Auto ouder dan 12 jaar? Gratis waarde bepalen!

Ze hebben al heel wat meegemaakt, en kunnen nog steeds een hoge waarde hebben: auto's ouder dan 12 jaar. Loont het zich nog die te taxeren? Zeker weten!

Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Een auto op leeftijd kan nog steeds erg interessant zijn voor dealers en particulieren. Een auto die ouder dan 12 jaar, of ouder dan 15 jaar is, is zeker nog niet afgeschreven. Benieuwd wat jouw oude beestje waard is? Ontdek het eenvoudig en snel via onze online waardebepaling. Vul je autogegevens in en ontdek de waarde van je auto.

Indien je wilt weten wat de daadwerkelijke waarde is vervolg je je weg met het invullen van de verdere stappen. Aan de hand van de extra informatie die jij opgeeft kunnen wij een gegarandeerde verkoopprijs voor je auto opmaken. Als je wilt kun je je auto meteen voor die prijs verkopen! De keuze ligt altijd bij jou.

Gratis een gegarandeerde prijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Een auto ouder dan 12 jaar is nog niet afgeschreven

Auto’s ouder dan 12 jaar

De gemiddelde leeftijd van auto’s in Nederland is inmiddels opgelopen tot ongeveer 11 jaar. Auto’s kunnen in veel gevallen 15 tot 20 jaar worden. Het gaat goed met de oude auto’s in Nederland. Er rijden er namelijk een hoop rond die zelfs deze leeftijd hebben overschreden.

Occasion verkoop groeit - oude auto's zijn populair

Er worden steeds meer tweedehands auto's verkocht, meer dan nieuwe. Procentueel steeg de verkoop van nieuwe auto’s wel. Een auto ouder dan 12 jaar en zelfs een auto ouder dan 15 jaar is dus nog lang niet afgeschreven

Hoe veilig zijn oude auto's?

We zien dat het Nederlandse wagenpark gemiddeld steeds ouder wordt. Wat betekent dat voor de veiligheid van deze auto's?

Wat zegt de crashtest?

In 2017 deed de Belgische mobiliteitsorganisatie Touring een crashtest met oude modellen (auto's ouder dan 10 jaar) en de nieuwe modellen van een bepaald merk. De uitslag volgens Touring? Koop geen auto ouder dan 10 jaar. Voor een auto ouder dan 12 jaar zal dat advies niet heel anders klinken.

Zij gebruikte een oud model van Volkswagen uit 1983 en een Volkswagen uit 2012 en lieten deze twee een crashtest ondergaan. Bij een botsing tegen dezelfde muur lopen de resultaten volledig uit elkaar.

Bij de Volkswagen uit 1983 zijn bij de test het stuur, dashboard en de cabine vernield en bij het nieuwere model is dit nog vrij intact. De crash bij het oude model zou zeer waarschijnlijk een dodelijke afloop hebben gehad.

Maak je geen zorgen om het bouwjaar. Voldoet jouw auto aan de gestelde technische veiligheidsnormen? Dan is hij veilig voor op de weg.

Traxio, de federatie van de autosector, noemt het onzin. Als oude auto’s voldoen aan de gestelde technische veiligheidsnormen en als de technische keuring in orde is, dan kan de auto makkelijk de weg op. Het maakt niet uit of de auto ouder is dan 12 jaar, of dat hij ouder is dan 15 jaar.

Gratis online taxatie

2. Auto ouder dan 15 jaar is fiscaal voordelig

Steeds meer zakelijke rijders kiezen voor een auto ouder dan 15 jaar. Waarom doen zij dit? Vanwege de fiscale voordelen van een oude auto. Een auto van 15 jaar, youngtimer genoemd, is vaak fiscaal zo voordelig dat het aantrekkelijker is dan een elektrische auto. Daarentegen is helaas de kans op pech en reparatie wel groter.

Dagwaarde auto ouder dan 15 jaar berekenen - zakelijk rijden

De zakelijke rijder die ook privé rijdt met de auto moet hierover belasting betalen. En hoe ouder de auto, des te voordeliger de bijtelling van de auto vaak is.

Normaliter wordt de bijtelling berekend via de catalogusprijs (nieuwprijs inclusief btw en BPM, maar zonder bijkomende kosten voor bijvoorbeeld rijklaar maken).

Maar bij een auto ouder dan 15 jaar wordt de bijtelling berekend over de dagwaarde.

Voorbeeld voor auto's jonger en ouder dan 15 jaar
Voor zakelijke rijders kan het dus voordelig uitpakken als zij kiezen voor een auto ouder dan 15 jaar. Bij jongere personenauto’s (voor het eerst geregistreerd in 2017 of hierna) wordt er 22% van de cataloguswaarde genomen en opgeteld bij je loon.

Tenzij de wagen 0 g/km CO2 uitstoot, dan betaal je slechts 4%. Als je kiest voor een jonge bak met een catalogusprijs van €25.000 dan wordt er €5.500,- (22% percentage) bij je loon opgeteld. Bij een percentage van 4% wordt dit €1.000,-.

Een auto ouder dan 15 jaar is vaak nog maar een paar duizend euro waard. Wel betaal je over een auto ouder dan 15 jaar 35% in plaats van 22%, maar over de dagwaarde. Het bedrag dat bij je loon wordt geteld is dus aanzienlijk lager bij een auto ouder dan 15 jaar. Een auto ouder dan 15 jaar wordt ook een youngtimer genoemd.

Kun je dus leven met wat minder technische snufjes en software, dan is een youngtimer misschien wel iets voor jou. Hou er wel rekening mee dat tweedehands auto’s meer slijtage hebben dan nieuwe, en uiteraard vaak ook niet meer over garantie beschikken.

Wil je meer dan alleen de dagwaarde? Vul dan onze gratis online waardebepaling in en ontvang een gegarandeerde prijs voor jouw oude auto! Lever eenvoudig in bij een vestiging naar keuze en krijg je geld op je rekening gestort.

Is jouw auto ouder dan 12 jaar en rijd jij zowel zakelijk als privé? Dan weet je dat je over een paar jaar minder geld kan betalen aan bijtelling. Houd dit goed in de gaten en geef de juiste dagwaarde van jouw auto ouder dan 12 jaar door aan de Belastingdienst.

Auto ouder dan 12 jaar verzekeren

Veel auto’s die rondrijden op de Nederlandse wegen zijn oververzekerd. Na een aantal jaar is het verstandig om te kijken wat jouw auto nog waard is en is het verstandig uit te zoeken of jij niet teveel betaald.

Auto’s ouder dan 12 jaar hebben een relatief lage dagwaarde. En omdat deze dagwaarde zo laag is, is het van belang dat je niet teveel betaald. Heb jij jouw oude auto van 12 jaar geleden nog steeds All risk verzekerd? Grote kans dat je oververzekerd bent. Bij een auto ouder dan 12 jaar voldoet vaak een WA verzekering.

3. Dagwaarde auto ouder dan 12 jaar berekenen

Of je een auto ouder dan 12 jaar moet kopen of niet, daarover zijn de meningen over verdeeld. Wij van wijkopenautos.nl kunnen jou in ieder geval helpen met de waarde van jouw oude auto ouder dan 12 jaar.

Voer geheel gratis onze online waardebepaling uit en ontdek welke prijs wij je garanderen. Hiervoor kun je direct bij een vestiging in je buurt verkopen!

  1. Vul je autogegevens in via onze online waardebepaling
  2. Vul de zelfevaluatie verder in en ontvang een gegarandeerde prijs
  3. Dit is een vrijblijvend bod dus jij bepaalt of je overgaat tot verkoop
  4. Bij verkoop hoef je alleen nog een inleverafspraak bij een van onze vestigingen te boeken

Zo eenvoudig kan het zijn. Bovendien doe je de waardebepaling en zelfevaluatie volledig online. Ontdek wat jouw oude auto nog waard is en verkoop hem vandaag nog.

Start de online waardebepaling en krijg de dagwaarde van jouw auto ouder dan 12 jaar! Geheel gratis!

4. Veelgestelde vragen

V : Waarom is de dagwaarde van een auto ouder dan 12 jaar belangrijk?

A : Dat is verstandig om te doen vanwege de verzekering. De dagwaarde van een auto ligt namelijk een stuk lager na 12 jaar. Door een recentere dagwaarde te berekenen kun je voorkomen dat je een te hoge verzekeringspremie betaalt.

V : Is een auto ouder dan 12 jaar kopen verstandig?

A : Dat hangt ervan af. De kans op schade en defecten is namelijk aanzienlijk groter dan bij jongere voertuigen. Maar het kan fiscale voordelen hebben voor bijvoorbeeld de verzekering. Je betaalt in principe een lagere premie met een auto die ouder dan 12 jaar is.

Weten wat je auto waard is? Doe onze gratis online waardebepaling en ontdek het snel!

V : Wat is het voordeel van auto's ouder dan 15 jaar?

A : Het grootste voordeel is voor zakelijke rijders. Als een auto ouder dan 15 jaar is dan is het een zogenaamde youngtimer en gelden er andere fiscale regels. De bijtelling wordt berekend over de dagwaarde en niet over de cataloguswaarde, die veel hoger ligt.Hoe onze klanten onze service beoordelen

Ik vond het erg goed.
Th. v. | Utrecht | Suzuki Alto 2010 27.11.2017
Na een korte testrit en een check werd de prijs bepaald en ik moet zeggen dat naast de mooie prijs dat ik super werd geholpen. Leuke mensen leuke prijs en het geld stond trouwens snel op de rekening. Mocht het weer voorkomen om een auto te verkopen, dan ga ik als eerste naar WKA!!!
Patrick D. | Arnhem | Ford Mondeo 2003 05.08.2017