar zijn voor veel garagebedrijven niet aantrekkelijk. De lagere handelswaarde betekent minder winstmarge. Handelswaarde is ook een synoniem voor cataloguswaarde. Waar de auto in de cataloguswaarde nieuw is, is de handelswaarde van toepassing op occasions. Het grote verschil tussen inruilwaarde en handelswaarde is dat de inruilwaarde alleen op inruilen toepasbaar is.

Hieronder vind je het verschil tussen de handswaarde berekenen en de inruilwaarde berekenen. Met als voorbeeld auto een Ford Fiesta Style met een 1.0 liter motor uit 2014.*

*Aan deze prijzen (handelswaarde auto én inruilwaarde auto) kunnen geen rechten worden ontleend. De berekening hiervan is gebaseerd op gemiddeldes en actuele marktprijzen op het moment van schrijven en kunnen daarom dus verschillen met de werkelijkheid.

De inruilwaarde auto is verleden tijd met onze handelswaarde auto!
De keuze is snel gemaakt. De inruilwaarde auto is niet zo voordelig als het lijkt. Je moet een auto verkopen aan een dealer die er misschien niet zoveel mee kan (en met winst verkopen). En je tast dieper in de buidel voor een auto die ergens anders misschien goedkoper is. De inruilwaarde lijkt aantrekkelijk, maar wanneer je het rekenwerk doet kijk je hier anders naar. Reden hiervoor is dat de inruilwaarde auto berekenen geen exacte formule bevat. Het is een schatting van de dealer die je auto niet taxeert. Daarnaast is de inruilwaarde auto afhankelijk van de auto die je terugkoopt, een duurdere auto kopen betekent een hogere inruilwaarde terugkrijgen. Vergeet ook de winstmarge van het garagebedrijf niet. Wat dacht je bovendien van het aanbod dat de dealer op dat moment heeft? Mocht de inruilwaarde auto aantrekkelijk genoeg zijn weet je Daarom rekent wijkopenautos.nl de verkoopprijs, ofwel de handelswaarde auto. Deze verkoopprijs berekenen we gratis voor je, gebaseerd op onze professionele taxatie. We doen vervolgens een bod op je auto dat vijf dagen geldig is, zodat je er nog even over na kunt denken. Ga je akkoord? Dan is je auto verkocht. Wij maken dan de administratie in orde en schrijven het bedrag meteen over. Mocht je nog steeds je auto inruilen helpen we je hier uiteraard ook graag bij. Beneden zie je een stap voor stap gids voor het inruilen van je auto, waar je tegenaan kunt lopen en waar je op moet letten voor de maximale inruilwaarde auto.

wijkopenautos.nl

 • Tijd: Taxatie en verkoop Binnen 24 uur
 • Locatie: Meer dan 25 vestigingen in Nederland
 • Verkoopprijs auto: Handelswaarde: Beste verkoopprijs voor je auto
 • Nieuwe auto: Zelf op zoek naar de auto die bij jou past
 • Administratie: wordt geregeld

Dealer

 • Tijd: Auto verkocht in 3-4 weken
 • Locatie: Afhankelijk van de dealer
 • Verkoopprijs auto: Inruilwaarde auto is overal anders Afhankelijk van het garagebedrijf Afhankelijk van de auto die je in wilt ruilen Afhankelijk van de auto die je terugkoopt
 • Nieuwe auto: Beperkte keuze van de dealer
 • Administratie: afhankelijk van de dealer

2. Tips voor de beste auto inruilprijs berekenen

Je occasion succesvol inruilen vergt een goede voorbereiding maar bovenal je eigen verkoopvaardigheden. De truc is om jouw voertuig aan de dealer te verkopen met een hogere waarde dan het garagebedrijf in gedachte heeft. Zo druk je de verkoopprijs van je nieuwe(re) auto omlaag. Dit lijkt simpel, maar autohandelaren weten waar ze mee bezig zijn. Hij koopt en verkoopt tenslotte dagelijks occasions. Mocht je je alsnog bedenken wat betreft de inruilwaarde auto, twijfelt of de inruilprijs voor jouw wagen wel hoog genoeg is óf gewoon snel van je occasion af wilt, vul dan je kenteken in, ontvang de handelswaarde en maak een afspraak voor een gratis handelswaarde bepaling bij jou in de buurt. De exacte verkoopprijs van je voertuig hoef je dus niet zelf te berekenen. Je bent niet alleen sneller van je wagen af, je ontvangt ook een hogere verkoopprijs dan de inruilprijs en bent niet meer afhankelijk van het aanbod van dealers. Succes met inruilen!

3. Stappen online taxatie

Stap 1. Online taxatie

Welkom in de wereld van tweedehands auto verkopen. Je gaat je voertuig inruilen, op zoek naar de inruilprijs en gaat dus af op het aanbod van verschillende garages bij jou in de buurt. Goede voorbereiding is het halve werk, dus zorg ervoor dat je vooraf weet wat de online handelswaarde auto is. Zo heb je een vertrekpunt voor de onderhandelingen bij het garagebedrijf. De makkelijkste manier om dit te berekenen is via de taxatietool op onze website, scroll naar boven om je kenteken in te voeren.

Stap 2. Op zoek naar een auto

Dan de zoektocht. Garagebedrijven hebben hun aanbod ook online staan op auto verkoopsites. Om een idee te krijgen van prijzen van auto's die je op het oog hebt, is het verstandig om autoverkoopsites te checken. Hier vergelijk je eenvoudig prijzen. Maak dan een lijstje met auto's die voor jou geschikt zijn.

Waar moet je op letten bij het op waarde schatten van een tweedehands voertuig? Inruilwaarde auto berekenen of ga je op goed gevoel af en bepaal je de inruilprijs zelf?

 • Leeftijd en kilometerstand
 • De leeftijd en kilometerstand van een gebruikte wagen zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de inruilwaarde van een auto. Daarnaast dragen ook het merk, model en de staat van een voertuig bij aan de prijs. Let ook op de kilometerstand. Is deze gecheckt met de Nationale AutoPas (NAP)? Bij het verkopen van auto's wordt hier nog wel eens mee gesjoemeld om een auto meer waard te laten lijken. De Nationale AutoPas houdt daarom de officiële kilometerstand bij. Dit kun je makkelijk controleren via de kenteken check van de RDW. Deze is gratis te gebruiken. Helaas is deze niet geschikt om de inruilwaarde auto berekenen, maar je krijgt hiermee wel veel meer inzicht in wat voor auto je koopt.

 • Motorinhoud, gewicht en accessoires
 • Het vermogen van de auto mag niet onderschat worden, net zoals verschillende accessoires en opties. Wat dacht je bijvoorbeeld van een trekhaak voor de caravan of aanhanger? En dan is er nog het gewicht. De maandelijkse premie voor de verzekering en de wegenbelasting zijn voor een groot deel afhankelijk van het leeggewicht. Let hier dus op bij de zoektocht naar een nieuwe auto, per auto kan dit veel verschil maken wat betreft de inruilwaarde auto berekenen.

 • Onderhoud
 • Is de auto goed onderhouden? Op internet is dit moeilijk af te lezen. Belangrijke onderhoudsmomenten (nieuwe distributieriem, APK geldigheid) mogen niet zomaar genegeerd worden. Een goed onderhouden auto gaat langer mee en heeft minder kans op extra kosten. Vraag daarom naar het laatste keuringsrapport en neem deze mee naar de autohandelaar.

Stap 3. Inruilwaarde auto berekenen

Je hebt een aantal auto's op het oog en gaat het lijstje af. Ga met gerichte vragen naar de dealer en stel deze aan meerdere dealers voor vergelijkingsmateriaal. "Wat kan er van de verkoopprijs af? "Hoe zit het met de inruilwaarde van mijn occasion?" Noteer deze gegevens, ze komen later van pas. Andere garages bepalen de inruilwaarde auto anders. Ga daarom niet zomaar op de eerste deal af die je tegenkomt, met alle data die je op deze manier verzamelt versterk je je onderhandelingspositie. Gebruik hierbij de online handelswaarde auto, jouw inruilwaarde is hier namelijk sterk op gebaseerd.

Stap 4. Inruilen geblazen!

Je hebt de auto gevonden die bij jou past. Gefeliciteerd! Na een lange zoektocht kun je eindelijk weer vooruit. Misschien is hij niet perfect, maar zeker een stap vooruit voor een redelijke prijs. De inruilwaarde van je oude auto valt wellicht tegen, maar al met al is het de auto waard. Bij het inruilen worden formaliteiten (vrijwaring en overschrijving) door het garagebedrijf geregeld. Wellicht zag je op internet auto's voor zachtere prijzen die door particulieren worden verkocht. Helaas staan die auto's er nooit lang op en een tweedehands auto inruilen duurt langer. In dat geval was het verstandiger geweest je auto in te ruilen voor geld via wijkopenautos.nl. Niet alleen omdat de auto binnen 24 uur verkocht is en we het geld meteen op je rekening storten, we geven je ook altijd de beste prijs, gebaseerd op onze professionele RDW erkende taxatie. Preciezer dan de auto inruilwaarde, sneller dan het inruilen van je occasion.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Uitstekende service en goede afhandeling
Jan v. | Apeldoorn | Hyundai Santa Fe, 2004 01.08.2017
Top, reële prijs!
Bouke K. | Utrecht | Ford Focus, 2004 26.11.2017

Gratis online taxatie