Auto overschrijven - Hoe werkt dat?

Bij koop en verkoop moet een kenteken worden overgeschreven. Waar kun je dit het beste doen en wat heb je nodig?

Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Dit belangrijke proces laat zien wie de nieuwe eigenaar van de wagen is. Voor sommige roept dit vragen op. Wij leggen uit hoe je een auto succesvol overschrijft.

Om duidelijk te maken hoe je correct een auto overschrijven moet, hebben wij een handig stappenplan voor je.

Je auto verkopen, maar geen gedoe met papieren? Wij nemen je de zorgen uit handen. Maak direct een afspraak via de kentekencheck en kijk wat wij geven voor je wagen!

Gratis een gegarandeerde prijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Waarom is je kenteken overschrijven belangrijk?

Kenteken overschrijven

Je bent een mooie auto tegengekomen die te koop staat. Na een flinke tijd onderhandelen zijn jullie tot een akkoord gekomen. Je maakt het afgesproken bedrag over en bent nu trotse eigenaar van de auto. Of toch nog niet?

Nee, er moeten nog een aantal stappen worden ondernomen. Je bent pas eigenaar wanneer het kenteken is overgeschreven naar jouw naam.

Het overschrijven van de documenten wordt ook wel auto overschrijven of kenteken overschrijven genoemd.

Bij het verkopen van je auto is het net zo belangrijk dat het kenteken op de juiste manier wordt overgeschreven. Je hebt het vrijwaringsbewijs nodig om de autoverzekering op te zeggen en deze krijg je wanneer de auto is overgeschreven.

Daarnaast wil je niet dat je een boete thuisgestuurd krijgt, doordat het kenteken nog op jouw naam staat. Ook ben je niet meer verantwoordelijk voor de APK en de belasting voor de auto.

Het vrijwaringsbewijs laat zien dat de verkoper geen eigenaar meer is van het voertuig na het kentekenbewijs overschrijven. Deze wordt overhandigd tegelijkertijd met het overschrijven van de auto.

2. Stappenplan auto overschrijven

Het overschrijven van de auto verloopt in een aantal opeenvolgende stappen. Voor het overschrijven zijn documenten nodig.

De eerste stap is daarom het verzamelen van de juiste documenten. De meeste mensen zijn tegenwoordig in het bezit van een plastic kentekenbewijs. In sommige gevallen is dit nog een ouderwets papieren document.

  1. Auto overschrijven - wat nodig?: Bij het overschrijven van een auto is de kentekencard met tenaamstellingscode nodig of het papieren kentekenbewijs tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het overschrijvingsbewijs (Deel II). Ook heb je een geldige legitimatie nodig.

  2. Waar kun je je auto overschrijven?: Je kunt en auto over laten schrijven bij een postkantoor of een kentekenloket.

  3. Vrijwaringsbewijs en kentekenbewijs: Na het overschrijven krijgt de verkoper het vrijwaringsbewijs en de koper een tenaamstellingsverslag mee en de eerste 4 cijfers van de nieuwe tenaamstellingscode. Het kentekenbewijs krijgt de koper de volgende werkdag opgestuurd samen met de laatste 5 cijfers van de tenaamstellingscode.

  4. Verzekering: Met het vrijwaringsbewijs kun je jouw verzekering opzeggen. Voor de koper is een verzekering vanaf nu verplicht.

Gratis online taxatie

3. Kenteken overschrijven in het weekend, kan dat?

Verkopen in het weekend, betekent overschrijven in het weekend. Misschien moet jij zelf wel jouw auto overschrijven op zondag. Kan dit wel? Soms komt het nu eenmaal makkelijker uit om alles in het weekend te doen.

Dat kan komen omdat jij misschien full-time werkt door de weeks en de koper werkt misschien wel in de avond. Betekent dit dat de verkoop niet door kan gaan of kun je de auto overschrijven op zondag?

Goed nieuws: Een auto overschrijven op zondag is geen probleem. Wel is het zo dat de dichtstbijzijnde locatie niet bij jou om de hoek zit. Zoek online welke postkantoren open zijn op zondag.

Steeds meer winkelcentra zijn open op zondag en dat betekent dat jij je auto kan overschrijven op zondag zonder problemen. Veelal zit er in de supermarkten een postkantoor dat open is op zondag.

Auto overschrijven online

Zit er nou niets in de buurt dat op zondag open is en waar jij jouw auto kunt overschrijven? Dan is er nog een andere oplossing: Je kunt ook jouw auto overschrijven online.

Hiervoor moet je wel in het bezit zijn van een speciale app en dan is je auto overschrijven online een fluitje van een cent. Download hiervoor de app van de DigiD. Ga naar 'voertuig overschrijven' en betaal het bedrag.

Hou er wel rekening mee dat jouw auto overschrijven online niet direct wordt doorgevoerd. De overschrijving online kan na betaling nog een paar uur duren.

Hoe onze klanten onze service beoordelen