Autokosten berekenen? Doe het direct!

Vul jouw kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

km
Wat kost mijn auto?

Wat kost een auto per maand of per jaar? Wij helpen je de autokosten berekenen op een simpele en snelle manier. Maak gebruik van onze handige rekentool! Liever geen autokosten meer? Verkoop dan eenvoudig en snel met onze gratis service.

 • Doe de gratis online waardebepaling
 • Ontvang jouw prijs via e-mail
 • Lever in bij een vestiging en ontvang je betaling

Autokosten berekenen met de wijkopenautos rekentool

Wil jij weten wat jouw autokosten per maand of per jaar zijn? Hieronder vind je een handige rekentool die je helpt om al jouw autokosten overzichtelijk te maken.

Vul in alle velden de (verwachte) kosten per maand in
De maandelijkse kosten zijn: €..

De jaarlijkse kosten zijn: €..

Wat bepaalt jouw autokosten?

De kosten van een auto gaan verder dan alleen de aanschaf. Juist na de aanschaf merk je wat de echte autokosten zijn. Je merkt bijvoorbeeld bij een zuinig klein exemplaar dat de auto kosten per kilometer alles meevallen, maar die zware SUV brengt hogere auto kosten met zich mee.

De kosten van je auto in kaart brengen voor je een aankoop doet is erg belangrijk, maar een valkuil is vaak dat er kosten worden vergeten. Niet elke autobezitter is op de hoogte van alle factoren die invloed hebben op de autokosten.


Factoren die auto kosten beïnvloeden

De kosten zijn afhankelijk van verschillende variabelen. Wees van elk op de hoogte bij de autokosten berekenen.

De autokosten per maand hangen af van bijvoorbeeld het type auto, het verbruik, de woonplaats van de bestuurder, leeftijd van de auto en nog meer zaken.

Wist je dat ook jouw persoonlijke rijstijl de autokosten beïnvloedt?
Een zuinige rijstijl heeft invloedt op het verbruik van je auto. Rij jij erg hard, veel korte stukjes of lang door met defecten? Dan kan dit het verbruik omhoog jagen.

Houdt rekening met het onderstaande bij het berekenen van de autokosten:

Wegenbelasting

De wegenbelasting wordt ook wel aangeduid met de term motorrijtuigenbelasting (MRB). Deze komt voor rekening van alle bezitters van een motorvoertuig jonger dan 40 jaar en in de meeste gevallen worden deze autokosten per kwartaal betaald.

De wegenbelasting wordt berekend aan de hand van het type auto (personenauto, bestelauto particulier bestelauto zakelijk etc.), het type brandstof, het gewicht van het voertuig en de provincie waar de persoon woont. De provincies in Nederland hebben een andere wet en regelgeving, waardoor de kosten voor wegenbelasting kan verschillen.

Zware auto’s, vervuilende auto’s en auto's die op diesel rijden betalen ook meer wegenbelasting.

 • Houd bij het uitzoeken van een nieuwe auto dus rekening met onder andere het gewicht van de wagen en het type brandstof om de kosten van je auto zo laag mogelijk te houden.
Verzekering

Een autoverzekering is verplicht. In Nederland heb je minimaal een WA-dekking nodig. Dit is de basis aansprakelijkheidsdekking en hiermee ben je alleen verzekerd voor schade aan anderen.

Een autotaxatie kan je helpen de juiste verzekering te kiezen. Ben je niet op de hoogte van de dagwaarde van jouw auto? Dan is het goed mogelijk dat je jouw wagen onderverzekerd of oververzekerd. Oververzekerd zijn betekent dat je meer autokosten betaald dan nodig is.

 • Een dure auto slechts WA verzekeren bespaard misschien jaarlijks kosten, maar slim is dit niet. Bij een ongeval betekent dit dat je zelf moet opdraaien voor de kosten voor je eigen schade.
Onderhoud en reparaties

Onderhoud- en reparatiekosten krijgt iedere auto mee te maken. Echter liggen deze voor de ene auto vele malen hoger dan voor de andere auto. Ook verschillen de prijzen qua onderdeel sterk per merk.

Een nieuwe auto heeft minder onderhouds- en reparatiekosten dan een oudere auto. Wel heeft iedere auto onderhoud nodig. Vaak zijn er onderhoudsintervallen nodig iedere 30.000 kilometer en krijg je te maken met de kosten van de jaarlijkse APK.

 • Wist je dat sommige automerken meer onderhoudsgevoelig zijn en erom bekend staan vaker een reparatiebeurt te moeten ondergaan? Geef jezelf niet meer autokosten dan nodig en doe onderzoek naar een merk dat weinig onderhoud verlangt.
Brandstof

De kosten voor brandstof zijn variabel. Dit hangt ten eerste af van het type brandstof en daarnaast van het aantal kilometers. Rijd je meer kilometers? Dan zal je logischerwijs ook vaker moeten tanken en heb je dus hogere kosten.

De kosten voor benzine liggen hoger dan de kosten voor diesel, maar wanneer je auto op diesel rijdt brengt dit andere kosten met zich mee, zoals hogere motorrijtuigenbelasting. Elektrische auto’s kosten minder om op te laden, maar zijn in aanschaf duurder. Voornamelijk vanwege de accu die hierin zit.

 • Jouw rijstijl heeft invloed op het verbruik. Lees ons artikel over ‘Brandstofverbruik’ om jouw verbruik te berekenen en voor tips om zuinig te rijden.
Afschrijving

De afschrijvingskosten zijn de kosten die de auto jaarlijks minder waard wordt. Iedere auto heeft een dagwaarde die gebaseerd is op het merk, type, bouwjaar en kilometerstand. Ook auto’s die stilstaan worden jaarlijks minder waard en daarom krijg je te maken met afschrijvingskosten.

 • Een goed onderhouden auto heeft minder last van afschrijving. Bereken de jaarlijkse afschrijving van jouw auto in ons artikel over afschrijving auto.

Bespaartips op autokosten

De autokosten berekenen laat je soms schrikken, vaak vallen deze hoger uit dan verwacht. Wil jij daarom besparen op de autokosten? Lees dan onze bespaartips:

 • Maak minder gebruik van de auto. Soms is de fiets of het openbaar vervoer net zo snel. Goed voor je portemonnee én goed voor het milieu!
 • Zorg voor een goede bandendruk. Uit onderzoek blijkt dat wanneer de banden niet goed zijn opgepompt de auto 5% meer brandstof verbruikt.
 • Rijdt niet te hard. Naast de kans op boetes verbruikt je auto veel meer brandstof op hoge snelheden.
 • Gebruik je jouw auto een tijd niet? Schors je auto dan, zodat de APK, de verzekering en de motorrijtuigenbelasting stop worden gezet.
 • Zorg altijd dat je jouw auto op tijd onderhoud geeft. Reparaties zijn vrijwel altijd duurder dan het onderhoud.
 • Ga carpoolen. Door het rijden af te wisselen met anderen bespaar je een hoop kilometers die je auto maakt.
 • Rij veilig en hou je aan de regels. Door je aan de regels te houden voorkom je kostbare boetes en rij je minder snel schade.
 • Overweeg hoeveel jij je auto echt nodig hebt en of je misschien zonder kunt. Door je auto te verkopen heb je minder vaste kosten.
bespaartips autokosten

Geschrokken van al die autokosten?

Je kunt aardig schrikken van je autokosten berekenen. Wat lopen de kosten voor autobezit hoog op! Al eens gedacht aan car sharing? Dan heb je geen eigen auto meer nodig en betaal je alleen als je een auto nodig hebt.

Stop met die hoge autokosten en doe gratis en vrijblijvend een waardebepaling bij wijkopenautos.nl. Vul alle autogegevens in, voeg eventueel foto's toe en ontvang een direct bod op jouw auto. Tevreden met de prijs? Boek dan gelijk een inleverafspraak bij een van onze vestigingen en rond je verkoop af. We maken het geld naar je over en vrijwaren de auto meteen voor je. Geen zorgen dus, want wij denken aan alles.

Voordelen van wijkopenautos.nl:

 • Gratis online waardebepaling
 • Een vrijblijvend bod op je auto
 • Meer dan 25 vestigingen door heel Nederland
 • Veilige en snelle overdracht van betaling
 • Wij regelen al het papierwerk inclusief de vrijwaring

Zo ben jij van al die vervelende kosten voor je auto af en krijg je het geld direct overgemaakt op je bankrekening!

Maak vandaag nog een afspraak bij de nummer 1 van Nederland. Verkoop je oude auto en koop een nieuwe!

Klantervaringen

Het afgesproken bedrag gekregen wel eerlijk had anders gehoord. Snelle afhandeling.

Als je de vragenlijst die je van te voren naar waarheid invult krijg je ook de prijs die zij je van te voren (onder voorbehoud) geven. Niets afdingen, gewoon dat hebben we ongezien geboden, jullie hebben naar waarheid ingevuld, huppa boter bij de vis. Geen gehannes of getrekt om een paar honderd euro. Dit is de 2e auto die wij bij hen verkocht hebben en ook een familielid heeft het op ins aanraden gedaan. Die is ook tevreden.

Veelgestelde vragen over autokosten

V : Wat kost mijn auto?

A : Houdt rekening met de volgende kosten: wegenbelasting, verzekeringen, onderhoud en reparaties, brandstof, afschrijving en overige kosten. Tel deze kosten eenvoudig bij elkaar op en je weet wat de kosten van je auto per maand en per jaar zijn. Dit geeft je een goed inzicht in of het je nog waard is je huidige auto te behouden of om misschien een nieuwe te kopen.

V : Hoe bespaar ik autokosten?

A :Je kunt kosten besparen door voor een goede bandendruk te zorgen en op tijd onderhoud te plegen. Je kunt je auto ook simpelweg minder gebruiken, of besluiten je auto helemaal te schorsen. Dan betaal je geen belasting en verzekeringskosten meer. Een goede rijstijl helpt ook. Rijd niet te vaak te hard en draag bij aan een veilige situatie op de weg. Tenslotte kun je van al je autokosten af zijn als je de auto verkoopt. Dit doe je snel, simpel en zonder gedoe bij wijkopenautos.nl.

V : Hoe wordt de waarde van mijn auto berekend?

A :De waarde van je auto wordt bepaald aan de hand van de dagwaarde, de marktwaarde en de staat van je voertuig. De dagwaarde is de waarde van je auto in perfecte staat en zonder gereden kilometers. De marktwaarde wordt bepaald op basis van hoe de vraag naar jouw automodel en type uitvoering is. De staat van je auto geeft uiteindelijk de daadwerkelijke waarde aan van je auto. Vraag nu gratis en vrijblijvend een gegarandeerde prijs aan en ontdek wat jouw auto waard is.Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang exclusieve tips van experts over alles rondom auto's

Met de aanmelding ga je akkoord met de algemene voorwaarden en onze Privacy Policy .