Hoe kan ik de inruilwaarde auto berekenen?

Je auto inruilen of direct verkopen. Met onze kenteken check bereken je snel de dagwaarde, dit geeft een indicatie van de auto inruilwaarde.

De inruilwaarde van je auto lijkt aanvankelijk een eerlijk bedrag, maar het garagebedrijf waar je je auto inruilt rekent een winstmarge op zowel de auto die je inruilt als op de auto die je koopt. Onderhoud moet gepleegd worden en de occasion moet rijklaar en met winst verkocht worden.

De inruilwaarde auto berekenen is namelijk niet zo eenvoudig en verschilt sterk per autodealer. Bij ons krijg je een vast bod op je auto, zodat je precies weet hoe het zit met de autowaarde.

Online
evaluatie
Verkoopafspraak
maken
Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Online taxatie van jouw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als jij dat wilt

1. De inruilwaarde auto is niet altijd de beste prijs

Auto inruilwaarde

Je oude auto inruilen bij de dealer is een veel gebruikte manier bij het kopen van een nieuwe auto. Je krijgt een leuke korting op jouw nieuwe auto. Of lijkt dat maar zo? De inruilwaarde auto is vaak niet de beste prijs die je kunt krijgen voor je auto.

Inruilwaarde auto berekenen of handelswaarde berekenen?

De Inruilwaarde auto berekenen of de handelswaarde berekenen? Voor het antwoord moet men eerst duidelijkheid hebben in wat het verschil is tussen de handelswaarde en inruilwaarde auto.

 • Wat is de inruilwaarde auto?
  De inruilwaarde is wat jouw auto waard is bij het inruilen van een auto en de aankoop van een nieuwe. De inruilwaarde verschilt per dealer. Waarom? Een dealer wil winst maken en kijkt naar hoe interessant het merk dat jij inruilt is, voor hem en zijn zaak persoonlijk. Een jonge auto met een goed verkoopbaar merk zal een hogere inruilwaarde hebben dan een met een onverkoopbaar merk. Maar dat staat los van de werkelijke waarde. De inruilwaarde auto ligt vaak lager dan wat jouw auto echt waard is.
 • Wat is de handelswaarde auto?
  De handelswaarde is letterlijk de waarde van het object in 'de handel'. Men bedoelt hiermee 'handel tussen verkopers', niet tussen autoverkoper en auto koper. Aldus, de waarde die autohandelaren aan een voertuig toekennen. De handelswaarde auto is op deze manier gelijk aan 'handelsprijzen voor auto's'. Een auto kopen voor de handelswaarde betekent dat je een wagen koopt met weinig of geen garantie, zonder rijklaarmaakkosten. De handelswaarde wordt toegepast op oudere auto's waar niet te veel marge op zit. Auto's ouder dan 15 jaar zijn voor veel garagebedrijven niet aantrekkelijk.

Het grote verschil tussen inruilwaarde en handelswaarde is dat de inruilwaarde alleen op inruilen toepasbaar is.

De inruilwaarde auto is verleden tijd met onze handelswaarde auto!

Inruilwaarde auto

De keuze is snel gemaakt. De inruilwaarde auto is niet zo voordelig als het lijkt. Je moet een auto verkopen aan een dealer die er misschien niet zoveel mee kan (en met winst verkopen). En je tast dieper in de buidel voor een auto die ergens anders misschien goedkoper is.

De inruilwaarde lijkt aantrekkelijk, maar wanneer je het rekenwerk doet kijk je hier anders naar. Reden hiervoor is dat de inruilwaarde auto berekenen geen exacte formule bevat. Het is een schatting van de dealer die je auto niet taxeert. Daarnaast is de inruilwaarde auto afhankelijk van de auto die je terugkoopt, een duurdere auto kopen betekent een hogere inruilwaarde terugkrijgen. En vergeet ook de winstmarge van het garagebedrijf niet.

De waarde op basis van professionele taxatie

Het kan dus zomaar zijn dat de inruilwaarde helemaal niet aantrekkelijk is. Bij wijkopenautos.nl doen we het anders. Hier berekenen wij de verkoopprijs, ofwel de handelswaarde auto. Deze waarde berekenen we gratis voor je, gebaseerd op onze professionele taxatie.

Gratis online taxatie

Na taxatie doen we een bod op je auto dat vijf dagen geldig is, zodat je er nog even over na kunt denken. Ga je akkoord? Dan is je auto verkocht. Wij maken dan de administratie in orde en schrijven het bedrag meteen over. Mocht je nog steeds je auto inruilen helpen we je hier uiteraard ook graag bij. Beneden zie je een stap voor stap gids voor het inruilen van je auto, waar je tegenaan kunt lopen en waar je op moet letten voor de maximale inruilwaarde auto.

wijkopenautos.nl

 • Tijd: Taxatie en verkoop Binnen 24 uur
 • Locatie: Meer dan 25 vestigingen in Nederland
 • Verkoopprijs auto: Handelswaarde: Beste verkoopprijs voor je auto
 • Nieuwe auto: Zelf op zoek naar de auto die bij jou past
 • Administratie: wordt geregeld

Dealer

 • Tijd: Auto verkocht in 3-4 weken
 • Locatie: Afhankelijk van de dealer
 • Verkoopprijs auto: Inruilwaarde auto is overal anders
  Afhankelijk van het garagebedrijf
  Afhankelijk van de auto die je in wilt ruilen
  Afhankelijk van de auto die je terugkoopt
 • Nieuwe auto: Beperkte keuze van de dealer
 • Administratie: afhankelijk van de dealer

2. Tips voor de beste auto inruilprijs berekenen

Je occasion succesvol inruilen vergt een goede voorbereiding maar bovenal je eigen verkoopvaardigheden. De truc is om jouw voertuig aan de dealer te verkopen met een hogere waarde dan het garagebedrijf in gedachte heeft. Zo druk je de verkoopprijs van je nieuwe(re) auto omlaag. Dit lijkt simpel, maar autohandelaren weten waar ze mee bezig zijn. Hij koopt en verkoopt tenslotte dagelijks occasions.

Mocht je je alsnog bedenken wat betreft de inruilwaarde auto, twijfelt of de inruilprijs voor jouw wagen wel hoog genoeg is óf gewoon snel van je occasion af wilt: vul dan je kenteken in, ontvang de dagwaarde en maak een afspraak voor een gratis handelswaarde bepaling bij jou in de buurt.

De exacte verkoopprijs van je voertuig hoef je dus niet zelf te berekenen. Je bent niet alleen sneller van je wagen af, je ontvangt ook een hogere verkoopprijs dan de inruilprijs en bent niet meer afhankelijk van het aanbod van dealers.

3. In 4 stappen een online taxatie

Stap 1. Online taxatie

Welkom in de wereld van tweedehands auto verkopen. Je gaat je voertuig inruilen, op zoek naar de inruilprijs en gaat dus af op het aanbod van verschillende garages bij jou in de buurt. Goede voorbereiding is het halve werk, dus zorg ervoor dat je vooraf weet wat de online handelswaarde auto is. Zo heb je een vertrekpunt voor de onderhandelingen bij het garagebedrijf. De makkelijkste manier om dit te berekenen is via de taxatietool op onze website, scroll naar boven om je kenteken in te voeren.

Stap 2. Op zoek naar een auto

Dan de zoektocht. Garagebedrijven hebben hun aanbod ook online staan op auto verkoopsites. Om een idee te krijgen van prijzen van auto's die je op het oog hebt, is het verstandig om autoverkoopsites te checken. Hier vergelijk je eenvoudig prijzen. Maak dan een lijstje met auto's die voor jou geschikt zijn.

Waar moet je op letten bij het op waarde schatten van een tweedehands voertuig? Inruilwaarde auto berekenen of ga je op goed gevoel af en bepaal je de inruilprijs zelf?

 • Leeftijd en kilometerstand
 • De leeftijd en kilometerstand van een gebruikte wagen zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de inruilwaarde van een auto. Daarnaast dragen ook het merk, model en de staat van een voertuig bij aan de prijs. Bij veel auto's is gesjoemeld met de kilometerstand, dan lijken ze meer waard. De tellerstand controleren doe je via de website van de RDW.

 • Motorinhoud, gewicht en accessoires
 • Het vermogen van de auto mag niet onderschat worden, net zoals verschillende accessoires en opties. Wat dacht je bijvoorbeeld van een trekhaak voor de caravan of aanhanger? En dan is er nog het gewicht. De maandelijkse premie voor de verzekering en de wegenbelasting zijn voor een groot deel afhankelijk van het leeggewicht. Let hier dus op bij de zoektocht naar een nieuwe auto, per auto kan dit veel verschil maken wat betreft de inruilwaarde auto berekenen.

 • Onderhoud
 • Is de auto goed onderhouden? Op internet is dit moeilijk af te lezen. Belangrijke onderhoudsmomenten (nieuwe distributieriem, APK geldigheid) mogen niet zomaar genegeerd worden. Een goed onderhouden auto gaat langer mee en heeft minder kans op extra kosten. Vraag daarom naar de keuringsrapporten en onderhoudsboekjes.

Stap 3. Inruilwaarde auto berekenen

Ga met gerichte vragen naar de dealer en stel deze aan meerdere dealers voor vergelijkingsmateriaal. "Wat kan er van de verkoopprijs af? "Hoe zit het met de inruilwaarde van mijn occasion?" Noteer deze gegevens, ze komen later van pas.

Andere garages bepalen de inruilwaarde auto anders. Ga daarom niet zomaar op de eerste deal af die je tegenkomt. Met alle data die je verzamelt versterk je je onderhandelingspositie. Gebruik hierbij de online handelswaarde auto, jouw inruilwaarde is hier namelijk sterk op gebaseerd.

Stap 4. Inruilen geblazen!

Je hebt de auto gevonden die bij jou past. Gefeliciteerd! De inruilwaarde van je oude auto valt wellicht tegen, maar al met al is het de auto waard. Bij het inruilen worden formaliteiten (vrijwaring en overschrijving) vaak door het garagebedrijf geregeld.

Wellicht zag je op internet auto's voor zachtere prijzen die door particulieren worden verkocht. In dat geval was het verstandiger geweest je auto in te ruilen voor geld via wijkopenautos.nl. Niet alleen omdat de auto binnen 24 uur verkocht is en we het geld meteen op je rekening storten, we geven je ook altijd de beste prijs, gebaseerd op onze professionele RDW erkende taxatie. Preciezer dan de auto inruilwaarde, sneller dan het inruilen van je occasion.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Top, reële prijs!
Bouke K. | Utrecht | Ford Focus, 2004 26.11.2017
Uitstekende service en goede afhandeling
Jan v. | Apeldoorn | Hyundai Santa Fe, 2004 01.08.2017

Gratis online taxatie