Wat is de youngtimer regeling en wat is jouw voordeel?

Als ondernemer heb je vast gehoord van de youngtimer regeling, maar misschien is het niet helemaal duidelijk wat dit voor je betekent? Het is een regeling van de Belastingdienst voor het betalen van bijtelling over het privégebruik van een auto. Deze youngtimer regeling zorgt voor een aantal interessante voordelen voor ondernemers.

22.10.2019

youngtimer regeling

Ben jij een ondernemer en ben je van plan een youngtimer te kopen? Dan is het verstandig je in te lezen in de youngtimer regeling. Want wat jij aan youngtimer bijtelling moet betalen is vaak een stuk voordeliger dan bij een jonger exemplaar. Lees verder voor alle ins en outs over de youngtimer regeling 2019.

1. Wat is de youngtimer regeling?

De youngtimer regeling is door de Belastingdienst geïntroduceerd in 2016. Over het privégebruik van een auto van de zaak (500 km of meer) moet bijtelling worden betaald. De youngtimer regeling geldt bij auto’s met een leeftijd ouder dan 15 jaar.

Rij je als MKB-organisatie in een youngtimer krijg je te maken met een voordelige bijtelling, maar de youngtimer regeling voor een ZZP’er is net zo voordelig.

Hoe werkt de youngtimer regeling?

Er zit een verschil tussen de youngtimer bijtelling en de bijtelling op een jongere auto. Het verschil tussen de youngtimer bijtelling en de gewone bijtelling voor privé gebruik werkt als volgt:

  • Youngtimer bijtelling: De bijtelling bij een youngtimer wordt berekend over de dagwaarde en bedraagt 35% - De youngtimer regeling kan daarom voordelig voor je uitpakken.
  • Gewone bijtelling: Bij een auto jonger dan 15 jaar wordt bijtelling berekent over de nieuwprijs. Het percentage hangt af van van de uitstoot van de auto. *

* In 2017 is het normale percentage bijtelling bij privégebruik verlaagd van 25% naar 22%. Voor auto's op naam gesteld vóór 2017 geldt het bijtellingspercentage van 25% nog steeds. (Je betaalt 4% bijtelling bij 0 g/km CO2 uitstoot en 22% bij >0 g/km CO2 uitstoot in 2019.)

Omdat de Belastingdienst de youngtimer bijtelling berekent over de dagwaarde is het mogelijk jouw droomauto te rijden onder betere omstandigheden dan een nieuwer exemplaar.

Hoe zorgt de youngtimer regeling voor een flinke besparing?
De youngtimer voordelen zitten hem vooral in de besparing. Wij geven je 3 rekenvoorbeelden die deze besparing duidelijk maken:

Bijtelling auto 2 jaar oud berekenen
De nieuwwaarde van een auto van 2 jaar oud is €50.000,- en de restwaarde is €35.500,-.
De bijtelling (22%) wordt berekend over de nieuwwaarde, en bedraagt €11.000,- per jaar. Dat kost je €916,67 per maand.

Bijtelling auto 10 jaar oud berekenen
De nieuwwaarde van een auto van 10 jaar oud is €50.000,- en de restwaarde is €15.000,-.
De bijtelling (25%) wordt berekend over de nieuwwaarde, en bedraagt €12.500,- per jaar. Dat kost je €1.041,67 per maand.

Bijtelling youngtimer berekenen
De nieuwwaarde van een youngtimer (ouder dan 15 jaar) is €50.000,- en de restwaarde is €7.000,-.
De bijtelling (35%) wordt berekend over de restwaarde, en bedraagt €2.450,- per jaar. Dat kost je €204,17 per maand.

De youngtimer regeling maakt het dus een stuk goedkoper om te rijden in een youngtimer in plaats van een nieuwere auto. Niet alleen de aanschaf is een stuk goedkoper, ook jouw maandelijkse bijtelling is een van de aantrekkelijke youngtimer voordelen.

2. Jaarlijks taxeren voor een gunstige youngtimer regeling

De bijtelling op een youngtimer kan nog voordeliger. Omdat de bijtelling bij de youngtimer regeling wordt berekend over de dagwaarde en niet over de nieuwwaarde, is het verstandig om elk jaar jouw youngtimer te laten taxeren.

Tijdens zo’n taxatie wordt de dagwaarde opnieuw vastgesteld en betaal jij mogelijk dit jaar weer minder youngtimer bijtelling!

Waar taxeren voor nog minder youngtimer bijtelling?

Een taxatie van een youngtimer kost doorgaans geld en natuurlijk ga jij voor besparing. Bij wijkopenautos.nl bieden we de taxatie gratis aan.

Maak via onze kenteken check een gratis en vrijblijvende afspraak bij wijkopenautos.nl. De taxatie duurt slechts een half uur en daarna weet jij de dagwaarde van jouw voertuig voor de youngtimer regeling!

Na een aantal jaar is jouw youngtimer natuurlijk ook aan vervanging toe, vergeet dan niet dat je ook welkom bent voor een soepele verkoop van jouw youngtimer! Op basis van de dagwaarde doen wij een geschikt bod!