Verkoopovereenkomst auto - Tweedehands auto verkopen

Je hebt de auto verkocht, maar nu blijken er problemen te zijn met het voertuig. Duidelijke afspraken over de koop leg je vast in een auto verkoopovereenkomst.

Een auto verkoopovereenkomst is een document waarin alle afspraken worden vastgelegd die tussen de koper en de verkoper zijn gemaakt. Ook is de informatie van het voertuig en bijkomende zaken erin terug te vinden. Bij akkoord wordt de overeenkomst door beide partijen ondertekend.

wijkopenautos.nl helpt je bij het maken van een verkoopovereenkomst. Zo loopt de verkoop auto zonder problemen en worden er duidelijke afspraken gemaakt.

Online
evaluatie
Verkoopafspraak
maken
Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Online taxatie van jouw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als jij dat wilt

1. Waarom is een verkoopovereenkomst auto belangrijk?

Verkoopovereenkomst auto

Zijn twee partijen het met elkaar eens? Dan is er sprake van een koop. Dit kan zowel schriftelijk worden vastgelegd als mondeling. Een mondelinge koopovereenkomst is net zoals een schriftelijke overeenkomst bindend. Echter is het bij een mondelinge overeenkomst lastig om terug te vallen op de afspraken. Indien de meningen hierover verschillen is het lastig om achteraf te bewijzen wie gelijk heeft.

In Nederland bestaat er de wet ‘Verkoop en garanties voor consumentengoederen’. De aankoop van tweedehands auto’s vallen hier ook onder. Dit houdt in dat de verkoper verplicht is om een product te leveren die voldoet aan de normale en verwachte eisen. Wanneer de verkoper een auto aan jou verkoopt met geldige APK en zegt dat de auto in goede staat is dan behoren de remmen en andere essentiële onderdelen het ook goed te doen.

Is dit toch niet het geval? Dan is de verkoper hiervoor aansprakelijk. Een verkoper heeft meldingsplicht en is dus verplicht om problemen met de auto te melden.

Sterker nog, indien de koper tijdig met de problemen komt (binnen 6 maanden) dan ligt de bewijslast bij de verkoper. Het bewijzen van een mondelinge overeenkomst is erg lastig. Door de staat van de auto vast te leggen in een verkoopovereenkomst weten beide partijen de exacte afspraken en is de verkoper in staat om te bewijzen dat de koper op de hoogte was van de problemen.

Wat moet er in een verkoopovereenkomst auto staan?

Maak je gebruik van een verkoopovereenkomst tijdens de verkoop van een auto? Dan is het belangrijk dat je alle zaken in de overeenkomst verwerkt die van belang zijn. Door zoveel mogelijk in de overeenkomst te verwerken blijft er zo min mogelijk ruimte over voor onduidelijkheden in de toekomst.

Ten eerste is het belangrijk om de gegevens van zowel de koper als van de verkoper vast te leggen. Belangrijk zijn de naam, het adres en het paspoortnummer. Andere aanvullende gegevens, zoals geboortedatum, e-mail, telefoonnummer etc kunnen ook handig zijn om in te vullen. Naast de persoonlijke gegevens is het van belang om informatie te vermelden over het voertuig. Belangrijke informatie over het voertuig is het merk, model, bouwjaar, chassisnummer, kilometerstand, het type, de staat van de auto en natuurlijk de afgesproken prijs. Voornamelijk de staat van de auto is belangrijk. Eventuele mankementen worden hier op tijd aangegeven. Geeft de koper later aan dat de remmen niet goed werken, maar heb jij dit tijdens de koop al aangegeven (in de overeenkomst)? Dan kan hier direct naar terug worden verwezen.

Maak tot slot ook een notitie van alle overige zaken en overeenkomsten. Denk aan: extra sleutels, onderhoudsboekje, keuring of andere meegeleverde accessoires. Heeft de auto geen keuring? Dan is het belangrijk dat de koper hiervan op de hoogte wordt gesteld.

Gratis online taxatie

2. Voorbeeld verkoopovereenkomst auto particulier

Het opstellen van een verkoopovereenkomst auto is helemaal zelf te maken, maar je kunt ook gebruikmaken van een voorbeeld verkoopovereenkomst auto. Hiernaast vind je een algemeen voorbeeld. Het formulier beschikt over de belangrijkste gegevens van de koper, verkoper en het voertuig zelf. Deze zijn uit te breiden met bijvoorbeeld meer contactgegevens of meer specifieke informatie over het voertuig.

Verkoopovereenkomst auto particulier aan handelaar

Koop je de auto bij een garage? Dan is er sprake van consumentenkoop. De wet geeft dan bescherming aan de koper. Volgens de Nederlandse wetgeving krijg je 2 jaar garantie bij de koop van een auto bij een garage. Let erop dat het voor garages mogelijk is om de garantie terug te brengen naar 1 jaar. Korter dan een jaar is niet mogelijk. Tijdens de koop is het belangrijk om dit na te vragen, zodat je precies weet hoe lang de garantie is. De verkoper is verplicht om de garantieperiode in het contract te vermelden. Het is ook mogelijk dat de verkoper een commerciële hogere garantie geeft dan 2 jaar.

Het kan zijn dat de garage is aangesloten bij de BOVAG. Controleer of een bedrijf daadwerkelijk is aangesloten bij de BOVAG. Onder deze garantie vallen allerlei gebreken die ontstaan bij normaal gebruik van het voertuig binnen de garantieperiode.

3. Auto verkoopovereenkomst particulieren

Wanneer een particulier een auto koopt van een andere particulier dan is er geen enkele garantie. Je moet helemaal zelf zorgen voor de garantie. Dat doe je ten eerste door te vragen of de auto een goedgekeurde APK heeft. Daarnaast maak je een proefrit in de auto en kijk je het voertuig grondig na. Heb je een goed gevoel bij de auto? Dan laat je de zaken die je bent overeengekomen met de koper vastleggen in een verkoopovereenkomst.

Geen zin in papierwerk? - Verkoop aan wijkopenautos.nl

Zit je niet te wachten op papierwerk en wil je jouw auto snel verkopen? Verkoop dan aan wijkopenautos.nl. Zodra je een afspraak maakt bij een van onze 25+ vestigingen in Nederland controleren wij jouw voertuig en maken we een proefrit. Op basis hiervan doen wij een bod op jouw auto. Dit bod staat vast en wij zullen in een later stadium dus geen aanspraak doen op eventuele mankementen bij de auto. Daarnaast regelen wij alle administratie en hoef jij dus niet zelf een verkoopcontract samen te stellen. Wij zorgen dat jij het vrijwaringsbewijs van de auto krijgt.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

erg prettige benadering, aardige medewerker en een eerlijk/duidelijk verhaal over hoe jullie werken.
Yvonne D. | Enschede | Renault Twingo, 1999 17.11.2017
Betrouwbaar en snel, meteen de juiste documenten gekregen. Goede stap geweest.
Marlous E. | Eindhoven | Daewoo Matiz, 2000 23.07.2017