De afschrijving auto – een verborgen kostenpost

De afschrijving van je auto is wat een occasion aan waarde verliest op maandelijkse of jaarlijkse basis, de waarde die overblijft wordt ook wel restwaarde genoemd.

De restwaarde is daarom ook meer een bedrijfseconomisch begrip, aangezien de afschrijving van bijvoorbeeld een dure productiemachine ook meetelt in de winstberekeningen.

Bij Wijkopenautos.nl zijn we echter alleen geïnteresseerd in het kopen van auto's. Jouw auto bijvoorbeeld. Op deze pagina lees je meer over hoe de afschrijving zich ontwikkelt en wanneer in theorie het beste moment is om je auto te verkopen. Wil je alleen de restwaarde berekenen? Vul simpelweg je kenteken in bij onze taxatietool. De afschrijving (waardeverlies) is de uitkomst van de cataloguswaarde minus de dagwaarde.

Gratis online taxatie van je auto
 • Je ontvangt het geld direct na de verkoop.
 • Onze service is 100% gratis.
 • Wij melden je auto gratis en vertrouwd af en sturen je hiervan de bevestiging.

Afschrijving auto berekenen – hoe komt deze tot stand?

De afschrijving auto ontwikkelt zich in verschillende fases door het gebruiksleven van een auto. Dit uit zich min of meer in verschillende percentages afschrijving in leeftijd van de auto. Zodra een nieuw voertuig op kenteken wordt gezet (als "occasion" de showroom uitrijdt) is de waarde al verminderd. Daarnaast wordt de ontwikkeling van de afschrijving ook bepaald door de kilometerstand, gebruikerssporen (zowel in het interieur als het exterieur) en het onderhoudsverleden. Al met al zijn deze factoren voor iedere auto zo divers dat het lastig is om een individuele berekening te maken. Bij Wijkopenautos.nl maken we daarom gebruik van de dagwaarde om een indicatie te geven van wat een auto waard is op basis van de dagwaarde. Deze berekening is gebaseerd op basis van wat de auto in eerste instantie kostte (nieuwwaarde), hoeveel kilometer de auto heeft gereden (kilometerstand) en het bouwjaar. Daarnaast is uiteraard het merk en het model van invloed. Een merk dat bekend staat om betrouwbaarheid houdt doorgaans meer restwaarde over dan een auto die veel onderhoud nodig heeft. Verder moet je ook rekening houden met hoe zuinig een auto is.

Factoren die de afschrijving auto bepalen

 • Leeftijd
 • De belangrijkste factor die de hoogte van de afschrijving bepaalt. Na de eerste paar jaar gaat deze het hardst. Sommige auto's schrijven tot wel 40% af in de eerste twee jaar. Daarna gaat het gelukkig minder hard. Als een auto langer rijdt schrijf je per jaar minder af.
 • Kilometerstand
 • Naast leeftijd is de kilometerstand een andere belangrijke factor voor de afschrijving auto. Toch loopt deze anders dan de leeftijd. Hoe minder je met de auto rijdt, des te langer de auto mee kan.
 • Merk
 • Sommige merken staan erom bekend dat ze duurzaam en waardevast zijn. De nieuwe(re) generatie Mazda's en natuurlijk Volkswagen, die er een complete reclamecampagne aan heeft gewijd.
 • APK
 • Zodra een nieuwe auto wordt gekocht hoeft deze de eerste drie jaar nog geen APK keuring te ondergaan. Dit is een teken van veiligheid en dit geeft ook aan dat er geen extra verborgen kosten bij de auto zitten. Onderhoud is dan ook niet verplicht en vaak minder duur als bij een auto van 10 jaar oud.

Laat je auto nu taxeren:

Afschrijvingskosten per merk en model bij Wijkopenautos.nl

De afschrijving per auto kan sterk verschillen. Niet alleen per type auto, maar zelfs per merk hebben verschillende modellen verschillende afschrijvingskosten. Op het internet vind je genoeg informatie over de afschrijving van verschillende auto's, maar een recente lijst met auto's uit dezelfde klasse in een afschrijving overzicht is lastig te vinden. Zo wordt bijvoorbeeld de afschrijving van (kleine) SUV's met hatchbacks vergeleken, die in hetzelfde lijstje staan als stationwagons. Omdat we denken dat dit een vertekend beeld geeft hebben wij de restwaarde auto berekend volgens onze taxatietool. Om het onderzoek transparant te houden hebben we gekozen om de afschrijving te tonen van meerdere autotypen.


Afschrijving auto berekenen bij stadsauto's

Stadsauto's zijn auto's die relatief klein en wendbaar zijn. Dit maakt het dat de auto's makkelijk zijn te gebruiken in de stad. Manoeuvreren door kleine straatjes en parkeren in een kleine ruimte wordt makkelijk. Hieronder hebben we een aantal bekende stadsauto's genoemd met de nieuwwaarde en de afschrijving na 2 jaar. Deze tabel laat zien welke auto's de meeste en juiste de minste afschrijving hebben na verloop van tijd.

Type Auto Nieuwwaarde Afschrijvingskosten
na 2 jaar (%)
Mitsubishi Space Star €12.490,- 35%
Volkswagen Up €15.370,- 39%
Renault Twingo €10.790,- 41%
Skoda Citigo € 13.320,- 45%
Peugeot 108 €15.080,- 52%
Hyundai i10 €17.295 54%

Afschrijving berekenen bij Stationwagons

De stationwagon is een populair model in Nederland. Dat komt doordat dit type auto praktisch is. In lengte is er weinig verschil met een sedan, maar door de hoge achterkant is er veel ruimte in de kofferbak. Doordat vaak ook de achterstoelen voorover zijn te klappen is het mogelijk om veel en grote voorwerpen mee te nemen in de auto. Tijdens vakantie en voor families komt dit goed van pas. Het meenemen van een kinderwagen, het doen van de boodschappen en vervoeren van grote voertuigen wordt makkelijk met de stationwagon. Onderstaand enkele bekende modellen met de afschrijving na 2 jaar. Onder de stationwagons kent de Skoda Octavia Combi Ambition de laagste afschrijving na 2 jaar en de Opel Astra Sports Tourer de meeste afschrijving.

Type Auto Nieuwwaarde Afschrijvingskosten na 2 jaar (%)
Skoda Octavia Combi Ambition €25.690 41%
Volkswagen Passat Comfortline €35.850 42%
Seat Leon FR €26.900 46%
Mercedes-Benz E-Klasse 200 €46.800 47%
Opel Astra Sports Tourer €24.795 51%

Afschrijving berekenen bij MPV's

De MPV, oftewel multi purpose vehicle is de laatste jaren steeds vaker te zien. Dat komt doordat de auto voor meerdere toepassingen gebruikt kan worden. Vanwege de grootte van het voertuig is het de enige auto waar meer dan 4 personen in passen. Dit is handig voor gezinnen met meer dan 4 kinderen. Hieronder de bekendste MPV auto’s met de afschrijving na 2 jaar tijd. Duideijk is te zien dat de Toyota Verso Comfort de minste afschrijving heeft. De Ford C-Max heeft de meeste afschrijving.

Type Auto Nieuwwaarde Afschrijvingskosten na 2 jaar (%)
Toyota Verso Comfort €24.530 42%
Volkswagen Touran Comfort €30.450 46%
Opel Zafira €27.545 54%
Renault Scénic €28.790 54%
Ford C-Max EcoBoost €29.495 55%

Afschrijving berekenen bij Cabrio's

Een cabrio of cabriolet is een auto waarmee met en zonder dak kan worden gereden. Helaas laat het Nederlandse weer het niet altijd toe om met een open dak te rijden. Daarom zijn cabrio’s niet de meest praktische keuze. Een cabrio wordt gezien als een luxeproduct. Onderstaand vind je enkele bekende cabrio’s met de afschrijving van iedere auto. In dit voorbeeld heeft de Volkswagen Beetle de minste afschrijving en de Mazda MX-5 de meeste afschrijving na 2 jaar tijd.

Type Auto Nieuwwaarde Afschrijvingskosten na 2 jaar (%)
Volkswagen Beetle Cabrio €29.230 48%
Mini Cabrio Cooper S €31.995 49%
BMW 2-Serie 228i Cabriolet €48.900 51%
Mazda MX-5 €36.990 58%

De gegevens uit deze tabel zijn gebaseerd op auto's met hetzelfde bouwjaar, aantal deuren, transmissie en brandstof. Aan deze prijzen kunnen geen rechten worden ontleend, aangezien de dagwaarde nog altijd variabel kan zijn.

Laat je auto nu taxeren: