Autokosten berekenen bij wijkopenautos.nl

Bij het kopen van een nieuwe auto of het maken van een financiële begroting wil je weten wat de autokosten zijn.

De totale kosten zijn afhankelijk van veel verschillende variabelen, zoals het aantal gereden kilometers, wegenbelasting, verzekeringen, het type auto, de brandstof, de garage die je bezoekt en nog meer.

wijkopenautos.nl geeft je een overzicht van de factoren die invloed hebben op de kosten van je auto. Met dit overzicht leg je alle kosten waar jij mee te maken hebt naast elkaar en bereken je het maandelijks of juist jaarlijkse bedrag. Wil je juist de waarde van je auto weten? Gebruik dan onze taxatietool.

Online
evaluatie
Verkoopafspraak
maken
Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Online taxatie van jouw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als jij dat wilt

1. Checklist - Autokosten rekentool

autokosten

Vul in alle velden de (verwachte) kosten per maand in
De maandelijkse kosten zijn: €..

De jaarlijkse kosten zijn: €..

2. Factoren die de autokosten bepalen

De kosten van een auto gaan verder dan alleen de aanschaf. Het is voor autobezitters en mensen die overwegen om een auto te kopen belangrijk dat zij duidelijk in kaart brengen welke factoren kosten met zich meebrengen. Vaak worden er zaken vergeten, waardoor men vaak meer betaalt dan vooraf verwacht. Door alle factoren mee te rekenen weet jij hoeveel je maandelijks of jaarlijks aan je auto kwijt bent.

De kosten zijn afhankelijk van veel verschillende variabelen. Dit hangt af van het type auto, het gebruik, de plaats waar de bestuurder woont, de leeftijd van het voertuig en nog meer zaken. Houdt rekening met het onderstaande bij het berekenen van de autokosten.

 • Wegenbelasting
 • Verzekeringen
 • Onderhoud en reparaties
 • Brandstof
 • Afschrijving
 • Overige kosten

Kosten voor de wegenbelasting

De wegenbelasting wordt ook wel aangeduid met de term motorrijtuigenbelasting (MRB). Deze komt voor rekening van alle bezitters van een motorvoertuig jonger dan 40 jaar. Wegenbelasting wordt in de meeste gevallen per kwartaal betaald. De wegenbelasting wordt berekend aan de hand van het type auto (personenauto, bestelauto particulier bestelauto zakelijk etc.), het type brandstof, het gewicht van het voertuig en de provincie waar de persoon woont. De provincies in Nederland hebben een andere wet en regelgeving, waardoor de kosten voor wegenbelasting kan verschillen. Zware auto's en auto's die op diesel rijden betalen ook meer wegenbelasting.

Kosten voor de verzekering

Iedere auto-eigenaar die de weg opgaat krijgt te maken met kosten voor de verzekering. In Nederland is het verplicht om minimaal een WA-dekking te hebben. Dit is de aansprakelijkheidsdekking en hiermee ben je verzekerd voor schade aan anderen. Voor schade aan je eigen voertuig ben je niet verzekerd, maar je hebt zelf de keuze om aanvullend of all-risk te verzekeren. Met een beperkt casco is je eigen auto o.a. verzekerd tegen diefstal, brandschade, ruitbreuk en meer. Met een all-risk oftewel volledig casco is je auto bij vrijwel alle zaken verzekerd. Bekijk de polisvoorwaarde altijd goed bij iedere verzekeraar. De kosten voor de verzekering hangen ook af van de persoon die verzekerd is en het aantal schadevrije jaren.

Kosten voor onderhoud en reparaties

Onderhoud- en reparatiekosten krijgt iedere auto mee te maken. Echter liggen deze voor de ene auto vele malen hoger dan voor de andere auto. Een nieuwe auto heeft minder onderhouds- en reparatiekosten dan een oudere auto. Wel heeft iedere auto onderhoud nodig. Vaak zijn er onderhoudsintervallen nodig iedere 30.000 kilometer.

Kosten voor brandstof

De kosten voor brandstof zijn variabel. Dit hangt ten eerste af van het type brandstof en daarnaast van het aantal kilometers. Rijd je meer kilometers? Dan zal je logischerwijs ook vaker moeten tanken en heb je dus hogere kosten. De kosten voor benzine liggen hoger dan de kosten voor diesel, maar wanneer je auto op diesel rijdt brengt dit andere kosten met zich mee, zoals hogere motorrijtuigenbelasting. Elektrische auto’s kosten minder om op te laden, maar zijn in aanschaf duurder. Voornamelijk vanwege de accu die hierin zit.

Afschrijvingskosten

De afschrijvingskosten zijn de kosten die de auto jaarlijks minder waard wordt. Iedere auto heeft een dagwaarde die gebaseerd is op het merk, type, bouwjaar en kilometerstand. Ook auto’s die stilstaan worden jaarlijks minder waard en daarom krijg je te maken met afschrijvingskosten.

Overige kosten

Je denkt dat je nu een antwoord kan geven op de vraag 'wat kost mijn auto?' Helaas. Er bestaat ook nog zoiets als de overige kosten. Deze zijn uiteenlopend en kunnen bestaan uit kosten voor de carrosserie, zoals een poetsbeurt, poetsmiddelen of een wasbeurt. Ook ruitenkrabbers en andere schoonmaakspullen moeten niet worden vergeten. Kom je vaak op plekken waar je parkeergeld betaalt? Dan lopen deze kosten ook hoog.

Gratis online taxatie

3. Bespaartips op autokosten

Heb je de kosten berekent die jouw auto met zich meebrengt en vallen deze hoger uit dan verwacht of wil je gewoon besparen op de kosten? Maak dan gebruik van de onderstaande bespaartips.

 • Een van de beste tips is om minder gebruik te maken van de auto. Is het mogelijk om met de fiets naar het werk te gaan of om te wandelen? Doe dit dan. Naast dat je minder benzine verbruikt is dit ook een stuk beter voor het milieu.
 • Zorg voor een goede bandendruk. Uit onderzoek blijkt dat wanneer de banden niet goed zijn opgepompt de auto 5% meer brandstof verbruikt.
 • Rijdt niet te hard. Naast de kans op boetes verbruikt je auto veel meer brandstof op hoge snelheden.
 • Gebruik je jouw auto een tijd niet? Schors hem dan, zodat de APK, de WA-verzekering en de motorrijtuigenbelasting stop worden gezet.
 • Zorg altijd dat je jouw auto op tijd en genoeg onderhoud geeft. Veel mensen vinden dat een onderhoudsbeurt een hoop geld kost. Echter heb je een grote kans dat je auto schade oploopt wanneer deze te weinig onderhoud krijgt. Reparaties zijn vrijwel altijd duurder dan het onderhoud.
 • Ga carpoolen. Door het rijden af te wisselen met anderen bespaar je een hoop kilometers die je auto maakt.
 • Ook al heb je dit lang niet altijd zelf in de hand is het verstandig om schadevrij te blijven rijden. Schade brengt kosten met zich mee, maar daarnaast gaan de kosten van de verzekering ook omhoog indien je geen schadevrije jaren meer hebt.
 • Overweeg altijd hoeveel jij je auto daadwerkelijk nodig hebt en of je misschien zonder auto kunt. Door je auto te verkopen krijg je niet meer te maken met de kosten en ontvang je tevens een geldbedrag voor je oude auto. Check de dagwaarde van je auto direct via onze website.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Snelle en zeer goede service. Eerlijke prijs voor de auto gekregen. Een echte aanrader.
Johan v. | Breda | Opel Agila, 2008 21.11.2017
Geweldige service en supervriendelijke behandeling door medewerker. Snelle betaling. Top!!!!'
Stan J. | Roermond | Volkswagen Polo, 2001 25.07.2017

Gratis online taxatie