Hoe kun je snel en effectief je auto wassen?

Niet iedereen wast een auto voor zijn/haar plezier. Met de tips van wijkopenautos.nl wordt het autowassen dat wel! Wij vertellen je hoe je snel en krasloos je auto schoon krijgt. In de zomer én in de winter.

10.12.2019

autowassen

Het is niet altijd leuk, maar het is wel pure noodzaak: Regelmatig je auto wassen.

Je wast je auto bijvoorbeeld voor verkoop, maar het is ook een groot onderdeel van het auto onderhoud. Daarom was je jouw auto regelmatig.

Tegenwoordig maken veel rijhulpsystemen gebruik van camera’s en sensoren. Deze werken optimaal als jij ze schoonhoudt. Regelmatig je auto poetsen zorgt er ook voor dat de lak mooi blijft en wist je dat je zelfs een boete kon krijgen als je kenteken niet meer is te lezen door het vuil?

Auto wassen op straat of de wasstraat?

Je kunt je auto wassen op straat of je kunt naar een wasstraat gaan. Wij raden je aan voor het beste resultaat je auto lekker zelf te wassen, het scheelt ook nog eens in kosten!

Gebruik op straat schoonmaakmiddelen die biologisch afbreekbaar zijn, op deze manier is het vuile water minder schadelijk voor het milieu!

Vogelpoep op je lak? De zure vogelpoep kan snel je lak beschadigen. Wij raden aan een verse klodder vogelpoep direct van je auto te poetsen.

1. Auto wassen met 8 handige tips

Bespaar tijd en was je auto op de meest snelle en effectieve manier met de tips van wijkopenautos.nl.

Wat heb je nodig om snel en goed je auto te wassen?

 • Microvezel washandschoen/doek
 • 2 emmers (eventueel een vuilrooster)
 • Schoonmaakmiddelen - autoshampoo, velgenreiniger en ruitenreiniger (of afwasmiddel) en insectenreiniger
 • Droogdoeken

8 tips om je auto te wassen op straat

 1. Goed afspuiten: Onze eerste tip is om voor het poetsen de auto goed af te spoelen. Spoel los zand weg zodat dit later geen krassen kan veroorzaken. Gebruik je een hogedrukspuit? Spuit dan niet te dicht op de lak, houd in ieder geval 25 cm afstand.
 2. Dode insecten verwijderen: Met een insectenreiniger haal je gemakkelijk alle insecten van je lak en kentekenplaat. Even laten inwerken en daarna afspoelen.
 3. Een emmer met een goede autoshampoo en een emmer met schoon water: Door de spons na het wassen eerst uit te spoelen in een emmer met schoon water voorkom je dat je sop snel vies wordt. Een andere optie is een Grit Guard/vuil rooster in je emmer bevestigen, deze vangt het vuil onderin de emmer op.
 4. Gebruik een microvezel washandschoen: Zand kan vast gaan zitten in een gewone spons. Dat kan krassen veroorzaken. Je voorkomt dit door een microvezel washandschoen of doek te gebruiken.
 5. Maak rechte bewegingen en werk van boven naar beneden: Maak bij het autowassen geen ronddraaiende bewegingen, hierdoor kunnen ‘swirls’ achterblijven op je lak (cirkelvormige krasjes die vaak in de volle zon zichtbaar zijn). Werk daarnaast van boven naar beneden.
 6. Reinig velgen met een velgenreiniger: Reinig het vuil op de velgen met een zachte doek en een velgenreiniger.
 7. Maak de auto droog: Voorkom opgedroogde druppels en strepen door de auto droog te vegen met een droogdoek.
 8. Ruiten schoonmaken: Gebruik lauwwarm water en een scheutje afwasmiddel. Was de ruiten met een pluisvrije doek en maak ze achteraf schoon om strepen en druppels te voorkomen.

2. Je auto wassen in de winter

autowassen tips

Regen, modder, ijs en pekel. De winter maakt je auto vies. De meningen zijn verdeeld over het wassen van je auto in de winter. Al is het voor iedereen duidelijk dat strooizout je lak kan aantasten. Daarom raden wij aan je auto ook in de winter te reinigen.

Doordat de auto vaak vol zand en strooizout zit, is het goed afspuiten van de auto essentieel.

Maar wat als de auto bevriest? Daarvoor hebben wij een aantal handige tips:

Voor het autowassen

 • Antivriesspray: Spuit sloten en de tankdop in met antivriesspray.
 • Rubberspray of vaseline: Smeer portier- en achterklep rubbers in.

Tijdens het autowassen

 • Lauw water: Gebruik lauw water, dat maakt de klus minder koud.
 • Ruitenwissers omhoog: Zet de ruitenwissers omhoog of gebruik speciale hoesjes. Hiermee voorkom je dat ze vastvriezen.
 • Auto afdrogen: Zorg dat je na het wassen de auto goed droog maakt met een zachte doek.

Breng een waxlaag aan: Een waxlaag beschermt je auto tegen vuil, maar in de winter ook tegen de invloeden van het strooizout.

3. Je auto wassen zonder water

In sommige gemeenten is je auto poetsen op straat verboden, je hebt geen water binnen handbereik of je wast in de garage.

Een handige oplossing hiervoor is: Je auto wassen zonder water. Hiermee voorkom je dat het vuile en chemische water de grond in trekt en heb je alsnog een glimmend schone auto.

Het werkt eenvoudig: Koop de juiste schoonmaakvloeistof in een flacon, verdeel deze vloeistof over de auto en veeg de auto daarna schoon met een microvezeldoek.

Voordelen van je auto zonder water wassen

 • Het kan overal, omdat je geen water nodig hebt.
 • Besparend, want je gebruikt voor een gewone wasbeurt al snel 30-40 liter water.
 • Milieuvriendelijk, want je spoelt geen vervuilt water weg op straat.
 • Tijdbesparend, want je bent met een half uur klaar met poetsen.
 • Vaak is de schoonmaakvloeistof ook nog eens biologisch afbreekbaar.

Lees ook

Je auto wassen is de eerste stap. Meer lezen over onderhoud en verzorging van je auto? Dan ben je bij wijkopenautos.nl op de goede plek.