Mag je een gewonnen auto verkopen?

Je bent de gelukkige winnaar van een nieuwe auto! Als je deze nieuwe auto liever weer van de hand doet, kun je een leuke som verdienen.

Het is in principe mogelijk om een gewonnen auto weer door te verkopen, indien er geen contractuele verplichtingen vastgelegd zijn die de verkoop auto verhinderen.

Wij van wijkopenautos.nl bieden de ideale service voor de verkoop van jouw gewonnen auto. Met onze professionele taxatie-dienst kun je jouw gewonnen auto direct weer doorverkopen – voor de hoogst mogelijke prijs. Je vindt wijkopenautos.nl ook bij jou in de buurt!

Online
evaluatie
Verkoopafspraak
maken
Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Online taxatie van jouw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als jij dat wilt

1. Wat je moet weten voordat je een gewonnen auto verkoopt

auto verkopen

Voordat je een gewonnen auto kan verkopen dien je eerst vast te stellen of je aan bepaalde contractuele plichten moet voldoen. Zo kan er bijvoorbeeld een bepaalde sponsor zijn die jouw prijs mogelijk maakt en de auto alleen ter beschikking stelt onder bepaalde voorwaarden. Denk aan een clausule in je contract die vastlegt dat deelname aan de prijsuitreiking verplicht is, omdat deze bepaalde advertentiedoeleinden dient.

Daarnaast kan er ook een doorverkoop-clausule verbonden zijn aan de prijsactie. Hierin staat bijvoorbeeld dat je de auto ontvangt onder de voorwaarde dat je deze niet direct weer doorverkoopt, en de auto een jaar op jouw naam geregistreerd moet staan. Bij het in ontvangst nemen van de prijs dien je akkoord te gaan met zulke voorwaarden. Deze voorwaarden maken dan deel uit van een contractuele afspraak waar je aan moet voldoen om de prijs te kunnen ontvangen.

Belangrijke informatie over belastingen bij gewonnen auto’s

Normaal gesproken hoef je geen belasting te betalen over gewonnen auto’s. Dit komt omdat een gewonnen auto – die je met een beetje geluk hebt gewonnen nadat je een lot gekocht hebt of mee hebt gedaan bij een trekking – een zogenaamde verwerving zonder geldelijke tegenprestatie. Pas als je de gewonnen auto verkoopt, wordt het een “speculatieobject” waar je inkomstenbelasting over moet betalen. Dit is van toepassing gedurende één jaar na de koop van de auto door het bedrijf dat de prijsactie organiseerde.

TIP: Win je een gloednieuwe auto die je niet nodig hebt of te duur is onderhoud, is het een idee om deze te exporteren naar het buitenland. Voor nieuwe auto’s die geëxporteerd worden krijg je in veel gevallen ook nog eens de BPM terug. Die verdien je dan terug bóvenop de verkoopprijs!

Is de verkoop van een gewonnen auto de moeite waard?

Uit belastingtechnisch perspectief zijn er vrij weinig geen nadelen aan verbonden. Let er echter op dat een auto automatisch waarde verliest na de eerste registratie. Nadat een auto geregistreerd wordt op iemands naam mag deze niet meer als nieuwe auto bestempeld worden. Dit zorgt ervoor dat de eventuele vraagprijs een stuk lager zal worden, omdat kopers nu geen eerstehands maar een tweedehandsauto aanschaffen.

Daarom kan het handiger zijn om eerst een jaartje gebruik te maken van de auto voordat je overgaat tot verkoop. Dan kun je tegelijkertijd alvast je huidige auto verkopen. Zo vang je twee vliegen in een klap: je hebt een nieuwe auto en je kan je huidige auto mogelijkerwijs voor een hoger bedrag verkopen.

Gratis online taxatie

2. Wat moet ik allemaal regelen voordat ik een gewonnen auto verkoop?

Indien er geen verdere voorwaarden verbonden zijn aan het ontvangen van je gewonnen auto, kan je zelf kiezen wat je met de auto wilt doen. Mocht je de auto willen verkopen, is het handig om eerst zeker te stellen dat je niet tegen onnodig waardeverlies oploopt. Daarom raden wij je aan eerst met de dealer te praten die de auto levert. Zo kan je al bij het in ontvangst nemen van de auto aangeven dat je deze niet op je eigen naam wil laten registreren.

Checklist: Gewonnen auto verkopen

  • Lees de algemene voorwaarden en controleer of je de auto direct door kan verkopen
  • Regel met de dealer hoe de auto geregistreerd wordt
  • Kies de beste manier om je auto te verkopen

Wat is de beste manier om een gewonnen auto te verkopen?

Er zijn een paar mogelijkheden om een nieuwe auto te verkopen. Je kunt de nieuwe auto tegen commissie laten verkopen door de dealer die je jouw prijs overhandigt. Dit is de gemakkelijkste manier, waarbij de prijs met de verkoper afgesproken wordt. In dit geval maakt het niet uit hoeveel de auto uiteindelijk oplevert, jij ontvangt alleen de afgesproken vergoeding!

In sommige gevallen krijg je meer geld voor je auto door hem te verkopen met een advertentie. Hiervoor dien je foto’s te maken en een beschrijving van de auto toe te voegen. In de praktijk blijkt helaas dat auto’s in nieuwe conditie zelden voor de reële waarde verkocht worden; de gelukkige winnaar zal enig waardeverlies moeten accepteren bij de verkoop. Een gemakkelijkere verkoop vind je dus bij wijkopenautos.nl!

De beste optie? Je auto aan wijkopenautos.nl verkopen!

Wil je jouw gewonnen auto verkopen? Doe dat dan aan wijkopenautos.nl. Wij helpen je verder. Of je nu je auto direct na taxatie aan ons wilt verkopen, of alleen ondersteuning zoekt bij het zelf verkopen van je nieuwe wagen. Bepaal eerst de dagwaarde van je gewonnen auto door je kenteken in te voeren, en maak een afspraak binnen 24 uur bij één van onze 27 vestigingen door heel Nederland!

Hoe onze klanten onze service beoordelen

‘S morgens onze oude verkocht en ‘s middags onze nieuwe auto opgehaald, kon niet mooier, alles prima geregeld en afgehandeld en de volgende dag stond het geld al op mijn rekening
Hen H. | Amsterdam | Peugeot 307, 2005 14.03.2018
Afspraak gemaakt, goed bod ontvangen en alles werd netjes afgehandeld. Top service!
Jelle L. | Apeldoorn | Renault Laguna, 2008 08.11.2017
Wij kopenautos hebben het prachtig voor mekaar na 2dagen geld op de bank goede Service. Prima
AH P. | Arnhem | Renault Espace, 2007 11.07.2017

Gratis online taxatie