Koopovereenkomst auto opstellen: zo werkt het

Voorkom verwarring en problemen bij de verkoop van jouw tweedehands auto door een auto koopovereenkomst op te stellen. Wij leggen je uit hoe je dat doet.

Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Een koopovereenkomst is een document waarin alle afspraken worden vastgelegd die tussen de koper en de verkoper zijn gemaakt. Hiermee creëer je duidelijkheid en voorkom je problemen achteraf.

Vind je het lastig om zelf een koopovereenkomst auto op te stellen? Geen zorgen. Wij helpen je op weg. Verderop in dit artikel vind je een leeg voorbeeldformulier die je gratis kunt gebruiken.

Je kunt het ook helemaal aan ons overlaten! Verkoop je auto direct aan wijkopenautos.nl en wij regelen al het papierwerk voor je. Snel, simpel en gratis!

Gratis een gegarandeerde prijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Waarom is een koopovereenkomst belangrijk?

Koopovereenkomst auto

Een koop of verkoop van een auto tussen particulieren moet worden vastgelegd. Dit kan zowel schriftelijk worden als mondeling.

Een mondelinge koopovereenkomst is, net zoals een schriftelijke overeenkomst, bindend. Echter is het bij een mondelinge overeenkomst lastig om terug te vallen op de afspraken. Indien de meningen hierover verschillen is het lastig om achteraf te bewijzen wie gelijk heeft.

Bij een particuliere overdracht van een auto bestaat er consumentenbescherming. Dit houdt in dat de verkoper verplicht is om het product aan te leveren in normale staat, tenzij anders aangegeven.

Voorbeeld
Je verkoopt je auto aan een particulier en geeft aan dat de airco niet optimaal werkt. Wanneer de koper de auto in gebruik stelt en deze problemen aankaart is het lastig te bewijzen of de mankementen al bij verkoop zijn aangegeven. Deze informatie in een koopovereenkomst auto noteren kan een hoop gedoe besparen!

Komt de koper met problemen en is er slechts een mondelinge koopovereenkomst gesloten? Dan ligt de bewijslast bij de verkoper.

Door de staat van de auto vast te leggen in een koopovereenkomst weten beide partijen de exacte afspraken en is de verkoper in staat om te bewijzen dat de koper op de hoogte was van de problemen.

Gratis online taxatie

Voorbeeld koopovereenkomst auto particulier

Wil je gebruik maken van een koopovereenkomst? Dan is het belangrijk dat je alle zaken in het contract verwerkt die van belang zijn. Des te meer informatie er in de overeenkomst staat des te minder de kans op onduidelijkheden in een later stadium. Hieronder vind je een voorbeeld koopovereenkomst.

Download hier het voorbeeld koopovereenkomst als PDF.

Wat noteer je in de koopovereenkomst?

Ten eerste is het belangrijk om de gegevens van zowel de koper als van de verkoper vast te leggen. Andere aanvullende gegevens, zoals geboortedatum, e-mail, telefoonnummer etc. kunnen ook handig zijn om in te vullen, maar niet verplicht.

Naast de persoonlijke gegevens zijn ook voertuiggegevens belangrijk. Belangrijke informatie over het voertuig is het merk, model, bouwjaar, chassisnummer, kilometerstand, het type, de conditie van de auto en natuurlijk de afgesproken prijs. Voornamelijk de conditie van de auto is belangrijk. Eventuele mankementen worden hier op tijd aangegeven.

Voorbeeld koopovereenkomst auto PDFVoorbeeld koopovereenkomst PDF

Maak tot slot ook een notitie van alle overige zaken en overeenkomsten. Denk aan: extra sleutels, onderhoudsboekje, keuring of andere meegeleverde accessoires. Heeft de auto geen keuring? Dan is het belangrijk dat de koper hier tijdig van op de hoogte wordt gesteld.

Het opstellen van een koopovereenkomst tussen particulieren is helemaal zelf te maken, maar je kunt ook gebruikmaken van ons voorbeeld. Je download ons voorbeeld koopovereenkomst eenvoudig in PDF.

Welke documenten maken de verkoop compleet?

  • Kentekenbewijs (verplicht)
  • Tenaamstellingscode (verplicht)
  • Onderhoudshistorie
  • APK keuringsbewijs

2. Koopovereenkomst auto particulier aan handelaar

Koop je de auto bij een garage? Dan is er sprake van consumentenkoop. De wet geeft bescherming aan de koper.

Bij de aankoop van een auto bij een bedrijf zijn de algemene voorwaarden van toepassing. De verkoper moet je hiervan op de hoogte stellen. Doet de verkoper dit niet? Vraag dan zelf naar de algemene voorwaarden en neem ze goed door.

In deze voorwaarden moet informatie te vinden zijn over de garantie, betaling en annulering. In de voorwaarden mogen geen zaken in staan die de rechten van de consument beperken. Neem ze daarom goed door en raadpleeg een expert bij twijfel.

Geen zin in papierwerk? - Verkoop aan wijkopenautos.nl

Zit je niet te wachten op papierwerk en wil je jouw auto snel verkopen? Verkoop dan aan wijkopenautos.nl.

Voer de online waardebepaling uit en ontvang een schatting van de waarde van jouw auto. Voeg vervolgens aanvullende gegevens toe en ontvang de definitieve verkoopprijs voor de auto. Wil je de auto verkopen? Maak dan een inleverafspraak bij één van onze vestigingen.

Daarnaast regelen het papierwerk. Je dus niet zelf een koopovereenkomst samen te stellen.

Geen zorgen over de koopovereenkomst want bij wijkopenautos.nl verkoop je snel én zonder problemen.

Hoe onze klanten onze service beoordelen