De NAP check: wat heb je er aan?

De kilometerstand is een belangrijk meetpunt voor de dagwaarde en voor het onderhoud van de auto.

Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Een auto met een hoge kilometerstand is minder waard, maar wat als de tellerstand is teruggedraaid? Het is dan niet duidelijk wanneer bepaalde onderdelen moeten worden vervangen en dat kan eindigen in dure reparaties.

Koop je een occasion? Dan is de kilometerstand controleren met de NAP check een belangrijke stap. Deze laat je weten of er met de kilometerstand gesjoemeld is.

Klopt de tellerstand, maar ben je niet zeker of de vraagprijs van een occasion klopt? Vul dan het kenteken in in onze taxatietool en krijg gratis een indicatie van de dagwaarde.

Gratis een gegarandeerde prijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Tweedehands auto kopen? NAP check doen!

kilometerteller

Het kopen van een tweedehands auto brengt risico’s met zich mee. Er kan bijvoorbeeld gesjoemeld zijn met de kilometerstand. Voordat je overgaat tot koop is de kilometerstand controleren een slimme keuze.

Waarom moet je de kilometerstand checken?

Voor 2014 was het terugdraaien van een kilometerteller nog legaal. Het terugdraaien van een kilometerstand is fraude, maar kan voor de verkoper van de auto wat opleveren. De kilometerstand zegt heel wat over de auto zelf.

 • De kilometerstand hangt nauw samen met de waarde. Bij een teruggedraaide tellerstand lijkt de auto meer waard terwijl deze dat niet is.
 • Door een teruggedraaide kilometerstand kun je belangrijke onderhoudsbeurten missen, hierdoor worden defecten niet op tijd opgemerkt en kan erge schade ontstaan.
 • Een teruggedraaide kilometerstand gaat ten koste van de veiligheid van het voertuig.
 • De levensduur van een voertuig wordt deels berekend aan de hand van de tellerstand.

Bij de aankoop van een tweedehands auto heb je zelf controleplicht en is de verkoper verplicht om eerlijk te zijn over het voertuig. Helaas is niet elke verkoper eerlijk.

Voer daarom verschillende controles uit om de betrouwbaarheid van het voertuig te checken. Je kunt een kenteken check doen om zaken als het schadeverleden en aantal eigenaren te controleren. En als je de tellerstand wil controleren doe je de NAP check.

De NAP check is er om tellerfraude tegen te gaan. Het terugdraaien van de teller is sinds 1 januari 2014 illegaal. Alle RDW-erkende bedrijven zijn verplicht om de tellerstand van auto’s te registreren.

2. Wat is de NAP check?

tellerstand

De NAP (Nationale Autopas) check is niet voor iedereen bekend, maar met deze check controleer je de meest voorkomende fraude: Een teruggedraaide kilometerteller.

Wat is de NAP check?
De NAP check is van de Nationale Autopas (NAP). Deze stichting registreerde sinds 1991 alle kilometerstanden van voertuigen in Nederland. Tegenwoordig doet de RDW dit en kun je bij de RDW de kilometerstanden opvragen.

Om fraude tegen te gaan is de NAP check van de Nationale Autopas in het leven geroepen. Met deze Nationale Autopas check kun je in een handomdraai de tellerstand controleren om duidelijkheid te krijgen over de betrouwbaarheid van het voertuig.

Hoe werkt de NAP check?

Het controleren van de kilometerstand is een taak die de RDW heeft overgenomen. De RDW registreert kilometerstanden en hangt hier een oordeel aan dat online terug te vinden is:

 • De kilometerstand wordt bestempeld als logisch: De kilometerstand van het voertuig klopt.
 • De kilometerstand wordt bestempeld als onlogisch: De kilometerstand van het voertuig klopt niet.
 • De kilometerstand krijgt geen oordeel: Er zijn niet genoeg kilometerregistraties bekend bij de RDW om een oordeel te geven.

Waar doe je de NAP check gratis?

Je kunt de NAP check gratis uitvoeren via de website van de RDW. Ontvang na de kilometerstand controle het Nationale Autopas certificaat gratis.

De NAP check vind je onder ‘tellerstand controleren’. Het aanvragen van het tellerrapport is geheel kosteloos.

Zorg dat je zelf het certificaat van de NAP check opvraagt of dat je aanwezig bent als de verkoper het aanvraagt. Zo weet je zeker dat je het originele certificaat in handen hebt en geen nagemaakt certificaat.

Gratis online taxatie

3. Hoe worden kilometerstanden geregistreerd?

Je ontkomt er niet aan, de APK. Dus je ontkomt ook niet aan de registratie momenten. Het moment dat jij naar de garage gaat voor bijvoorbeeld onderhoud (bij een RDW erkend bedrijf) wordt jouw kilometerstand geregistreerd en doorgegeven aan de RDW.

Bij de onderstaande momenten wordt jouw kilometerstand geregistreerd. Tref jij een NAP certificaat aan met veel kilometerstanden (op een logische volgorde) dan weet je dat deze wagen ook goed onderhouden is.

 • APK
 • Inbouw LPG en tachograaf in de auto
 • Export
 • Demontage
 • Tenaamstellen voertuig bij een erkend bedrijf
 • Opname voertuig in bedrijfsvoorraad
 • Reparatie/ onderhoud

Ongeveer 5 procent van de in Nederland voor het eerst ingeschreven voertuigen heeft een tellerstand waarmee geknoeid is. Pas extra op bij import auto’s. Zo heeft ongeveer 10% van de Duitse import auto’s een teller die is teruggedraaid.

4. Help! Mijn kilometerstand klopt niet

Het kan zomaar zijn dat de geregistreerde kilometerstand van jouw auto niet klopt. Een foutje kan voorkomen. Dit betekent dat bij verkoop jouw NAP check als ‘onlogisch’ zal worden bestempeld. Voor een koper is de auto dan niet te vertrouwen. Is dit bij jou het geval? Dan kun je daar gelukkig iets tegen doen.

Je kunt bij de RDW een tellerstand correctieverzoek indienen. Hiervoor is het belangrijk dat je al het bewijsmateriaal verzameld dat je kunt vinden: facturen, onderhoudshistorie, orders van garagebedrijven, onderhoudsboekjes, noem maar op.

Zorg dat je uit de bewijsstukken kunt opmaken wat de juiste kilometerstand is. Deze informatie stuur je samen met het correctieformulier naar de RDW. Binnen 5 dagen zal het verzoek worden verwerkt en hopelijk heb jij dan weer de goede tellerstand op jouw NAP certificaat.