Een gewonnen auto verkopen? Dat kan!

Mag je een gewonnen auto verkopen? Niet iedereen heeft na de winst van een auto deze ook echt nodig en wil hem liever verkopen. Kan dat?

Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Het is in principe mogelijk om een gewonnen auto weer door te verkopen, indien er geen contractuele verplichtingen vastgelegd zijn die de verkoop auto verhinderen.

Wij van wijkopenautos.nl bieden de ideale service voor de verkoop van jouw gewonnen auto. Met onze professionele taxatiedienst kun je jouw gewonnen auto direct weer doorverkopen – voor de hoogst mogelijke prijs.

Vul de kentekencheck in en zie een indicatie van wat jouw auto waard is. Maak vervolgens een vrijblijvende afspraak en zie wat wij geven na uitgebreide taxatie!

Gratis een gegarandeerde prijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Wat je moet weten voordat je een gewonnen auto verkoopt

Gewonnen auto

Voordat je een gewonnen auto kan verkopen dien je eerst vast te stellen of je aan bepaalde contractuele plichten moet voldoen. Zo kan er bijvoorbeeld een bepaalde sponsor zijn die jouw prijs mogelijk maakt en de auto alleen ter beschikking stelt onder bepaalde voorwaarden.

Denk aan een clausule in je contract die vastlegt dat deelname aan de prijsuitreiking verplicht is, omdat deze bepaalde advertentiedoeleinden dient.

Daarnaast kan er ook een doorverkoop-clausule verbonden zijn aan de prijsactie. Hierin staat bijvoorbeeld dat je de auto ontvangt onder de voorwaarde dat je deze niet direct weer doorverkoopt, en de auto een jaar op jouw naam geregistreerd moet staan.

Bij het in ontvangst nemen van de prijs dien je akkoord te gaan met zulke voorwaarden. Deze voorwaarden maken dan deel uit van een contractuele afspraak waar je aan moet voldoen om de prijs te kunnen ontvangen.

Belangrijke informatie over belastingen bij gewonnen auto’s

Normaal gesproken hoef je geen belasting te betalen over gewonnen auto’s. Dit komt omdat een gewonnen auto een zogenaamde verwerving zonder geldelijke tegenprestatie.

Pas als je de gewonnen auto verkoopt, wordt het een “speculatieobject” waar je inkomstenbelasting over moet betalen. Dit is van toepassing gedurende één jaar na de koop van de auto door het bedrijf dat de prijsactie organiseerde.

TIP: Win je een gloednieuwe auto die je niet nodig hebt of te duur is onderhoud, is het een idee om deze te exporteren naar het buitenland. Voor nieuwe auto’s die geëxporteerd worden krijg je in veel gevallen ook nog eens de BPM terug. Die verdien je dan terug bóvenop de verkoopprijs!

Is de verkoop van een gewonnen auto de moeite waard?

Uit belastingtechnisch perspectief zijn er vrij weinig nadelen aan verbonden. Let er echter op dat een auto automatisch waarde verliest na de eerste registratie.

Nadat een auto geregistreerd wordt op iemands naam mag deze niet meer als nieuwe auto bestempeld worden. Dit zorgt ervoor dat de eventuele vraagprijs een stuk lager zal worden, omdat kopers nu geen eerstehands maar een tweedehandsauto aanschaffen.

Daarom kan het handiger zijn om eerst een jaartje gebruik te maken van de auto voordat je overgaat tot verkoop. Dan kun je tegelijkertijd alvast je huidige auto verkopen.

Zo vang je twee vliegen in een klap: je hebt een nieuwe auto en je kan je huidige auto mogelijkerwijs voor een hoger bedrag verkopen.

Gratis online taxatie

2. Wat moet ik allemaal regelen voordat ik een gewonnen auto verkoop?

Indien er geen verdere voorwaarden verbonden zijn aan het ontvangen van je gewonnen auto, kan je zelf kiezen wat je met de auto wilt doen. Mocht je de auto willen verkopen, is het handig om eerst zeker te stellen dat je niet tegen onnodig waardeverlies oploopt.

Daarom raden wij je aan eerst met de dealer te praten die de auto levert. Zo kan je al bij het in ontvangst nemen van de auto aangeven dat je deze niet op je eigen naam wil laten registreren.

Checklist: Gewonnen auto verkopen

  • Lees de algemene voorwaarden en controleer of je de auto direct door kan verkopen
  • Regel met de dealer hoe de auto geregistreerd wordt
  • Kies de beste manier om je auto te verkopen

Wat is de beste manier om een gewonnen auto te verkopen?

Er zijn een paar mogelijkheden om een nieuwe auto te verkopen. Je kunt de nieuwe auto tegen commissie laten verkopen door de dealer die je jouw prijs overhandigt. Dit is de gemakkelijkste manier, waarbij de prijs met de verkoper afgesproken wordt. In dit geval maakt het niet uit hoeveel de auto uiteindelijk oplevert, jij ontvangt alleen de afgesproken vergoeding!

In sommige gevallen krijg je meer geld voor je auto door hem te verkopen met een advertentie. Hiervoor dien je foto’s te maken en een beschrijving van de auto toe te voegen.

In de praktijk blijkt helaas dat auto’s in nieuwe conditie zelden voor de reële waarde verkocht worden; de gelukkige winnaar zal enig waardeverlies moeten accepteren bij de verkoop. Een gemakkelijkere verkoop vind je dus bij wijkopenautos.nl!

De beste optie? Je auto aan wijkopenautos.nl verkopen!

Wil je jouw gewonnen auto verkopen? Doe dat dan aan wijkopenautos.nl. Of je nu je auto direct na taxatie aan ons wilt verkopen, of alleen ondersteuning zoekt bij het zelf verkopen van je nieuwe wagen.

  • Bepaal eerst de dagwaarde van je gewonnen auto door je kenteken in te voeren in onze kentekencheck
  • Maak een afspraak in een vestiging voor taxatie van jouw gewonnen auto
  • Verkoop je auto voor het beste bod

Zo krijg jij voor je gewonnen auto alsnog een leuk bedrag. En dat is niet alles. Bij akkoord nemen wij het papierwerk van je over en maken wij het geld direct over naar je bankrekening! Dat is verkopen zonder gedoe!

Nog winst halen uit je gewonnen auto? Kijk wat wijkopenautos.nl geeft en verkoop je gewonnen auto zonder gedoe!