Wat is de restwaarde van een auto?

Wil jij de restwaarde van je auto berekenen? Vul de online waardebepaling in en ontdek wat jouw auto nog waard is.

Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

De restwaarde is wat je auto nog waard is na afschrijving of na een ongeval. Wil jij deze waarde exact weten? Voer je autogegevens kosteloos in via onze online waardebepaling. Voorzien ons vervolgens van extra details over de auto en voeg een paar foto's toe.

Op basis hiervan maken wij een gegarandeerde verkoopprijs voor jouw auto op. Die ontvang je per e-mail. Jij bepaalt of je wilt verkopen voor deze prijs!

Ontdek nu wat jouw auto waard is en verkoop direct!

Gratis een gegarandeerde prijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Hoe de restwaarde auto berekenen?

Restwaarde auto

Om te beginnen kennen we twee manieren om de restwaarde auto berekenen. Allereerst door middel van afschrijving, waarbij het waardeverlies van de occasion wordt berekend op basis van hoe lang de auto gebruikt wordt, het aantal kilometers en de kostprijs.

Daarnaast zijn er verschillende online tools die de restwaarde berekenen vergemakkelijken. Deze tools werken op basis van gegevens bekend over soortgelijke auto's.

Voordelen van de restwaarde berekenen via wijkopenautos.nl:

 • Eenvoudig, gratis en snel online
 • Restwaarde op basis van de daadwerkelijke staat van je auto
 • Een gegarandeerde verkoopprijs waarvoor je direct kunt verkopen

Let op: online wordt vaak slechts de dagwaarde van je auto berekend. Dat is slechts een statistische waarde. Wij kijken ook naar de staat van je auto.

Restwaarde berekenen van elke tweedehands auto

De restwaarde auto berekenen kan door een percentage van de catalogusprijs van de auto af te trekken. Dit percentage wordt gebaseerd op de populariteit van het merk, model en de kilometerstand. De restwaarde van een auto is een individueel bedrag.

Waarom kies je voor wijkopenautos.nl om de restwaarde te berekenen?

wijkopenautos.nl Restwaarde berekening

 • Gratis restwaarde berekening
 • Professionele waardebepaling
 • Geen maandelijkse premieberekening
 • Afschrijving auto berekenen

Taxateurs

 • Geen gratis restwaarde berekening
 • Geen professionele waardebepaling
 • Maandelijkse premieberekening
 • Geen afschrijving auto berekenen

2. Afschrijving auto op basis van de restwaarde

Wat je auto 'afschrijft' op jaarbasis is moeilijk vast te stellen, omdat dat voor iedere auto verschillend is. Sommige modellen zijn meer waardevast dan anderen.

Wat speelt een rol bij het bepalen van de restwaarde?

Bij nieuwe modellen is lastig te weten wat de restwaarde is, omdat er nog weinig over bekend is. De volgende factoren beïnvloeden de afschrijving en hebben invloed op de restwaarde auto:

 • Merk, model, bouwjaar en kilometerstand
 • Betrouwbaarheid van het model
 • Onderhoudsstaat van de wagen
 • Mate van populariteit

Restwaarde auto na 5 jaar

Hoeveel de autowaarde over tijd verandert, verschilt per merk en model. Toch kunnen we voorspellen hoe het waardeverloop zich door de jaren heen ontwikkelt.

Rekenvoorbeeld restwaarde na 5 jaar
De afschrijving is het waardeverlies over de jaren heen, voorspeld bij aanschaf van een (nieuwe) auto op basis van het verwachte aantal gebruiksjaren. Je koopt een nieuwe BMW 520i, cataloguswaarde: €49.900,-. De (verwachtte) restwaarde na 5 jaar bedraagt €20.400,-.

Rekensom: (€49.900 - €20.400,-) : 5 jaar = €5.570,- per jaar aan afschrijving.

Rekenvoorbeeld afschrijving 3 jaar
In deze berekening nemen we dezelfde auto 3 jaar in gebruik. Cataloguswaarde: €49.900,-. De (verwachtte) restwaarde na 3 jaar bedraagt €26.850,-.
Rekensom: (€49.900 - €20.400,-) : 5 jaar = €7.683,- per jaar aan afschrijving.

TIP: Veel mensen verkopen hun nieuwe auto na 5 jaar, of zijn benieuwd wat hun auto na 5 jaar nog opbrengt. De auto waarde stabiliseert zich echter na grofweg 5 jaar. Daarom is het verstandiger de auto nog iets langer aan te houden.

Gratis online taxatie

3. Restwaarde berekenen en daarna verkopen

Weet je de restwaarde auto? Dan kun je deze verkopen op basis van deze waardebepaling. Bij wijkopenautos.nl vul je eerst jouw kenteken in in de kenteken check. Vervolgens doe je de zelfevaluatie van je auto en je ontvangt vrijblijvend een gegarandeerde prijs. Hiervoor kun je direct aan ons verkopen.

Tips voor een zo hoog mogelijke restwaarde berekening

Zorg dat je auto er goed uitziet en maak hem zowel van binnen als van buiten schoon. Verwijder persoonlijke bezittingen en zorg dat je alle belangrijke documenten bij je hebt. Hieronder staan de documenten die je nodig hebt voor de waardebepaling en tijdens de inleverafspraak:

 • Kentekenbewijs deel I (voorheen voertuigbewijs)
 • Kentekenbewijs deel II (voorheen overschrijvingsbewijs)
 • Het onderhoudsboekje
 • De reservesleutels
 • Identiteitsbewijs of paspoort
 • Bestaande rekeningen van service en reparaties
 • Reservebanden (indien van toepassing)

4. Gratis online waardebepaling

De gratis online waardebepaling doorloop je eenvoudig via onze website. Door zoveel mogelijk details in te vullen en ons te voorzien van een paar duidelijke foto's, kunnen wij goed de staat van je auto bepalen. Op basis van deze gegevens maken wij vrijblijvend een gegarandeerde verkoopprijs voor jouw auto op.

Jij bepaalt of je wilt verkopen of niet. Ga je akkoord? Boek dan een inleverafspraak bij een van onze vestigingen en lever je auto veilig af. Onze vestigingen voldoen aan alle veiligheidsnormen rondom het coronavirus.

Start meteen met het bepalen van de restwaarde van jouw auto, ontvang jouw prijs en verkoop al binnen 24 uur.

Je auto kan al binnen 24 uur verkocht zijn. Start nu je de gratis online waardebepaling! wijkopenautos.nl is jouw nummer 1 partner bij auto verkoop.

5. Veelgestelde vragen

V : Wat is restwaarde?

A : De restwaarde is wat je auto nog waard is na afschrijving of na een ongeval. Ook kun je de jaarlijkse afschrijving van je auto op basis van de restwaarde berekenen.

V : Waarom de restwaarde van je auto berekenen?

A : Door de restwaarde van je auto te berekenen weet je hoeveel je auto nog waard is. Ook kun je zo bepalen hoe lang de auto nog meegaat voordat je hem het beste kunt verkopen.

Weten wat je auto waard is? Doe onze gratis online waardebepaling en ontdek het snel!

V : Hoe bereken ik de toekomstige restwaarde?

A : Bereken de huidige restwaarde via onze waardebepaling. Trek dit bedrag af van de aanschafwaarde. Vervolgens deel je dit door 12 maanden en je ziet wat je auto jaarlijks aan waarde verliest. Rekenvoorbeeld: je koopt een nieuwe BMW 520i, cataloguswaarde: €49.900,-. De (verwachte) restwaarde na 5 jaar bedraagt €20.400,-. Rekensom: (€49.900 - €20.400,-) : 5 jaar = €5.570,- per jaar aan afschrijving.Hoe onze klanten onze service beoordelen

Het is heel gemakkelijk en snel.
Jan v. | Breda | Opel Meriva 2004 28.11.2017
proffesioneel en het bod van de auto was overeenkomstig onze verwachting
James D. | Roermond | MINI MINI 2003 06.08.2017