Met de auto op wintersport: 5 tips voor een comfortabele rit

Alle tassen zijn gepakt en het is tijd voor voorpret: Je gaat bijna op wintersport. Met de 5 tips van wijkopenautos.nl ga jij zonder stress met de auto op vakantie naar wintersport! Op naar de sneeuw!

28.02.2018

Met auto op wintersport
Gratis online taxatie

Zoals voor elke lange rit, is het raadzaam goed voorbereid met de auto op wintersport te gaan. Wij hebben een paar handige tips verzameld om jouw rit naar de sneeuw zo ontspannen en veilig mogelijk te maken.

Tip 1: Je auto winterklaar maken

Voordat je begint je auto winterklaar te maken, is het handig om eerst een lijstje te maken van dingen die nog gedaan moeten worden. Winterbanden zijn heel belangrijk, net zoals het controleren van de vloeistof standen en accu. Loop daarna na of al je winteraccessoires nog in orde zijn of misschien toch vervangen moeten worden.

Wintervaste banden laten monteren

Wintervaste banden hebben een bijzonder profiel. Hiermee zorgen ze voor betere grip bij glad ijs en sneeuw en dat is wel zo veilig. In België, Spanje en Nederland bestaat er geen algemene wet die winterbanden verplicht. In Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Tsjechië en bepaalde delen van Italië zijn ze echter wel verplicht in de winter.

Alle toegestane banden hebben een van de volgende identificatiecodes: M + S, M & S, of M. S. Sommigen hebben ook het alpine-symbool, een pictogram van een sneeuwvlokje met drie bergspitsen.

Het “alpine symbool” is vanaf 1.1.2018 verplicht voor alle all-season- of winterbanden. Er is een overgangsperiode voor M+S banden die voor eind 2017 geproduceerd zijn. Deze mag je nog gebruiken tot 30.09.2024.

Daarnaast bevelen wij aan voor montage de slijtage en profieldiepte van het materiaal te controleren. Bij een profieldikte van minstens 4 millimeter en relatief intact materiaal kunnen de banden op de auto gemonteerd worden. Wij raden ook aan de bandenspanning te inspecteren.

Sneeuwkettingen meenemen

Als je naar een gebied gaat met sterk besneeuwde of bergachtige, bevoren wegen, zal je sneeuwkettingen mee moeten nemen. Het is het beste deze in je kofferpak mee te nemen, waar je er makkelijk bij kunt als je ze nodig hebt. Ook is het handig van tevoren alvast te kijken of ze bij jouw type voertuig passen.

Hiernaast is het belangrijk om te weten dat niet alle landen zogenaamde “spike banden” toestaan. Ook moeten sneeuwkettingen in Oostenrijk aan specifieke Ö-norm voldoen. Als je sneeuwkettingen aan al deze voorwaarden voldoen is de montage eigenlijk vrij eenvoudig.

Zodra je met sneeuwkettingen de weg opgaat, beveelt de ANWB maximaal 50 km/u te rijden en om je ESP-systeem uit te schakelen tijdens de rit, omdat de rijdynamiek-regelaar de werking van de sneeuwkettingen tegen kan gaan. Ook moet je met sneeuwkettingen goed rekening houden met langere remwegen.

Koelvloeistof en antivries bijvullen

De motor van je auto moet gekoeld worden, ook in de winter. Het is raadzaam om een antivries koelvloeistof in te slaan in de winter; deze bevriest niet bij temperaturen onder nul.

Tankstations en garages bieden hun klanten de mogelijkheid de antivries-eigenschappen van koelvloeistof te laten inspecteren. Hetzelfde geldt voor de ruitenvloeistof van je ruitenwissers. Je kunt hier een kant-en-klare mengeling van antivries en ruitenvloeistof gebruiken, of zelf wat antivries toevoegen aan je normale ruitenvloeistof.

Accu controleren

Bij lagere temperaturen stijgt het energieverbruik van je auto. Naast het normale stroomverbruik moet de auto nu namelijk ook op een comfortabele warme temperatuur gehouden worden. Daarnaast moet de accu in de winter genoeg stroom reserveren voor de starter. Als de accu te zwak is kan je auto niet starten, omdat het noodzakelijke aantal start-toeren niet bereikt wordt.

Het is ook verstandig om tijdens het starten van de auto alle instrumenten die onnodig energie gebruiken uit te schakelen. Al met al is het dus raadzaak om de kracht van je accu te controleren, om te vermijden dat je langs een besneeuwde weg de wegenwacht moet bellen.

Motorolie, ruitenwissers en lampen inspecteren

Als je naast je banden en accu ook nog de andere functies van je auto voor vertrek controleert, vermijd je andere onaangename verassingen onderweg. Experts raden aan voor de rit nogmaals het motorolie-peil na te kijken en bij te vullen als deze te laag is.

Versleten ruitenwissers kunnen je ruiten niet goed schoonhouden, er kunnen bijvoorbeeld strepen ontstaan die het zich verhinderen. Deze moeten dus ook vervangen worden. Daarnaast is het handig om de ruitenwissers omhoog te klappen tijdens het parkeren, zodat ijs en sneeuw niet aan de ruit vastvriezen.

Het is natuurlijk vooral tijdens de donkere wintermaanden belangrijk om ervoor te zorgen dat de lampen goed functioneren. Controleer daarom de afstellingen van de koplampen en de andere lampen van de auto.

Winteraccessoires inpakken

Met de auto op wintersport betekent: Veel ruimte om alles mee te nemen wat je wilt. De belangrijkste winteraccessoires zijn, naast handschoenen, warme dekens en een zaklamp, vooral een ijskrabber en handborstel. Bewaar ze op een handige plek om je autoruiten sneeuw- en ijsvrij te malen.

IJsvorming wordt tegengegaan door een afdekfolie over de voorruit. Dit zorgt ervoor dat je snel op weg kan. Als je auto geen centrale vergrendeling op afstand heeft is het ook verstandig om een auto-slot-ontdooier bij de hand te hebben. Neem als laatste ook een startkabel mee, mocht je toch pech krijgen.

Tip 2: Pak je auto op de juiste manier in

Pak je auto op de juiste manier in, zeker als je met de auto op wintersport gaat. Bij het inpakken van bagage geldt de volgende vuistregel: De zwaarste stukken moeten beneden en de lichtere boven. Hierbij is het belangrijk om erop te letten dat het gewicht zo gelijkmatig mogelijk over de auto verdeeld is, zodat de auto geen onregelmatige ligging heeft.

Het is bij lichte bagage ook erg belangrijk om te zorgen dat de bagagestukken niet kunnen bewegen, vallen of zelfs door de auto heen vliegen, bijvoorbeeld bij hard remmen. Wij raden aan om de winteraccessoires zoals je verbandkist, gevarendriehoek en waarschuwingsvest aan de voorkant te verpakken, zodat je deze te allen tijde bij de hand hebt.

Als je auto niet genoeg plek heeft voor ski’s of andere wintersportartikelen, kun je altijd een skihouder of skibox gebruiken. Deze worden aan de achterkant of aanhanger, of op het dak gemonteerd, net zoals fietsendragers. Experts raden aan om bij de koop van bagageboxen of skidragers een model te kiezen die bij je auto past.

Bij het inladen van de boxen geldt opnieuw: vermijd lege ruimtes en overschrijd het aangegeven maximumgewicht van de drager niet. Daarnaast raden wij aan de bevestiging te controleren na een paar kilometer, en aan te passen indien nodig.

Veel fabrikanten raden aan niet harder te rijden dan 130 km/u als je een box op je auto gemonteerd hebt.

Tip 3: Plan je reistijd en route

Niks bederft de voorpret tijdens wintervakantie meer dan lange files. Om te vermijden dat je terechtkomt in de ergste verkeersdrukte, raden wij je aan je reistijd en -route van tevoren alvast te plannen.

De ergste vakantiedrukte op de weg is normaal gesproken op vrijdag tussen 13 en 20 uur en zaterdag van 9 tot 15 uur. Voordat je vertrekt kun je bijvoorbeeld de fileprognose raadplagen om files te vermijden en zijwegen te vinden.

Tip 4: Zorg voor vermaak tijdens de rit

Met de auto op wintersport - vermaak

Ga jij jaarlijks met de auto op wintersport? Dan ken je het wel: Tijdens lange ritten, en vooral tijdens files, gaan kinderen zich al snel vervelen. Kleine familiespelletjes zorgen voor vermaak en een echte vakantiestemming in de auto. Naast de klassiekers zoals “Ik zie ik zie wat jij niet ziet” en “Ik ga op reis en neem mee…”, zijn er nog vele andere familiespelletjes die je in de auto kan spelen.

Autobingo

Bij autobingo kiezen alle deelnemers aan het begin van het spelletje 10 dingen, die wel eens voorbij zouden kunnen komen in de volgende 10 tot 15 minuten. Onze tip: Schrijf het allemaal goed op om geruzie achteraf te vermijden. Daarna letten alle spelers goed op en kijken uit het raam of ze dingen zien die op hun lijstje staan. De speler die als eerste alle dingen van zijn lijst af kan strepen, heeft gewonnen.

Nummerbord-zinnen

Het is ook leuk om zinnen te maken van nummerborden. Hiervoor worden de letters van de nummerborden als eerste letters van woorden gebruikt. Zo wordt “B-KL” bijvoorbeeld “Bob kan lezen”, en “LDS-NJ” wordt “Leo doet stom, nare jongen”. Dit spel is perfect tijdens files, omdat de nummerborden van andere auto’s dan erg goed te lezen zijn.

Lievelingskleur

Het lievelingskleur-spel is ook geschikt voor wat jongere kinderen. Aan het begin noemt elke speler zijn lievelingskleur; daarna moet elke speler tien dingen vinden die deze kleur hebben. De speler die als eerste tien dingen gevonden heeft wint.

Tip 5: Met de auto op wintersport kost je vaak een vignet

Met de auto op wintersport - buitenland

Vignetten zijn verplicht in veel Europese landen; deze zijn vooraf aan te schaffen in tankstations, ANWB-kantoren of online. De regels verschillen van land tot land, daarom is het handig om voor de vakantie alvast te kijken welke regels van toepassing zijn in jouw vakantiegebied.

Tsjechië

In Tsjechië moet je voor bijna alle snelwegen en andere autowegen een vignet hebben. Wegen die niet onder deze verplichting vallen worden aangegeven met de verkeersborden ‘BEZ POPLATKU’ of met een doorgestreept vignet-symbool.

Oostenrijk

Oostenrijk heeft naast het gebruikelijke snelwegvignet ook een digitaal vignet geïntroduceerd. Deze kan echter alleen online aangeschaft worden, via de Oostenrijkse beheerder van snelwegen en straten ASFINAG, alsook de ASFINAG-app. Let op: het digitale vignet is pas 18 dagen na aanschaf geldig. Daarom moet je deze al ruim voor vertrek kopen.

Italië

In Italië wordt de tol niet geheven via vignet-aanschaf, maar via een kilometerprijs naar gebruik. Hierbij is het handig om te weten dat bijna alle Italiaanse snelwegen zelf tol heffen. Daarom vallen snelwegen niet onder deze regeling.

Of het nu om tol, familiespelletjes of de juiste winteruitrusting gaat: met onze tips staat je een ontspannen winterrit te wachten; wijkopenautos.nl wenst je alvast een heerlijke, avontuurlijke wintervakantie en een aangename rit! Goed voorbereid met de auto op wintersport doe je met de tips van wijkopenautos.nl.