Btw auto en een marge auto: Wat is voordeliger?

Als ondernemer zijnde zijn er veel dingen waarop je kan besparen, de aanschaf van een zakelijke auto bijvoorbeeld.

Termen als btw auto en marge auto, ken je misschien al. Welke voordeliger is weet je misschien nog niet. Een zakelijke auto verkopen of kopen verschilt ook als je voor een btw of marge auto kiest.

Bij wijkopenautos.nl kunnen we je helpen met het vaststellen van een marktwaardige verkoopprijs en zelfs met een snelle en veilige verkoop auto. Maak gratis en vrijblijvend een afspraak en taxeer jouw auto snel.

Online
evaluatie
Verkoopafspraak
maken
Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Online taxatie van jouw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als jij dat wilt

1. Verschil marge auto en btw auto

btw auto verkopen

Ben jij ondernemer? En ben je op zoek naar een auto van de zaak? Een leuke occasion als bedrijfswagen? Dan kun je kiezen voor een btw auto of een marge auto. Qua functionaliteit en auto zelf maakt het geen verschil maar financieel vaak wel. Wat is voor jou het meest voordelig en waar kun je geld besparen. Of verdienen?

Een auto die nieuw wordt afgeleverd is altijd btw-gedragen. Als deze door een particulier op naam wordt gezet dan wordt de btw afgedragen en deze is dan niet meer terug te vorderen. Het is van een btw-auto naar een marge-auto gegaan.

Marge auto

  • Voordeel: Vrij van btw. Deze is al betaald door een particulier. Eenmaal betaald hoeft dit niet nogmaal.
  • Nadeel: Btw voordeel valt weg en btw is niet meer terug te vorderen.

Btw auto

  • Voordeel: Btw kun je volledig terugvorderen bij de belastingdienst.
  • Nadeel: Btw moet voorgeschoten worden, soms komt dit niet uit.

TIP: Vaak is het niet voordelig om als ondernemer een auto te kopen van een particulier. Waarom? Het is voor een particulier niet mogelijk om de btw apart te factureren. Maar hij zal deze wel willen doorberekenen in de prijs aangezien hij deze zelf wel heeft betaald.

2. Ondernemers en btw of marge auto

Ondernemers kunnen genieten van een gunstige btw aftrek op de auto die ze aanschaffen voor hun werk. Kies dus bewust. Aangezien er ook privé gereden kan worden met de auto zitten er een aantal regels aan verbonden. In de laatste btw-aangifte van het jaar moet je als ondernemer een btw-correctie maken voor het privégebruik van jouw zakelijke auto.
De btw voor het privé gebruiken van je auto is vastgesteld op 2,7% van de nieuwwaarde van jouw zakelijke wagen. Als bij aankoop geen btw is afgetrokken dan is de btw-correctie 1,5% in plaats van 2,7%.

Als je gaat voor Financial Lease en je kiest voor een btw auto dan moet je de btw van de auto aanbetalen. Deze btw kun je later terugvorderen. Maar dit is niet voor iedereen wenselijk. Bij een marge auto heb je het voordeel dat je de btw niet hoeft te betalen want dit is al gedaan.

Een btw auto heeft voor ondernemers financieel meer voordelen dan een marge auto. Dat komt omdat je de btw kan terugvorderen bij een btw auto en bij een marge auto niet meer. Dat ziet er zo uit: bij een factuurbedrag van €25.000 voor een marge auto betaal je zo’n €3.500 meer dan je kwijt bent bij een btw auto. Daarnaast moet je als je jouw auto weer doorverkoopt verplicht btw in rekening brengen aan de koper. U heeft dus geen btw terug kunnen vorderen én moet deze bij verkoop wel afdragen.

3. Btw auto en prive gebruik

Als je als ondernemer in een zakelijke btw auto rijdt en dus de btw moet terugvorderen, dan mag je maximaal 500 km per jaar (privé) rijden zonder inkomensbijtelling en btw-correctie te betalen. Maar dit is heel lastig te bewijzen. Daarom is het in sommige gevallen belangrijk om je kilometeradministratie goed bij te houden.

Bij privégebruik van jouw zakelijke auto geldt er een fiscale bijtelling bij je belaste inkomen. Vaak 25% van de nieuwwaarde van jouw wagen. Bij een zuinigere en meer milieuvriendelijke auto wordt deze bijtelling lager. Zo is 7% een goede bijtelling voor een elektrische wagen.

Gratis online taxatie

Btw aftrekken voor privé gebruik

U gebruikt uw zakelijke auto ook privé. Dat is een stuk voordeliger en logischer dan een auto voor je werk én een auto privé. Maar wat zijn privé kilometers en wat kun je als zakelijk zien? Woon-werk verkeer bijvoorbeeld, dat zijn privé kilometers. Een rit is zakelijk als je bijvoorbeeld naar een klant gaat.

Ben jij van plan om jouw gereden kilometers bij te houden? Maak dan gebruik van de handige templates aangeboden door wijkopenautos.nl:
Download hier het template voor jouw zakelijke kilometeradministratie.

Download hier het template voor jouw privé kilometeradministratie.

Btw aftrekken met kilometer registratie
Je kan kiezen om al jouw kilometers vast te leggen, bij weinig privé gebruik kan dit voordeliger zijn. Het bijhouden van al de privé kilometers is wel een hele taak. Je moet dan niet alleen je privé ritten bijhouden, maar ook de zakelijke. In deze registratie hou je alles bij, ook autokosten en facturen worden hierin opgeslagen.
Rekenvoorbeeld: Als je in een jaar 50.000 kilometer rijdt en hiervan is 20% privé. Tijdens btw aangiftes heb je €1.000 aan btw afgetrokken. In de laatste aangifte van het jaar is het van belang dat je aangifte doet van het aantal privé gereden kilometers. Je berekent dus 20% van €1.000 = €200. Jouw voordeel is een aftrek van wel €800!

Btw aftrekken zonder kilometer registratie
Wel btw terugvorderen en geen kilometer administratie bijhouden? Dat kan ook. Je houdt alleen je auto kosten bij (brandstof verbruik en onderhoudskosten) en dan trek je de btw af bij elke kwartaal aangifte.
Uiteindelijk draag je zo minder btw af, dat komt omdat de btw op jouw auto kosten volledig zijn afgetrokken. Aan het eind van het jaar betaal je eenmalig 2,7% van de nieuwwaarde van jouw zakelijke auto.
Rekenvoorbeeld: Jouw zakelijk auto heeft een nieuwwaarde van €30.000. In een jaar geef je €1.300 aan onderhoud uit en €3.400 aan benzine. In totaal is dat €818 aan btw dat je hebt bespaard gedurende het jaar. Het einde van het jaar komt eraan en je moet een btw-correctie doen.
Je betaald eenmalig 1,5% van de nieuwwaarde (€30.000) = €525. Het verschil tussen wat jij hebt bespaard en wat jij nu moet betalen is €293! In een jaar heb je dus bijna 300 euro voordeel.

TIP: Als je privé weinig kilometers maakt dan is het vaak fiscaal voordeliger om een kilometer registratie bij te houden.

4. Zakelijke auto verkopen

Als ondernemer zijnde is het verstandiger om een btw auto te kopen en de btw aan het eind van het jaar af te dragen. Hiermee geniet je van het meeste fiscale voordeel. Daarnaast moet je niet vergeten dat je bij een marge auto én de btw kwijt bent en aan het eind van de rit, bij verkoop, ook nog de btw aan de koper in rekening moet brengen en moet afdragen. Als ondernemer zit de winst in de btw auto.

Btw auto verkopen

Waar jij nog meer winst op kan pakken is de verkoop van jouw btw auto. Zorg dat je hier niet al jouw voordeel verliest. Het gaat om de manier van verkopen en de plek van verkopen. En natuurlijk om de tijd die jij hebt om jouw wagen op de juiste manier te verkopen. Bij wijkopenautos.nl kunnen we je helpen met het zoeken van de juiste verkoopprijs. Vul onze online taxatietool in op de website en krijg een indicatie van de dagwaarde. Deze indicatie is de waarde van jouw auto als hij in perfecte staat is. We weten allemaal, dat is bijna geen enkele auto. Voor een definitieve taxatie kom je langs in een van onze vestigingen bij jou in de buurt.

Tijdens jouw taxatieafspraak loopt een van onze RDW-gecertificeerde taxateurs jouw auto in een half uur na. Door middel van een uitgebreide checklist en een korte proefrit kan de taxateur de exacte waarde van jouw auto vaststellen.

Dit is de waarde waarvoor jij jouw btw auto kan verkopen. Aan jou de keuze of je jouw auto direct achterlaat en geen omkijken meer hebt of deze waarde gebruikt om hem ergens anders te verkopen. Hoe dan ook, zien wij jou graag langskomen bij wijkopenautos.nl voor een gratis en vrijblijvende taxatie.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Wij zijn tevreden hoe wij bij jullie zijn geholpen de service is erg goed. Na de verkoop is het geld snel gestort.
Yvon v. | Alphen aan den Rijn | Fiat Punto, 2011 10.03.2018
Ben erg goed geholpen, kreeg een goede prijs en prima service, vriendelijke en hulpvaardige mensen
Dijmphna M H B. | Rotterdam | BMW 3er, 2011 05.11.2017
Op een stap voor stap wijze je auto verkopen, gaat heel relax en vriendelijke mensen die je auto taxeren. Alles snel en prima geregeld!
jan d. | Rotterdam | Opel Corsa, 2001 29.06.2017

Gratis waardetaxatie in slechts één stap