7 tips om je auto winterklaar te maken

Het winterklaar maken van je auto is meer dan alleen de ruitensproeiervloeistof vervangen en de winterbanden erop leggen. wijkopenautos.nl helpt je veilig de winter door!

09.12.2019

Auto winterklaar maken
Gratis online taxatie

Zijn jij en je auto klaar voor de winter? Net zoals jij je gepast moet kleden heeft je auto ook wat extra aandacht nodig, zodat hij optimaal blijft werken gedurende deze tijd van het jaar. Met deze 7 tips kun jij je auto winterklaar maken zonder problemen.

1. Controleer of de antivries goed werkt

Dit is het product dat ervoor zorgt dat je motor niet bevriest, zelfs in de koudste periodes van de winter. Je kunt de hoeveelheid controleren door de handleiding te lezen. Voordat de winter begint, is het belangrijk om het koelvloeistofsysteem goed door te spoelen. Zorg dat het niet lekt en vervang de koelvloeistof.

Je herkent de antivries vloeistof aan de blauwe kleur.

2. Vermijd buiten parkeren

Heb je een garage? Zet daar dan je auto in. Op deze manier bescherm je de verf en bevriezen de ruiten niet (met alle andere vloeistoffen en/of water in de radiator). Indien je geen garage hebt, plaats dan een hoes over je auto of over de voorruit (die heb je al voor €20,-). Deze beschermt de vloeistoffen niet tegen het bevriezen, maar het zal de verf wel beschermen tegen ijs en sneeuw. Dat scheelt een hoop tijd in de ochtend met krabben en je handen blijven lekker warm!

Nooit doen: Gooi nooit een emmer heet water over je voorruit heen om deze te laten ontdooien. Door het temperatuurverschil kan het zijn dat je ruit barst.

3. Check de ruitenwissers

Na verloop van tijd slijten je ruitenwissers en worden ze harder. Dat betekent dat ze vervangen moeten worden. Wanneer je dit doet, vervang ze dan met ruitenwissers waar antivries in zit. Op deze manier zullen ze beschermd zijn tegen de kou gedurende de hele winter.

Sneeuw en ijs van je ruit verwijderen met je ruitenwissers? Doe dit nooit! Het kan zijn dat je ruitenwissers zijn vastgevroren en door ze aan te zetten kun je de ruitenwissers én zelfs het motortje beschadigen.

Tip: Zet ‘s nachts je ruitenwissers op een kurk om te zorgen dat ze niet vastvriezen.

4. Neem een “wintervoorraad” mee in je kofferbak

De spullen die je in de zomer bij je hebt in de auto verschillen van de spullen die je in de winter beter bij je kunt dragen. Door het koude weer hoop je dan ook geen autopech te krijgen. Stel je voor dat je 's avonds op een slecht verlichte weg rijdt en plotseling gaat je auto kapot. Geeft het jou geen beter gevoel als je de gereedschappen bij je hebt om een winterse nacht zonder problemen door te komen?

  • IJskrabber
  • IJsdeken voor de voorruit
  • Ruitontdooier/slotontdooier (Bewaar dit buiten de auto, anders heb je er niets aan)
  • Warme dekens

5. Controleer de bandendruk

Met kwaliteitsbanden heb je meer grip, voornamelijk wanneer er ijs en sneeuw op de weg ligt. Controleer de bandendruk met een simpele bandendrukmeter en pomp de banden op indien dit nodig is. Kijk ook of ze nog genoeg profiel hebben. Is het profiel minder dan 4 mm? Dan is het verstandig nieuwe winterbanden aan te schaffen.

6. Switch naar winterolie

Hoe kouder het weer wordt, des te dunner de olie hoort te zijn, zodat het sneller door de motor gaat en minder snel bevriest. Wanneer je het hele jaar door 10W-30 olie gebruikt, overweeg dan om 5W-30 te gebruiken voor de winter.

Nieuwere auto’s komen met een multi-viscositeit olie, wat betekent dat je niks hoeft te veranderen. Ga voor een auto die niet full-time om jouw aandacht vraagt en verkoop je oude auto.

7. Voeg een laag wax toe aan je auto

Overweeg om een laag wax aan te brengen over je auto voordat het begint met sneeuwen. Zo bescherm je de auto tegen zout en vuil van de wegen. Zout is een goede manier om van de sneeuw af te komen, maar het tast de verflaag op je auto ook aan.

Breng wax aan op de onderste gedeelten van je auto waar de meeste sneeuw en zout vast komt te zitten (achter de wielen, de zijpanelen en het voorrooster).

Je auto winterklaar maken doe je echt door ook rubbers in te vetten. Je auto rubbers invetten is belangrijk want dit zorgt ervoor dat ze niet bevriezen. Vet de auto rubbers van je deur goed in en voorkom dat jij in de ochtend buiten je auto gesloten wordt.

De auto winterklaar maken betekent veilig op weg

Auto winterklaar maken wintercheck

Net zoals jij jezelf voorbereid op de winter dien je ook je auto voor te bereiden. Net zoals jij niet ziek wilt worden, wil je vriend met vier wielen dat ook niet. Je auto jaarlijks voorbereiden op de winter is een heel gedoe.

Heb je er al aan gedacht om een nieuwe auto te nemen? Verkoop je huidige auto aan wijkopenautos.nl en denk eraan om voor jezelf een auto te kopen die al deze wintervoorbereidingen niet nodig heeft.