Gratis online taxatie van je auto
Onze hoofdlocaties

Amsterdam - Rotterdam - Utrecht - Zwolle - Arnhem - Eindhoven

Heb je nog vragen?

Wij zijn van maandag t/m vrijdag van 09 tot 21 uur en op zaterdag van 09 tot 16 uur bereikbaar voor een persoonlijk gesprek.

Onze Hotline

085 - 888 77 99

 • Je ontvangt het geld direct na de verkoop.
 • Onze service is 100% gratis.
 • Wij melden je auto gratis en vertrouwd af en sturen je hiervan de bevestiging.

Cataloguswaarde auto bepaalt verkoopprijs.

De cataloguswaarde auto berekenen of de nieuwwaarde bepalen? Met verschillende termen als cataloguswaarde, nieuwwaarde, inruilwaarde is het alsof je door de waardes de prijs niet meer ziet. Hoe bereken je de waarde van jouw auto? Het begint bij de cataloguswaarde.

De cataloguswaarde auto kan men bepalen door middel van koerslijsten, maar dat kost tijd. Wij raden daarom aan gebruik te maken van een online waardebepaling. Wijkopenautos.nl biedt je een online taxatie waarmee je snel de huidige waarde van jouw occasion kunt berekenen. Voor de exacte marktwaarde kom je met je wagen langs voor een gratis taxatie door onze RDW erkende taxateurs. Deze is naast de nieuwprijs, ook gebaseerd op de staat van de auto. Wie weet bevalt de prijs en kun je het voertuig direct bij ons kwijt!

Onze cataloguswaarde auto service bevat:

Gratis taxatie
RDW Erkende taxateurs
Waardebepaling op basis van nieuwprijs auto
Directe ontvangst vrijwaringsbewijs
Direct uitbetaald

Onze klanten aan het woord:

"Ik was blij verrast over de vriendelijkheid en de professionaliteit van het bedrijf. De werknemers weten het verschil tussen een goede prijs en de juiste prijs. Mijn auto uiteindelijk voor de juiste prijs verkocht."
19-11-2016 door Remco H. uit Dordrecht

"Goed en helder. Als je je auto zonder gedoe wilt verkopen is dit echt een goede optie."
10-09-2016 door Samira van der S. uit Rotterdam
Opel Vivaro, BJ 01
Opel Vivaro, BJ 01
Seat Ibiza, BJ 2001
Seat Ibiza, BJ 2001
Opel Vectra, BJ 2006
Opel Vectra, BJ 2006
Laat je auto nu taxeren:
Onze locaties
Selecteer je stad:
 • » Amsterdam
 • » Rotterdam
 • » Utrecht
 • » Zwolle
 • » Eindhoven
 • » Groningen
 • » Arnhem
 • Alle 25 vestigingen
Beoordelingen van klanten
19-10-2016 door Bilal B. uit Utrecht

"Fijn om mijn auto te verkopen aan mensen die er echt verstand van hebben. Ik had een goed gevoel bij de hele gang van zaken. Snel maar niet te snel. Een goede ervaring!"


04-12-2016 door Alex de K. uit Arnhem

"Een makkelijke manier om je auto te verkopen. Was wel benieuwd naar de echte catalogusprijs omdat mijn auto in een slechte staat was maar het viel reuze mee. Mooi bedrag eraan over gehouden."

Cataloguswaarde auto, nieuwwaarde, aanschafwaarde en dagwaarde uitgelegd.

Er komt veel kijken bij het kopen of verkopen van een voertuig. Je hebt te maken met instanties zoals de verzekering, de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) en de Belastingdienst. De verschillende termen zoals de nieuwwaarde, cataloguswaarde, bijtelling en aanschafwaarde maken het er ook niet eenvoudiger op. Wij, bij Wijkopenautos.nl, maken het auto verkopen graag makkelijker voor je door de verschillende begrippen (genoemd hierboven) duidelijk uit te leggen.

Auto waarde Wijkopenautos.nl
Cataloguswaarde auto berekenen
  Cataloguswaarde is een vaste waarde en kan niet berekend worden.
Dagwaarde auto berekenen
  Wijkopenautos.nl berekent simpel en snel de dagwaarde.
Aanschafwaarde auto
  Aanschafwaarde wordt niet gepubliceerd en kan beïnvloed zijn door prijsonderhandelingen
Wat is de cataloguswaarde?
Cataloguswaarde auto is de waarde van het voertuig op het moment dat het kentekenbewijs deel 1 is afgegeven. De cataloguswaarde auto, ook wel catalogusprijs genoemd, is inclusief de BTW, BPM en eventuele accessoires. De Belastingdienst gebruikt de cataloguswaarde voor de Belasting voor Personenauto's en Motorrijtuigen (BPM) en voor het berekenen van de bijtelling in het geval van een leaseauto. De bijtelling is het maandelijkse bedrag dat een leaserijder betaalt voor het privégebruik van een auto van de zaak. Belastingtechnisch gezien is daarom de auto cataloguswaarde een belangrijk begrip bij nieuwe auto's. De catalogusprijs auto wordt gebruikt om de restwaarde van tweedehands occasions te berekenen door de afschrijving (leeftijd + kilometerstand) van de cataloguswaarde af te trekken.

Deze auto's hebben wij het vaakst gekocht!

Model Cataloguswaarde
Golf Vanaf €19.191,-
3-serie Vanaf €35.974,-
Astra Vanaf €19.995,-
A4 Vanaf €36.315,-
Polo Vanaf €14.391,-
Corsa Vanaf €13.995,-
Passat Vanaf €31.691,-
Focus Vanaf €18.995,-
C-Klasse Vanaf €36.495,-
5-serie Vanaf €47.990,-
A3 Vanaf €26.050,-
Megane Vanaf €20.290,-
1-serie Vanaf €29.650,-

Wat is de nieuwwaarde?
De nieuwwaarde of nieuwprijs en de cataloguswaarde auto zijn begrippen die vaak dezelfde waarde aanduiden. Toch is er verschil. De nieuwwaarde is het bedrag dat je nu zou betalen voor het aanschaffen van dezelfde of een soortgelijke wagen. De nieuwprijs is marktafhankelijk en dus verschillen de nieuwwaarde en cataloguswaarde wel eens. Verzekeringen en autoverzekeraars hanteren de nieuwwaarde regeling. De nieuwwaarde regeling houdt in dat de verzekering de nieuwprijs vergoedt als er sprake is van diefstal of als je voertuig total loss is verklaard. De nieuwprijs regeling verschilt per verzekeraar. De verzekering vergoedt auto's tot een bepaalde leeftijd, meestal tussen één jaar en 3 jaar na leverdatum.
Wat is de aanschafwaarde?
De aanschafwaarde is zoals het woord impliceert de prijs op het moment van aanschaf. Deze waarde kan aanzienlijk verschillen van de cataloguswaarde of de nieuwwaarde. De autodealer kan bijvoorbeeld een actie hebben lopen waardoor de wagen 10% goedkoper is op moment van aanschaf dan de cataloguswaarde, of je kunt natuurlijk zelf afdingen op de prijs. De aanschafwaarde verschilt dan 10% met de cataloguswaarde auto.

Wat is de dagwaarde?
De huidige waarde is de prijs die je op dit moment voor een occasion krijgt. Dit is inclusief kilometerstand en bouwjaar. Hoe beter de staat van de occasion en hoe lager de kilometerstand, des te hoger de dagwaarde auto. Door de nieuwwaarde regeling vergoedt de verzekering alleen occasions tot een bepaalde leeftijd, daarna hanteert de verzekering de huidige waarde. In geval van schade wordt deze waarde ook gebruikt door de verzekering. Is de schade volgens de autoverzekering groter dan de waarde auto dan wordt dit bedrag uitgekeerd en is er sprake van ‘economisch total loss’. Ben je benieuwd wat de huidige waarde van jouw wagen is? Vul dan nu je kenteken in voor de online taxatietool hierboven en ontvang binnen 30 seconden een indicatie van de huidige prijs van jouw wagen. Voor een gratis nauwkeurige en RDW erkende taxatie, maak direct een afspraak bij een van onze 25 vestigingen.

Cataloguswaarde auto of nieuwprijs berekenen?

Denk je aan het kopen van een nieuwe wagen of het aanschaffen van een lease auto? Dan raden wij je aan om eerst de cataloguswaarde auto te berekenen. Met het bepalen van de cataloguswaarde weet je hoeveel je kwijt bent aan BTW, BPM en aan de eventuele bijtelling. De Belastingdienst rekent de catalogusprijs of nieuwwaarde auto ook mee als vermogen en dus heeft het aanschaffen van een nieuw voertuig invloed op je jaarlijkse belastingaangifte. Maar hoe bereken je de cataloguswaarde auto of nieuwwaarde? De cataloguswaarde auto bepalen of de nieuwprijs berekenen wordt veelal gedaan aan de hand van koerslijsten. Maar de RDW biedt een online waardebepaling aan waar je met je kenteken de catalogusprijs en de nieuwwaarde auto direct online ontvangt.

Niet ieder voertuig is waardevast. Dit heeft te maken met de populariteit van het model, maar ook met de kleur en het automerk. Houdt er rekening mee als je wagen een zeer opvallende kleur heeft dat hij minder waard kan zijn. Er zijn dus verschillende factoren die een rol spelen bij de cataloguswaarde berekenen. Wij raden je aan om voor de aanschaf eerst research te doen naar modellen en kleuren die waardevast zijn. De nieuwwaarde van een voertuig daalt al snel na aanschaf. Nadat je een nieuwe wagen hebt aangeschaft is het dus lastig om nog de cataloguswaarde of aanschafwaarde ervoor terug te krijgen. Dit lijkt een bijzonder groot verlies, maar men vergeet dat de cataloguswaarde ook fabrieksgaranties en vrijstelling van APK tot 4 jaar bevat. Deze kosten hoef je dus niet te maken, waardoor het verschil tussen de nieuwwaarde en de huidige waarde veel groter lijkt dan het in feite is.

Geen geld voor het kopen van een nieuwe wagen en wil je dus eerst je occasion snel verkopen? Moet je dan ook de cataloguswaarde berekenen? Ja, want alle factoren die meetellen in het cataloguswaarde berekenen leiden tot een bepaald percentage wat wordt afgetrokken van de nieuwprijs (nieuwwaarde) en zo wordt de restwaarde en dus de verkoopwaarde van je wagen bepaalt. Op basis van de cataloguswaarde berekenen we dus de werkelijke waarde van het voertuig. De online taxatie geeft je slechts een indicatie van je auto waarde. Breng je auto voor een exacte waardebepaling naar een van onze 25 vestigingen in Nederland voor een gratis en vrijblijvende taxatie. Een afspraak maak je direct na de cataloguswaarde berekenen.


Wijkopenautos.nl
autowaarde berekening
Cataloguswaarde auto ✘ 
Dagwaarde auto berekenen ✔ 
BPM berekenen
Gratis professionele taxatie ✔ 
Auto verkoop binnen 24 uur ✔ 
Technische voertuiggegevens ✘ 
Catalogusprijs en de Belastingdienst

Het BPM wordt berekent aan de hand van de cataloguswaarde, of beter gezegd, het BPM is een percentage van de catalogusprijs. Maar hoe hoger de cataloguswaarde, hoe hoger de BPM is niet helemaal correct. Als je een personenauto bezit, dan is het BPM afhankelijk van het CO2 uitstoot. Uiteindelijk is het plan om in 2020 het BPM te verlagen naar 14,7%.

De bijtelling is ook een percentage van de catalogusprijs die je moet betalen als je een leaseauto van de zaak ook als privé gebruikt. Dit bedrag is inclusief het BTW en BPM. Sinds januari 2017 heeft het kabinet een aantal wijzigingen doorgevoerd wat betreft de bijtelling. Het aantal bijtellings-categorieёn is verlaagt van 4 naar 2. Daarnaast gaat het percentage bijtelling omhoog naar 22% voor leaseauto's en naar 4% voor elektrische auto's. Met deze wijzigingen in de bijtelling wil het kabinet het gebruik van volledige elektrische auto's stimuleren.

De cataloguswaarde berekenen is belangrijk voor werkgevers. Als je werknemers een wagen van de zaak toewijst, kun je beslissen of de werknemers de wagen privé ook mogen gebruiken en zo ja, of je ze deze kosten in rekening brengt. De catalogusprijs is hierbij cruciaal. Je kunt ervoor kiezen om 2,7% of 1,5% van de cataloguswaarde auto voor het privégebruik zelf op te nemen in de aangifte. Hierbij betaal je geen BTW over het bedrag die je de werknemers in rekening hebt gebracht. Maar gebruiken je werknemers hun eigen voertuig in plaats van een wagen van de zaak dan kun je hierover geen btw aftrekken.


De nieuwwaarde en de verzekering

Ben je in bezit van een voertuig in Nederland dan moet je verplicht een autoverzekering afsluiten. Mocht je schade hebben aan je wagen dan wordt dat gedekt door je verzekering. Hierbij speelt de cataloguswaarde auto en nieuwwaarde auto een belangrijke rol. Zo hanteren verzekeraars de nieuwwaarde regeling. Dit houdt in dat als je wagen schade heeft opgelopen of het voertuig is total loss verklaard de nieuwprijs auto wordt gedekt door de verzekering. Houd er rekening mee dat de duur van nieuwwaarde regeling verschilt per verzekeraar. De nieuwprijs bepaalt ook de hoogte van de premie. Hoe hoger de nieuwprijs, hoe hoger de premie. Andere factoren spelen ook een rol bij het berekenen van de hoogte van de premie. Er zijn verschillende sites waar je het kenteken van het voertuig kunt invullen en je daarmee de catalogusprijs of nieuwprijs bepaalt. Vervolgens bepaal je welke verzekering je af wilt sluiten. Een WA verzekering of een all-risk verzekering? Ook je leeftijd speelt een rol. Wijkopenautos.nl raadt je daarom aan goed onderzoek te doen naar de verschillende verzekering. En vergeet niet de nieuwprijs auto te berekenen!

Hoe het werkt
1. Advies

Bij de vestiging zal één van onze technische experts uw auto taxeren.

2. Betaling

Onze prijs wordt bepaald naar aanleiding van de taxatie. Het geld wordt direct naar u overgemaakt.

3. Afmelding

De afmelding wordt door ons geregeld en je ontvangt hiervan een bevestiging.

Wat onze klanten stemmen
Wat onze klanten zeggen
Laat je auto nu taxeren: