Auto verkopen aan buitenlander

Bij het verkopen van je auto wil je graag de beste prijs. Soms zijn auto's in Nederland niet waardevol meer of heb je gewoon een geïnteresseerde van over de grens.

Als jij denkt aan je auto verkopen aan een buitenlander dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. De verkoop aan een persoon in het buitenland gaat volgens een andere procedure.

Bij wijkopenautos.nl helpen wij je met de verkoop auto. Wij bieden een gratis taxatie bij ons in de vestiging en mogelijkheid tot directe verkoop. Wij doen je een reëel bod op basis van nationale en internationale koerslijsten. Maak snel een afspraak via de online kentekencheck op onze website en ervaar zelf hoe makkelijk verkoop bij wijkopenautos.nl is.

Online
evaluatie
Verkoopafspraak
maken
Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Online taxatie van jouw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als jij dat wilt

1. Auto verkopen aan buitenlander - waar begin je?

Auto verkopen

Soms levert een auto meer op in het buitenland dan in Nederland. Dat kan te maken hebben met verschillen in eisen die we per land stellen aan een auto. Een auto die hier niets meer oplevert omdat hij oud is, kan in een ander land nog erg waardevol zijn.

Wil jij het meeste voor jouw auto? Dan is jouw auto verkopen aan een buitenlander een goede optie. Door de auto te exporteren is het mogelijk een betere prijs voor jouw auto te krijgen. Maar een auto verkopen aan een buitenlander gaat niet zonder werk. Je schrijft de auto niet alleen over op de naam van de koper. Lees je altijd goed in voordat je begint aan het exporteren van je auto, want alle zaken zelf regelen kost geld en tijd. Hou rekening met deze extra kosten en eventuele knelpunten.

In dit artikel van wijkopenautos.nl leggen wij je de stappen uit die je moet ondernemen als jij jouw auto wilt verkopen aan een buitenlander.

Stap 1: Een auto verkopen aan buitenlander begint bij de RDW

Een auto verkopen aan een buitenlander is hetzelfde als je auto exporteren. Heb jij een goede koper gevonden dan ga je naar een RDW-keuringsstation of RDW-balie bij jou in de buurt (deze zijn geopend op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur). Hier moet je het voertuig aanmelden voor uitvoer. Bij de RDW wordt de registratie van het voertuig gestopt en stoppen ook al jouw verplichtingen met betrekking tot het voertuig. Neem de volgende documenten mee naar je afspraak:

  • Het Tenaamstellingsbewijs (Deel 1B) en het Overschrijvingsbewijs of de kentekencard met de tenaamstellingscode
  • Kentekenplaten
  • Geldig legitimatiebewijs of paspoort

Voor het afmelden van jouw auto moet je een bedrag betalen van €9,98 (Dienst Export). Hierna is de registratie beëindigd en ben jij al een stap verder met je auto verkopen aan een buitenlander.

Bij de RDW ontvang je een aantal documenten. Verlies of vergeet deze documenten niet want ze zijn belangrijk voor de koper en de registratie in het buitenland. De volgende documenten krijg je van de RDW:

  • Het vrijwaringsbewijs: dit document is jouw bewijs dat de registratie is beëindigd.
  • het Tenaamstellingsbewijs (Deel 1B) of de kentekencard (met een afgeknipt hoekje)
  • papieren kentekenbewijs deel II: Het kentekenbewijs deel II is samen met de kentekencard of de tenaamstellingscode nodig zodat de auto in het buitenland weer geregistreerd kan worden.
Gratis online taxatie

Stap 2: Met de auto over de grens

Jouw auto is succesvol afgemeld. Je hebt geen plichten meer over de auto en de auto kan opgehaald worden of jij kan hem naar het buitenland brengen. Hoe dit gaat gebeuren dat ligt aan de manier die is afgesproken. Je kan gebruik maken van transport of een oplegger huren.

Na afmelding van de auto kun je met het kentekenbewijs deel II nog 14 dagen lang de weg op mits je APK deze gehele periode nog geldig is. Is jouw APK minder dagen geldig? Dan mag je dat aantal dagen de weg nog op.

Het is belangrijk dat je een uitvoerkenteken aanvraagt. Dit kenteken heeft zwarte letters op een witte reflecterende achtergrond en dit kenteken is te verkrijgen bij de RDW. Let op dat dit kenteken geldig is tot de Nederlandse grens. En je mag alleen de weg op als je minimaal WA-verzekerd bent.

Stap 3: Verzekering opzeggen

Je hebt geen verplichtingen en dus kan je autoverzekering opgezegd worden. Doe dit natuurlijk zo snel mogelijk zodat de kosten niet doorlopen. Na het afmelden van je auto is de motorrijtuigenbelasting direct gestopt en je wordt ook niet meer opgeroepen voor de APK. Dus daar hoef jij geen rekening meer mee te houden.

Stap 4: Kun jij BPM terug krijgen?

Een bijkomend voordeel aan een auto verkopen aan buitenlander is de BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen). Deze belasting betalen we voor elke auto die nieuw wordt aangeschaft in Nederland en wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot. Bij het exporteren van een auto kan de rest-BPM worden teruggevraagd.

Het terugvragen van de BPM kan geld schelen bij de verkoop. Lees op de website van de Belastingdienst of jij in aanmerking komt voor de teruggaaf van de rest-BPM.

2. Auto verkopen aan buitenlander - Buiten Europa

Verkoop jij jouw auto aan een buitenlander en woont deze persoon niet binnen de EU? Bij het exporteren van een auto naar landen buiten de EU moet er nog een extra stap worden ondernomen. Je moet naar de Douane voor aangifte ten uitvoer. Aan de hand van je aangifte bepaalt de Douane of en hoeveel uitvoerheffingen je moet betalen.

Het aangeven van je auto voor export kan elektronisch. Daarvoor moet je wel een vergunning hebben en een goedgekeurd softwarepakket. Om dit aan te vragen ga je naar de website van de Belastingdienst.

3. Jouw partner voor de auto export

Het kost wat tijd en moeite, je auto verkopen aan buitenlander. Ook komen er kosten bij kijken. Van te voren is het dus erg belangrijk dat je uitrekent of je auto verkopen aan buitenlander loont. Het kan zo zijn dat jij al een koper weet in het buitenland of jij je nog bezig moet houden met het adverteren van jouw auto op buitenlandse sites. Mogelijk na alle inspanning kom je erachter dat exporteren niet meer geld oplevert of kijk je tegen alle inspanning op.

Bij wijkopenautos.nl kun je jouw auto ook verkopen. Doordat wij nauw samenwerken met een groot internationaal netwerk van auto handelaren kunnen wij je de beste prijs bieden op basis van internationale koersen. De verkoop bij ons is heel simpel. Je laat gratis en vrijblijvend jouw auto taxeren bij ons in de vestiging. Op basis van nationale en internationale koersen doen wij jou een bod. Voor dit bedrag kunnen wij jouw auto overnemen en nemen wij ook al het papierwerk van je over.

Klinkt dit interessant? Een afspraak is zo gemaakt. Via de kentekencheck doe je een gratis dagwaarde check of je maakt direct een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt. Je auto kan binnen 24 uur verkocht zijn!

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Klantvriendelijke benadering en zeer nette en correcte afhandeling. Medewerkers komen hun afspraak na.
Ronald M. | Maastricht | Peugeot 207, 2009 16.02.2018
Aardig, maken een betrouwbare indruk. Net bedrijf. Ik voelde me daar niet ongemakkelijk.
jantine n. | Breda | Renault Megane, 1997 28.10.2017
Zeer positief ervaren vriendelijke benadering goede indruk ...
H. H. | Enschede | Opel Astra GTC, 2006 18.06.2017