Tips voor de onderhoud en verzorging van aluminium velgen

Aluminium velgen zijn echte blikvangers en doen de waarde van een auto stijgen bij de verkoop. Om echter het meeste uit deze velgen te halen, zijn passende zorg en regelmatige controles noodzakelijk. Leer hoe je op de juiste manier aluminium velgen polijsten en reinigen moet en vanaf wanneer reparaties niet langer toegestaan zijn.

20.07.2018

Aluminium velgen
Gratis online taxatie

Aluminium velgen behoren tot de lichtmetalen velgen, die ondertussen razend populair zijn in bijna alle voertuigklassen en bijzonder geliefd zijn bij nieuwe auto's.

Met de juiste voorbereiding stijgt de waarde van vrijwel elk type voertuig door het monteren van aluminium velgen. Maar vuil, corrosie veroorzaakt door verschillende weersinvloeden en krassen door stoepranden doen het chique uiterlijk van de velgen snel vergaan. Veel chauffeurs besluiten dan maar zelf om kleine reparaties door te voeren.

1. Voor- en nadelen van aluminium velgen

Het meest opvallende voordeel van lichtmetalen velgen ten opzichte van stalen velgen is hun uiterlijk en de daarmee gepaard gaande waardestijging. Hun nadeel ligt in de hogere aankoopprijs.

 • Gewicht: oorspronkelijk werden lichtmetalen velgen zo genoemd vanwege hun geringe gewicht. Dit werd lange tijd gezien als een voordeel ten opzichte van stalen velgen. Vandaag de dag wegen stalen en aluminium velgen echter even zwaar; dit voordeel is dus niet langer van toepassing.
 • Look: vergeleken met stalen velgen bieden aluminium velgen een bredere keuze aan modellen. Van eenvoudige of sportieve vormen tot ongebruikelijke kleuren, aluminium velgen zijn verkrijgbaar voor elke smaak. Persoonlijk uitgezochte velgen geven je voertuig een individuele charme en verbeteren de optiek van je bolide.
 • Prijs: zelfs de meest eenvoudige lichtmetalen velgen zijn aanzienlijk duurder in de aanschaf dan stalen velgen. Als de velgen goed onderhouden worden, kunnen ze echter ook de waarde van de auto doen stijgen.
 • Slijtage: aluminium velgen beschadigen vaak sneller dan stalen modellen. Met name strooizout, remstof en steenslag zorgen ervoor dat lichtmetalen velgen sneller slijten. Daarom kiezen veel automobilisten in de winter voor stalen velgen en wisselen ze deze pas in de zomer om voor de mooiere aluminium velgen.

2. Onderhoud van aluminium velgen

Met regelmaat aluminium velgen reiningen voorkomt dat vuil zich af kan zetten. Dit vuil kan door de invloed van fel zonlicht in de wielen branden.

Voor een passende verzorging van aluminium velgen zijn er daarom verschillende reinigingsmiddelen en gereedschappen beschikbaar. Ongeacht de keuze van het reinigingsmiddel is het altijd aan te raden om handschoenen te dragen.

De voorbereiding

Aluminium velgen moeten altijd worden gereinigd in koude toestand. Grof vuil en remstof kunnen met schoon water afgespoeld worden. Het gebruik van een hogedrukreiniger is hier bijzonder geschikt omdat deze ook zwaardere of meer aangekoekte vuildeeltjes kan losmaken. Bovendien hoef je niet meer te schrobben met een borstel die de velgen zou kunnen beschadigen.

Het juiste reinigingsmiddel kiezen

Naast autoshampoo zijn er ook speciale velgreinigers verkrijgbaar bij autospeciaalzaken. Laat je direct ter plaatse adviseren welke reiniger het meest geschikt is voor jouw velgtype. Neem ook de gebruiksaanwijzing op de verpakking in acht. Gebruik zuurvrije reinigingsmiddelen die de lichtmetalen velgen niet beschadigen.

Tot slot is ook de inwerktijd van de velgreiniger van belang. Dit moet zo goed mogelijk in acht worden genomen om goede resultaten te bereiken en beschadiging van het velgoppervlak te voorkomen.

Fijnslijpen met het juiste gereedschap

Als de aluminium velgen te sterk verontreinigd zijn is hoog en niet al het vuil verwijderd kan worden, helpen zachte borstels om de laatste vuildeeltjes te verwijderen. Moeilijk bereikbare plaatsen kunnen worden bereikt met de tandenborstel.

In ieder geval is het raadzaam om niet al te stevig met de borstels te schrobben.

Afdichting

De daaropvolgende afdichting met een laklaag beschermt de aluminium velg voor een volgend seizoen tegen de afzetting van nieuw vuil. De lichtmetalen velgen zien er weer zo goed als nieuw uit. Dit kun je ook zelf doen. Het is belangrijk dat de velg vooraf ontvet is. Alleen op deze manier is afdoende hechting van de lak op het oppervlak gegarandeerd.

3 Welke schade kan gerepareerd worden?

Na het reinigen worden soms kleine beschadigen in het aluminium, die niet met water en reiginingsmiddel verwijderd kunnen worden, zichtbaar. Dit kunnen kleine krassen zijn na aanraking met de stoeprand of andere zichtbare kleinere gebreken. Deze kunnen worden gerepareerd, maar niet allemaal.

Alleen reparaties van beschadigingen die maximaal één millimeter diep in het metaal reiken en zich minstens 50 millimeter van het buitenwiel bevinden zijn toegestaan. Diepere scheuren en andere beschadigingen beïnvloeden de materiaalstructuur van de velg. Dit betekent dat de stabiliteit van het wiel niet meer gegarandeerd is. Lassen, warmtebehandelingen en het verwijderen van de deuk met een hamer zijn daarom niet toegestaan.

Toegestane reparatiewerkzaamheden aan een aluminium velg

 • Slijpwerkzaamheden tot 1 millimeter diepte
 • Lakken

Verboden reparatiewerkzaamheden aan een aluminium velg

 • Laswerkzaamheden
 • Vervormingen herstellen
 • Warmtebehandelingen

4. Zichtbare schade aan de aluminium velgen zelf repareren

Corrosieschade en lichte oppervlakteschade die niet van invloed zijn op het metaal kunnen gemakkelijk worden hersteld. Hiervoor zijn de volgende materialen nodig:

 • Schuurpapier met verschillende korrelgroottes van 200 tot 1000
 • Tape
 • Microvezeldoekje
 • Reinigingsmiddel en wat water
 • Aluminium vulmiddel
 • Velglak (bij glanzende velgen daarnaast ook blanke lak)

Stap 1: Demontage en reiniging

Voordat de aluminium velg kan worden gerepareerd, dient deze eerst gedemonteerd te worden. Plaats de velg na demontage op een stabiele ondergrond. Zo creëer je de optimale werkomgeving. Reinig de velg met velgreiniger en water en laat de velgen daarna volledig opdrogen.

Stap 2: Krassen afschuren

Zodra de lichtmetalen velg schoon en droog is, kan de eigenlijke reparatie beginnen. Plak de intacte gebieden rond de schade af om extra schade te voorkomen. Vooral de band moet voorzichtig worden afgeplakt, omdat deze niet in contact mag komen met schuurpapier of lak.

Schuur vervolgens de aangetaste delen met het grofste schuurpapier af en maak het daarna weer schoon met water en het microvezeldoekje. Herhaal dit proces nu met steeds fijner schuurpapier, totdat de behandelde oppervlakken weer glad zijn.

Stap 3: Vullen en natschuren

De resterende groeven van de aluminium velgen worden met aluminium vulmiddel gevuld. Volg de instructies op de verpakking. Nadat de velgen opgedroogd zijn, kun je het beste schuren met zeer fijn schuurpapier voor natte oppervlaktes. Hiervoor wordt schuurpapier met een korrelgrootte van 1000 gebruikt.

Stap 4: Lakken en montage

Nadat alle beschadigingen aan het oppervlak zijn verwijderd, wordt de velg met lak bewerkt. Dit kun je het beste doen door bij een speciaalzaak lak te laten mengen die bij de kleur van jouw velg past.

Bij matte velgen volstaat het om de lak in meerdere lagen aan te brengen. Bij glanzende aluminium velgen is het mogelijk om de gekleurde lak eerst in een of twee lagen aan te brengen en er vervolgens meerdere lagen blanke lak overheen te spuiten om deze af te dichten. Als de lak droog is, wordt de aluminium velg weer op de auto gemonteerd.

5. Professionele reparatie van aluminium velgen

Gespecialiseerde bedrijven die gebruik maken van een zogenaamde WheelDoctor kunnen aluminium velgen professioneel repareren en klaarmaken. Deze speciale machine van Cartec is door het Duitse TÜV-instituut getest en gecertificeerd. Het functioneert gegarandeerd binnen de wettelijke richtlijnen en je hebt dusdoende een garantie dat de bewerkte velg ook veilig is.

De velg wordt op de WheelDoctor-machine geklemd en met verschillende roterende slijpschijven bewerkt. Tot slot wordt de velg afgedicht met gekleurde en blanke lak om een ideale look te garanderen en om de aluminium velg te beschermen tegen nieuwe vervuiling. Dit proces is goedkoper dan het kopen van een nieuwe velg, maar met de WheelDoctor mogen enkel beschadigingen tot een millimeter diep verwijderd worden.