Auto overschrijven - Dit is waar je op moet letten

Bij koop en verkoop moet een kenteken worden overgeschreven. Volg de juiste stappen, zodat je zeker weet dat de auto van de juiste eigenaar is.

Je droomt er al van om te rijden in je nieuwe auto, maar voordat je de weg opgaat moet deze eerst helemaal van jou zijn. Dat doe je door de auto over te schrijven op jouw naam. Bij veel mensen wekt dit enkele vragen op.

Het overschrijven van jouw wagen roept vaak een hoop vragen op: waarom, waar en hoe jij een kenteken moet overschrijven zijn allemaal topics. Kun jij bijvoorbeeld je auto overschrijven op zondag? Allemaal vragen waar wijkopenautos.nl antwoordt op geeft en die goed zijn om te weten voordat jij je auto verkoopt.

Online
evaluatie
Verkoopafspraak
maken
Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Online taxatie van jouw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als jij dat wilt

1. Wat is kenteken overschrijven en waarom is dit belangrijk?

auto overschrijven

Je bent een mooie auto tegengekomen die te koop staat. Na een flinke tijd onderhandelen zijn jullie tot een akkoord gekomen. Je maakt het afgesproken bedrag over en bent nu trotse eigenaar van de auto. Of toch nog niet? Nee, er moeten nog een aantal stappen worden ondernomen. Je bent pas eigenaar wanneer het kenteken is overgeschreven naar jouw naam. Het overschrijven van de documenten wordt ook wel auto overschrijven of kenteken overschrijven genoemd.

Bij het verkopen van je auto is het net zo belangrijk dat het kenteken op de juiste manier wordt overgeschreven. Je hebt het vrijwaringsbewijs nodig om de autoverzekering op te zeggen en deze krijg je wanneer de auto is overgeschreven. Daarnaast wil je niet dat je een boete thuisgestuurd krijgt, doordat het kenteken nog op jouw naam staat. Ook ben je niet meer verantwoordelijk voor de APK en de belasting voor de auto. Het vrijwaringsbewijs laat zien dat de verkoper geen eigenaar meer is van het voertuig na het kentekenbewijs overschrijven. Deze wordt overhandigd tegelijkertijd met het overschrijven van de auto.

2. Stappenplan auto overschrijven

Het overschrijven van de auto verloopt in een aantal opeenvolgende stappen. Voor het overschrijven zijn documenten nodig. De eerste stap is daarom het verzamelen van de juiste documenten. De meeste mensen zijn tegenwoordig in het bezit van een plastic kentekenbewijs. In sommige gevallen is dit nog een ouderwets papieren document.

  1. De documenten: Is de verkoper nog in het bezit van het papieren kentekenbewijs? Dan is het tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het overschrijvingsbewijs (Deel II) nodig. Bij een plastic kentekenbewijs in creditcardformaat wordt er gesproken van een kentekencard. Bij het overschrijven van de auto is deze kentekencard nodig met de tenaamstellingscode. Zowel bij een papieren kentekenbewijs als bij een kentekencard is er een geldig legitimatiebewijs nodig.
  2. Postkantoor of kentekenloket voor overschrijving kenteken: Zijn alle documenten in orde? Dan ga je naar een locatie om het kenteken over te schrijven. De meeste mensen gaan hiervoor naar het postkantoor. Het dichtstbijzijnde postkantoor vind je op de website van PostNL. Het is ook mogelijk om een auto over te laten schrijven bij een kentekenloket. Een kentekenloket is een bedrijf dat volmacht heeft van de RDW om de eigenaar van een voertuig over te schrijven. Dit zijn vaak autogarages. Op het internet vind je een overzicht van de locaties van de verschillende kentekenloketten en zie je welke het dichtst bij jou is.
  3. Vrijwaringsbewijs en kentekenbewijs: Na het overschrijven krijgt de verkoper het vrijwaringsbewijs, waarmee wordt aangetoond dat hij of zij niet langer de eigenaar van het voertuig is. De koper krijgt een tenaamstellingsverslag mee en de eerste 4 cijfers van de nieuwe tenaamstellingscode. Vaak is dit het moment waarop de sleutel wordt overgedragen naar de nieuwe eigenaar. Het kentekenbewijs krijgt de koper de volgende werkdag opgestuurd samen met de laatste 5 cijfers van de tenaamstellingscode. De kosten voor het overschrijven bedragen € 10,10. In veel gevallen worden deze kosten betaald door de koper, maar het kan ook dat de kosten worden gedeeld of dat deze door de verkoper worden vergoed.
  4. Verzekering: Is de naam overgeschreven en is de betaling voldaan? Dan mag de nieuwe koper de auto meenemen. Wanneer je de weg opgaat dan is het in Nederland verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten op je auto. Een verzekering afsluiten of overstappen doe je telefonisch bij de verzekeraar. Hierna neem je de auto direct mee naar huis. Zonder de kentekencard mag je 14 dagen lang de weg op na het overschrijven van het voertuig. Via het kentekenregister ziet de politie wie de nieuwe eigenaar is.
Gratis online taxatie

Wat nou: als jij verkoopt in het weekend?

Verkopen in het weekend, betekent overschrijven in het weekend. Misschien moet jij zelf wel jouw auto overschrijven op zondag. Kan dit wel? Soms komt het nu eenmaal makkelijker uit om alles in het weekend te doen. Dat kan komen omdat jij misschien full-time werkt door de weeks en de koper werkt misschien wel in de avond. Betekent dit dat de verkoop niet door kan gaan of kun je de auto overschrijven op zondag?

Goed nieuws: Een auto overschrijven op zondag is geen probleem. Wel is het zo dat de dichtstbijzijnde locatie niet bij jou om de hoek zit. Zoek online welke postkantoren open zijn op zondag. Steeds meer winkelcentra zijn open op zondag en dat betekent dat jij je auto kan overschrijven op zondag zonder problemen. Veelal zit er in de supermarkten een postkantoor dat open is op zondag.

Auto overschrijven online

Zit er nou niets in de buurt dat op zondag open is en waar jij jouw auto kunt overschrijven? Dan is er nog een andere oplossing: Je kunt ook jouw auto overschrijven online. Hiervoor moet je wel in het bezit zijn van een speciale app en dan is je auto overschrijven online een fluitje van een cent. Download hiervoor de app van de DigiD. Ga naar 'voertuig overschrijven' en betaal het bedrag. Hou er wel rekening mee dat jouw auto overschrijven online niet direct wordt doorgevoerd. De overschrijving online kan na betaling nog een paar uur duren.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Heel netjes geholpen en een goede prijs voor mijn auto gekregen. Aanmerkelijk meer dan de dealer wilde geven bij inruil.
Stichting ABRI .. | Rotterdam | Citroen C4 Grand Picasso, 2014 24.11.2019
Binnen een half uur was alles goed geregeld
Leon V. | Helmond | Ford C-Max, 2007 10.06.2019
Prettig personeel met een gezellig tintje. Snelle en fijne afwikkeling.
Priscilla V. | Utrecht | Ford Fiesta, 2003 15.02.2018