Milieuzones Nederland: Voorkom onnodige boetes!

Samen met je familie, vrienden of partner ga je een heerlijk dagje uit. Je verwacht een leuke dag totdat je plotseling wordt aangehouden en hoort dat je een boete krijgt.

10.11.2017

milieuzones

Je auto waarin je rijdt mag niet in de milieuzone komen. De regels voor milieuzones verschillen voor veel steden en plaatsen in Nederland. Daarom is het lastig om te onthouden waar je wel of niet mag komen en een fout is snel gemaakt. Wijkopenautos.nl geeft een overzicht van de milieuzones met de bijbehorende regels.

1. Waarom zijn er milieuzones in Nederland?

De Europese Unie heeft normen opgesteld voor de kwaliteit van de lucht. De Nederlandse overheid heeft de verantwoordelijkheid om te voldoen aan deze afspraken. Omdat in veel steden de luchtkwaliteit niet of net voldoet aan deze normen worden er milieuzones ingesteld. Zodoende verbetert de luchtkwaliteit. Omdat de luchtkwaliteit in verschillende steden sterk kan verschillen hebben de steden hun eigen regels. Zo is het in de ene stad alleen verboden voor bepaald vrachtverkeer om de stad te betreden en in andere steden geldt er een verbod op bepaalde auto’s met een specifiek bouwjaar.

2. Welke steden hebben milieuzones en voor wie zijn de zones?

Onderstaand is een overzicht te vinden van de steden waar een milieuzone wordt gehanteerd. Let op dat de regels bij verschillende steden sterk kunnen verschillen en dat er voor iedere stad een bepaalde zone is. Het kan dus zijn dat je in sommige delen van de stad dus wel mag rijden, terwijl het in andere delen niet is toegestaan.

Een boete wil je te allen tijde voorkomen. Ga voorbereid de weg op en voorkom dat er een bon voor jou wordt uitgeschreven. Boetes voor rijden in een milieuzone met een personenauto kost namelijk 90,-. Voor vrachtwagens lopen de kosten zelfs op naar de 230,-.

Milieuzones in België

Breng je een bezoek aan België? Houd er dan rekening mee dat er bij verschillende Belgische steden milieuzones gelden. De handhaving in België verloopt ook anders dan in Nederland. Zo worden er bij alle wegen die de milieuzone van Antwerpen in gaan gemonitoord door camera's. Deze camera's scannen alle kentekens en checken direct of het voertuig wel of niet is toegestaan in de zone. Is het voertuig niet toegestaan binnen het gebied? Dan kan de eigenaar een boete op de deurmat verwachten. Goed opletten dus waar je wel en niet mag rijden met je voertuig.

Ontheffing en boetes

Ben je in het bezit van een voertuig die niet is toegestaan in de milieuzone? Dan is het mogelijk om een ontheffing aan te vragen. Met een ontheffing kun je (tijdelijk) toch de milieuzone bezoeken met voertuig die normalerwijs niet voldoet aan de voorwaarden. Om te controleren of jij recht hebt op een ontheffing doe je een aanvraag op de website van de gemeente waar de milieuzone is te vinden.

Er wordt streng toezicht gehouden op voertuigen die binnen de zones rijden. Dit wordt gedaan met behulp van camera's, opsporingsambtenaren en scanauto's. Camera's lezen een kentekenplaat en controleren of de auto de zone in mag. Gezien de hoge boetes wordt het afgeraden om de zone toch in te gaan met een voertuig waarvoor het niet is toegestaan. Boetes worden uitgegeven door het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau) en de opbrengst gaat naar het Rijk.

D.m.v. border wordt er ruim vóór een milieuzone aangegeven dat je een gebied nadert dat uitzonderlijk toegankelijk is voor voertuigen die voldoen aan de milieu-eisen. Deze borden worden altijd op een plek geplaatst waar het nog mogelijk is om een andere route te nemen.

Onze diensten