De NAP check: wat heb je er aan?

Bij de aankoop van een tweedehands auto is het van belang een aantal controles uit te voeren om zeker te zijn dat je geen kat in de zak koopt.

Het doen van de NAP check is een van deze controles en essentieel om erachter te komen of er is gesjoemeld met de kilometerteller. Een auto waarvan de teller is teruggedraaid, is een auto die je niet kunt vertrouwen. De kilometerstand zegt namelijk meer over de auto dan je in eerste instantie denkt.

Een andere controle die je kan doen is de kenteken check op onze website. Met deze controle bepaal je de dagauto waarde. Huidige auto laten taxeren? Dat kan gratis en vrijblijvend bij ons in de vestiging. Een afspraak voor taxatie maak je eenvoudig via de kenteken check.

Online
evaluatie
Verkoopafspraak
maken
Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Online taxatie van jouw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als jij dat wilt

1. Tweedehands auto kopen? NAP check doen!

kilometerteller NAP check

Het kopen van een tweedehands auto brengt risico met zich mee. Weet jij zeker dat jij de verkoper kan vertrouwen? Achteraf merken dat de verkoper heeft gelogen over een defect is wat je wilt vermijden. Door de verkoper niet direct op zijn woord te vertrouwen maar zelf op onderzoek uit te gaan, kun je meer zekerheid krijgen over de staat van de wagen.

Door verschillende checks zelf uit te voeren hoef je niet blindelings te vertrouwen op de verkoper. Zo kun je bijvoorbeeld een kenteken check doen om achter verschillende gegevens over het voertuig te komen. Zo kom je erachter wat er in het verleden met de auto is gebeurd, heeft hij schade gehad? Hoeveel eigenaren heeft de wagen gehad? En of hij misschien is gestolen.

Naast de kenteken check is er ook de NAP check. De NAP check is van de Nationale Autopas (NAP). Deze stichting registreerde sinds 1991 alle kilometerstanden van voertuigen in Nederland. Tegenwoordig doet de RDW dit en kun je bij de RDW de kilometerstanden opvragen.

De kilometerstand van een auto heeft invloed op de prijs, de onderhoudsconditie en natuurlijk de veiligheid. Daarom is het belangrijk om te weten dat er niet is geknoeid met de tellerstand.

De NAP check is er om tellerfraude tegen te gaan. Het terugdraaien van de teller is sinds 1 januari 2014 illegaal. Alle RDW-erkende bedrijven zijn verplicht om de tellerstand van auto’s te registreren.

2. Wat is de NAP check?

Voor 2014 was het terugdraaien van een kilometerteller nog legaal. Het terugdraaien van een kilometerstand is fraude, maar kan voor de verkoper van de auto wat opleveren. De kilometerstand zegt heel wat over de auto zelf. Een hoge kilometerstand zorgt ervoor dat de waarde van de auto daalt. Als de kilometerstand wordt teruggedraaid dan stijgt de waarde van de auto en kan er meer geld voor gevraagd worden. En dat gaat ten koste van de koper. Jij wilt niet te veel betalen voor een auto én je wilt zekerheid over de veiligheid. Daarnaast zegt de kilometerstand een hoop over de verwachte levensduur en het verwachte onderhoud. Doorrijden terwijl je eigenlijk een onderhoudsbeurt had moeten krijgen kan extra schade veroorzaken.

Om fraude tegen te gaan is de NAP check van de Nationale autopas in het leven geroepen. De RDW, die deze taak nu heeft overgenomen, geeft auto’s met een logische (oplopende) kilometerstand een certificaat. Auto’s met een geregistreerde kilometerstand die niet oploopt, maar omlaag is gegaan, wordt als ‘onlogisch’ bestempeld en krijgt van de RDW geen certificaat.

Gratis online taxatie

Hoe worden kilometerstanden geregistreerd?

Je ontkomt er niet aan, de APK. Dus je ontkomt ook niet aan de registratie momenten. Het moment dat jij naar de garage gaat voor bijvoorbeeld onderhoud (bij een RDW erkend bedrijf) wordt jouw kilometerstand geregistreerd en doorgegeven aan de RDW. Bij de onderstaande momenten wordt jouw kilometerstand geregistreerd. Tref jij een NAP certificaat aan met veel kilometerstanden (op een logische volgorde) dan weet je dat deze wagen ook goed onderhouden is.

  • APK
  • Inbouw LPG en tachograaf in de auto
  • Export
  • Demontage
  • Tenaamstellen voertuig bij een erkend bedrijf
  • Opname voertuig in bedrijfsvoorraad
  • Reparatie/ onderhoud

Waar doe je de NAP check?

De NAP check auto doe je online op verschillende sites. De website van de RDW biedt dit ook aan. Via de website van het RDW kun je het NAP certificaat krijgen. Online vind je dit onder ‘tellerstand controleren’. Het aanvragen van het tellerrapport is gratis. Vervolgens krijg je op het scherm de beoordeling te zien. Dit kan zijn ‘logisch’ (oplopende tellerstand), ‘onlogisch’ (aflopende of onregelmatige tellerstand) of ‘geen oordeel’ (te weinig informatie om een betrouwbaar oordeel te geven).

Zorg dat je zelf het certificaat van de NAP check opvraagt of dat je aanwezig bent als de verkoper het aanvraagt. Zo weet je zeker dat je het originele certificaat in handen hebt en geen nagemaakt certificaat.

Ongeveer 5 procent van de in Nederland voor het eerst ingeschreven voertuigen heeft een tellerstand waarmee geknoeid is. Pas extra op bij import auto’s. Zo heeft ongeveer 10% van de Duitse import auto’s een teller die is teruggedraaid.

3. Help! Mijn kilometerstand klopt niet

Het kan zomaar zijn dat de geregistreerde kilometerstand van jouw auto niet klopt. Een foutje kan voorkomen. Dit betekent dat bij verkoop jouw NAP check als ‘onlogisch’ zal worden bestempeld. Voor een koper is de auto dan niet te vertrouwen. Is dit bij jou het geval? Dan kun je daar gelukkig iets tegen doen.

Je kunt bij de RDW een tellerstand correctieverzoek indienen. Hiervoor is het belangrijk dat je al het bewijsmateriaal verzameld dat je kunt vinden: facturen, onderhoudshistorie, orders van garagebedrijven, onderhoudsboekjes, noem maar op. Zorg dat je uit de bewijsstukken kunt opmaken wat de juiste kilometerstand is. Deze informatie stuur je samen met het correctieformulier naar de RDW. Binnen 5 dagen zal het verzoek worden verwerkt en hopelijk heb jij dan weer de goede tellerstand op jouw NAP certificaat.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Aankoopgesprek vriendelijk, goed advies gekregen, en de verkoop conform afspraak afgehandeld.
P.W. v. | Haarlem | Nissan Murano, 2008 26.11.2017
Eerlijke mening, niet mijn auto afgekraakt voor een lagere prijs en een beter bod dan bij vele dealers. Veel beter lijkt het niet te kunnen!
Angelo R. | Utrecht | Peugeot 206, 2006 03.08.2017

Gratis online taxatie