Auto overschrijven - Dit is waar je op moet letten

Bij koop en verkoop moet een kenteken worden overgeschreven. Volg de juiste stappen, zodat je zeker weet dat de auto van de juiste eigenaar is.

Je droomt er al van om te rijden in je nieuwe auto, maar voordat je de weg opgaat moet deze eerst helemaal van jou zijn. Dat doe je door de auto over te schrijven op jouw naam. Bij veel mensen wekt dit enkele vragen op.

Waarom, waar en hoe jij een kenteken moet overschrijven zijn allemaal topics waar wijkopenautos.nl antwoordt op geeft.

Gratis online taxatie van je auto
  • Je ontvangt het geld direct na de verkoop.
  • Onze service is 100% gratis.
  • Wij melden je auto gratis en vertrouwd af en sturen je hiervan de bevestiging.

1. Wat is kenteken overschrijven en waarom is dit belangrijk?

Je bent een mooie auto tegengekomen die te koop staat. Na een flinke tijd onderhandelen zijn jullie tot een akkoord gekomen. Je maakt het afgesproken bedrag over en bent nu trotse eigenaar van de auto. Of toch nog niet? Nee, er moeten nog een aantal stappen worden ondernomen. Je bent pas eigenaar wanneer het kenteken is overgeschreven naar jouw naam. Het overschrijven van de documenten wordt ook wel auto overschrijven of kenteken overschrijven genoemd.

Bij het verkopen van je auto is het net zo belangrijk dat het kenteken op de juiste manier wordt overgeschreven. Je hebt het vrijwaringsbewijs nodig om de autoverzekering op te zeggen en deze krijg je wanneer de auto is overgeschreven. Daarnaast wil je niet dat je een boete thuisgestuurd krijgt, doordat het kenteken nog op jouw naam staat. Ook ben je niet meer verantwoordelijk voor de APK en de belasting voor de auto. Het vrijwaringsbewijs laat zien dat de verkoper geen eigenaar meer is van het voertuig na het kentekenbewijs overschrijven. Deze wordt overhandigd tegelijkertijd met het overschrijven van de auto.

2. Stappenplan auto overschrijven

Het overschrijven van de auto verloopt in een aantal opeenvolgende stappen. Voor het overschrijven zijn documenten nodig. De eerste stap is daarom het verzamelen van de juiste documenten. De meeste mensen zijn tegenwoordig in het bezit van een plastic kentekenbewijs. In sommige gevallen is dit nog een ouderwets papieren document.

  1. De documenten: Is de verkoper nog in het bezit van het papieren kentekenbewijs? Dan is het tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het overschrijvingsbewijs (Deel II) nodig. Bij een plastic kentekenbewijs in creditcardformaat wordt er gesproken van een kentekencard. Bij het overschrijven van de auto is deze kentekencard nodig met de tenaamstellingscode. Zowel bij een papieren kentekenbewijs als bij een kentekencard is er een geldig legitimatiebewijs nodig.
  2. Postkantoor of kentekenloket voor overschrijving kenteken: Zijn alle documenten in orde? Dan ga je naar een locatie om het kenteken over te schrijven. De meeste mensen gaan hiervoor naar het postkantoor. Het dichtstbijzijnde postkantoor vind je op de website van PostNL. Het is ook mogelijk om een auto over te laten schrijven bij een kentekenloket. Een kentekenloket is een bedrijf dat volmacht heeft van de RDW om de eigenaar van een voertuig over te schrijven. Dit zijn vaak autogarages. Op het internet vind je een overzicht van de locaties van de verschillende kentekenloketten en zie je welke het dichtst bij jou is.
  3. Vrijwaringsbewijs en kentekenbewijs: Na het overschrijven krijgt de verkoper het vrijwaringsbewijs, waarmee wordt aangetoond dat hij of zij niet langer de eigenaar van het voertuig is. De koper krijgt een tenaamstellingsverslag mee en de eerste 4 cijfers van de nieuwe tenaamstellingscode. Vaak is dit het moment waarop de sleutel wordt overgedragen naar de nieuwe eigenaar. Het kentekenbewijs krijgt de koper de volgende werkdag opgestuurd samen met de laatste 5 cijfers van de tenaamstellingscode. De kosten voor het overschrijven bedragen € 10,10. In veel gevallen worden deze kosten betaald door de koper, maar het kan ook dat de kosten worden gedeeld of dat deze door de verkoper worden vergoed.
  4. Verzekering: Is de naam overgeschreven en is de betaling voldaan? Dan mag de nieuwe koper de auto meenemen. Wanneer je de weg opgaat dan is het in Nederland verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten op je auto. Een verzekering afsluiten of overstappen doe je telefonisch bij de verzekeraar. Hierna neem je de auto direct mee naar huis. Zonder de kentekencard mag je 14 dagen lang de weg op na het overschrijven van het voertuig. Via het kentekenregister ziet de politie wie de nieuwe eigenaar is.

Gratis waardetaxatie in slechts één stap