Oplichting bij autoverkoop: Hoe te herkennen?

Als je een auto verkoopt let dan op de volgende dingen om oplichters te ontmaskeren en bedrog tegen te gaan.

In dit artikel bieden we je een handig overzicht van de meest gebruikte oplichtingstrucs bij de auto verkoop.

Daarnaast leggen we uit hoe je het beste om kunt gaan met zulke situaties, om te vermijden dat je opgelicht wordt bij het verkopen van je wageb.

Oplichting gebeurd zowel door mensen met een visitekaartje als zonder. Wees op je hoede voor privé personen waar je het nooit snel van zou verwachten.

Gegarandeerd veilig verkopen? Maak een afspraak bij wijkopenautos.nl via de kentekencheck. Verkoop niet alleen veilig, maar ook voor het beste bod!

Online
evaluatie
Verkoopafspraak
maken
Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Online taxatie van jouw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als jij dat wilt

1. Hoe herken je oplichtingstrucs?

Opgelicht bij verkoop

De beste manier om oplichting bij autoverkoop te voorkomen is door het te leren herkennen. Maak niet dezelfde fouten als vele voor je.

We geven je inzicht in een aantal trucs die veel worden gebruikt door oplichters bij autoverkoop.

Wees extra voorzichtig bij:


 • Buitenlandse checks: Heeft iemand vanuit het buitenland interesse in je auto? Let dan op met buitenlandse checks. Checks van Western Union of Moneygram zijn riskant.
  Het duurt een bank ongeveer 10 dagen om te kijken of deze checks gedekt zijn of niet.
 • Direct akkoord: Leuk als die ene koper direct akkoord gaat met het bedrag dat je vraagt, maar wel erg onwaarschijnlijk. Zeker als de koper de auto nog niet heeft gezien moet er een belletje rinkelen.
 • Het storten van een te hoog bedrag: Het ‘overmaken’ van een te hoog bedrag is ook een teken van oplichting. Er wordt teveel geld gestort met een ongedekte check en je wordt gevraagd het verschil terug te storten. Je stort het verschil terug en merkt vervolgens dat het geld gedebiteerd wordt van je bankrekening want de check was ongedekt.
 • Truc met 1 cent overmaken: Sommige kopers vragen je 1 cent te storten zodat zij zeker zijn dat ze jouw goede bankrekening hebben. Helaas komt deze truc ook vaak voor bij oplichting bij autoverkoop, omdat er vaak via een nep-app bankgegevens worden buitgemaakt.
 • Proefrit: Ga altijd mee bij de proefrit en vraag van te voren om de legitimatie én het rijbewijs, check hier de naam en gegevens goed.

Houd je ogen goed open als je jouw auto gaat verkopen. Neem vooral de tijd en laat je niet opjagen. Kopers kunnen pusherig zijn, dat is dan nooit de juiste koper.

Het checken van een check kost de bank tot wel 10 dagen. Je denkt dat je het geld op je rekening hebt, maar de check blijkt ongedekt en de bank boekt het bedrag weer van je rekening af. Geef de auto nooit eerder af voor je zeker weet dat het geld op je rekening staat.

Tips voor een veilige autoverkoop zonder oplichting

Niemand wil opgelicht worden bij autoverkoop. We hebben nog wat tips om de autoverkoop zo veilig mogelijk te laten verlopen:

 1. Weiger buitenlandse checks
 2. Contante betaling doe je bij de bank
 3. Verkoop op een openbare plek/neem iemand mee
 4. Vraag en controleer de naam en gegevens op het rijbewijs/legitimatie
 5. Geef niet direct al je gegevens online
 6. Verberg het nummerbord van de foto’s

Er is niemand die je beschermt tegen oplichters bij autoverkoop, dus bescherm jezelf.

2. Slachtoffer geworden van opiichters?

slachtoffer oplichtingstrucs auto

Ben je ondanks alles toch slachtoffer geworden van oplichting bij de verkoop van je voertuig? Verzamel dan zoveel mogelijk informatie over de oplichter en doe het volgende:

 • Neem direct contact op met je bank
 • Doe aangifte bij de politie
 • Breng de website waar je het voertuig wilde verkopen op de hoogte

Helaas komt oplichting bij autoverkoop vaak voor én zijn de bedriegers heel lastig te vinden. Hierdoor ben je vaak je geld kwijt. Wees daarom extra voorzichtig met je auto verkopen online.

Gratis online taxatie

3. Veilig verkopen zonder opgelicht te worden?

Wij snappen dat de online verkoop van je wagen op deze manier risico's met zich mee brengt. En die risico's willen we graag verminderen. Daarom bieden we een veilige manier van je auto verkopen.

Via het platform van wijkopenautos.nl kun je jouw voertuig verkopen zonder dat je opgelicht kan worden.

Wij bieden een gratis online dagwaarde taxatie en een gratis en vrijblijvende waardebepaling in de vestiging van wijkopenautos.nl. Zo bepalen we een eerlijke en marktconforme verkoopprijs

Wij bieden een gegarandeerd veilig verkoopproces binnen 24 uur als je akkoord gaat met ons bod.

Ook hoef jij je bij wijkopenautos.nl geen zorgen te maken over de betaling. Bij akkoord storten we het geld direct over naar je bankrekening.

Zonder gedoe snel van je wagen af bij wijkopenautos.nl. We kopen bijna elke auto. Na aankoop van je wagen maken we ook de afmelding en vrijwaring op orde.

Wees niet bang voor oplichtingstrucs en laat je niet oplichten bij de autoverkoop, maar verkoop veilig aan wijkopenautos.nl.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Vriendelijke ontvangst, deskundige beoordeling, eerlijke informatie en een betere prijs.
C. v. | Haarlem | Peugeot 807, 2005 15.11.2017
Vriendelijke professionele medewerkers. Een prima en veilige manier om je auto te verkopen. Christien
W.J.J. N. | 's-Hertogenbosch | Fiat Panda, 2010 18.07.2017