Auto verkopen: tips voor de beste verkoop

Op zoek naar de beste auto verkopen tips? Wij begrijpen je en geven je de beste tips om snel en voor een goede prijs je auto zelf te verkopen.

Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Je hebt al besloten dat je van je auto af wilt maar vraagt je nu af: hoe verkoop ik mijn auto eigenlijk? We begrijpen dat je niet iedere dag een auto verkoopt dus hebben wij de beste tips op een rij gezet.

Met deze tips weet je niet alleen je auto goed aan te bieden maar ook om er het meeste uit te halen. Want het is niet alleen belangrijk hoe je verkoopt, maar ook wat je voor je auto krijgt.

Toch liever de snelle weg nemen? Verkoop je auto dan via ons. Dan weet je wat je auto waard is en verkoop je hem al binnen 24 uur. Wij regelen al het papierwerk.

Gratis een gegarandeerde prijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Auto verkopen: tips voor een goede verkoop

Auto verkopen tips

Je auto te koop zetten is een hele gebeurtenis. Soms is het zelfs een beetje emotioneel om afscheid van je oude vertrouwde beestje te nemen.

Bovendien zijn er veel factoren waar je rekening mee moet houden bij de auto verkoop zoals de marktsituatie, de populariteit van je auto, de waarde van je auto en ga zo maar door.

Eerlijk gezegd: je wilt gewoon je auto snel verkopen, voor een goeie prijs en er klaar mee zijn.

Wij begrijpen dat. En we bieden je zelfs de snelste service om gratis je auto te verkopen. Maar mocht je het liever zelf proberen dan kunnen we je de volgende tips meegeven zodat je je auto op een goede manier verkoopt.

Auto verkopen: waar moet je op letten?

Bij particuliere auto verkoop sta je er alleen voor dus is het verstandig je goed voor te bereiden. Loop de volgende tips na voor een succesvolle auto verkoop.

1. Een schone auto

Je auto schoonmaken wordt vaak onderschat, maar een schone auto wekt vertrouwen op dat je de auto goed onderhouden hebt.

Gebruik hiervoor de juiste middelen, zoals een goede autoshampoo en een microvezel spons om krassen te voorkomen.

Vergeet de volgende dingen niet als je je auto gaat schoonmaken:

 • Interieur
 • Exterieur
 • Velgen
 • Onder de motorkap
 • Vakjes opruimen/leeg halen

En zo is je auto klaar voor de foto! De beste auto fotografie tips vind je hier.

Tips om je auto écht goed schoon te krijgen? Lees ons artikel over auto wassen.

2. Controleer je auto

Jij bent degene die misschien dagelijks in je auto heeft gereden. Je zou zeggen dat je dus alles over je eigen auto weet. Maar daar kun je ook blind voor worden.

Stap eens in je auto alsof het je eerste keer is. Welke dingen vallen je op? Welke lampje doet het misschien niet of is er nog iets anders kapot?

Kleine dingen, zoals het vervangen van een lampje, kun je zelf regelen. Zo krik je de waarde van je auto met een kleine aanpassing al omhoog!

3. Geef zekerheid

Geef zekerheid en wees eerlijk. Dat doe je door alle documenten die bij jouw auto horen én iets over de onderhoud zeggen bij elkaar te zoeken.

De gouden regel: een goed onderhouden auto levert meer op. Niet alleen gaat een goed onderhouden auto waardevermindering tegen, ook geeft een vol onderhoudsboekje een goed gevoel bij een potentiële koper.

De volgende documenten kunnen de koper zekerheid geven met betrekking tot het onderhoud van je auto:

 • Het onderhoudsboekje
 • Bonnen en rekeningen van reparaties of controles
 • De NAP check laat zien dat er niet is gesjoemeld met de kilometerstand

4. Een pakkende advertentie

Bij je auto particulier verkopen is de advertentie heel belangrijk. Vanwege de hevige concurrentie van meer dan 7500 nieuwe advertenties per dag is het belangrijk dat jouw advertentie direct opvalt.

Ook omdat het soms geld kost om de advertentie te mogen plaatsen wil je de wagen niet te lang te koop hebben staan. De wegenbelasting én verzekering blijven natuurlijk doortellen!

Waar moet je op letten bij het maken van een goede advertentie?

 • Laat je titel goed opvallen
 • Zorg voor duidelijke foto’s van je auto
 • Wees eerlijk in je advertentie
 • Vermeld belangrijke dingen die positief werken voor je auto. Zoals een APK die je recent hebt uitgevoerd of die distributieriem die je vorige maand hebt vervangen
 • Wees gedetailleerd over je auto en noteer belangrijke specificaties

TIP: Wees eerlijk in je advertentie en lieg niet over schade. Je wil je auto zo snel mogelijk verkopen en geen kopers aan de deur die iets anders verwachten.

5. Wees bereikbaar

Omdat je de autoverkoop zelf regelt moet je ten alle tijden te bereiken zijn. Neem je twee keer niet op als een geïnteresseerde belt, dan heb je kans dat deze een andere auto uitzoekt. Het online aanbod van occasions is immers groot.

Wees daarnaast ook vriendelijk, duidelijk en beantwoord eventuele vragen.

6. Vraag een eerlijke prijs

Een eerlijke prijs voor je auto vragen kan lastig zijn. Voor ons heeft een auto vaak emotionele waarde, maar voor de koper nog niet.

De juiste prijs zorgt ervoor dat je kopers niet afschrikt, maar zorgt er ook voor dat je de auto niet weggeeft.

Hoe bepaal je de juiste verkoopprijs?

 • Schatten en vergelijken met vergelijkbare voertuigen online
 • Een betaalde taxatie (oplopend tot €100,-)
 • Een kosteloze online waardebepaling bij wijkopenautos.nl

Onze waardebepaling is een volwaardige taxatie die geheel online plaatsvindt. Dat gaat verder dan alleen de dagwaarde, zodat je erachter komt wat jouw auto écht waard is.

Na het doen van de zelfevaluatie en het toevoegen van enkele foto's, bepalen wij een definitieve verkoopprijs voor jouw auto.

Door ons grote Europese dealernetwerk bestaande uit 60.000 dealers kunnen we je de beste prijs bieden.

Tevreden met de prijs? Boek en inleverafspraak bij een vestiging in de buurt. Daar regelen wij al het papierwerk en maken de verkoopprijs direct naar je over.

7. De proefrit

Komt er iemand bij jouw auto kijken zorg dan dat je hier tijd voor neemt. Interesseer je in de koper en geef de koper zo een goed gevoel.

Bereid je goed voor op de proefrit door te zorgen dat de benzinetank vol is.

Priveverkoop

TIP: Wij raden aan om bij een proefrit naast de koper te gaan zitten. Het is al vaker gebeurd dat er een potentiële kijker er met de auto vandoor is gegaan.

8. De verkoop

Zoek van te voren uit wat je moet regelen voor de verkoop, zoals: waar schrijf ik de auto over, hoe zorg ik voor een veilige betaling en welke administratie moet ik achteraf regelen?

Gegarandeerd een veilige betaling? Bij wijkopenautos.nl kun je je auto direct verkopen en wij maken dezelfde dag het geld veilig over naar je bankrekening. Daarnaast nemen wij ook de administratie van je over. Geen gedoe, gewoon verkopen!

Gebruik onze checklist!

Om het je nog gemakkelijker te maken hebben we een checklist voor je samengesteld. Hiermee loop je eenvoudig alle belangrijke punten langs en vink je ze af wanneer ze zijn gecheckt.


Download het pdf-bestand met de checklist voor auto verkoop hier.




2. Waar kan ik mijn auto verkopen?

Je auto zelf verkopen kan op verschillende manieren. Welke het beste is, is afhankelijk van jouw wensen en eisen. Hier hebben we een neutraal en objectief overzicht van de mogelijkheden.

wijkopenautos.nl

 • Veilige betaling
 • wijkopenautos.nl doet een bod
 • Binnen 24 verkocht
 • Geen prijs onderhandelen
 • Gratis online waardebepaling

Particuliere verkoop (advertenties)

 • Geen gegarandeerde veilige betaling
 • Prijs zelf bepalen
 • Gemiddelde verkooptijd van 6 weken
 • Prijs onderhandelen
 • Gratis online waardebepaling

Verkoop via de dealer

 • Veilige betaling
 • Vast bod van de dealer
 • Verkoop kan enkele weken duren
 • Prijs onderhandelen
 • Geen online waardebepaling

Particulier

Het voordeel van particuliere verkoop is dat je vaak de hoogste prijs kunt hanteren. Maar daartegenover staan ook verschillende nadelen.

Je moet afspraken maken met geïnteresseerde kopers van wie je weinig weet. De kans op oplichting is daarbij groot.

Oplichting bij particuliere verkoop

Ook is het geen prettig idee om je adres en al je gegevens met wildvreemden te delen. Mocht er iets mis zijn met je auto dan weten ze je te vinden.

Daarnaast komt al het papierwerk er nog bij, dat je vaak samen met de koper moet afhandelen.

Kortom: veel werk, veel vage contacten en een onveilige afhandeling. Liever je auto veilig verkopen? Probeer dan onze gratis en vrijblijvende service.

Wil je gaan voor de hoogste prijs en alle negatieve punten op de koop toenemen? Dan is dit je beste optie

Dealer

Je auto verkopen aan een dealer gaat bijna altijd via een inruil.

De dealer kijkt wat jouw auto nog waard is en vooral wat hij ervoor kan krijgen, en verrekent dit in de prijs van de auto die je ervoor terugkoopt.

Ja, je hebt een snelle deal en alles wordt voor je geregeld. Maar je weet niet precies hoe de prijs is bepaald en of de juiste waarde is berekend.

De dealer kan bijvoorbeeld een zeer gunstige prijs voor je oude auto bieden en niet vertellen dat het eigenlijk van je terugkoopauto is afgehaald.

Zo weet je nooit precies wat je auto waard is en of je wel een eerlijke deal hebt gemaakt.

Wil je vooral snel van je auto af en direct een auto terug? Dan is de dealer je beste optie

Autoverkoopsites

Een autoverkoopsite is het beste wanneer je een snelle en veilige afhandeling van je verkoopproces wenst. Daarnaast weet je vaak precies wat je auto waard is en word je veilig betaald.

Het nadeel is dat je doorgaans niet de hoge prijzen krijgt die je bijvoorbeeld particulier kunt vragen.

Bij wijkopenautos.nl kun je toch vaak meer voor je auto krijgen dan bij andere autoverkoopsites. Dit komt door ons grote netwerk aan dealers.

Waar de meeste autoverkoopsites gebruik maken van lokale dealers beschikt wijkopenautos.nl over een groot Europees netwerk bestaande uit 60.000 dealers. Zij krijgen allemaal jouw auto te zien.

Hierdoor weet je zeker dat je de beste prijs voor jouw auto krijgt.

Gratis en vrijblijvend

Kijken welke prijs we voor jouw auto kunnen bieden? Probeer onze service dan gratis en vrijblijvend. Zo weet je wat je auto nog waard is en kun je hem direct verkopen als je akkoord gaat met de prijs.

Bij wijkopenautos.nl kun je jouw auto al binnen 24 uur verkopen. Hiervoor voer je eerst je kenteken en autogegevens in de kenteken check in. Vervolgens krijg je de dagwaarde van je auto.

Let op: dit is de waarde van je auto in perfecte toestand. De echte waarde kan varieren, afhankelijk van de staat van je auto en mogelijke accessoires.

Deze echte auto waarde kunnen we voor je berekenen aan de hand van jouw zelfevaluatie. Online geef je aanvullende details over je oude auto op, inclusief enkele foto's.

Nadat je de zelfevaluatie hebt doorlopen bekijken wij hoeveel je auto waard is en ontvang je van ons een definitieve verkoopprijs.

Tevreden met de prijs? Dan boek je een inleverafspraak bij een vestiging bij jou in de buurt en je auto is verkocht! Wij regelen al het papierwerk. Zo verkoop je je auto zorgeloos en snel.

Verkoop via wijkopenautos.nl

3. Maak de beste foto's voor jouw auto verkoop

Duidelijke en mooie foto’s van jouw auto zijn een erg belangrijk onderdeel in een goede verkoop advertentie. Auto verkoop gaat snel en succesvol met de juiste auto fotografie.

Voor succesvolle verkoop zijn snel gemaakte foto’s niet genoeg. Denk na over over de juiste achtergrond, positie en het juiste licht.

Geef veel zorg aan de foto’s die je van het voertuig maakt. Probeer van alle invalshoeken een foto te maken, zodat bezoekers zoveel mogelijk van je auto te zien krijgen.

Heeft de auto schade? Vermeld dat dan ook in de beschrijving en maak er een foto van die je weergeeft. Zodra bezoekers er ter plekke pas achter komen zal men vastberaden zijn om de prijs naar beneden te brengen.

Vermeld je dit van tevoren bij de advertentie en ziet de bezoeker het ter plekke pas? Verwijs dan terug naar de advertentie.

Eerst schoonmaken

Maak jouw auto van te voren goed schoon, interieur en exterieur. Gebruik een microvezel spons, deze houdt geen zand vast en zorgt niet voor krassen.

Glanst je auto als nieuw? Dan kun je jouw auto fotograferen voor verkoop.

Apparatuur

Voor de verkoop van jouw auto heb je tegenwoordig geen dure digitale camera meer nodig. Hoewel het foto’s van betere kwaliteit maakt is de camera van je telefoon of tablet goed genoeg.

Mocht je een goede fotocamera hebben dan kun je het beste foto's met behulp van een statief maken. Zo komen de foto's er professioneel uit te zien.

Wat moet ik fotograferen?

Een foto van de voorkant en een foto van de zijkant voldoet niet aan de eisen voor goede auto fotografie. Van welke kanten moet je dan wel je auto fotograferen voor verkoop?

wijkopenautos.nl heeft een handig lijstje gemaakt met alle aanzichten die je moet fotograferen.

De belangrijkste foto is de foto gemaakt vanaf links voor. Plaats de wielen naar rechts, dit geeft een meer dynamische foto omdat je ook zicht hebt op de velgen.

De andere aanzichten voor auto fotografie zijn:

 • Vooraanzicht
 • Zij aanzicht
 • Achter aanzicht
 • Rechter achterkant
 • Interieur en dashboard (vergeet de kilometerteller niet)
 • Zittingen voor en achter
 • Kofferbak
 • Foto onder de motorkap
 • Eventuele schade of speciale kenmerken zoals een trekhaak of schuifdak
 • Onderhoudsboekjes

4. Auto verkopen in tijden van corona

Door de coronapandemie is auto verkopen een stukje uitdagender geworden. In een tijd waarin zo min mogelijk contacten cruciaal zijn voor een gezond leven is het moeilijk om snel van je auto af te komen.

Verkoop je particulier? Zorg dan voor een heldere communicatie vooraf zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Spreek af dat je mondkapjes draagt, houd afstand en zorg voor de aanwezigheid van desinfectiemiddel.

Liever geen onzekerheid rondom mogelijk besmettingsgevaar? Verkoop je auto dan via ons.

Je krijgt allereerst de waarde auto en je definitieve verkoopprijs volledig online. Tijdens de inleverafspraak houden wij ons aan de richtlijnen van het RIVM.

Zo hoeft je auto verkopen tijdens een corona lockdown niet een zware en onveilige taak te zijn

Geen zin in de zoektocht naar een koper? Je kunt altijd de waarde van je auto gratis en vrijblijvend bij ons bepalen

Sneller en eenvoudiger verkopen?

Als je je auto via ons verkoopt hoef je enkel een paar foto's met je telefoon te maken. Dat scheelt jou tijd en het is een stuk gemakkelijker.

Zorg er wel voor dat je eerlijk bent over slechte plekjes en schade. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan.

Doe nu onze gratis online waardebepaling en zelfevaluatie en zie wat wij voor je auto direct willen geven. Verkoop je auto vervolgen meteen indien je akkoord gaat met de definitieve verkoopprijs.

Boek een inleverafspraak bij een vestiging bij jou in de buurt en je auto is verkocht! Bij de vestiging regelen wij al het papierwerk en maken het geld direct naar je over, zodat je het binnen twee werkdagen op je rekening hebt staan.

Hoe onze klanten onze service beoordelen