Autokosten berekenen? Doe het direct!

Vul jouw kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Kosteloze online waardebepaling

Ontvang de definitieve verkoopprijs direct online

Verkoop indien gewenst & snelle betaling

Wat kost een auto per maand of per jaar? Wij helpen je de autokosten berekenen op een simpele en snelle manier. Maak nu gebruik van onze handige rekentool!

Wat de autokosten zijn verschilt per model en merk, en defecten kunnen ook invloed hebben op de kosten die je maakt. Niet gek dus dat jij je afvraagt wat de autokosten zijn en hoe je die berekenen kan.

wijkopenautos.nl geeft je een overzicht van de factoren die invloed hebben op de auto kosten. Leg alle uitgaven naast elkaar en bereken de autokosten per maand of per jaar in een handomdraai met onze rekentool!

Wil je juist de waarde van je auto weten? Gebruik dan onze taxatietool.

1. Autokosten berekenen met de wijkopenautos rekentool

kosten auto

Wil jij weten wat jouw autokosten per maand of per jaar zijn? Hieronder vind je een handige rekentool die je helpt om al jouw autokosten overzichtelijk te maken.

Verschillende variabelen bepalen de auto kosten. Ben je niet goed op de hoogte van wat jij maandelijks of jaarlijks moet gaan betalen voor een auto, dan kun je voor vervelende verassingen komen te staan.

Dus als jij je afvraagt ‘Wat kost mijn auto?, vul dan snel de rekentool in.

Vul in alle velden de (verwachte) kosten per maand in
De maandelijkse kosten zijn: €..

De jaarlijkse kosten zijn: €..

2. Wat bepaalt jouw autokosten?

De kosten van een auto gaan verder dan alleen de aanschaf. Juist na de aanschaf merk je wat de echte autokosten zijn. Je merkt bijvoorbeeld bij een zuinig klein exemplaar dat de auto kosten per kilometer alles meevallen, maar die zware SUV brengt hogere auto kosten met zich mee.

De kosten van je auto in kaart brengen voor je een aankoop doet is erg belangrijk, maar een valkuil is vaak dat er zaken worden vergeten. Niet elke autobezitter is op de hoogte van alle factoren die invloed hebben op de autokosten.

Factoren die auto kosten beïnvloeden

De kosten zijn afhankelijk van verschillende variabelen. Wees van elk op de hoogte bij de autokosten berekenen.

De autokosten per maand hangen af van bijvoorbeeld het type auto, het verbruik, de woonplaats van de bestuurder, leeftijd van de auto en nog meer zaken.

Houdt rekening met het onderstaande bij het berekenen van de autokosten.

 • Wegenbelasting
 • Verzekeringen
 • Onderhoud en reparaties
 • Brandstof
 • Afschrijving
 • Overige kosten

Wist je dat ook jouw persoonlijke rijstijl de autokosten beïnvloedt?
Een zuinige rijstijl heeft invloedt op het verbruik van je auto. Rij jij erg hard, veel korte stukjes of lang door met defecten? Dan kan dit het verbruik omhoog jagen.

Kosten voor de wegenbelasting

De wegenbelasting wordt ook wel aangeduid met de term motorrijtuigenbelasting (MRB). Deze komt voor rekening van alle bezitters van een motorvoertuig jonger dan 40 jaar en in de meeste gevallen worden deze autokosten per kwartaal betaald.

De wegenbelasting wordt berekend aan de hand van het type auto (personenauto, bestelauto particulier bestelauto zakelijk etc.), het type brandstof, het gewicht van het voertuig en de provincie waar de persoon woont. De provincies in Nederland hebben een andere wet en regelgeving, waardoor de kosten voor wegenbelasting kan verschillen.

Zware auto’s, vervuilende auto’s en auto's die op diesel rijden betalen ook meer wegenbelasting.

 • Houd bij het uitzoeken van een nieuwe auto dus rekening met onder andere het gewicht van de wagen en het type brandstof om de kosten van je auto zo laag mogelijk te houden.

Kosten voor de verzekering

Een autoverzekering is verplicht. In Nederland heb je minimaal een WA-dekking nodig. Dit is de basis aansprakelijkheidsdekking en hiermee ben je alleen verzekerd voor schade aan anderen.

Een autotaxatie kan je helpen de juiste verzekering te kiezen. Ben je niet op de hoogte van de dagwaarde van jouw auto? Dan is het goed mogelijk dat je jouw wagen onderverzekerd of oververzekerd. Oververzekerd zijn betekent dat je meer autokosten betaald dan nodig is.

 • Een dure auto slechts WA verzekeren bespaard misschien jaarlijks kosten, maar slim is dit niet. Bij een ongeval betekent dit dat je zelf moet opdraaien voor de kosten voor je eigen schade.

Kosten voor onderhoud en reparaties

Onderhoud- en reparatiekosten krijgt iedere auto mee te maken. Echter liggen deze voor de ene auto vele malen hoger dan voor de andere auto. Ook verschillen de prijzen qua onderdeel sterk per merk.

Een nieuwe auto heeft minder onderhouds- en reparatiekosten dan een oudere auto. Wel heeft iedere auto onderhoud nodig. Vaak zijn er onderhoudsintervallen nodig iedere 30.000 kilometer en krijg je te maken met de kosten van de jaarlijkse APK.

 • Wist je dat sommige automerken meer onderhoudsgevoelig zijn en erom bekend staan vaker een reparatiebeurt te moeten ondergaan? Geef jezelf niet meer autokosten dan nodig en doe onderzoek naar een merk dat weinig onderhoud verlangt.

Kosten voor brandstof

De kosten voor brandstof zijn variabel. Dit hangt ten eerste af van het type brandstof en daarnaast van het aantal kilometers. Rijd je meer kilometers? Dan zal je logischerwijs ook vaker moeten tanken en heb je dus hogere kosten.

De kosten voor benzine liggen hoger dan de kosten voor diesel, maar wanneer je auto op diesel rijdt brengt dit andere kosten met zich mee, zoals hogere motorrijtuigenbelasting. Elektrische auto’s kosten minder om op te laden, maar zijn in aanschaf duurder. Voornamelijk vanwege de accu die hierin zit.

 • Jouw rijstijl heeft invloed op het verbruik. Lees ons artikel over ‘Brandstofverbruik’ om jouw verbruik te berekenen en voor tips om zuinig te rijden.

Afschrijvingskosten

De afschrijvingskosten zijn de kosten die de auto jaarlijks minder waard wordt. Iedere auto heeft een dagwaarde die gebaseerd is op het merk, type, bouwjaar en kilometerstand. Ook auto’s die stilstaan worden jaarlijks minder waard en daarom krijg je te maken met afschrijvingskosten.

 • Een goed onderhouden auto heeft minder last van afschrijving. Bereken de jaarlijkse afschrijving van jouw auto in ons artikel over ‘Afschrijving’.

Overige kosten

Kun je nu antwoord geven op de vraag 'wat kost mijn auto?' Niet helemaal. Er zijn ook overige kosten. Onder overige kosten verstaan we een beurt in de wasstraat of poetsmiddelen. Ook accessoires zoals een ruitenkrabber of een autoparfum. En wat dacht je van al dat parkeergeld of die vervelende boete?

Gratis online taxatie

3. Bespaartips op autokosten

bespaartips autokosten

De autokosten berekenen laat je soms schrikken, vaak vallen deze hoger uit dan verwacht. Wil jij daarom besparen op de autokosten? Lees dan onze bespaartips:

 1. Maak minder gebruik te maken van de auto. Soms is de fiets of het openbaar vervoer net zo snel. Goed voor je portemonnee én goed voor het milieu!
 2. Zorg voor een goede bandendruk. Uit onderzoek blijkt dat wanneer de banden niet goed zijn opgepompt de auto 5% meer brandstof verbruikt.
 3. Rijdt niet te hard. Naast de kans op boetes verbruikt je auto veel meer brandstof op hoge snelheden.
 4. Gebruik je jouw auto een tijd niet? Schors je auto dan, zodat de APK, de verzekering en de motorrijtuigenbelasting stop worden gezet.
 5. Zorg altijd dat je jouw auto op tijd onderhoud geeft. Veel mensen vinden dat een onderhoudsbeurt een hoop geld kost. Echter heb je een grote kans dat je auto schade oploopt wanneer deze te weinig onderhoud krijgt. Reparaties zijn vrijwel altijd duurder dan het onderhoud.
 6. Ga carpoolen. Door het rijden af te wisselen met anderen bespaar je een hoop kilometers die je auto maakt.
 7. Rij veilig en hou je aan de regels. Door je aan de regels te houden voorkom je kostbare boetes en rij je minder snel schade. Een ongeluk heb je niet altijd zelf in de hand, maar als jij niet de persoon bent die fout zit, zijn de kosten voor de ander.
 8. Overweeg altijd hoeveel jij je auto daadwerkelijk nodig hebt en of je misschien zonder auto kunt. Door je auto te verkopen krijg je niet meer te maken met de kosten en ontvang je tevens een geldbedrag voor je oude auto.

4. Geschrokken van al die autokosten?

Je kunt aardig schrikken van je autokosten berekenen. Wat lopen de kosten voor autobezit hoog op! Al eens gedacht aan car sharing? Dan heb je geen eigen auto meer nodig en betaal je alleen als je een auto nodig hebt.

Stop met die hoge autokosten en laat je auto gratis en vrijblijvend taxeren bij wijkopenautos.nl in de vestiging. Na een half uur vertellen onze experts wat jouw auto nog waard is en aansluitend doen zij een bod op je auto.

Voordelen van wijkopenautos.nl:

 • Gratis online taxatie via de kenteken check
 • Kosteloze taxatie in de vestiging mogelijk binnen 24 uur
 • Rond de 30 vestigingen - dus altijd een bij jou in de buurt
 • Vrijblijvend bod op basis van de werkelijke waarde van je auto
 • Directe en veilige geldoverdracht naar je bankrekening
 • Een zorgeloze verkoop door overname van afmelding en vrijwaring

Zo ben jij van al die vervelende kosten voor je auto af en krijg je het geld direct overgemaakt op je bankrekening!

Maak vandaag nog een afspraak bij de nummer 1 van Nederland. Verkoop je oude auto en koop een nieuwe!

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Snelle en zeer goede service. Eerlijke prijs voor de auto gekregen. Een echte aanrader.
Johan v. | Breda | Opel Agila, 2008
Geweldige service en supervriendelijke behandeling door medewerker. Snelle betaling. Top!!!!'
Stan J. | Roermond | Volkswagen Polo, 2001

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang exclusieve tips van experts over alles rondom auto's

Met de aanmelding ga je akkoord met de algemene voorwaarden en onze Privacy Policy .