Cataloguswaarde auto berekenen

De cataloguswaarde auto berekenen kan met behulp van koerslijsten, maar dat kost tijd. Gebruik daarom gratis onze online tool en krijg snel inzicht in de waarde auto.

Cataloguswaarde, nieuwwaarde, inruilwaarde… het is alsof je door de waardes de prijs niet meer ziet! wijkopenautos.nl legt je het verschil uit en helpt je met het berekenen van de huidige waarde.

Vul je kenteken in en ontvang direct de dagwaarde. In tegenstelling tot de cataloguswaarde is de dagwaarde de huidige waarde van je wagen. De cataloguswaarde is de waarde van je auto op het moment dat het kentekenbewijs deel I is afgegeven.

Online
evaluatie
Verkoopafspraak
maken
Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Online taxatie van jouw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als jij dat wilt

1. Cataloguswaarde auto, nieuwwaarde, aanschafwaarde en dagwaarde uitgelegd

Auto verkoop

Er komt veel kijken bij het kopen of verkopen van een voertuig. Je hebt te maken met instanties zoals de verzekering, de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) en de Belastingdienst. De verschillende termen zoals de nieuwwaarde, cataloguswaarde, bijtelling en aanschafwaarde maken het er ook niet eenvoudiger op. Wij, bij wijkopenautos.nl, maken het auto verkopen graag makkelijker voor je door de verschillende begrippen (genoemd hierboven) duidelijk uit te leggen.

Wat is de cataloguswaarde?

Cataloguswaarde auto is de waarde van het voertuig op het moment dat het kentekenbewijs deel 1 is afgegeven. De cataloguswaarde auto, ook wel catalogusprijs genoemd, is inclusief de BTW, BPM en eventuele accessoires. De Belastingdienst gebruikt de cataloguswaarde voor de Belasting voor Personenauto's en Motorrijtuigen (BPM) en voor het berekenen van de bijtelling in het geval van een leaseauto. De bijtelling is het maandelijkse bedrag dat een leaserijder betaalt voor het privégebruik van een auto van de zaak. Belastingtechnisch gezien is daarom de auto cataloguswaarde een belangrijk begrip bij nieuwe auto's. De catalogusprijs auto wordt gebruikt om de restwaarde van tweedehands occasions te berekenen door de afschrijving (leeftijd + kilometerstand) van de cataloguswaarde af te trekken.

Wat is de nieuwwaarde?

De nieuwwaarde of nieuwprijs en de cataloguswaarde auto zijn begrippen die vaak dezelfde waarde aanduiden. Toch is er verschil. De nieuwwaarde is het bedrag dat je nu zou betalen voor het aanschaffen van dezelfde of een soortgelijke wagen. De nieuwprijs is marktafhankelijk en dus verschillen de nieuwwaarde en cataloguswaarde wel eens. Verzekeringen en autoverzekeraars hanteren de nieuwwaarde regeling. De nieuwwaarde regeling houdt in dat de verzekering de nieuwprijs vergoedt als er sprake is van diefstal of als je voertuig total loss is verklaard. De nieuwprijs regeling verschilt per verzekeraar. De verzekering vergoedt auto's tot een bepaalde leeftijd, meestal tussen één jaar en 3 jaar na leverdatum.

Wat is de aanschafwaarde?

De aanschafwaarde is zoals het woord impliceert de prijs op het moment van aanschaf. Deze waarde kan aanzienlijk verschillen van de cataloguswaarde of de nieuwwaarde. De autodealer kan bijvoorbeeld een actie hebben lopen waardoor de wagen 10% goedkoper is op moment van aanschaf dan de cataloguswaarde, of je kunt natuurlijk zelf afdingen op de prijs. De aanschafwaarde verschilt dan 10% met de cataloguswaarde auto.

Wat is de dagwaarde?

De huidige waarde is de prijs die je op dit moment voor een occasion krijgt. Dit is inclusief kilometerstand en bouwjaar. Hoe beter de staat van de occasion en hoe lager de kilometerstand, des te hoger de dagwaarde auto. Door de nieuwwaarde regeling vergoedt de verzekering alleen occasions tot een bepaalde leeftijd, daarna hanteert de verzekering de huidige waarde. In geval van schade wordt deze waarde ook gebruikt door de verzekering. Is de schade volgens de autoverzekering groter dan de waarde auto dan wordt dit bedrag uitgekeerd en is er sprake van ‘economisch total loss’. Ben je benieuwd wat de huidige waarde van jouw wagen is? Vul dan nu je kenteken in voor de online taxatietool hierboven en ontvang binnen 30 seconden een indicatie van de huidige prijs van jouw wagen. Voor een gratis nauwkeurige en RDW erkende taxatie, maak direct een afspraak bij een van onze 27 vestigingen.

Gratis online taxatie

Deze auto's hebben wij het vaakst gekocht!

Meest gekochte auto’s bij wijkopenautos.nl

 • Volkswagen Golf
 • BMW 3-serie
 • Opel Astra
 • Audi A4
 • Volkswagen Polo
 • Opel Corsa
 • Volkswagen Passat
 • Ford Focus
 • Mercedes-Benz C-Klasse
 • BMW 5-serie
 • Audi A3
 • Renault Megane
 • BMW 1-serie

3. Cataloguswaarde auto of nieuwprijs berekenen?

Denk je aan het kopen van een nieuwe wagen of het aanschaffen van een lease auto? Dan raden wij je aan om eerst de cataloguswaarde auto te berekenen. Met het bepalen van de cataloguswaarde weet je hoeveel je kwijt bent aan BTW, BPM en aan de eventuele bijtelling. De Belastingdienst rekent de catalogusprijs of nieuwwaarde auto ook mee als vermogen en dus heeft het aanschaffen van een nieuw voertuig invloed op je jaarlijkse belastingaangifte. Maar hoe bereken je de cataloguswaarde auto of nieuwwaarde? De cataloguswaarde auto bepalen of de nieuwprijs berekenen wordt veelal gedaan aan de hand van koerslijsten. Maar de RDW biedt een online waardebepaling aan waar je met je kenteken de catalogusprijs en de nieuwwaarde auto direct online ontvangt.

Niet ieder voertuig is waardevast. Dit heeft te maken met de populariteit van het model, maar ook met de kleur en het automerk. Houdt er rekening mee als je wagen een zeer opvallende kleur heeft dat hij minder waard kan zijn. Er zijn dus verschillende factoren die een rol spelen bij de cataloguswaarde berekenen. Wij raden je aan om voor de aanschaf eerst research te doen naar modellen en kleuren die waardevast zijn. De nieuwwaarde van een voertuig daalt al snel na aanschaf. Nadat je een nieuwe wagen hebt aangeschaft is het dus lastig om nog de cataloguswaarde of aanschafwaarde ervoor terug te krijgen. Dit lijkt een bijzonder groot verlies, maar men vergeet dat de cataloguswaarde ook fabrieksgaranties en vrijstelling van APK tot 4 jaar bevat. Deze kosten hoef je dus niet te maken, waardoor het verschil tussen de nieuwwaarde en de huidige waarde veel groter lijkt dan het in feite is.

Geen geld voor het kopen van een nieuwe wagen en wil je dus eerst je occasion snel verkopen? Moet je dan ook de cataloguswaarde berekenen? Ja, want alle factoren die meetellen in het cataloguswaarde berekenen leiden tot een bepaald percentage wat wordt afgetrokken van de nieuwprijs (nieuwwaarde) en zo wordt de restwaarde en dus de verkoopwaarde van je wagen bepaalt. Op basis van de cataloguswaarde berekenen we dus de werkelijke waarde van het voertuig. De online taxatie geeft je slechts een indicatie van je auto waarde. Breng je auto voor een exacte waardebepaling naar een van onze 25+ vestigingen in Nederland voor een gratis en vrijblijvende taxatie. Een afspraak maak je direct na de cataloguswaarde berekenen.

wijkopenautos.nl autowaarde berekening

 • Geen cataloguswaarde auto berekening
 • Dagwaarde auto berekening
 • Geen BPM berekenen
 • Gratis professionele taxatie
 • Auto verkoop binnen 24 uur
 • Geen opvraag technische voertuiggegevens

RDW Kentekencheck

 • Cataloguswaarde auto
 • Geen dagwaarde auto berekening
 • BPM berekenen
 • Geen gratis professionele taxatie
 • Geen auto verkoop binnen 24 uur
 • Opvraag technische voertuiggegevens mogelijk

Instelling van de verzekering

 • Geen cataloguswaarde auto berekening
 • Dagwaarde auto berekening
 • Geen BPM berekenen
 • Geen gratis professionele taxatie
 • Geen auto verkoop binnen 24 uur
 • Geen opvraag technische voertuiggegevens

Catalogusprijs en de Belastingdienst

Het BPM wordt berekent aan de hand van de cataloguswaarde, of beter gezegd, het BPM is een percentage van de catalogusprijs. Maar hoe hoger de cataloguswaarde, hoe hoger de BPM is niet helemaal correct. Als je een personenauto bezit, dan is het BPM afhankelijk van het CO2 uitstoot. Uiteindelijk is het plan om in 2020 het BPM te verlagen naar 14,7%.

De bijtelling is ook een percentage van de catalogusprijs die je moet betalen als je een leaseauto van de zaak ook als privé gebruikt. Dit bedrag is inclusief het BTW en BPM. Sinds januari 2017 heeft het kabinet een aantal wijzigingen doorgevoerd wat betreft de bijtelling. Het aantal bijtellings-categorieёn is verlaagt van 4 naar 2. Daarnaast gaat het percentage bijtelling omhoog naar 22% voor leaseauto's en naar 4% voor elektrische auto's. Met deze wijzigingen in de bijtelling wil het kabinet het gebruik van volledige elektrische auto's stimuleren.

De cataloguswaarde berekenen is belangrijk voor werkgevers. Als je werknemers een wagen van de zaak toewijst, kun je beslissen of de werknemers de wagen privé ook mogen gebruiken en zo ja, of je ze deze kosten in rekening brengt. De catalogusprijs is hierbij cruciaal. Je kunt ervoor kiezen om 2,7% of 1,5% van de cataloguswaarde auto voor het privégebruik zelf op te nemen in de aangifte. Hierbij betaal je geen BTW over het bedrag die je de werknemers in rekening hebt gebracht. Maar gebruiken je werknemers hun eigen voertuig in plaats van een wagen van de zaak dan kun je hierover geen btw aftrekken.

De nieuwwaarde en de verzekering

Ben je in bezit van een voertuig in Nederland dan moet je verplicht een autoverzekering afsluiten. Mocht je schade hebben aan je wagen dan wordt dat gedekt door je verzekering. Hierbij speelt de cataloguswaarde auto en nieuwwaarde auto een belangrijke rol. Zo hanteren verzekeraars de nieuwwaarde regeling. Dit houdt in dat als je wagen schade heeft opgelopen of het voertuig is total loss verklaard de nieuwprijs auto wordt gedekt door de verzekering. Houd er rekening mee dat de duur van nieuwwaarde regeling verschilt per verzekeraar. De nieuwprijs bepaalt ook de hoogte van de premie. Hoe hoger de nieuwprijs, hoe hoger de premie. Andere factoren spelen ook een rol bij het berekenen van de hoogte van de premie. Er zijn verschillende sites waar je het kenteken van het voertuig kunt invullen en je daarmee de catalogusprijs of nieuwprijs bepaalt. Vervolgens bepaal je welke verzekering je af wilt sluiten. Een WA verzekering of een all-risk verzekering? Ook je leeftijd speelt een rol. wijkopenautos.nl raadt je daarom aan goed onderzoek te doen naar de verschillende verzekering. En vergeet niet de nieuwprijs auto te berekenen!

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Goede en eerlijke beoordeling van de kopers. Uiterst vriendelijk en een goed bod. Vrijdags verkocht, 's maandags het geld al op de rekening. Top!
M.J.W. V. | Groningen | Citroen C1, 2009 22.11.2017
alles is naar wens afgehandeld
Gerard v. | Apeldoorn | Mazda 323, 1999 29.07.2017

Gratis online taxatie