Verkoopovereenkomst auto - Tweedehands auto verkopen

Voorkom verwarring en problemen bij de verkoop van je tweedehands auto door een auto verkoopovereenkomst op te stellen. Hoe doe je dat?

Een auto verkoopovereenkomst is een document waarin alle afspraken worden vastgelegd die tussen de koper en de verkoper zijn gemaakt.

Mocht er een probleem optreden, ben jij vrij van schulden als er een verkoopovereenkomst is getekend door beide partijen.

Als u het lastig vindt om zo’n verkoopovereenkomst auto zelf op te stellen kun je ons voorbeeld PDF gemakkelijk downloaden. wijkopenautos.nl helpt je bij een soepele auto verkoop.

Online
evaluatie
Verkoopafspraak
maken
Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Online taxatie van jouw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als jij dat wilt

1. Waarom is een verkoopovereenkomst auto belangrijk?

Verkoopovereenkomst auto

Een koop of verkoop van een auto tussen particulieren moet vastgelegd worden. Dit kan zowel schriftelijk worden vastgelegd als mondeling.

Een mondelinge koopovereenkomst auto is net zoals een schriftelijke overeenkomst bindend. Echter is het bij een mondelinge overeenkomst lastig om terug te vallen op de afspraken. Indien de meningen hierover verschillen is het lastig om achteraf te bewijzen wie gelijk heeft.

Bij een particuliere overdracht van een auto bestaat er consumentenbescherming. Dit houdt in dat de verkoper verplicht is om het product in te leveren die voldoet aan de normale eisen, tenzij anders aangegeven.

Voorbeeld
Je verkoopt je auto aan een particulier en geeft aan dat de airco niet optimaal werkt. Wanneer de koper de auto in gebruik stelt en deze problemen aankaart is het lastig te bewijzen of de mankementen al bij verkoop zijn aangegeven. Deze informatie in een verkoopovereenkomst auto noteren kan een hoop gedoe besparen!

Komt de koper met problemen en is er slechts een mondelinge verkoopovereenkomst gesloten? Dan ligt de bewijslast bij de verkoper.

Door de staat van de auto vast te leggen in een verkoopovereenkomst weten beide partijen de exacte afspraken en is de verkoper in staat om te bewijzen dat de koper op de hoogte was van de problemen.

Gratis online taxatie

Voorbeeld verkoopovereenkomst auto particulier

Wil je gebruik maken van een verkoopovereenkomst auto? Dan is het belangrijk dat je alle zaken in het contract verwerkt die van belang zijn. Des te meer informatie er in de overeenkomst staat des te minder de kans op onduidelijkheden in een later stadium. Hieronder vind je een voorbeeld verkoopovereenkomst auto.

Download hier het voorbeeld verkoopovereenkomst auto in handige PDF.

Wat noteer je in de verkoopovereenkomst?

Ten eerste is het belangrijk om de gegevens van zowel de koper als van de verkoper vast te leggen. Andere aanvullende gegevens, zoals geboortedatum, e-mail, telefoonnummer etc. kunnen ook handig zijn om in te vullen, maar niet verplicht.

Naast de persoonlijke gegevens zijn ook voertuiggegevens belangrijk. Belangrijke informatie over het voertuig is het merk, model, bouwjaar, chassisnummer, kilometerstand, het type, de staat van de auto en natuurlijk de afgesproken prijs. Voornamelijk de staat van de auto is belangrijk. Eventuele mankementen worden hier op tijd aangegeven.

Voorbeeld verkoopovereenkomst auto PDF

Maak tot slot ook een notitie van alle overige zaken en overeenkomsten. Denk aan: extra sleutels, onderhoudsboekje, keuring of andere meegeleverde accessoires. Heeft de auto geen keuring? Dan is het belangrijk dat de koper hier tijdig van op de hoogte wordt gesteld.

Het opstellen van een verkoopovereenkomst auto tussen particulieren is helemaal zelf te maken, maar je kunt ook gebruikmaken van ons voorbeeld. Je download ons voorbeeld verkoopovereenkomst auto eenvoudig in PDF.

Welke documenten maken de verkoop compleet?

  • Kentekenbewijs (verplicht)
  • Tenaamstellingscode (verplicht)
  • Onderhoudshistorie
  • APK keuringsbewijs

2. Verkoopovereenkomst auto particulier aan handelaar

Koop je de auto bij een garage? Dan is er sprake van consumentenkoop. De wet geeft bescherming aan de koper.

Bij de aankoop van een auto bij een bedrijf zijn de algemene voorwaarden van toepassing. De verkoper moet je hiervan op de hoogte stellen. Doet de verkoper dit niet? Vraag dan zelf naar de algemene voorwaarden en neem ze goed door.

In deze voorwaarden moet informatie te vinden zijn over de garantie, betaling en annulering. In de voorwaarden mogen geen zaken in staan die de rechten van de consument beperken. Neem ze daarom goed door en raadpleeg een expert bij twijfel.

Geen zin in papierwerk? - Verkoop aan wijkopenautos.nl

Zit je niet te wachten op papierwerk en wil je jouw auto snel verkopen? Verkoop dan aan wijkopenautos.nl.

Zodra je een afspraak maakt bij een van onze vestigingen controleren wij je voertuig en maken we een proefrit. Op basis hiervan doen wij een bod op je auto. Dit bod staat vast en wij zullen in een later stadium dus geen aanspraak doen op eventuele mankementen bij de auto.

Daarnaast regelen wij alle administratie en hoef je dus niet zelf een verkoopovereenkomst samen te stellen. Wij zorgen dat jij het vrijwaringsbewijs van de auto krijgt.

Geen zorgen over de verkoopovereenkomst auto want bij wijkopenautos.nl verkoop je na taxatie snel én zonder problemen en het papierwerk achteraf doen wij voor jou.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

erg prettige benadering, aardige medewerker en een eerlijk/duidelijk verhaal over hoe jullie werken.
Yvonne D. | Enschede | Renault Twingo, 1999 17.11.2017
Betrouwbaar en snel, meteen de juiste documenten gekregen. Goede stap geweest.
Marlous E. | Eindhoven | Daewoo Matiz, 2000 23.07.2017