Het vrijwaringsbewijs - Wat is dit?

Het vrijwaringsbewijs aanvragen moet je doen na verkoop. Dit bewijs laat zien dat jij niet meer de eigenaar bent.

Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Je auto vrijwaren is een van de eerste stappen die je neemt bij verkoop. Als jij het vrijwaringsbewijs in handen hebt dan weet je dat je plichtenvrij bent vanaf dat moment. Bewaar dit document goed want je hebt het nog nodig na de afmelding.

Bij wijkopenautos.nl helpen wij je met de verkoop van je auto. Wij bieden een gratis taxatie bij ons in de vestiging en mogelijkheid tot directe verkoop.

Wij doen je een reëel bod op basis van nationale en internationale koerslijsten. Na verkoop van jouw auto nemen wij het papierwerk volledig van je over en ontvang je van ons het vrijwaringsbewijs.

Gratis een gegarandeerde prijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Wat is een vrijwaringsbewijs?

vrijwaringsbewijs

Een vrijwaringsbewijs is het document dat je krijgt bij het afmelden van jouw auto bij de RDW. Dit document is het bewijs dat jij niet meer de huidige eigenaar bent van het voertuig en dus geen verplichtingen meer hebt tot de auto.

Zolang het tenaamstelling van het kenteken niet wordt overgeschreven op de nieuwe eigenaar ben jij zelf nog verantwoordelijk voor de motorrijtuigenbelasting, verzekering, APK en zelfs eventuele boetes zijn voor jouw kosten.

Het vrijwaringsbewijs is belangrijk omdat je de vrijwaring nodig hebt om de autoverzekering op te zeggen. Als jouw vrijwaringsbewijs kwijt is dan zal de verzekeraar niet zomaar jouw autoverzekering opzeggen.

De verzekering heeft namelijk bewijs nodig dat jij echt de eigenaar niet meer bent. Dus ben jij jouw RDW vrijwaring kwijt? Dan moet je een vervangend document aanvragen.

Jouw auto vrijwaren - particuliere autoverkoop

Bij de autoverkoop of als je jouw auto niet meer gaat gebruiken moet je jouw auto vrijwaren of opzeggen om vrij te zijn van alle verplichtingen. Je auto vrijwaren doe je bij de RDW of bij het postkantoor. Ga samen met de koper om de overschrijving te regelen.

Zorg dat de volgende documenten aanwezig zijn om de overschrijving te regelen en het vrijwaringsbewijs te ontvangen:

  • Tenaamstellingsbewijs en overschrijvingsbewijs of
  • De kentekenbewijs en de tenaamstellingscode

Met deze documenten kun jij je auto vrijwaren en het vrijwaringsbewijs in ontvangst nemen. Ben jij als verkoper in bezit van het vrijwaringsbewijs? Gefeliciteerd, je auto staat niet meer op jouw naam en is succesvol overgeschreven en dit is het bewijs.

Als verkoper is het jouw taak om de koper nu het Voertuigbewijs of het kentekenbewijs, APK-keuringsrapport en natuurlijk de auto te geven.

Vergeet niet de verzekering in te lichten nadat je de overschrijving van je uato hebt geregeld.

Jouw auto vrijwaren - RDW erkend bedrijf

Verkoop jij jouw auto niet particulier maar aan een RDW erkend bedrijf? Dan krijg je het vrijwaringsbewijs van dit bedrijf. Bij de autoverkoop moet je zorgen dat je het complete kentekenbewijs of kentekencard met tenaamstellingscode bij je hebt.

Gratis online taxatie

2. Kun je het vrijwaringsbewijs aanvragen?

Ben je het vrijwaringsbewijs kwijt? Dan kun je een vervangend document krijgen. Je kan niet opnieuw je vrijwaringsbewijs aanvragen. Dit nieuwe document download je online als PDF en het kost je €4,50 (inzage eigen gegevens kentekenregister).

Het is mogelijk om via internet een register overzicht aan te vragen. In dit document staan alle voertuigen die jij de afgelopen 9 jaar op naam had.

Hoe moet je het vrijwaringsbewijs aanvragen?

Log via de website van de RDW in op DigiD. Vul alle gevraagde gegevens in bij je DigiD en download het document. In dit document staan alle voertuigen die jij de afgelopen 9 jaar op naam had. De kosten voor het register overzicht betaal je via iDeal.

3. Verkopen met gemak

Je autoverkoop regelen kan bij een RDW erkend bedrijf zoals wijkopenautos.nl. Maak online een afspraak via de kenteken check en kom erachter hoeveel jouw auto waard is en welk bedrag wij geven voor jouw auto.

Onze service is geheel gratis en vrijblijvend. Laat je auto taxeren in een half uur en beslis daarna zelf of je akkoord gaat met het bod.

Bij wijkopenautos.nl regelen wij de afmelding en de vrijwaring. Opzeggen doen wij en dus verkoop jij zonder gedoe. Het vrijwaringsbewijs krijg jij dus van ons mee en hier hoef jij je geen zorgen meer om te maken.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Goede prijs gekregen voor mijn auto. Alles keurig afgehandeld. Vriendelijke mensen en goede service.
U.W. S. | Groningen | Volvo S 70 1999 04.05.2022
Makkelijk om een afspraak te maken op korte termijn. Vriendelijke medewerkers, een snelle taxatie en een goede prijs.
Peter Paul Z. | Den Haag | Land Rover Freelander 2004 19.11.2017
Goede service hele relaxte sfeer.
Wouter G. | Rotterdam | Toyota Prius 2006 24.07.2017