Oplichting bij autoverkoop: de trucs van oplichters

Als je een auto verkoopt moet je op een hoop dingen letten om oplichters te ontmaskeren en bedrog tegen te gaan.

In dit artikel bieden we je een handig overzicht van de meest gangbare bedrogpogingen van kopers en leren we je hoe je deze kunt herkennen. Daarnaast leggen we uit hoe je het beste om kunt gaan met zulke situaties, om te vermijden dat je opgelicht wordt bij het verkopen van je auto.

Oplichting gebeurd zowel door mensen met een visitekaartje als zonder. Wees op je hoede voor privé personen waar je het niet snel van zou verwachten.

Online
evaluatie
Verkoopafspraak
maken
Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Online taxatie van jouw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als jij dat wilt

Vermijd oplichting bij autoverkoop

auto verkoop

Er zijn een stuk minder manieren waarop autokopers verkopers op kunnen lichten dan andersom. Alsnog kunnen zulke situaties heel vervelend aflopen en is het handig om te weten hoe deze trucs eruitzien zodat je geen slachtoffer wordt van fraudeurs. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een afspraak maakt met een potentiële koper voor een proefrit, maar er vervolgens zeer onaangename discussies ontstaan.

Autobedrog door privépersonen

Nadat je een advertentie hebt geplaatst voor jouw auto, compleet met alle correcte informatie en een beschrijving van alle defecten, geeft de potentiële koper plotseling aan dat er bepaalde schaden zijn die je niet genoemd zou hebben. Als dit niet klopt, is dat precies hoe de oplichter te werk gaat. Daarna eist de zogenaamde geïnteresseerde “koper” een schadevergoeding voor de reiskosten of tijd die het hem heeft gekost. Dit kun je vermijden door je auto eerst te laten inspecteren en de waarde te laten schatten door een autodeskundige.

Oplichtmethode “schadevergoeding”: Onrechtmatige schadevergoeding eisen bij het bezichtigen van de auto.

Oplossing: Je auto laten inspecteren door een specialist – die ook de waarde bepaalt – vóór de afspraak.

Een andere oplichtmethode maakt gebruik van je nummerbord, bijvoorbeeld wanneer je een auto online wilt verkopen maar vergeten bent het nummerbord onherkenbaar te maken. De oplichter zal zich dan bij je melden en proberen zoveel mogelijk persoonlijke informatie over je uit te vinden. Dan moet je onder andere denken aan je volledige naam, adres alsook bepaalde gegevens over je autoverzekering. Daarna neemt de oplichter contact op met jouw verzekeringsmaatschappij, waarbij hij zich voordoet als jou, om bijvoorbeeld schade aan de voorruit te melden. Daarna geeft hij zijn eigen adres op als het adres van een autoruitherstelbedrijf. De verzekering maakt vervolgens het geld voor de reparatie aan de oplichter over en het bedrog is succesvol. De voorruit is erg populair voor dit soort bedrog omdat de premies van autobezitters met een cascoverzekering hierdoor niet omhooggaan en de eigenaar dus ook niet gecontacteerd wordt. Wees daarom voorzichtig en geef niet alle persoonlijke informatie zomaar door aan derden.

Oplichtmethode: “verzekeringsfraude”: Een vreemde neemt contact met je op om zogenaamd je auto te kopen en verzamelt zoveel mogelijk persoonlijke informatie. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt om onrechtmatig de kosten van een fictieve reparatie (bijvoorbeeld aan de voorruit) te declareren en innen.

Oplossing: Zorg ervoor dat het nummerbord van je auto niet leesbaar is en geef geen persoonlijke informatie of informatie over je autoverzekering door aan een vreemde.

Gratis online taxatie

Autobedrog: oplichting door handelaars met visitekaartjes

Bijna elke automobilist heeft wel eens een visitekaartje onder zijn ruitenwissers gevonden. Hierop biedt een handelaar aan de auto tegen een topprijs te kopen. Daaronder staat vaak een telefoonnummer dat 24 uur per dag bereikbaar is. Als je opbelt vraagt de persoon aan de andere kant van de lijn direct allemaal informatie over je auto. Voor je het weet heb je het merk en model, constructiejaar, de hoeveelheid deuren en motorinformatie alsook je wensprijs verstrekt. De handelaar komt spoedig daarna bij je langs om de auto te bezichtigen. Meestal levert je auto met deze verkoopmethode minder geld op dan wanneer je de auto zelf verkoopt. Daarnaast vinden deze handelaars vaak allerlei “defecten” die er helemaal niet zijn.

Zo kan condenswater in de auto – de handelaar noemt dit maar al te graag een “defect” – veel verschillende oorzaken hebben. Dauw of nevel kan bijvoorbeeld door een smalle kier in de auto naar binnen dringen. Natte en viezige pollenfilters kunnen hier ook schuldig aan zijn. Daarnaast is het ook volkomen normaal dat de auto in koudere maanden beslaat, dit is niet altijd het gevolg van een defect. Het is daarnaast vrij eenvoudig te verhelpen. Een stapeltje kranten, zakje rijst of droogmiddel voldoet normaal gesproken.

Oplichtmethode “handelaar met visitekaartje”: Handelaars met visitekaartjes bieden aan je auto direct te kopen. Een aantrekkelijk aanbod. Bij de koop vinden ze echter veel defecten die de prijs van je auto verlagen tot onder de eigenlijke waarde.

Oplossing: Laat voordat je een auto verkoopt de waarde door een professional taxeren. Zo weet je zeker dat je de juiste prijs krijgt voor je auto.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Vriendelijke ontvangst, deskundige beoordeling, eerlijke informatie en een betere prijs.
C. v. | Haarlem | Peugeot 807, 2005 15.11.2017
Vriendelijke professionele medewerkers. Een prima en veilige manier om je auto te verkopen. Christien
W.J.J. N. | 's-Hertogenbosch | Fiat Panda, 2010 18.07.2017