Zo verkoop je jouw auto particulier

Het grootste bereik voor je auto behaal je bij het particulier verkopen. Maar dit is lang niet altijd de snelste en makkelijkste manier om te verkopen.

Je auto particulier verkopen kan via advertentiewebsites, veilingen of op auto verkope sites. Wanneer is welke methode het meeste geschikt. Door de verschillende wensen en behoeften van mensen en hoe de staat van de auto is.

wijkopenautos.nl helpt je bij het vinden van de manier die voor jou het beste is. Wij beantwoorden de belangrijkste vragen over de verkoopmogelijkheden en geven een handige particulier verkoopgids. Een andere optie is om je auto vandaag nog aan ons te verkopen. Het proces voor de verkoop auto is zo geregeld.

Online
evaluatie
Verkoopafspraak
maken
Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Online taxatie van jouw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als jij dat wilt

1. Overzicht particuliere verkoop mogelijkheden

Auto verkoop

Particulier je voertuig verkopen kan op verschillende manieren. Zie onderstaande tabel voor een overzicht van de mogelijkheden.

wijkopenautos.nl

 • Gratis RDW erkende taxatie
 • Online dagwaarde berekening
 • Inkoop particuliere auto's met verlopen APK
 • Gratis RDW afmelding
 • Auto verkoop garantie
 • Directe betaling

Advertentie websites

 • Geen gratis RDW erkende taxatie
 • Geen online dagwaarde berekening
 • Inkoop particuliere auto's met verlopen APK
 • Geen gratis RDW afmelding
 • Geen auto verkoop garantie
 • Directe betaling

Dealers

 • Geen gratis RDW erkende taxatie
 • Geen online dagwaarde berekening
 • Geen inkoop particuliere auto's met verlopen APK
 • Gratis RDW afmelding
 • Geen auto verkoop garantie
 • Geen directe betaling

Autoveiling

 • Geen gratis RDW erkende taxatie
 • Online dagwaarde berekening
 • Inkoop particuliere auto's met verlopen APK
 • Geen gratis RDW afmelding
 • Auto verkoop garantie
 • Geen directe betaling

De mogelijkheden om je auto particulier te verkopen zijn recentelijk flink gegroeid. Denk bijvoorbeeld aan autoveilingen, auto verkoop sites en nu dus ook wijkopenautos.nl. Het 'Te koop' briefje op de ramen van je auto of in de supermarkt is daarmee verleden tijd geworden. Of ruil je het voertuig in bij een dealer? Gemak dient de mens, maar hier lever je in op de prijs van je occasion.

Voor het gemak hebben we hierboven een overzicht gemaakt met de kenmerken voor de particuliere autoverkoop. We maken het verschil tussen de particuliere verkoop via advertentie websites, de auto inruilen bij een autohandelaar, (online) en autoveilingen. In de tabel geven we een overzicht van de mogelijkheden, hier beneden lees je waar je allemaal tegenaan loopt bij de verschillende particuliere auto verkoop mogelijkheden.

2. Waar moet ik op letten bij het particulier verkopen van mijn auto?

Auto particulier verkopen via Advertentiewebsites

Je auto verkopen via een particuliere auto verkoop website is onder meer een kwestie van geduld. Je hebt hier weliswaar het meeste kans op de hoogste prijs voor je auto, maar hier moet je een hoop valkuilen voor overwinnen. Particulieren die hier op je auto bieden geven namelijk geen garantie dat zij je auto ook daadwerkelijk kopen nadat een bod is gedaan. Zij willen de auto eerst nog zien en een proefrit maken.

Helaas gebeurt het af en toe ook dat een potentiële koper langskomt met 'iemand die verstand heeft van auto's'. Deze persoon vindt vervolgens een defect, schade of iets wat niet in de advertentie stond en probeert hiermee het initiële autobod ver naar beneden te drukken. Soms is er zelfs sprake van een potentiële koper die zich misleidt voelt en zelfs een vergoeding voor de benzine vraagt! Dit is niet alleen zonde van jouw tijd, maar schaadt ook het vertrouwen van particuliere auto verkopers en de betrouwbaarheid van deze marktplaatsen waar auto's worden gekocht en verkocht.

Autohandelaren op auto verkoop sites

Het merendeel van de 7500 nieuwe occasions per dag op advertentie websites komt van BOVAG en RDW erkende autohandelaren. Op deze manier wordt het voor particulieren moeilijker om hun auto te verkopen, omdat zoekresultaten gevuld zijn met occasions van autohandelaren. Zij betalen namelijk extra om hun advertenties hogerop te plaatsen, ten koste van die van particuliere auto verkopers.

Gratis online taxatie

Auto inruilen bij een autohandelaar

In plaats van het particulier auto verkopen kiezen veel mensen er ook voor om hun auto in te ruilen. Met de inruilwaarde wordt vervolgens een (groot) deel van de nieuwe auto afbetaald.

Gemak dient de mens, maar helaas vertaalt de inruilwaarde zich vaak in een lagere prijs voor je auto. Omdat de autohandelaar de wagen opnieuw verkoopklaar moet maken, een nieuwe APK levert en de auto vaak nog wat onderhoud nodig heeft, maakt de handelaar kosten die terugverdient moeten worden in de verkoop aan een particulier. Er is wel ruimte voor afdingen bij een autohandelaar, echter levert dit nog steeds niet de hoogste prijs voor je auto op.

Auto verkopen via Autoveiling

Tegenwoordig kun je online ook je auto laten veilen. Vanaf je computer vul je autogegevens in, maakt foto's en wacht totdat de veiling gesloten is. Voor het hoogste bod wordt je auto vervolgens opgehaald. Dit klinkt gemakkelijk, maar de grote valkuil hiervan is dat er geen gespecialiseerde taxateur naar je auto heeft gekeken. De echte waarde ervan kan daarmee nooit worden vastgesteld, wat opnieuw resulteert in een lagere prijs voor de occasion. Wel heb je de garantie dat je auto verkocht wordt, maar voor welk bedrag?

Je particuliere auto verkopen via wijkopenautos.nl

Het particulier verkopen van je occasion is dus geen kwestie van briefjes ophangen in de supermarkt of op de ruit van je wagen. Daarom maakt wijkopenautos.nl het verkopen van je wagen gemakkelijker dan ooit! Om van onze voertuig verkoop service gebruik te kunnen maken, begin je met de auto online te taxeren, zodat je de dagwaarde van het voertuig weet voor je verkoopt. Gratis, vrijblijvend en kost slechts een paar minuten. Je voert je kenteken, kilometerstand auto in en ontvangt een voorlopige taxatie van het voertuig per email. Dit is een schatting van de waarde van je auto, dus nog geen daadwerkelijke waarde waarvoor je het voertuig kunt verkopen.

Maak daarom een afspraak bij onze vestiging voor een RDW erkende taxatie. Ook deze is gratis, vrijblijvend maar geeft veel meer informatie over de staat en waarde van je voertuig. Onze verkoop experts kijken uitgebreid naar het voertuig en doen een verkoop bod voor jouw auto. Dit is het bedrag waarvoor wij de auto kopen. Indien je akkoord gaat maken wij het geld over en regelen wij de afmelding en de vrijwaring ter plekke.

3. Auto verkopen, wat nu?

De waarde van je auto

Bij de koop van je oude auto heb je een bepaald bedrag betaald wat je nu waarschijnlijk niet meer kunt vragen, de waarde van auto's gaat namelijk niet omhoog. De kilometerstand is omhoog gegaan je bent er wellicht een aantal keer mee op vakantie gegaan, heb je vanwege vergeten onderhoud ook de wegenwacht moeten bellen en wellicht zit er schade vanwege het verkeer of de weg op je auto. Niet te vergeten is het voertuig een jaar of twee ouder geworden.

Een indicatie prijs voor je wagen bepaal je makkelijk via onze online taxatie tool. Die geeft je de waarde wat je auto op dit moment waard is op basis van je kenteken. Dit is ongeveer de prijs die je voor je auto mag vragen, echter is de staat van het voertuig hier nog niet in meegenomen. Verder kun je je wagen met andere (ver)kopers die adverteren vergelijken. Op basis hiervan moet je tot een goed bod kunnen komen, en ga er gerust boven zit, kopers willen altijd afdingen

Adverteren

Dan de advertenties. Nadat deze geplaatst is bij een autoverkoopservice moet je geld betalen om zichtbaar te worden voor de concurrentie die ook druk aan het adverteren is. Dit is vaak niet alleen een verkoper, maar ook een koper, zoals een autohandelaar die zijn hele aanbod online heeft staan. Je moet hier helaas ook mee concurreren, wat betekent dat eventueel ledenvoordeel je ook niets gaat helpen bij het particulier voertuig verkopen.

Adverteren is een kunst an sich. Je hebt een aantrekkelijke tekst nodig waarin je eerlijk bent over de auto en de koper alles uitlegt over je wagen. Zodra je een geïnteresseerde koper hebt gevonden kun je onderhandelen over de prijs. Zorg dat je voor jezelf een bodemprijs hebt die je vanzelfsprekend niet prijs geeft en waar de koper niet onder kan gaan zitten met het afdingen. Daarnaast is het verstandig om de NAP kilometerstand te vermelden. De NAP staat voor Nationale Autopas, deze registreert de kilometerstand bij ieder RDW onderhoudsmoment.

Proefrit

De potentiële koper zal bij je langskomen om een proefrit te maken en de wagen in het echt te zien. Wellicht neemt hij een vriend of familielid mee die de auto zou willen controleren. Hij of zij wil wellicht onder de motorkap kijken en de bekende proefrit maken. Zorg ervoor dat je meegaat in de proefrit. Hier kun je jezelf ontpoppen tot een echte verkoper! Leg bijvoorbeeld nog meer uit over de auto, waarom je hem verkoopt, hoe lang je ermee hebt gereden en hoeveel je ervan hebt genoten. Ben je zuinig geweest op het voertuig? Heb je de wegenwacht op moeten roepen omdat er een keer iets gebeurd is onderweg? Eerlijkheid wordt gewaardeerd door de koper.

Onthou dat de koper nog steeds wil gaan afdingen op het voertuig, maar een goed verkoop praatje doet wellicht wonderen! Na de proefrit kun je met de koper nog details bespreken, het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode laten zien samen met het gepleegde onderhoud en hoe de koper het geld gaat betalen. Vervolgens kom je met een laatste bod. Gaat de koper hierin mee? Gefeliciteerd! De wagen is verkocht.

Overschrijven

Nu volgen de formele verplichtingen. Bij het overschrijven lever je tegenwoordig het kentekenbewijs in, de nieuwe eigenaar ontvangt dan thuis de nieuwe rdw kentekencard en jij ontvangt het rdw vrijwaringsbewijs. Zonder al te veel hulp van de autoverkoopservice heb je je auto succesvol verkocht en ben je klaar met de verkoop.

Ga je het geld gebruiken om een nieuwe auto aan te schaffen of ga je liever een keer flink op vakantie? In het geval van een nieuwe auto moet je de verzekering inlichten met het vrijwaringsbewijs, vergeet ook niet de wegenwacht te informeren over deze verandering.

4. Verkoop je auto vandaag nog

Bij ons is je auto verkopen particulier eenvoudiger dan je denkt. Maak daarom vandaag nog gebruik van onze vakkundige service en ervaar zelf wat wij voor jou kunnen betekenen. Particuliere autoverkoop is onze specialiteit en iedereen die zijn auto wil verkopen heten wij welkom. Vraag een voorlopige prijsindicatie aan via onze online taxatietool en maak direct een afspraak bij onze dichtstbijzijnde vestiging voor een definitieve taxatie. Wie weet is ook jouw auto binnen 24 uur aan ons verkocht.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Rustig gesprekje. Afspraak op tijd. Nadat de auto gekeurd is samen nog even gekeken en uitleg gekregen waarom deze prijs. Geen druk maar kon nog rustig even overleg plegen met thuisfront. Nette prijs. Vrijdags verkocht maandag geld op rekening. Direct vrijwaringsbewijs bij verkoop ontvangen. Top!
Patricia V. | Den Haag | Kia Picanto, 2011 27.02.2018
Het ging snel, to the point, duidelijk, zonder verassingen, vriendelijk personeel ... helemaal top!
Michael J. | Den Haag | Seat Altea, 2005 30.10.2017
Direct herinnering voor afspraak taxatie. Taxatie afspraak op tijd en keurig verlopen, transparante afspraken, helder contract. Marktconform aanbod voor oudere auto met veel km moeilijk in te schatten maar viel zeker niet tegen. Levering en overname auto vlot, afmelding direct. Betaling op bankrekening na twee weekend dagen.
Harm N. | Almere | Renault Grand Espace, 2008 20.06.2017