Auto verkopen aan buitenlander - Zonder gedoe!

Je auto verkopen aan een buitenlander? Dat gaat anders in zijn werk. Hoe verkoop je zonder gedoe aan iemand over de grens?

Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Wij leggen je de procedure stapsgewijs uit zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Soms levert een auto in het buitenland meer op dan hier. Dat is leuk, maar je moet wel meer regelen. Wil jij het beste bod op je auto, maar minder werk verrichten? Kijk dan hoeveel wijkopenautos.nl voor je wagen geeft!

Bij wijkopenautos.nl helpen wij je met de verkoop auto. Wij bieden een gratis taxatie bij ons in de vestiging en mogelijkheid tot directe verkoop. Maak snel een afspraak via de online kentekencheck en verkoop binnen 24 uur.

Gratis een gegarandeerde prijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Auto verkopen aan buitenlander - waar begin je?

Voertuig verkopen aan iemand in het buitenland

Soms levert een auto meer op in het buitenland dan in Nederland. Dat kan te maken hebben met verschillen in eisen die we per land stellen aan een auto. Een auto die hier niets meer oplevert omdat hij oud is, kan in een ander land nog erg waardevol zijn. Wat zijn de regels in 2020 voor het exporteren van een voertuig.

Wil jij het meeste voor jouw auto terug? Dan is jouw auto verkopen aan een buitenlander een goede optie. Door het voertuig te exporteren is het mogelijk een betere prijs voor jouw auto te krijgen. Maar een auto verkopen aan een buitenlander gaat niet zonder werk.

Je schrijft de auto niet alleen over op de naam van de koper. Lees je altijd goed in voordat je begint aan het exporteren van je wagen, want alle zaken zelf regelen kost geld en tijd. Hou rekening met deze extra kosten en eventuele knelpunten.

In dit artikel van wijkopenautos.nl leggen wij je de stappen uit die je moet ondernemen als jij jouw auto wilt verkopen aan een buitenlander.

Stap 1: Een auto verkopen aan buitenlander begint bij de RDW

Een auto verkopen aan een buitenlander is hetzelfde als exporteren. Heb jij een goede koper gevonden dan ga je naar een RDW-keuringsstation of RDW-balie bij jou in de buurt (deze zijn geopend op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur).

Hier moet je het voertuig aanmelden voor uitvoer. Bij de RDW wordt de registratie van het voertuig gestopt en stoppen ook al jouw verplichtingen met betrekking tot het voertuig. Neem de volgende documenten mee naar je afspraak:

  • Het Tenaamstellingsbewijs (Deel 1B) en het Overschrijvingsbewijs of de kentekencard met de tenaamstellingscode
  • Kentekenplaten
  • Geldig legitimatiebewijs of paspoort

Voor het afmelden van jouw auto moet je een bedrag betalen van €9,98 (Dienst Export). Hierna is de registratie beëindigd en ben jij al een stap verder met je auto verkopen aan een buitenlander.

Bij de RDW krijg je een aantal documenten terug. Verlies of vergeet deze documenten niet want ze zijn belangrijk voor de koper en de registratie in het buitenland. De volgende documenten krijg je van de RDW:

  • Het vrijwaringsbewijs: dit document is jouw bewijs dat de registratie is beëindigd.
  • het Tenaamstellingsbewijs (Deel 1B) of de kentekencard (met een afgeknipt hoekje)
  • papieren kentekenbewijs deel II: Het kentekenbewijs deel II is samen met de kentekencard of de tenaamstellingscode nodig zodat het voertuig in het buitenland weer geregistreerd kan worden.

Stap 2: Met de auto over de grens

Jouw auto is succesvol afgemeld. Je hebt geen plichten meer en hij kan opgehaald worden of jij kan hem naar het buitenland brengen. Hoe dit gaat gebeuren dat ligt aan de manier die is afgesproken. Je kan gebruik maken van transport of een oplegger huren.

Gratis online taxatie

Je kunt na afmelding van het voertuig met het kentekenbewijs deel II nog 14 dagen lang de weg op mits je APK deze gehele periode nog geldig is. Is jouw APK minder dagen geldig? Dan mag je dat aantal dagen de weg nog op.

Iets dat je niet moet vergeten te doen: het is belangrijk dat je een uitvoerkenteken aanvraagt. Deze nummerplaat heeft zwarte letters op een witte reflecterende achtergrond en het is te verkrijgen bij de RDW. Let op dat deze nummerplaat geldig is tot de Nederlandse grens. En je mag alleen de weg op als je minimaal WA-verzekerd bent.

Stap 3: Verzekering opzeggen

Je hebt geen verplichtingen en dus kan je autoverzekering opgezegd worden. Je kunt dit het beste zo snel mogelijk doen zodat de kosten niet doorlopen. Na het afmelden van je voertuig is de motorrijtuigenbelasting direct gestopt en je wordt ook niet meer opgeroepen voor de APK. Dus daar hoef jij geen rekening meer mee te houden.

Stap 4: Kun jij BPM terug krijgen?

Een bijkomend voordeel aan een auto verkopen aan buitenlander is de BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen). Je kunt deze vaak terugvragen.

Het terugvragen van de BPM kan geld schelen bij de verkoop. Lees op de website van de Belastingdienst of jij in aanmerking komt voor de teruggaaf van de rest-BPM.

Deze belasting betalen we voor elk voertuig dat nieuw wordt aangeschaft in Nederland en wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot. Bij het exporteren van een auto kan de rest-BPM worden teruggevraagd.

2. Auto verkopen aan buitenlander - Buiten Europa

Verkoop jij jouw wagen aan iemand in het buitenland en woont deze persoon niet binnen de EU? Bij het exporteren van een wagen naar landen buiten de EU moet er nog een extra stap worden ondernomen. Je moet naar de Douane voor aangifte ten uitvoer. Aan de hand van je aangifte bepaalt de Douane of en hoeveel uitvoerheffingen je moet betalen.

Het aangeven van je wagen voor export kan digitaal. Daarvoor moet je wel een vergunning hebben en een goedgekeurd softwarepakket. Om dit aan te vragen ga je naar de website van de Belastingdienst.

3. Jouw partner voor de auto export

Het kost tijd en moeite, je auto verkopen aan buitenlander. Ook komen er kosten bij kijken. Van te voren is het dus erg belangrijk dat je uitrekent of je auto verkopen aan iemand in het buitenland loont.

Het kan zo zijn dat jij al een koper weet in het buitenland of jij je nog bezig moet houden met het adverteren van jouw voertuig op buitenlandse sites. Mogelijk na alle inspanning kom je erachter dat exporteren niet meer geld oplevert of kijk je tegen alle inspanning op.

Bij wijkopenautos.nl kun je jouw wagen ook verkopen. Doordat wij nauw samenwerken met een groot internationaal netwerk van auto handelaren kunnen wij je de beste prijs bieden op basis van internationale koersen.

  • Maak binnen 24 uur een afspraak via onze kentekencheck
  • Onze taxatie duurt slechts een half uur
  • Verkoop voor het beste bod
  • Wij nemen de afmelding en vrijwaring over en maken het geld dezelfde dag over naar je bankrekening

De verkoop bij ons is heel simpel. Je laat gratis en vrijblijvend jouw voertuig taxeren bij ons in de vestiging. Op basis van nationale en internationale koersen doen wij jou een bod. Voor dit bedrag kunnen wij jouw wagen overnemen en nemen wij ook al het papierwerk van je over.

Klinkt dit interessant? Een afspraak is zo gemaakt. Via de kentekencheck doe je een gratis dagwaarde check of je maakt direct een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt. wijkopenautos.nl is vanaf het eerste contact tot de verkoop jouw partner.

Hoe onze klanten onze service beoordelen