Nog steeds verliefd, maar je wil toch je Audi verkopen?

Het is natuurlijk een prachtige auto maar vroeg of laat breekt dan toch de tijd aan om te kijken voor een nieuwe. Waar moet je bij de verkoop van een Audi rekening mee houden?

Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Een Audi is natuurlijk niet zo maar een auto. De vier ringen staan niet alleen voor de vier voormalig onafhankelijke autoproducenten DKW, Horch, Wanderer en natuurlijk Audi. De ringen staan ook voor kwaliteit.

Waar moet je op letten bij de verkoop van je Audi? Wat is de waarde van je Audi op dit moment? wijkopenautos.nl helpt je graag bij de verkoop auto. Lees hieronder verder...

Gratis een gegarandeerde prijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Hoe ligt de Audi op de markt?

audi verkopen

Audi is een premium-merk. Het Beierse kwaliteitsmerk wordt gezien als een van de beste autobouwers ter wereld. Dat is ook niet zo gek, met meer dan een eeuw ervaring. Audi werd opgericht in het Oost-Duitse stadje Zwickau in de vroege jaren ‘00 van de vorige eeuw. Een stuk ouder dus dan het Midden-Duitse Volkswagen. Toch valt de oude dame sinds de jaren ‘60 onder de vleugels van het jongere broertje. Sindsdien heeft het merk dus gestaag aan zijn reputatie getimmerd; een reputatie van kwaliteit en luxe.

Hoe werkt zo’n reputatie dan in jouw voordeel? Potentiële kopers zullen weten dat een tweedehands Audi nog wel een tijdje meegaat, dankzij de uitstekende kwaliteit. Dit betekent dus ook dat de reparatiekosten niet direct de pan uit zullen rijzen omdat de auto al vrij snel aan het einde van zijn levensduur is. Zo loont een investering in een tweedehands Audi zich, omdat kopers ervan uit kunnen gaan dat de zogenaamde reparatiekosten en afschrijfkosten per kilometer minder kunnen zijn dan voor een nieuwe auto, die natuurlijk sneller waarde verliest in het begin maar minder reparatiekosten heeft. Wil jij jouw Audi tweedehands doorverkopen loont dat zeker.

Audi tweedehands verkopen
Bij het kopen van een tweedehands auto zullen kopers vooral nadenken of het zich loont een tweedehands auto aan te schaffen. Bij een gebruikte auto zijn de afschrijfkosten lager, omdat de initiële waarde van de auto minder snel achteruitgaat. De reparatiekosten zijn echter wel hoger. Zo kun je dus de volgende formule toepassen.

Rekenvoorbeeld:

  • Nieuwe Audi, 100.000 km rijden
  • Aanschafkosten: €32.000
  • Doorverkoopprijs: €11.000
  • Onderhoudskosten: €1.800 (APK, banden, wasstraat, etc.)
  • Kosten per km: (€21.000 (afschrijfkosten) + €1.800 (onderhoudskosten))/100.000 km = €0,228 per km
  • Tweedehands Audi, 100.000 km gereden, 100.000 km rijden
  • Aanschafkosten: €13.000
  • Onderhoudskosten: €6.000 (APK, banden, een aantal reparaties)
  • Doorverkoopprijs: €4.000
  • Kosten per km: (€9.000 (afschrijfkosten) + €6.000 (onderhoudskosten))/100.000 km = €0,150 per km

In dit hypothetische geval is een koper van een tweedehands Audi dus goedkoper uit per km. Dit kan echter ook anders uitvallen. Voor sommige automobilisten is betrouwbaarheid daarnaast zeer belangrijk, waardoor ze altijd een nieuwe auto willen kopen.

Wil je jouw Audi verkopen? Laten we dan eens een kijkje nemen naar hoe Audi’s op de markt liggen vergeleken met andere merken. Het Amerikaanse bedrijf Edmunds evalueert elk jaar welke auto’s nu het beste hun waarde behouden, de zogenaamde “Best Retained Value Awards”. En er zijn ook zeker een paar Audi’s bij. De Audi A3 is de winnaar in de luxe compacte auto categorie. Dit betekent dus dat van alle modellen, de Audi A3 het meeste van zijn originele waarde weet te behouden bij doorverkoop. Een knappe prestatie. Ook de Audi A7 en de Audi Q5 krijgen een zogenaamde honorable mention, oftewel een ‘eervolle vermelding’. Met deze modellen zit je dus wel goed en kun je de ‘hoofdprijs’ vragen.

Gratis online taxatie

Een markt kent altijd vraag en aanbod. Hoe zit het met de vraag en aanbod naar Audi’s? Is er slechts een beperkt aantal tweedehands Audi’s beschikbaar terwijl iedereen er eentje wil? Of wordt de markt overspoeld met prachtige auto’s waar niemand op zit te wachten? Het lijkt erop dat er in Nederland meer vraag is naar bijvoorbeeld Volkswagen en Peugeot. Dat is natuurlijk niet zo gek in het prijsbewuste Nederland, Audi is namelijk een premium-merk. Dit betekent dat je minder competitie zult hebben, en kopers voornamelijk in het hogere prijssegment te vinden zijn. Zo verkoop je Audi’s dus voor een betere prijs. Over de vraag is minder bekend, behalve dan dat Audi’s niet in de top-10 van meest verkochte nieuwe auto’s vallen. Je zult dus minder competitie hebben, maar ook met iets minder en meer veeleisende potentiële kopers moeten rekenen. Zorg er dus voor dat je Audi er tiptop uitziet en je kunt een leuke prijs rekenen bij de verkoop van je Audi.

Autofabrikanten maken het niet altijd makkelijk voor hun klanten. Audi A6, TT, Q3? Wat bedoelt de Duitse premium-autobouwer hier nou eigenlijk mee? Daarom hier een kort overzicht van de populairste Audi-modellen en hun benaming:

Audi TT: Een legendarische sportauto. Iedereen die wel eens op de Autobahn rijdt zal er eentje langs hebben zien vliegen. Waar staat de TT nou voor? Sommigen beweren dat het voor “Technology & Tradition” staat, maar eigenlijk is dit model vernoemd naar een legendarische autorace op het Isle of Man.

Audi Q-series: De Audi Q-auto’s zijn allemaal zogenaamde Sports Utility Vehicles (SUV’s).

Audi A-series: Dit zijn de Audi-sedans (vier deuren en een kofferbak). Ook de Audi R- en RS-modellen zijn op deze carrosserievorm gebaseerd.

Audi S-series: Alle sportieve Audi-voertuigen. Hier kan je dus de Autobahn mee onveilig maken, waarvoor Audi’s natuurlijk altijd ook wel een beetje bedoeld zijn.

2. Hoe verkoop ik mijn Audi?

Vooral omdat Audi’s meer waard zijn, loont het zich je auto eerst te laten taxeren. Zo kom je al voor de verkoop achter eventuele gebreken en kan je met een realistisch idee van de waarde van je auto op zak de onderhandelingen ingaan. Dealers zullen ook goed in kunnen schatten wat je auto waard is, maar de prijsverschillen tussen jouw verkoopprijs en hun latere vraagprijs kunnen dus ook wat meer uit elkaar liggen dan bij andere merken. Een Audi kan dus een mooie winst voor een dealer opleveren. Omdat het een premium-merk is, zal het niet heel lastig zijn ergens een geïnteresseerde partij te vinden. Of je ook een leuke prijs voor je Audi krijgt, is een andere vraag.

Je Audi verkopen via wijkopenautos.nl

Het is dus handig om je toch eerst even te informeren over de waarde van je huidige auto. Dit kan bijvoorbeeld via de handige en gratis taxatieservice van wijkopenautos.nl. Als je een Audi wil verkopen, kan je eerst de waarde laten schatten via onze online rekenhulp. Dit kost slechts enkele minuten en geeft je een betrouwbare eerste indicatie. Natuurlijk is je Audi te veel waard om deze op de bonnefooi te verkopen. Daarom kan je daarna direct een gratis afspraak maken bij een van onze garages, alwaar wij de waarde van je auto exact inschatten en meteen een vrijblijvend aanbod doen. Je kan dan nog even rustig nadenken en ons laten weten of je jouw Audi wil verkopen voor de aantrekkelijke prijs die wij je bieden!

Hoe onze klanten onze service beoordelen