Oplichting bij auto verkopen? Zo ben je oplichters de baas

Een auto verkopen vergt veel aandacht. Er zijn immers veel zaken die je moet regelen. Een ideale situatie voor oplichters om venijnig toe te slaan.

Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Je moet een advertentie maken, een prijs bepalen, mensen uitnodigen. Kortom: je aandacht is breed verspreid. En daar weet een oplichter goed gebruik van te maken.

Je kunt oplichters herkennen doordat ze snel voor je deur te staan, en gebruiken oplichtingstrucs zoals het vragen om een kleine geldtransactie. Soms heb je ze gewoon zelf uitgenodigd.

In dit artikel geven we je tips om oplichting bij auto verkopen te herkennen. Ook leggen we je uit wat te doen wanneer je al bent opgelicht.

Liever veilig verkopen? Verkoop dan simpel en snel bij wijkopenautos.nl!

Gratis een gegarandeerde prijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Hoe herken je oplichtingstrucs?

Oplichting bij online auto verkopen

De beste manier om oplichting bij autoverkoop te voorkomen is door het te leren herkennen. Maak niet dezelfde fouten als vele voor je.

Wij geven je inzicht in een aantal trucs die veel worden gebruikt door oplichters bij autoverkoop.

Wees extra voorzichtig bij:


 • Buitenlandse checks: Heeft iemand vanuit het buitenland interesse in je auto? Let dan op met buitenlandse checks. Checks van Western Union of Moneygram zijn riskant.
  Het duurt een bank ongeveer 10 dagen om te kijken of deze checks gedekt zijn of niet.
 • Direct akkoord: Leuk als die ene koper direct akkoord gaat met het bedrag dat je vraagt, maar wel erg onwaarschijnlijk. Zeker als de koper de auto nog niet heeft gezien moet er een belletje gaan rinkelen.
 • Het storten van een te hoog bedrag: Het ‘overmaken’ van een te hoog bedrag is ook een teken van oplichting. Er wordt teveel geld gestort met een ongedekte check en je wordt gevraagd het verschil terug te storten. Je stort het verschil terug en merkt vervolgens dat het geld gedebiteerd wordt van je bankrekening want de check was ongedekt.
 • Truc met 1 cent overmaken: Sommige kopers vragen je 1 cent over te maken zodat zij zeker zijn dat ze jouw goede bankrekening hebben. Helaas komt deze truc ook vaak voor bij oplichting bij autoverkoop, omdat er vaak via een nep-app bankgegevens worden buitgemaakt.
 • Proefrit: Ga altijd mee bij de proefrit en vraag van te voren om de legitimatie én het rijbewijs.

Houd je ogen goed open als je jouw auto gaat verkopen. Neem vooral de tijd en laat je niet opjagen. Pusherige koper? Dan is dat niet de juiste koper.

Het checken van een check kost de bank tot wel 10 dagen. Je denkt dat je het geld op je rekening hebt, maar de check blijkt ongedekt en de bank boekt het bedrag weer van je rekening af. Geef de auto nooit eerder af voor je zeker weet dat het geld op je rekening staat.

Tips voor een veilige autoverkoop zonder oplichting

Niemand wil opgelicht worden bij autoverkoop. Wij hebben nog wat tips om de autoverkoop zo veilig mogelijk te laten verlopen:

 1. Weiger buitenlandse checks
 2. Contante betaling doe je bij de bank
 3. Verkoop op een openbare plek/neem iemand mee
 4. Controleer rijbewijs/legitimatie
 5. Geef niet direct al je gegevens online
 6. Verberg het nummerbord van de foto’s

Er is niemand die je beschermt tegen oplichters bij autoverkoop, dus bescherm jezelf.

2. Slachtoffer geworden van oplichting?

slachtoffer oplichtingstrucs auto

Ben je ondanks alles toch slachtoffer geworden van oplichting bij de verkoop van je auto? Verzamel dan zoveel mogelijk informatie over de oplichter en doe het volgende:

 • Neem direct contact op met je bank
 • Doe aangifte bij de politie
 • Breng de website waar je de auto wilde verkopen op de hoogte

Helaas komt oplichting bij autoverkoop vaak voor én zijn de bedriegers heel lastig te vinden. Hierdoor ben je vaak je geld kwijt. Wees daarom extra voorzichtig met je auto verkopen online.

Gratis online taxatie

3. Veilig verkopen zonder oplichting?

Wij snappen dat de online verkoop van je auto op deze manier risico's met zich mee brengt. En die risico's willen wij graag verminderen. Daarom bieden wij een veilige manier van je auto verkopen.

Via het platform van wijkopenautos.nl kun je jouw auto verkopen zonder dat je opgelicht kan worden.

Wij bieden een gratis online dagwaarde taxatie en een gratis en vrijblijvende waardebepaling in de vestiging van wijkopenautos.nl. Zo bepalen wij een eerlijke en marktconforme verkoopprijs

Wij bieden een gegarandeerd veilig verkoopproces binnen 24 uur als je akkoord gaat met ons bod.

Ook hoef jij je bij wijkopenautos.nl geen zorgen te maken over de betaling. Bij akkoord maken wij het geld direct over naar je bankrekening.

Zonder gedoe snel van je auto af bij wijkopenautos.nl. Na aankoop van je auto maken wij ook de afmelding en vrijwaring op orde.

Wees niet bang voor oplichtingstrucs en laat je niet oplichten bij de autoverkoop, maar verkoop veilig aan wijkopenautos.nl.

Hoe onze klanten onze service beoordelen