Auto verkopen kentekenbewijs

Het kentekenbewijs bestaat uit verschillende onderdelen. wijkopenautos.nl legt uit uit welke onderdelen.

Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Voorheen maakten we gebruik van het traditionele papieren kentekenbewijs. Tegenwoordig is hier ook een nieuwe vorm van. Bij koop of verkoop is het belangrijk dat je in het bezit bent van de juiste onderdelen.

Er zijn nog meer papieren die van belang zijn bij het kentekenbewijs, zoals het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsbewijs. Zorg dat je alle benamingen kent en de juiste documenten bij je hebt als je jouw auto wil verkopen. Particulier of bij wijkopenautos.nl.

Gratis een gegarandeerde prijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Wat is een kentekenbewijs en waarvoor hebben we deze?

auto verkopen kentekenbewijs

Het kentekenbewijs is in feite een identificatiemiddel. Met dit bewijs wordt de eigenaar van het voertuig geïdentificeerd met het betreffende voertuig. Een onderdeel van het kentekenbewijs is dan ook het tenaamstelling papier/code. Deze tenaamstelling geeft aan wie de officiële eigenaar van het voertuig is.

Gegevens die op het kentekenbewijs staan zijn het kenteken, de persoonsgegevens van de eigenaar, de datum van eerste toelating en gegevens over het voertuig. Gegevens over het voertuig zijn o.a. het chassis- of framenummer en een omschrijving van het voertuig zelf. Het kentekenbewijs is de Nederlandse naamgeving voor de autopapieren. In België wordt dit het inschrijvingsbewijs genoemd.

Tijdens de deelname aan het verkeer kan het zijn dat de politie je aanhoudt. Dit kan ook gebeuren wanneer je niks verkeerd hebt gedaan, bijvoorbeeld bij een alcoholcontrole. In dat geval moet je in staat zijn om de juiste papieren te tonen. Wel wordt het sterk aangeraden om niet alle papieren van het kentekenbewijs in de auto te bewaren. In het geval van diefstal is het mogelijk om de auto direct over te schrijven. Zorg daarom dat je alleen de benodigde papieren bij je hebt.

Papieren kentekenbewijs

Voor 1 januari 2014 werd er nog gebruik gemaakt van de traditionele papieren als kentekenbewijs. Bij het kopen van een auto kan het nog zijn dat je deze papieren tegenkomt. Deze papieren bestaan uit het volgende:

  • Het voertuigbewijs (ook wel deel 1A of deel I genoemd)
  • Het tenaamstellingsbewijs (ook wel deel 1B of deel II genoemd)
  • Het overschrijvingsbewijs (ook wel deel 2 of deel III genoemd)

De kentekencard

Vanaf 1 januari 2014 heeft de overheid het iets gemakkelijker gemaakt met een kentekencard als creditcardformaat die gemakkelijk bij de andere pasjes in de portemonnee past.

  • De kentekencard
  • De tenaamstellingscode (bestaat uit 9 cijfers die de functie van het oude overschrijvingsbewijs overneemt. Bij iedere overschrijving van het voertuig wordt een nieuwe code gegeven.)

Gratis online taxatie

2. Welke papieren van het kentekenbewijs moet ik bij me hebben?

Neem je deel aan het verkeer? Zorg dat je de juiste documenten bij je hebt. Indien je in het bezit bent van een papieren kentekenbewijs dan moet je altijd het voertuigbewijs en het tenaamstellingsbewijs bij je hebben.

Heb je de nieuwe kentekencard? Dan moet je in staat zijn de kentekencard te tonen wanneer de politie hierom vraagt. Bij het kopen van een nieuwe auto moet er een nieuwe kentekencard worden gemaakt. Dit kan een aantal werkdagen duren voordat je deze hebt ontvangen. Volgens de wet mag je 14 dagen zonder kentekencard rijden na het overschrijven van de auto.

3. Geen papierwerk bij wijkopenautos.nl

Sta je op het punt om je auto te verkopen, maar zit je niet te wachten op het papierwerk dat bij particulier verkopen komt kijken? Wanneer jij je auto verkoopt aan wijkopenautos.nl dan nemen wij al het papierwerk van je over. Het enige wat je hoeft te doen is een afspraak te maken bij de vestiging bij jou in de buurt. Nadat wij de auto gratis hebben getaxeerd en jij ons bod hebt geaccepteerd regelen wij de administratie. Daarvoor is het natuurlijk wel van belang dat je het kentekenbewijs meeneemt. De overschrijving wordt door ons geregeld en we maken het geld via bankoverschrijving over naar je account.