Autoverkoop Europa

Autoverkoop Europa zien we steeds vaker. Soms levert internationaal verkopen meer op dan particulier in eigen land.

Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Bij het verkopen van jouw auto over de grens kun je een deel van de betaalde bpm terug vragen. Lees je goed in en weeg de voor- en nadelen van autoverkoop Europa tegen elkaar af, want niet op elke auto valt gemakkelijk winst te behalen.

Je komt bij wijkopenautos.nl langs voor een gratis taxatie. De waarde van deze taxatie is wat jouw auto waard is op internationale markt. Voor dit bedrag kun je hem ook direct verkopen en dan nemen wij het papierwerk over.

Gratis een gegarandeerde prijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Makkelijker dan je denkt: Autoverkoop Europa

autoverkoop europa

De wereld wordt steeds kleiner en een auto verkopen in het buitenland is niets nieuws meer. Wil jij jouw auto verkopen maar heb jij het idee dat jouw auto niets meer waard is? Dan is jouw auto verkopen in België of in Polen een beter idee. Een auto die hier niets meer oplevert kan in een ander land in Europa nog heel waardevol zijn. Daarnaast staan Nederlandse auto’s bekend als goed onderhouden auto’s en zijn ze zeer geliefd over de grens.

Voordat je begint aan je auto verkopen in Europa is het van belang dat je weet wat er moet gebeuren. Je auto exporteren vergt meer werk en er komen kosten bij kijken. Je moet rekening houden met deze kosten en het extra werk en een afweging maken of het loont om je auto te exporteren.

Auto exporteren? Rest-bpm terugvragen!

Nederland is een duur autoland, dat komt doordat we in Nederland bpm (belasting van personenauto's en motorrijwielen) betalen. Bpm wordt berekend op basis van de nieuwwaarde en de CO2-uitstoot. Een zuinigere auto betaalt minder dan een milieubelastende en elektrische auto’s zijn vrij van bpm. Als jij van plan bent jouw auto te exporteren naar het buitenland; je wilt bijvoorbeeld je auto verkopen in Frankrijk dan krijg je de rest-bpm op je auto terug. Dat je de rest-bpm kan terugvragen bij de belastingdienst kan een doorslag zijn om jouw auto te verkopen in Europa. Veel bij auto’s die kleiner en goedkoper zijn kan het geld opleveren. Let wel op: de leeftijd van het voertuig bepaald het bedrag bpm dat je terug kunt vragen.

Rekenvoorbeeld

Je hebt een mooie Audi uit 2006 met een rest-bpm van €3.000,-. Op de Nederlandse automarkt krijg je ongeveer €15.000,- voor je wagen en in Duitsland geven ze €13.500,-.

Je kunt de rest-bpm terug vragen dus in totaal krijg je €16.500,- (verkoopprijs + rest-bpm) voor je auto over de grens. Dat is een winst van €1.500,-. Let wel op dat de hoogte van bpm per auto verschilt. Bereken dit voordat je begint aan een autoverkoop in Europa.

Autoverkoop Europa: in eigen land

Ben jij van plan om je auto te exporteren? Dan begeef jij je in de autoverkoop Europa en moeten er stappen ondernomen worden. Om te beginnen de stappen in eigen land. Bij de RDW moet je melden dat je een voertuig wil exporteren. De RDW stopt hier de motorrijtuigenbelasting. Als je naar het RDW kantoor gaat moet je de volgende zaken niet vergeten:

 • Het Tenaamstellingsbewijs (Deel 1B) en het Overschrijvingsbewijs of de kentekencard met de tenaamstellingscode
 • Kentekenplaten
 • Geldig legitimatiebewijs

Het uitschrijven van een voertuig kost €9,98 en je ontvangt hier de formulieren voor de nieuwe eigenaar. Je krijgt een vrijwaringsbrief en kentekenbewijs deel II. Het kentekenbewijs deel II en het oude Nederlandse kentekenbewijs zijn belangrijk voor het invoeren en registreren in het land van export. Heb jij een nodig omdat de auto wordt opgehaald of omdat jij zelf de auto naar het buitenland moet rijden dan kan je dat ook bij de RDW regelen. Ook ontvang je hier een RDW-uitvoerverklaring. De meegenomen delen van het Nederlandse kentekenbewijs/kentekencard krijgen een uitvoer stempel en er wordt een hoekje van jouw kentekencard afgeknipt.

Op de website van de Belastingdienst download je het verzoekformulier voor teruggaaf BPM. Dit formulier dien je volledig in te vullen om de rest-BPM terug te krijgen.

Zorgen voor een veilige betaling en overdracht

Hoe spreek jij af dat de betaling gaat lopen? Het verkopen van een tweedehandsauto brengt een betaling met zich mee. Bij een auto verkoop in Nederland heb je kans op oplichting, laat staan bij autoverkoop in Europa. Bespreek goed waar de betaling plaatsvindt en waar de overdracht van de auto plaatsvindt. Ga je zelf de grens over om de overdracht daar te regelen of komt de koper naar Nederland? Als de koper in Nederland komt om de overdracht te regelen dan is het verstandig om naar een Kentekenloket te gaan. Hier wordt de mogelijkheid geboden om een veilige betaling en overdracht te regelen. De betaling en overdracht bij een Kentekenloket kost wel €10,- en dan ben jij verzekerd van een veilige betaling.

Zodra de betaling is gelukt en het kenteken overgeschreven is, ben jij officieel niet meer de eigenaar en kun jij met het geld op zoek naar een nieuwe auto. Zorg dat je alle formulieren aan de nieuwe eigenaar mee geeft. Zonder de volgende formulieren wordt het voor de koper onmogelijk om in eigen land de auto aan te melden:

Niet vergeten voor de nieuwe eigenaar:

 • Kentekenbewijs Deel 1 en 2
 • CoC (Certificate of Conformity) of Kfz-brief (Kraftfahrzeugbrief)
 • Koopovereenkomst
 • Kopie Nederlandse APK
 • Uitvoerverklaring RDW
Gratis online taxatie

2. Auto verkoop Duitsland

Duitsland is het land van de auto’s, de aanschaf van wagens is hier goedkoper en het aanbod is in dit land groter. Je auto verkopen in Duitsland kan een goede optie zijn als jij je goed voorbereid en een berekening maakt van alle kosten.

In Duitsland zijn de auto’s soms tot wel 30% goedkoper en het verschil in prijs wordt beter zichtbaar als we kijken naar luxere klassementen. Een stadsauto verkopen over de grens zou nog een optie kunnen zijn aangezien je als Nederlander de rest-bpm kunt terugvragen.

Voor- en nadelen auto verkoop Duitsland

 • Voordelen:
  Stadsauto verkopen kan geld opleveren
  Relatief dichtbij
 • Nadelen:
  Auto’s zijn over het algemeen goedkoper dan in Nederland

Auto verkoop site Duitsland

Je auto verkopen in Duitsland begint natuurlijk met het maken van een advertentie en het vinden van een geschikte site. Spreek jij Duits of heb je een kennis die Duits spreekt? Zorg in ieder geval dat er iemand bij is met kennis van de Duitse taal. Niet iedereen in buurland Duitsland kan Engels. Schrijf dus de advertentie in het Duits en zorg dat alle informatie en foto’s erbij zitten. Een geschikte auto verkoop site Duitsland vindt je door te zoeken op termen als Gebrauchtwagen verkaufen Deutschland.

Auto verkopen Duitsland - aanmelden bij de douane

Je Nederlandse auto verkopen in Duitsland is een interessante keus en daarvoor dien je de volgende stappen te nemen. In Duitsland moet de auto nog overgeschreven worden. Ook is het belangrijk dat de nieuwe eigenaar de auto laat keuren. Hiervoor is een CoC (Certificate of Conformity) nodig. In dit document staan verschillende details over het voertuig zoals chassisnummer, type voertuig en het Europees typegoedkeuringsnummer. Heb je dit document niet meer? Hou er dan rekening mee dat dit document helaas niet goedkoop is, de kosten verschillen van €100,- tot wel €300,- en de leveringstijd verschilt erg. Hij moet daarom op tijd aangevraagd worden. Je kan ook een Kfz-brief aanvragen (Kraftfahrzeugbrief). Deze wordt in meer landen geaccepteerd als de CoC omdat hier echt alles op staat over de auto.

Vervolgens is het van belang om de auto te laten inspecteren bij een Duits keurbedrijf of de TUV. Hier ondergaat de auto twee keuringen. De algemene keuring en een milieumeting. Voor de milieumeting ontvang je een milieusticker die op de voorruit bevestigd moet worden.
Na de goedkeuring kan de nieuwe eigenaar met het bewijs en de milieusticker kentekenplaten laten maken en het nieuwe kentekenbewijs aanvragen. Het kentekenbewijs vraag je aan bij een Straßenverkehrsamt.

Al deze stappen doorlopen? Dan kan de nieuwe eigenaar beginnen met de auto te verzekeren en is het overschrijven van het kenteken geslaagd.

3. Auto verkopen België

Als je van wat uitdaging houdt kun je natuurlijk ook je auto verkopen in België. Je auto verkopen in België is hetzelfde verhaal als je auto verkopen in Duitsland. De auto’s in deze landen zijn een stuk goedkoper doordat zij geen bpm betalen. Daarnaast is de concurrentie in België is erg hoog. In België zijn minder inwoners dan in Nederland maar in verhouding kopen ze in dit land meer auto’s dan bij ons. Er zijn dus meer auto’s per inwoner. Dat maakt de concurrentie op de tweedehands auto markt hoger en zul jij moeten weten wat je doet. Dit maakt het auto verkopen België wel een stuk moeilijker maar niet onmogelijk. Heb jij een model dat in België niet goed te krijgen is? Dan kan dit een goede kans zijn.

Voor- en nadelen auto verkopen België

 • Voordelen:
  Geen taalbarrière in Nederlandse deel van België
  Dichtbij
 • Nadelen:
  Auto’s zijn goedkoper

Auto verkoop site België

Het voordeel aan je auto verkopen in België is dat in een groot deel van dit land mensen dezelfde taal spreken. Een site vinden voor het adverteren van jouw wagen moet dus geen probleem zijn maar het is wel handig als jijzelf of een kennis een woordje Frans spreekt voor het geval de koper van jouw wagen geen Nederlands of Engels spreekt.

Auto verkopen België - aanmelden bij de douane

Eenmaal in België moet de auto weer aangemeld worden bij de douane. Hiervoor heb je de uitvoerverklaring van de RDW nodig, het originele kentekenbewijs en de CoC. Na de voltooide aanmelding kan de nieuwe eigenaar naar een kantoor voor inspectie. De auto wordt gekeurd en is na keuring klaar voor verzekering. De nieuwe eigenaar van de auto dient zelf de verzekering te regelen en daarna de stappen te doorlopen om de auto klaar te maken voor gebruik zoals naar de DIV om kentekenplaten te regelen.

4. Auto verkopen Frankrijk

Frankrijk is hét dieselland. De dieselauto heeft hier een marktaandeel van bijna 80%. Maar in Frankrijk zijn nu ook de fiscale voordelen voor het rijden van een dieselauto afgeschaft. Daarnaast heeft Frankrijk ook accijns op diesel verhoogd waardoor er nu een hoge prijs aan de tank betaald moet worden.

Dat betekent dat er een overvloed is van dieselauto’s op de tweedehands markt maar een tekort aan benzine occasions. Heb jij een benzine auto dan is de kans aanwezig dat jij met wat rekenwerk nog wat extra’s kan verdienen op jouw wagen.

Voor- en nadelen auto verkopen Frankrijk

 • Voordelen:
  Overvloed van diesels op tweedehands automarkt en tekort aan tweedehands benzine auto’s
 • Nadelen:
  Relatief ver
  Taalbarrière

Auto verkoop site Frankrijk

Een nadeel aan je auto verkopen in Frankrijk is de taalbarrière. Spreek jij Frans of heb jij een kennis die Frans spreekt? Dan is deze hard nodig. In Frankrijk spreken ze namelijk niet overal Engels en vinden ze het fijn als jij een woordje Frans spreekt. Iemand gevonden die jou kan helpen met de Franse taal en een tolk wil zijn in het verkoopproces? Dan is het tijd om een advertentie te schrijven en een geschikte verkoopsite te vinden. Zoek op termen als vendre voiture d'occasion of vendre une voiture en ligne en je zult online genoeg sites vinden die geschikt zijn voor jouw auto verkoop Frankrijk.

Auto verkopen Frankrijk - aanmelden bij de douane

Iemand in Frankrijk wil jouw auto kopen, dan rij jij daar zelf heen en plak je daar misschien een mooi weekend aan vast of je regelt de overdracht in Nederland. Over de grens moeten auto’s ouder dan 4 jaar een keuring ondergaan (Contrôle Technique). Kosten hiervan bedragen €50,-. Daarna moet er een verklaring wordt gehaald die zegt dat er geen invoerrechten of btw betaald hoeft te worden. Deze verklaring haalt de nieuwe eigenaar op bij het Hôtel des Impôts en heet Certificat Fiscal/Quitus Fiscal. Zorg dat de nieuwe eigenaar het kentekenbewijs en het koopcontract mee neemt.

5. Auto verkopen Polen

Een auto verkopen in Polen is ook nog een mogelijkheid. Auto’s uit Nederland zijn erg populair op de Poolse markt. Auto's die op de Nederlandse markt bijna afgeschreven kunnen worden en niet meer interessant zijn voor particuliere verkoop zijn vaak nog wel heel interessant in Polen. Hou er wel rekening mee dat Polen toch net een stuk verder is dan bijvoorbeeld je auto verkopen in België. Hou rekening met alle bijkomende kosten van het vervoer of spreek af dat deze voor de kopende partij zijn.

Voor- en nadelen auto verkopen Polen

 • Voordelen:
  Nederlandse auto’s zijn erg populair en leveren hier vaak meer op
 • Nadelen:
  Ver
  Documenten moeten vaak vertaald worden

Auto verkoop sites Polen

Online kun je websites vinden om jouw auto tweedehands te verkopen in Polen. Misschien ken jij een collega die Pools spreekt of spreek jij het zelf wel. Een advertentie moet gemaakt worden in het Pools en het is ook belangrijk dat je Pools spreekt om de onderhandelingen te kunnen verstaan. Het komt namelijk vaak voor dat ze in Polen geen Engels spreken. Zoek online op termen als sprzedać używany samochód oftewel ‘verkoop een gebruikte auto’.

Auto verkopen Polen - aanmelden bij de douane

Over de grens van Polen is het van belang dat de auto weer geregistreerd wordt. Neem de uitvoerverklaring en het voorlopige kentekenbewijs mee naar de douane en registreer het voertuig hier. Mogelijk moet de nieuwe eigenaar invoerrechten betalen. Verstandig is om alle Nederlandse documenten voor de zekerheid te vertalen omdat er een kans bestaat dat ze in Polen het niet kunnen lezen. Voor de nieuwe eigenaar is het nu belangrijk om naar de belastingdienst te gaan en de auto weer te laten verzekeren. Jouw auto verkopen in Polen is succesvol afgerond en de nieuwe eigenaar kan nu van jouw occasion genieten.

6. Auto verkopen Nederland

Naast je bezig houden met autoverkoop Europa kun je natuurlijk ook je auto verkopen in Nederland. Het gemak van verkoop in eigen land is toch fijn of je hebt berekend dat jouw auto over de grens verkopen niet meer oplevert. Dan kun je kiezen om je bezig te houden met het schrijven van advertenties en het maken van mooie foto’s van jouw auto. Of je kiest voor wijkopenautos.nl. Bij wijkopenautos.nl kun jij je auto verkopen binnen 24 uur en heb jij het geld na 2 dagen al op je rekening. Via de online kenteken check doe je de dagwaarde berekening, het bedrag uit deze check is slechts gebaseerd op het merk, model en de kilometerstand. Voor een meer gedetailleerde taxatie maak je via de kenteken check gratis en vrijblijvend een afspraak bij een vestiging bij wijkopenautos.nl.

Hoe onze klanten onze service beoordelen