BTW of marge auto verkopen: waar op letten?

Een BTW auto verkopen? Bij wijkopenautos.nl verkoop je een BTW of een marge auto zonder gedoe. Zo gaat het in zijn werk.

Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Een BTW of een marge auto heeft voor een ondernemer verschillende voordelen. Wij leggen uit wat de voordelen zijn en bieden een gratis online waardebepaling aan.

Een zakelijke auto verkopen bij wijkopenautos.nl doe je eenvoudig: start de waardebepaling, ontvang een definitieve verkoopprijs en verkoop al binnen 24 uur!

Start nu jouw gratis online waardebepaling en ontdek wat jouw BTW of marge auto waard is, en verkoop direct.

Gratis een gegarandeerde prijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Verschil marge auto en BTW auto

BTW auto verkopen

Ben jij ondernemer? En ben je op zoek naar een voertuig van de zaak? Een leuke occasion als bedrijfswagen? Dan kun je kiezen voor een BTW auto of een marge auto.

Qua functionaliteit en wagen zelf maakt het geen verschil maar financieel vaak wel. Welk voertuig heeft voor jou de meest voordelige margeregeling en waar kun je geld besparen. Of verdienen?

Voor- en nadelen marge auto en BTW auto

Voor de zakelijke rijder die op zoek is naar een occasion is het handig om de voor- en nadelen per auto eens door te nemen:

Marge auto

  • Voordeel: Vrij van BTW. Deze is al betaald door een particulier. Eenmaal betaald hoeft dit niet nogmaals.
  • Nadeel: BTW voordeel valt weg en belasting is niet meer terug te vorderen.

BTW auto

  • Voordeel: BTW kun je volledig terugvorderen bij de belastingdienst.
  • Nadeel: BTW moet voorgeschoten worden, soms komt dit niet uit.

TIP: Vaak is het niet voordelig om als ondernemer een auto te kopen van een particulier. Waarom? Het is voor een particulier niet mogelijk om de BTW apart te factureren. Maar hij zal deze wel willen doorberekenen in de prijs aangezien hij deze zelf wel heeft betaald.

2. Kies je een BTW of marge auto?

Ondernemers kunnen genieten van een gunstige belasting regeling op de auto die ze aanschaffen voor hun werk. Kies dus bewust.

Aangezien er ook privé gereden kan worden met de auto zitten er een aantal regels aan verbonden:

  • In de laatste belasting aangifte van het jaar moet je als ondernemer een BTW-correctie maken voor het privégebruik van jouw zakelijke auto.

De belasting voor het privé gebruiken van je auto is vastgesteld op 2,7% van de nieuwwaarde van jouw zakelijke wagen. Als bij aankoop geen BTW is afgetrokken dan is de correctie 1,5% in plaats van 2,7%.

Financial Lease

Als je gaat voor Financial Lease en je kiest voor een BTW auto dan moet je de BTW van de auto aanbetalen.

Deze belasting kun je later terugvorderen. Maar dit is niet voor iedereen wenselijk. Bij een marge auto heb je het voordeel dat je de BTW niet hoeft te betalen want dit is al gedaan.

Heeft een BTW auto meer voordelen?

Een BTW auto heeft voor ondernemers financieel meer voordelen dan een marge auto. Dat komt omdat je de belasting kan terugvorderen bij een BTW auto en bij een marge auto niet meer.

Dat ziet er zo uit: bij een factuurbedrag van €25.000 voor een marge auto betaal je zo’n €3.500 meer dan je kwijt bent bij een BTW auto. Daarnaast moet je als je jouw voertuig weer doorverkoopt verplicht BTW in rekening brengen aan de koper. U heeft dus geen BTW terug kunnen vorderen én moet deze bij verkoop wel afdragen.

3. Kan ik een BTW auto privé gebruiken?

Als je als zakelijke gebruiker in een zakelijke BTW auto rijdt en dus de BTW moet terugvorderen, dan mag je maximaal 500 km per jaar (privé) rijden zonder inkomensbijtelling en BTW-correctie te betalen.

Er is een regeling als je privé rijdt met je zakelijke auto. Hoeveel jij privé rijdt is vaak lastig te bewijzen. Een goede kilometerregistratie is daarom erg belangrijk voor de Belastingdienst.

Bij privégebruik van jouw zakelijke auto geldt er een fiscale bijtelling bij je belaste inkomen. Je betaalt 22% van de nieuwwaarde van jouw wagen als deze CO2 uitstoot. Een auto die niets uitstoot kost 8% over de aanschafprijs tot €45.000,- en 22% over alles daarboven.

Gratis online taxatie

Belasting aftrekken voor privé gebruik

U gebruikt uw zakelijke auto ook privé. Dat is een stuk voordeliger en logischer dan een voertuig voor je werk én een privé.

Maar wat zijn privé kilometers en welke kun je als zakelijk zien? Woon-werk verkeer bijvoorbeeld, dat zijn privé kilometers. Een rit is zakelijk als je bijvoorbeeld naar een klant gaat.

Ben jij van plan om jouw gereden kilometers bij te houden? Maak dan gebruik van de handige templates aangeboden door wijkopenautos.nl:

Hoe kun je belasting aftrekken met kilometer registratie

Je kunt kiezen om al jouw kilometers vast te leggen, bij weinig privé gebruik kan dit voordeliger zijn. Het bijhouden van al de privé kilometers is wel een hele taak.

Je moet dan niet alleen je privé ritten bijhouden, maar ook de zakelijke. In deze registratie hou je alles bij, ook autokosten en facturen worden hierin opgeslagen.

Rekenvoorbeeld:
Als je in een jaar 50.000 kilometer rijdt en hiervan is 20% privé. Tijdens belasting aangiftes heb je €1.000 aan BTW afgetrokken. In de laatste aangifte van het jaar is het van belang dat je aangifte doet van het aantal privé gereden kilometers. Je berekent dus 20% van €1.000 = €200. Jouw voordeel is een aftrek van wel €800!

Hoe kun je belasting aftrekken zonder kilometer registratie

Wel BTW terugvorderen en geen kilometer administratie bijhouden? Dat kan ook. Je houdt alleen je auto kosten bij (brandstof verbruik en onderhoudskosten) en dan trek je de BTW af bij elke kwartaal aangifte.

Uiteindelijk draag je zo minder BTW af, dat komt omdat de BTW op jouw auto kosten volledig zijn afgetrokken. Aan het eind van het jaar betaal je eenmalig 2,7% van de nieuwwaarde van jouw zakelijke auto.

TIP: Als je privé weinig kilometers maakt dan is het vaak fiscaal voordeliger om een kilometer registratie bij te houden.

Rekenvoorbeeld:
Jouw zakelijk auto heeft een nieuwwaarde van €30.000. In een jaar geef je €1.300 aan onderhoud uit en €3.400 aan benzine. In totaal is dat €818 aan BTW dat je hebt bespaard gedurende het jaar. Het einde van het jaar komt eraan en je moet een BTW-correctie doen.

Je betaald eenmalig 1,5% van de nieuwwaarde (€30.000) = €525. Het verschil tussen wat jij hebt bespaard en wat jij nu moet betalen is €293! In een jaar heb je dus bijna 300 euro voordeel.

4. BTW auto verkopen

Als ondernemer is het verstandiger om een BTW auto te kopen en de BTW aan het eind van het jaar af te dragen. Hiermee geniet je van het meeste fiscale voordeel.

Daarnaast moet je niet vergeten dat je bij een marge auto én de BTW kwijt bent en aan het eind van de rit, als je hem verkoopt, ook nog de BTW aan de koper in rekening moet brengen en moet afdragen. Als ondernemer zit de winst in de BTW auto.

BTW auto verkopen aan wijkopenautos.nl

Waar jij nog meer winst op kan pakken is de verkoopprijs van jouw BTW auto. Zorg dat je hier niet al jouw voordeel verliest. Het gaat om hoe je verkoopt en de plek.

Bij wijkopenautos.nl kunnen we je helpen met het zoeken van de juiste verkoopprijs. Vul onze online waardebepaling in en krijg direct een indicatie van de dagwaarde.

Deze indicatie is de waarde van jouw auto als hij in perfecte staat is. We weten allemaal: dat is bijna geen enkele auto. Om de echte waarde te achterhalen voer je de zelfevaluatie uit.

Hierin voorzie je ons van aanvullende informatie over je auto, inclusief enkele foto's. Op basis van deze gegevens kunnen onze experts een definitieve verkoopprijs voor jou berekenen.

  • Elke auto is welkom - BTW of marge auto, kapotte auto's of youngtimers en zelfs gefinancierde auto's
  • Kosteloze service - Van eerste contact tot je de auto verkoopt
  • Volledige online waardebepaling en een vrijblijvend bod op je auto
  • Verkoopmogelijkheid binnen 24 uur
  • Geen gedoe! Wij regelen de afmelding, vrijwaring en het geld wordt veilig naar je bankrekening overgemaakt

Ontdek gratis wat jouw auto waard is. Voer onze online waardebepaling uit en verkoop al binnen 24 uur!

4. Veelgestelde vragen

V : Wat is een marge auto?

A : Op een marge auto kan een bedrijf geen BTW verrekenen. Zodra een auto geleverd wordt door de fabrikant is dit altijd een BTW auto. Wordt de auto op de naam van een particulier gezet, dan kan de BTW niet meer verrekend worden en betreft het een marge auto.

V : Wat is een BTW auto?

A : Bij een BTW auto is de BTW nog niet betaald. De BTW wordt betaalt door de ondernemer en kan ook weer teruggevorderd worden bij de Belastingdienst.

V : Wat is voordeliger: een marge auto of een BTW auto?

A : Als ondernemer is het verstandiger om een BTW auto te kopen en de BTW aan het eind van het jaar af te dragen. Hiermee geniet je het meeste fiscale voordeel. Bij een marge auto ben je de BTW kwijt. Bij een latere verkoop dien je de BTW vervolgens aan de koper in rekening te brengen, en jij zult die moeten afdragen. Als ondernemer zit de winst dus in een BTW auto.

V : Hoe verkoop ik mijn BTW auto?

A : Op de verkoop van een BTW auto kun je nog aardig wat winst pakken. Zorg er in ieder geval voor dat je niet al je voordeel verliest. De volgende private koper zal nog BTW moeten betalen.

Verkoop je BTW auto of marge auto snel en eenvoudig bij wijkopenautos.nl! Doorloop de gratis online waardebepaling, ontvang een definitieve verkoopprijs. Ga je akkoord? Dan hoef je alleen nog een inleverafspraak te boeken. En je BTW auto is verkocht!Hoe onze klanten onze service beoordelen

Goede prijs en service. Top geregeld.
Willem v. | Arnhem | Fiat Stilo 2006 20.01.2023
Auto digitaal aangeboden. Snel een aanbod ontvangen. De afhandeling bij het inleveren van de auto ging ook snel. Na 3 werkdagen het geld op de rekening. Helemaal tevreden.
M P. | Zwolle | Peugeot 207 2008 04.04.2022
Wij zijn tevreden hoe wij bij jullie zijn geholpen de service is erg goed. Na de verkoop is het geld snel gestort.
Yvon v. | Alphen aan den Rijn | Fiat Punto 2011 10.03.2018