Hoe bereken je de fiscale waarde van een auto?

Gebruik je de auto van de zaak privé? Dan betaal je bijtelling. Dit bedrag bereken je met de fiscale waarde van je auto. Wij helpen je dit berekenen.

Bij het berekenen van de fiscale waarde van je auto gebruik je als uitgangspunt de cataloguswaarde. Dit is de prijs die jij ooit hebt betaald. Bij auto's ouder dan 15 jaar wordt er gekeken naar de dagwaarde.

Deze dagwaarde vraag je bij wijkopenautos.nl eenvoudig op via je kenteken. Onze tool berekent de dagwaarde gebaseerd op merk, model, bouwjaar, kilometerstand en de gegevens bekend bij de RDW.

Voor meer informatie over jouw auto, zoals de huidige waarde, kom je naar een vestiging van wijkopenautos.nl. Een gratis taxatie van een half uur helpt jou aan de waarde van je auto.

Online
evaluatie
Verkoopafspraak
maken
Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Online taxatie van jouw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als jij dat wilt

1. Wat is de fiscale waarde van mijn auto?

fiscale waarde auto

Bij het bezit van een zakelijke auto krijg je te maken met de fiscale waarde. Deze heb je nodig om de fiscale bijtelling van je auto te berekenen. De fiscale bijtelling is een bepaald bedrag dat je moet betalen voor het privé gebruiken van je zakelijke auto.

Wat is fiscale bijtelling? Voor het privégebruik van een zakelijke auto betaal je fiscale bijtelling. Rij je jaarlijks meer dan 500 kilometer privé? Dan wordt er een bedrag bij je inkomen geteld. Daarover betaal je inkomstenbelasting. Hoeveel jij betaald aan fiscale bijtelling is op basis van de fiscale waarde van je auto.

Fiscale waarde auto of cataloguswaarde?

Soms hoor je fiscale waarde auto en soms hoor je cataloguswaarde auto. Deze twee benamingen zijn in principe hetzelfde.

Wat is de fiscale waarde van een auto?
De fiscale waarde betekent de officiële nieuwprijs incl. het btw percentage en de BPM, maar ook incl. de accessoires die zijn aangebracht af-fabriek of door de importeur voordat de auto (en het kenteken) op naam zijn gezet. Kosten voor rijklaar maken en andere bijkomende kosten worden niet gerekend tot de fiscale waarde van de auto.

2. Wanneer is de fiscale waarde auto belangrijk?

De fiscale waarde auto wordt gevraagd in de volgende twee situaties:

  • De fiscale waarde auto is nodig voor de verzekering.
  • De fiscale waarde auto is nodig om de fiscale bijtelling te berekenen.

Het afsluiten van een verzekering: De verzekering kan op basis van de fiscale waarde de verzekeringspremie bepalen. Vanzelfsprekend wordt over auto’s met een hoge fiscale waarde meer premie betaald dan over auto’s met een lage fiscale waarde.

Fiscale bijtelling berekenen: Bij het leasen van een auto of bij het in gebruik nemen van een auto van de zaak wordt de fiscale waarde auto gebruikt om het privégebruik van de auto te verrekenen: De fiscale bijtelling.

Hoe wordt de fiscale bijtelling berekend?

De Belastingdienst maakt gebruik van de volgende factoren om de fiscale bijtelling te berekenen:

  • De fiscale waarde auto is het eerste uitgangspunt voor de berekening van de bijtelling
  • Het tweede uitgangspunt voor de berekening van fiscale bijtelling is de zuinigheid van de wagen en de CO2-uitstoot.

Als je geen of nauwelijks privé kilometers maakt in de auto van de zaak, is het belangrijk dat je dit aangeeft bij de Belastingdienst. Vul een ‘verklaring van geen privégebruik auto’ in en misschien hoef jij dan geen bijtelling te betalen.

Moet ik fiscale bijtelling berekenen als mijn auto ouder is dan 15 jaar?

Is jouw auto van de zaak ouder dan 15 jaar? Dan heb je de fiscale waarde auto niet nodig om de bijtelling te berekenen. De bijtelling wordt bij auto’s ouder dan 15 jaar berekend over de dagwaarde.

wijkopenautos.nl helpt je eenvoudig aan deze dagwaarde. Vul simpel de taxatietool in en maak een afspraak voor gratis taxatie in een vestiging in jouw buurt.

Gratis online taxatie

3. Hoe kun je de fiscale waarde auto opvragen?

fiscale waarde van een auto opzoeken

Je kunt de fiscale waarde auto opvragen maar je kan ook de fiscale waarde zelf opzoeken.

Je kunt de fiscale waarde auto opvragen bij de RDW. De RDW weet precies wat de nieuwprijs van jouw auto is inclusief btw, BPM en af-fabriek accessoires.

Zelf de fiscale waarde opzoeken

Een makkelijkere manier om achter de fiscale waarde te komen is de aankoopfactuur. De fiscale waarde van een auto auto is de prijs die jij hebt betaald zonder de kosten voor rijklaar maken en overige kosten. Dit bedrag staat op de aankoopfactuur. Zelf de fiscale waarde auto berekenen is daarom niet nodig.

4. Dagwaarde berekenen - in slechts een halve minuut

De fiscale waarde van jouw auto kun je gemakkelijk opzoeken. De huidige waarde van jouw auto is een ander verhaal. Dit is afhankelijk van een aantal individuele factoren.

Ben jij benieuwd naar de waarde van jouw auto? Door gebruik te maken van de kenteken check op onze website kom jij in slechts 30 seconden achter de dagwaarde. Dit is de waarde van jouw auto na jaarlijkse afschrijving en slijtage. Deze dagwaarde kun je gebruiken om de fiscale bijtelling te berekenen voor jouw auto ouder dan 15 jaar.

Bij de dagwaarde wordt geen rekening gehouden met schade of eventuele extra opties. Ben jij benieuwd naar de exacte waarde van jouw auto? Kom dan naar de vestiging voor een taxatie.

Voordelen van een gratis waardebepaling van wijkopenautos.nl

  • Afspraak vaak al binnen 24 uur mogelijk
  • Rond de 30 vestigingen - altijd een in jouw buurt
  • Gratis en vrijblijvende taxatie van 30 minuten
  • Vrijblijvend bod op je auto én verkoopmogelijkheid binnen 24 uur
  • Directe overdracht van het geld naar jouw rekening
  • Geen zorgen om afmelding en uitschrijving - deze nemen wij voor onze rekening

Kortom: voor de dagwaarde, de fiscale waarde van je auto en een zorgeloze verkoop kom je naar wijkopenautos.nl.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Super vriendelijke mensen die je netjes en duidelijk behandelen. Toen eenmaal het zakelijk gedeelte aan de beurt was werd je precies verteld hoe en wat. Het was echt de moeite waard en een aanrader voor anderen...
Wim K. | Eindhoven | Opel Zafira, 2001 23.11.2017
Een zeer correcte afhandeling
Willem W. | Arnhem | Suzuki Wagon, 2007 31.07.2017