Eenvoudig de restwaarde berekenen

wijkopenautos.nl berekent de restwaarde van je auto binnen 30 seconden. Je ontvangt de restwaarde direct online en per e-mail.

De restwaarde is wat je auto nog waard is na verloop van tijd of na een ongeluk. Is de restwaarde lager dan de reparatiekosten? Dan loont het niet om de schade te herstellen.

Hoe hoog de resterende auto waarde is, speelt een belangrijke rol in de autoverkoop. Bij wijkopenautos.nl is uitgebreide taxatie gratis. Onze taxateurs inspecteren de auto en berekenen zo de restwaarde. Bij akkoord is je auto direct verkocht en vrijwaring wordt gratis door ons geregeld.

Online
evaluatie
Verkoopafspraak
maken
Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Online taxatie van jouw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als jij dat wilt

1. De restwaarde auto berekenen

taxatierapport auto

Om te beginnen kennen we twee manieren van restwaarde auto berekenen. Allereerst door middel van afschrijving, waarbij het waardeverlies van de occasion wordt berekend, op basis van hoe lang de auto gebruikt wordt, het aantal kilometers en de kostprijs. Voor economen, bedrijfskundigen en fiscaal specialisten zijn er verschillende manieren om deze economische restwaarde te berekenen. Deze waarde wordt daarom vaak vanuit een bedrijfskundig perspectief berekend, vanwege belastingvoordeel en de boekhouding. Bij aanschaf van een bedrijfsinvestering wordt vooraf de economische levensduur bepaald. Na verkoop wordt vervolgens aan de hand van de restwaarde berekend of het een goede investering (en berekening) was. De afschrijving wordt hierbij als belangrijkste waarde meegenomen, in het geval van tweedehands auto's.

Restwaarde berekenen occasions

De restwaarde auto berekenen doe je door een percentage van de catalogusprijs van de auto af te trekken. Dit percentage wordt gebaseerd op de populariteit van het merk, model en de kilometerstand. Het kan dus zijn dat twee auto’s van verschillende merken uit dezelfde prijsklasse en uit hetzelfde bouwjaar een andere restwaarde hebben. Dit komt door het verschil in populariteit van verschillende auto’s.

wijkopenautos.nl Restwaarde berekening

 • Gratis restwaarde berekening
 • Professionele waardebepaling
 • Geen maandelijkse premieberekening
 • Afschrijving auto berekenen

Verzekeraars

 • Geen gratis restwaarde berekening
 • Geen professionele waardebepaling
 • Maandelijkse premieberekening
 • Geen afschrijving auto berekenen

2. Afschrijving auto

Wat je auto 'afschrijft' op jaarbasis is moeilijk vast te stellen, omdat dat voor iedere auto verschillend is. De verschillen zijn zo groot dat sommige auto's na 3 jaar tot wel 60% cataloguswaarde verliezen, terwijl kleinere auto's slechts 30% van de oorspronkelijke cataloguswaarde verliezen. Onder andere de betrouwbaarheid van het merk speelt hier een grote rol in. Denk bijvoorbeeld aan merken als Volkswagen of Toyota die een goede naam hebben wat betreft betrouwbaarheid van auto's. Zeker op de lange termijn speelt dit een grote rol in de restwaarde. Bij de introductie van een nieuw model is het lastig om de afschrijving te berekenen, simpelweg omdat er nog niets bekend is over het model. De betrouwbaarheid van het merk speelt in dit geval een belangrijke rol in de afschrijving en daarmee de restwaarde.

Autokosten

Vanaf de dag dat je de dealer verlaat met je nieuwe (of tweedehands) auto, is je auto minder waard. Simpelweg omdat de wagen als occasion door het leven gaat moet er met de dagwaarde worden gerekend in plaats van de cataloguswaarde auto. Het waardeverlies van waarde is onderdeel van de autokosten die iedere bestuurder moet tellen. Hieronder vallen dus ook de wegenbelasting, autoverzekering, onderhoudskosten en BPM (in het geval van nieuwe auto's). En dan is er nog de jaarlijkse APK keuring voor auto's ouder dan 3 jaar. De verplichte keuring zal de eerste 3 jaar nog niet veel gaan kosten, maar naarmate de occasion ouder wordt, wordt ook de kans op gebreken groter en daarmee de onderhoudskosten en APK kosten.

Gratis online taxatie

Restwaarde na 5 jaar

Hoeveel de autowaarde over tijd verandert, verschilt per merk en model. Toch kunnen we voorspellen hoe de waarde zich door de jaren heen ontwikkelt. Onze kenteken check berekent de waarde op basis van actuele verkoopprijzen. Het algoritme wordt dan ook steeds slimmer, hoe meer auto's zich aanmelden. Hieronder zie je een voorbeeld van de auto waarde ontwikkeling, verspreid over 5 jaar. De auto die hier centraal staat is een Volkswagen Golf VII 1.4 90KW Comfort uit 2013, op benzine. Waar de nieuwwaarde nog €24.790,- bedraagt, slaat de afschrijving zeker de eerste jaren hard toe. Reden hiervoor is de fabrieksgarantie die na een aantal jaar vervalt, net als de garantie van de dealer zelf. Na 4 jaar moet een nieuwe personenwagen door de RDW ook APK gekeurd worden, en sluipen er langzaam maar zeker meerdere (subtiele) gebreken in. Deze prijzen zijn altijd gebaseerd op gemiddelden, en extra accessoires etc. worden hier niet in meegerekend. Wat je auto waard is dus kan dus altijd hoger of lager uitvallen.

Afschrijving auto eerste jaar

De afschrijving is het gemiddelde bedrag dat de auto minder waard wordt. Reden hiervoor is de fabrieksgarantie die na een aantal jaar vervalt, net als de garantie van de dealer zelf. Na 4 jaar moet een nieuwe personenwagen door de RDW ook APK gekeurd worden, wat betekent dat er extra (onverwachte) kosten aan zitten te komen. Deze kosten zijn risicovol voor toekomstige eigenaren en verlagen daarom de gemiddelde waarde.

Afschrijving auto na 5 jaar

Vanaf drie jaar gaat het pas echt hard met de waardevermindering van auto's. Vanwege de fabrieksgarantie die daar ophoudt, maar ook omdat de kosten voor onderhoud langzaam maar zeker hoger worden.

TIP: Veel mensen verkopen hun nieuwe auto na 5 jaar, of zijn benieuwd wat hun auto na 5 jaar nog opbrengt. De eerste 3 jaar leidt een auto het meeste waardeverlies, daarna stabiliseert de auto waarde ontwikkeling. Daarom is het verstandiger de auto nog iets langer door te rijden voor de verkoop. Hou in dat geval wel rekening met extra (onverwachte) kosten voor onderhoud en de APK keuring.

Gratis online taxatie

Restwaarde schadeauto bepalen

Wanneer een auto schade heeft gehad, en de autoverzekering wil de dagwaarde uitkeren wordt de restwaarde bepaald door onafhankelijke inspecteurs. Zo wordt eerst gekeken naar de online dagwaarde, om vervolgens de waarde vast te stellen zonder de schade. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de staat van het deel van de occasion dat nog intact is. De verzekeraar bepaalt zo de dagwaarde auto en het uit te keren bedrag.

Rekenvoorbeeld afschrijving 5 jaar

De afschrijving is het waardeverlies over de jaren heen, voorspeld bij aanschaf van een (nieuwe) auto op basis van het verwachte aantal gebruiksjaren. Je koopt een nieuwe BMW 520i, cataloguswaarde: €49.900,-. De (verwachtte) dagwaarde na 5 jaar bedraagt €20.400,-.

Rekensom: (€49.900 - €20.400,-) : 5 jaar = €5.570,- per jaar aan afschrijving.

Rekenvoorbeeld afschrijving 3 jaar
In deze berekening nemen we dezelfde auto 3 jaar in gebruik. Cataloguswaarde: €49.900,-. De (verwachtte) dagwaarde na 3 jaar bedraagt €26.850,-.
Rekensom: (€49.900 - €20.400,-) : 5 jaar = €7.683,- per jaar aan afschrijving.

Ontwikkeling afschrijving kleine auto's

De waarde ontwikkeling van tweedehands auto's verschilt, zoals eerder uitgelegd per merk en model. Met name de betrouwbaarheid van het merk is hier leidend in, maar ook het model speelt hier een belangrijke rol in. Zo baseert men de waarde ontwikkeling van een nieuw geïntroduceerd model voornamelijk op hoe waardevast het merk is. Hoe onvoorspelbaar de afschrijving van verschillende occasions ook is, toch zien we bij kleinere (stads)auto's een trend waarin de autowaarde relatief gespaard blijft ten opzichte van grotere auto's, zoals de BMW 520i uit het rekenvoorbeeld hierboven.

2. Bereken je restwaarde en verkoop direct je auto!

Nu je de restwaarde auto weet, kun je je auto verkopen op basis van deze waardebepaling. Als je auto in een zeer goede staat verkeert tel je wat bij de prijs op en als de auto niet zo goed meer functioneert stel je de prijs wat naar beneden bij. Houd er sowieso rekening mee dat kopers altijd willen afdingen. Houd dan de restwaarde aan als bodemprijs en zo ontvang je na het afdingen van de koper nog steeds de prijs die je wilt. We raden het af om de verkoopwaarde van je auto alleen op de restwaarde te baseren, omdat hij op dat moment nog niet is onderzocht door een expert. Onze taxateurs bepalen gratis de marktwaarde van je auto en bovendien doen wij een bod op je auto. Op die manier weet je de exacte waarde van je auto, verkoop je hem direct en hoef je hem niet zelf te verkopen. Dus waarom zou je het niet doen?

Ga goed voorbereid op pad, ook bij onze taxatie. Zorg dat je auto er goed uitziet en maak hem zowel van binnen als van buiten schoon. Verwijder persoonlijke bezittingen en zorg dat je alle belangrijke documenten bij je hebt. Hieronder staan de documenten die we nodig hebben bij de taxatie:

 • Kentekenbewijs deel I (voorheen voertuigbewijs)
 • Kentekenbewijs deel II (voorheen overschrijvingsbewijs)
 • Het onderhoudsboekje
 • De reservesleutels
 • Identiteitsbewijs of paspoort
 • Bestaande rekeningen van service en reparaties
 • Reservebanden (indien van toepassing)

3. Gratis taxatie voor de exacte restwaarde

De taxatie duurt ongeveer een half uur. De auto wordt volledig geïnspecteerd en daarbij worden zowel de visuele als de technische aspecten meegenomen, zoals de staat van de carrosserie, roestplekken en de staat van de motor. Er wordt een proefrit gemaakt om de motor en de wegligging te testen. Na deze testrit doet onze taxateur een gegarandeerd, maar vrijblijvend bod op je auto. Je weet nu wat de handelswaarde van je auto is en wat je exact voor je auto kunt krijgen.

Twijfel niet langer, ga naar onze taxatietool en bereken de restwaarde van je auto. Laat ons naast de restwaarde berekenen ook de marktprijs voor je uitstippelen, door middel van een professionele taxatie in onze vestiging. Je maakt meestal binnen 24 uur een afspraak en de taxatie duurt ongeveer een half uur. Je bent dus maar weinig tijd kwijt en je verkoopt je auto razendsnel voor een marktconforme prijs.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Het is heel gemakkelijk en snel.
Jan v. | Breda | Opel Meriva, 2004 28.11.2017
proffesioneel en het bod van de auto was overeenkomstig onze verwachting
James D. | Roermond | MINI MINI, 2003 06.08.2017

Gratis online taxatie