Tips bij het verkopen van je auto

De mogelijkheden om je auto te verkopen zijn eindeloos. Maar door de bomen zie je soms het bos niet meer. Met deze tips verkoop je jouw auto eenvoudig en snel.

De verkoopmethoden voor auto’s zijn anno 2019 flink veranderd, grotendeels door het internet. Deze nieuwe methoden vergen een andere aanpak om je auto snel en voor een goede prijs te verkopen. wijkopenautos.nl komt met handige tips waarmee jij zelf je auto verkopen kunt zonder stress.

Je auto gegarandeerd binnen 24 uur verkopen doe je bij ons. Wij maken een eerlijke taxatie van jouw wagen bij een van onze vestigingen en dit is tevens ons bod. Dat is pas echt zorgeloos, snel en goed verkopen.

Online
evaluatie
Verkoopafspraak
maken
Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Online taxatie van jouw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als jij dat wilt

1. Je auto zelf verkopen met onze tips

auto verkopen tips

Je auto zelf verkopen kan op verschillende manieren. Welke het beste is, is afhankelijk van jouw wensen en eisen. Hier hebben we een neutraal en objectief overzicht van de mogelijkheden.

wijkopenautos.nl

 • Veilige betaling
 • wijkopenautos.nl doet een bod
 • Binnen 24 verkocht
 • Geen prijs onderhandelen
 • Gratis dagwaarde berekening

Particuliere verkoop (advertenties)

 • Geen gegarandeerde veilige betaling
 • Prijs zelf bepalen
 • Gemiddelde verkooptijd van 6 weken
 • Prijs onderhandelen
 • Geen dagwaarde berekening

Verkoop via de dealer

 • Veilige betaling
 • Vast bod van de dealer
 • Verkoop kan enkele weken duren
 • Prijs onderhandelen
 • Geen gratis dagwaarde berekening

Particulier zelf je auto verkopen is een spannende onderneming. Met onderhandelingen, kopers, bieders en proefritten. Om te beginnen helpen we je daarom met de advertentie. Advertentiesites en auto marktplaatsen staan doorgaans vol met advertenties van autodealers. Zij gebruiken het platform als online versie van hun showroom. Ook maken zij veel budget vrij om de advertenties hogerop te plaatsen.

Om je occasion succesvol te verkopen moet je dus een advertentie hebben die er direct uitspringt! Zelf auto verkopen begint dus met het klaar maken van jouw auto voor de foto's voor de advertentie.

Met meer dan 1.000.000 verkochte auto's in heel Europa kunnen we ons met recht marktleider binnen de tweedehands auto verkoop noemen. Zorg daarom dat je onze gratis tips en advies meeneemt bij het verkopen van je auto of bij de bezichtiging. We hebben een overzicht met auto verkoop tips voor je gemaakt zodat je auto er piekfijn uitziet bij de verkoop en je een betere prijs ontvangt! Zo ben je snel van je auto af en kun je hem met een gerust hart particulier verkopen.

Mensen die je auto komen bekijken zien natuurlijk veel liever een nette en goed onderhouden auto. Ook als je je auto wilt inruilen ziet de dealer ook het verschil tussen een schone en een vieze auto. En wat dacht je van een autoveiling? Voor een mooi bedrag heb je ook een mooi voertuig nodig. Veel plezier met het lezen van deze 10 auto verkopen tips!

Auto verkopen tips 1: De advertentie

Onze eerste zelf auto verkopen tip begint natuurlijk bij de advertentie. Vanwege de hevige concurrentie van meer dan 7500 nieuwe advertenties per dag is het belangrijk dat jouw advertentie direct opvalt. Ook omdat het soms geld kost om de advertentie te mogen plaatsen wil je de wagen niet te lang te koop hebben staan. De wegenbelasting én verzekering blijven natuurlijk doortellen!

Een goede advertentie begint natuurlijk met een goede titel. Neem een titel die opvalt, door bijvoorbeeld naar de concurrentie te kijken. Een goede advertentie bevat ook foto's van alle hoeken, bij voorkeur een mooie locatie. Belangrijke verkoop tip is ook het onderhoud van de wagen. Ieder jaar een kleine of grote beurt? Opmerkingen van de APK Keurmeester? Transparantie trekt een twijfelende koper over de streep, omdat jij niets te verbergen hebt.

Auto verkopen tips 2: APK

Een essentieel onderdeel van een tweedehands auto, de jaarlijks verplichte keuring van de RDW. Bij het verkopen van de wagen raden we aan om dat na de keuring te doen. Zodat je kunt bewijzen dat de potentiële koper zeker weet dat de occasion veilig is.

Een tweedehands auto met een APK die bijna verloopt is dan ook veel minder waard, zowel bij een particuliere verkoper als bij een dealer vanwege de extra kosten die hierbij komen kijken en het feit dat er geen garantie is dat de auto veilig is. Onze auto verkopen tip: Verkoop je auto nét na de APK. Een investering die het waard is.

Gratis online taxatie

Auto verkopen tips 3: NAP

De kilometerstand. Om er zeker van te zijn dat hier niet mee gesjoemeld is kun je de NAP (Nationale Autopas) kilometerstand vermelden. De NAP is onderdeel van de RDW waar kilometerstanden geregistreerd worden door gecertificeerde garages. Bij iedere onderhoudsbeurt wordt de kilometerstand genoteerd. Hiermee laat je zien dat je de auto op een eerlijke manier probeert te verkopen. Onze auto verkopen tip: Vraag je NAP rapport aan voor extra transparantie!

Auto verkopen tips 4: Onderhoudsbeurten

De gouden regel: Een goed onderhouden auto levert meer op. Onze ervaring is dat dit de waardedaling tegenhoudt. Hoe ouder het voertuig, hoe meer er mis mee kan zijn. Zorg dat alle onderhoudswerkzaamheden genoteerd zijn in het onderhoudsboekje door een RDW erkende garage, zodat je kunt laten zien dat het in orde is of zodat je de koper op een eerlijke manier informeert over te verwachten onderhoudsmomenten.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de distributieriem. Een prijzige operatie die de levensverwachting en waarde van je auto hoog blijft houden. Heeft jouw wagen een distributieketting? Deze hoeft niet preventief vervangen te worden. Heeft de auto een onderhoudsbeurt gehad? Vermeld dit bij de advertentie! Let er ook op dat je wettelijk verplicht bent om kopers te informeren over gebreken. Ook belangrijk om in de advertentie te vermelden is wat er precies in het recente onderhoud is gebeurd.

Extra verkooptip
Keur je de auto 2 maanden voordat de APK verloopt is de nieuwe APK zelfs twee maanden langer geldig!

2. Auto schoonmaken tips voor het verkopen van je occasion

Het klinkt voor de hand liggend maar wordt vaak onderschat: Je auto schoonmaken voor verkoop. Zorg dat je een microfiber spons hebt, die houdt namelijk geen zand en vuil vast dat krassen veroorzaakt, zoals bij een normale spons. Denk ook aan een emmer met vuilrooster. Het vuil belandt daardoor op de bodem van de emmer, in plaats van jouw lak.

Auto verkopen tips 5: Velgen

auto-schoonmaken-wassen

Een schone auto met vieze velgen is een gemiste kans. Gebruik hiervoor een spons, water, velgenreiniger en een velgenborstel voor de moeilijk bereikbare plekken. Begin met het schoonspoelen van de velgen met een hogedrukreiniger waardoor een groot deel van het vuil wordt weggespoeld. Het overige vuil is remstof. Het slijpsel van de remmen dat op de velg belandt. Een velgenreiniger heeft doorgaans 2-5 minuten inwerktijd nodig. Pas wel op dat de reiniger niet opdroogt. Poets de velgen één voor één grondig met de velgenborstel en spoel daarna af met de tuinslang. Kijk die velgen weer schijnen!

Auto verkopen tips 6: Interieur

Een auto die er van buiten schoon uitziet nodigt de koper uit om binnenin te kijken. Wanneer de koper een proefrit wil maken is het belangrijk om een schone auto te hebben. Wat men echter vergeet zijn onder andere de binnenkant van de ramen, stof op het dashboard en de automatten. Vergeet ook de kofferbak niet!

Auto verkopen tips 7: Motorkap

De koper wil vast en zeker ook eens onder motorkap kijken. Zorg daarom dat er onder de motorkap geen vuil te bekennen is. Maak ook de ventilatieopeningen bij de ruitenwissers schoon. Wat dacht je van de vloeistoffen? Een tip: Voor verkoop adviseren we om deze op peil te brengen. Dit zijn de ruitenwisservloeistof, koelvloeistof, remvloeistof en natuurlijk de motorolie. Dit geeft een zeer betrouwbare indruk. Al met al zijn het kleine details die een groot verschil maken.

Auto verkopen tips 8: Auto in de was zetten

lak-auto-poetsen-met-doek-en-was

Voor een magnifiek resultaat zet je de auto in de was. Hierdoor glanst de occasion als nieuw. Doe dit nadat de auto schoon is, omdat anders vuil in de lak trekt.

Ons auto verkoop advies: Een wagen die niet glanst kan dus een poetsbeurt gebruiken, eerst is het belangrijk dat je met speciale cleaner een dun laagje van de lak verwijderd zodat de lak weer de kans krijgt om te glimmen. Wrijf daarna het poetsmiddel gelijkmatig over de lak in wrijvende bewegingen totdat de lak er dof en droog uitziet. Dit is de beschermlaag die de lak tegen vuil beschermt. Wrijf daarna met een andere doek de was uit en geniet van het resultaat! Hoe kan die potentiële koper nu nog nee zeggen tegen zo'n pareltje?

Auto verkopen tips 9: De advertentie online zetten

De auto is technisch in orde is en ziet er weer als nieuw. Hij is klaar om verkocht te worden! Plaats de advertentie net voor het weekend, aangezien er juist dan veel gezocht wordt naar tweedehands auto's. Wees eerlijk in de advertentie en vermeld zoveel mogelijk informatie. Geef aan wanneer de laatste onderhoudsbeurt is geweest en hoe lang de APK nog geldig is.

Het is verder van belang dat je altijd goede foto’s van je auto plaatst. Als de advertentie geplaatst is, zullen geïnteresseerden contact met je opnemen. Nodig alleen serieuze gegadigden uit voor een bezichtiging en een proefrit. Zorg dat de auto er perfect uitziet voor de bezichtiging en verplaats jezelf in de potentiële koper. Zou jij deze auto kopen?

Auto verkopen tips 10: De proefrit

Zodra je een oprecht geïnteresseerde koper van je auto hebt gevonden kan het onderhandelen beginnen. Zorg dat de auto vrij geparkeerd staat en dat hij er van binnen en van buiten goed uitziet, klaar om ter plekke verkocht te worden. Wees open, gastvrij en vriendelijk naar de koper toe. Vanzelfsprekend wil de koper een proefrit maken. Dit is dé kans om de auto te demonstreren, zorg er daarom ook voor dat je altijd meerijdt om meer in detail over de auto te kunnen vertellen.

De verkoop afronden

De wagen is klaar om verkocht te worden. Hoe ga je dat aanpakken? Ga je zelf auto verkopen via internet verkopen, via een autoverkoop website of ga je liever langs bij een autoveiling? Natuurlijk is er ook nog altijd de optie om je auto in te ruilen, maar helaas levert dat niet het gewenste financiële resultaat op. Daarnaast is een autohandelaar vaak minder onder de indruk van een vers gewassen auto. Deze verkooptips leveren dus veel meer op bij het particulier verkopen van je auto!

Extra tip
Wees geïnteresseerd in de persoon achter de koper. Wat voor auto heeft hij/zij hiervoor gereden? Wat is de reden voor het kopen van een andere auto? De antwoorden op deze vragen kun je natuurlijk in je eigen voordeel gebruiken bij het verkopen van jouw auto!

3. Verkocht!

De auto is verkocht, gefeliciteerd! Nu begint het administratieve werk. Niet altijd een pretje, wel noodzakelijk. Als je de auto hebt gekocht voor 1 januari 2014 ben je nog in het bezit van het oude papieren kentekenbewijs dat nu vervangen wordt voor de kentekencard. Het papieren kentekenbewijs bestaat uit:

 • Kentekenbewijs 1a; De gegevens van het voertuig (kenteken, merk, model etc.)
 • Kentekenbewijs 1b; Tenaamstellingsbewijs. Dit is het bewijs dat de auto in jouw bezit is, zorg ervoor dat dit thuis opgeborgen ligt.
 • Kentekenbewijs 2; Hiermee schrijf je de auto over op een andere naam.

De koper van de auto gaat vervolgens naar postkantoor. Je hoeft hier niet bij te zijn maar zorg er wel voor dat de koper de juiste documenten heeft om het voertuig over te schrijven (kentekenbewijs deel 1a, 1b en deel 2). Let op: Zorg er altijd voor dat jij het vrijwaringsbewijs in ontvangst neemt! Dit is het bewijs dat je niet meer verantwoordelijk bent voor het voertuig.

De koper levert het papieren kentekenbewijs in bij het Postkantoor en krijgt direct de eerste helft van de nieuwe tenaamstellingscode. De kentekencard en de tweede helft van de tenaamstellingscode worden daarna naar de koper thuis opgestuurd.

Mocht je al in het bezit zijn van de kentekencard (het nieuwe kentekenbewijs) heb je de volledige tenaamstellingscode en de kentekencard nodig. De oude kentekencard wordt dan vernietigd, je ontvangt opnieuw het vrijwaringsbewijs en de nieuwe kentekencard wordt naar de koper thuis opgestuurd.

Zelf auto verkopen klinkt natuurlijk als ontzettend veel werk, maar het kan allemaal veel simpeler. Wij kunnen je een hoop tijd en moeite besparen door je auto aan ons te verkopen! Door je kenteken in te voeren krijg je een prijsindicatie van wat je auto nog waard is. Vervolgens kun je de auto bij ons laten taxeren door een RDW erkende taxateur. Die geeft je direct een prijs zodat je de auto meteen kunt verkopen!

Extra tip
Vraag een voertuigrapport op bij de RDW. Dit kost slechts €4,90. Daarmee kun je een koper de gehele administratieve geschiedenis van je auto laten zien!

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Super geholpen! zeker een aanrader vooral als je als vrouw zijnde met weinig verstand van autoverkoop je auto wil verkopen!
T.S.E.T. B. | Tilburg | Renault Megane, 2003 27.02.2018
ik ben heel tevreden
Samira R. | Almere | Kia Picanto, 2004 30.10.2017
afspraak gemaakt, op de dag van afspraak werden we keurig te woord gestaan en alles werd vlot afgehandeld
Ruud G. | Haarlem | Opel Omega, 1997 20.06.2017

Gratis online taxatie