Wat is de restwaarde van een auto?

Binnen 30 seconden de restwaarde van je auto berekenen? Vul de kentekencheck in voor een handige indicatie. Bereken ook de dagwaarde 100% gratis.

De restwaarde is wat je auto nog waard is na afschrijving of na een ongeval. Wil jij deze waarde exact weten? De restwaarde van je auto berekenen wij kosteloos in de vestiging.

Zo’n afspraak duurt slechts een half uur en maak je eenvoudig via onze kentekencheck. Wil je eerst een indicatie van de dagwaarde of gelijk een afspraak? Beide is mogelijk!

Vul simpel onze kentekencheck in en maak een afspraak op elk gewenst moment bij jou in de buurt!

Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Gratis online taxatie van jouw auto

Ontvang de definitieve verkoopprijs rechtstreeks vanuit huis

Verkoop alleen als jij
dat wilt en het geld wordt direct overgemaakt op je rekening

1. Hoe de restwaarde auto berekenen?

Restwaarde auto

Om te beginnen kennen we twee manieren om de restwaarde auto berekenen. Allereerst door middel van afschrijving, waarbij het waardeverlies van de occasion wordt berekend, op basis van hoe lang de auto gebruikt wordt, het aantal kilometers en de kostprijs.

Daarnaast zijn er verschillende online tools die de restwaarde berekenen vergemakkelijken. Deze tools werken op basis van gegevens bekend over soortgelijke auto's. Onze kenteken check is zo'n tool.

Voordelen van de restwaarde berekenen via de kenteken check van wijkopenautos.nl:

 • Gratis een indicatie van de restwaarde van je auto binnen 30 seconden.
 • Restwaarde op basis van merk, model, bouwjaar en kilometerstand.
 • Door onze jarenlange expertise weten wij deze restwaarde indicatie van jouw auto zo precies mogelijk in te schatten.

Omdat een online kenteken check slechts de restwaarde auto schat en dit geen individuele berekening is, raden wij een professionele taxatie bij wijkopenautos.nl aan.

Restwaarde berekenen van elke tweedehands auto

De restwaarde auto berekenen kan door een percentage van de catalogusprijs van de auto af te trekken. Dit percentage wordt gebaseerd op de populariteit van het merk, model en de kilometerstand. De restwaarde van een auto is een individueel bedrag.

Waarom kies je voor wijkopenautos.nl om de restwaarde te berekenen?

wijkopenautos.nl Restwaarde berekening

 • Gratis restwaarde berekening
 • Professionele waardebepaling
 • Geen maandelijkse premieberekening
 • Afschrijving auto berekenen

Taxateurs

 • Geen gratis restwaarde berekening
 • Geen professionele waardebepaling
 • Maandelijkse premieberekening
 • Geen afschrijving auto berekenen

2. Afschrijving auto op basis van de restwaarde

Wat je auto 'afschrijft' op jaarbasis is moeilijk vast te stellen, omdat dat voor iedere auto verschillend is. Sommige modellen zijn meer waardevast dan anderen.

Wat speelt een rol bij het bepalen van de restwaarde?

Bij nieuwe modellen is lastig te weten wat de restwaarde is, omdat er nog weinig over bekend is. De volgende factoren beïnvloeden de afschrijving en hebben invloed op de restwaarde auto:

 • Merk, model, bouwjaar en kilometerstand
 • Betrouwbaarheid van het model
 • Onderhoudsstaat van de wagen
 • Mate van populariteit

Restwaarde auto na 5 jaar

Hoeveel de autowaarde over tijd verandert, verschilt per merk en model. Toch kunnen we voorspellen hoe het waardeverloop zich door de jaren heen ontwikkelt.

Onze kenteken check berekent de dagwaarde op basis van actuele verkoopprijzen. Het algoritme wordt dan ook steeds slimmer, hoe meer auto's zich aanmelden.

Rekenvoorbeeld restwaarde na 5 jaar
De afschrijving is het waardeverlies over de jaren heen, voorspeld bij aanschaf van een (nieuwe) auto op basis van het verwachte aantal gebruiksjaren. Je koopt een nieuwe BMW 520i, cataloguswaarde: €49.900,-. De (verwachtte) restwaarde na 5 jaar bedraagt €20.400,-.

Rekensom: (€49.900 - €20.400,-) : 5 jaar = €5.570,- per jaar aan afschrijving.

Rekenvoorbeeld afschrijving 3 jaar
In deze berekening nemen we dezelfde auto 3 jaar in gebruik. Cataloguswaarde: €49.900,-. De (verwachtte) restwaarde na 3 jaar bedraagt €26.850,-.
Rekensom: (€49.900 - €20.400,-) : 5 jaar = €7.683,- per jaar aan afschrijving.

TIP: Veel mensen verkopen hun nieuwe auto na 5 jaar, of zijn benieuwd wat hun auto na 5 jaar nog opbrengt. Daarna stabiliseert de auto waarde ontwikkeling. Daarom is het verstandiger de auto nog iets langer door te rijden voor je hem verkoopt.

Restwaarde van een schadeauto bepalen

De restwaarde van een auto met schade bepalen gaat niet via een online tool. Bij een online tool wordt een goed werkend model als uitgangspunt genomen, dit wijkt teveel af van een auto met schade. Om de restwaarde van jouw schadeauto te berekenen is het van belang dat je een erkend taxatiebedrijf zoekt.

Gratis online taxatie

3. Restwaarde berekenen en daarna verkopen

Weet je de restwaarde auto? Dan kun je deze verkopen op basis van deze waardebepaling. Bij wijkopenautos.nl vul je eerst jouw kenteken in in de taxatietool voor een indicatie van de restwaarde. Vervolgens maak je een afspraak in de vestiging voor gratis en vrijblijvende taxatie. De restwaarde van jouw auto bepaalt de verkoopprijs.

Tips voor een zo hoog mogelijke restwaarde berekening

Ga goed voorbereid op pad, ook bij onze taxatie. Zorg dat je auto er goed uitziet en maak hem zowel van binnen als van buiten schoon. Verwijder persoonlijke bezittingen en zorg dat je alle belangrijke documenten bij je hebt. Hieronder staan de documenten die we nodig hebben bij de taxatie:

 • Kentekenbewijs deel I (voorheen voertuigbewijs)
 • Kentekenbewijs deel II (voorheen overschrijvingsbewijs)
 • Het onderhoudsboekje
 • De reservesleutels
 • Identiteitsbewijs of paspoort
 • Bestaande rekeningen van service en reparaties
 • Reservebanden (indien van toepassing)

4. Gratis taxatie voor de exacte restwaarde

De taxatie in de vestiging duurt ongeveer een half uur. De auto wordt volledig geïnspecteerd en daarbij worden zowel de visuele als de technische aspecten meegenomen, zoals de staat van de carrosserie, roestplekken en de staat van de motor. Er wordt een proefrit gemaakt om de motor en de wegligging te testen.

Na deze testrit doet onze taxateur een gegarandeerd, maar vrijblijvend bod op je auto. Je weet nu wat de handelswaarde van je auto is en wat je exact voor je auto kunt krijgen.

Twijfel niet langer, ga naar onze taxatietool en bereken de restwaarde van je auto. Laat ons naast de restwaarde berekenen ook de marktprijs voor je uitstippelen, door middel van een professionele taxatie in onze vestiging.

Een afspraak voor de restwaarde auto en mogelijkheid tot verkopen maak je al binnen 24 uur. Geheel vrijblijvend en dus zonder verkoopverplichting! wijkopenautos.nl is vanaf het eerste contact tot eind jouw nummer 1 partner bij auto aankoop en verkoop.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Het is heel gemakkelijk en snel.
Jan v. | Breda | Opel Meriva, 2004 28.11.2017
proffesioneel en het bod van de auto was overeenkomstig onze verwachting
James D. | Roermond | MINI MINI, 2003 06.08.2017