Wettelijke garantie tweedehands auto: hoe zit dat?

Over het algemeen wordt er geen garantie verstrekt op tweedehandsauto’s die privé doorverkocht worden. Alleen autodealers bieden deze aan.

Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Vaak verwarren mensen garanties op voertuigen met de wettelijke garantieplicht. Als een privépersoon een tweedehandsauto verkoopt is een garantieregeling alleen geldig indien deze uitdrukkelijk en schriftelijk vastgelegd wordt.

Dit is normaliter niet het geval bij auto verkoop. Een privéverkoper hoeft dus niet te vrezen voor plotselinge garantie- of aansprakelijkheidsclaims. Lees verder voor alle overige informatie omtrent garantie bij het verkopen van je auto.

Liever zekerheid rond de verkoop van je auto? Voer je kenteken in en start je gratis waardebepaling, en ontdek welke prijs wij je direct voor jouw auto geven.

Gratis een gegarandeerde prijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Is een garantieregeling nuttig bij privéverkoop van een tweedehandsauto?

auto geld

Treedt er een defect op in een voorwerp tijdens gebruik? In dat geval kunnen kopers zich enkel beroepen op een garantie die vrijwillig verstrekt is door de verkoper of die ze zelf afgesloten hebben.

Dit betekent ook dat een koper zichzelf goed indekt tegen defecten indien de verkoper of handelaar zich bereid verklaart het voorwerp na verkoop te repareren. Hier dient de verkoopbon als een garantiebewijs.

Het particulier verkopen van tweedehandsauto’s valt niet automatisch onder een garantieregeling.

Garantie bij tweedehandsauto verkopen

Het is niet raadzaam een tweedehandsauto te verkopen met garantie. Het risico dat je zelf loopt indien je een garantie verstrekt is namelijk enorm. De auto bevat talrijke niet-slijtvaste onderdelen.

Je kunt je auto volledig de hemel in prijzen tijdens de proefrit of prijsonderhandelingen zonder hiermee enige garantie te geven. Garanties dienen schriftelijk vastgelegd te worden in het koopcontract om geldig te zijn.

Een koper heeft geen aanspraak op enige garantie die het gevolg zou zijn van mondelinge of andersoortige toezeggingen. Elke garantie moet expliciet geformuleerd en ondertekend worden. Anders bestaat er geen rechtskrachtige basis voor aanspraak op garantie.

Als kopers zich beroepen op een garantieregeling nadat ze een tweedehandsauto particulier hebben overgenomen, beroepen ze zich op een koopovereenkomst zonder garantieregeling. Sommige kopers zullen zelfs proberen om hun contractpartner onder druk te zetten, terwijl ze geen aanspraak maken op enige garantieregeling.

Bij een particuliere verkoop auto heeft de koper zelfs geen 14-daags recht op retour. De Nederlandse wetgeving vrijwaart enkel verkopers die de auto ook zelf fysiek overdragen van deze garantieverplichtingen.

Onlineaankopen of aankopen op afstand vallen onder de zogenaamde regelgeving omtrent koop op afstand. Een autodealer of particuliere verkoper hoeft niet aan deze juridische verplichtingen te voldoen.

Als je een tweedehandsauto verkoopt heb je waarschijnlijk geen zin om op te draaien voor de reparaties van defecten die pas na de verkoop optreden. Kopers kunnen niet automatisch een juridische aanspraak maken op een vergoeding van defecten die ogenschijnlijk al voor de overdracht ontstaan zijn. Ook claims voor motorschade die kort na de overdracht optreden ontberen vaak juridische geldigheid. Het is belangrijk dat je als privéverkoper aangeeft de wettelijke garantie voor de vergoeding van defecten af te wijzen.

Gratis online taxatie

Auto tweedehands verkopen: de rechten en plichten

Privéverkopers dienen goed op te letten dat ze de juiste begrippen gebruiken om bepaalde garanties uit te sluiten. Ook is het uitsluiten van garantie niet afdoende om de verkoper te vrijwaren van de zogenaamde mededelingsplicht.

Het is aan de koper om de auto goed te onderzoeken maar de verkoper dient eventuele defecten ook te goeder trouw mede te delen. Indien aangetoond kan worden dat dit niet het geval is, kan een verkoper alsnog aansprakelijk gesteld worden.

Dit is echter een ingewikkeld, tijdrovend en duur proces waarvan de meeste kopers uiteindelijk afzien.

Er is een verschil tussen de wettelijke garantie en een garantieverzekering. Een garantieverzekering wordt afgesloten tussen een koper en een derde. Bij een privéverkoop is dit de enige werkzame garantieregeling.

Een particulier is niet verplicht een wettelijke garantie tweedehands auto te leveren. Dit maakt het dus nog belangrijker voor de koper om aan zijn onderzoeksplicht te voldoen en mogelijke defecten al voor de koop vast te stellen.

2. Het uitsluiten van aansprakelijkheden bij het verkopen van een tweedehandsauto

De juridische situatie omtrent het uitsluiten van allerlei garanties voor defecten is aan verschillende interpretaties onderhevig. Daarom raden wij verkopers altijd aan elke vorm van wettelijke garantie (aanspraak op conformiteit) expliciet en schriftelijk uit te sluiten.

Dit lijkt in de praktijk afdoende om de aansprakelijkheid voor defecten die bij de overdracht van de auto al voor liggen of binnen twee jaar na deze overdracht optreden uit te sluiten. Zo heb je dus geen verdere plichten meer als verkoper!

Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een zin gebruiken als: “De koper besluit de auto te kopen in de toestand zoals deze bij de koop is vastgesteld”, of korter: “gekocht zoals gezien”.

3. De beste verkoopmanier? Via wijkopenautos.nl!

De meest betrouwbare partner voor het verkopen van tweedehandsauto’s? Dat is wijkopenautos.nl! Bij ons kun je elk voertuig, ongeacht merk, model en kilometerstand voor de beste prijs verkopen. Wij houden ook rekening met de manier waarop je jouw auto wenst te verkopen.

wijkopenautos.nl directe verkoop

Bij ons kun je jouw tweedehands auto direct aan ons verkopen - snel, veilig en tegen de beste voorwaarden! Voer je kenteken en andere autogegevens in, en ontvang direct de dagwaarde van je auto.

Voorzie ons van aanvullende informatie, inclusief enkele foto's, om een definitieve verkoopprijs van ons te ontvangen. Hiervoor kun je direct verkopen!

Indien je akkoord gaat dien je alleen nog een inleverafspraak te boeken bij een vestiging bij jou in de buurt. Daar wordt de vrijwaring geregeld en wordt het geld direct overgemaakt.

Probeer het zelf! Onze service is gratis en geheel vrijblijvend dus je zit nergens aan vast. Ontdek welke prijs wij je geven voor jouw tweedehands auto.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Met sceptisch gevoel hebben wij uit een erfenis verkregen Toyota Yaris hybrid van 12-2018 in perfecte staat aangemeld. De geboden prijs vonden wij acceptabel en hebben een inleverafspraak gemaakt. Bij aankomst werden de documenten gecontroleerd en de auto grondig geïnspecteerd of mijn beschrijving klopte. Na een klein half uurtje bleek dat ik dus geen leugentje om bestwil had gedaan en dat de auto overeen kwam met mijn opgave en het geboden bedrag was akkoord en de papieren werden in orde gemaakt. Omdat het vrijdagavond was kon de Toyota niet meer gevrijwaard worden, dit zou zaterdag in de loop van de ochtend gebeuren. Zaterdagochtend 9 uur ontving ik per mail de vrijwaring en maandag stonden de afgesproken centjes op de rekening. Al met al alles volgens afspraak keurig afgehandeld. MAAR.......er is altijd ruimte voor verbetering en een bakje koffie had wel lekker geweest tijdens het wachten
Jan Willem H. | Vianen | Toyota Yaris 2018 05.05.2022
De jongeman heeft mij goed behandeld daar begint t mee
Bilal E. | Amsterdam | Saab 9-3 2003 19.11.2017
Klantvriendelijk goede uitleg snelle handeling Alle beloftes zijn nagekomen
Ismail M. | Alphen aan den Rijn | Seat Ibiza 2010 25.07.2017