Waarom zou je nog een diesel auto kopen - wijkopenautos.nl

Wanneer een diesel auto kopen - Is nu nog een goede keuze?

Na het dieselschandaal krijgt de diesel rake klappen. Er komen steeds meer milieuzones bij die diesel auto’s weren en de tweedehandsmarkt raakt overvol. Wil jij vanwege deze reden liever geen diesel maar een benzine auto kopen? Lees snel verder waarom een diesel nog steeds een goede optie is!

Diesel auto kopen

De overheid wil dat er vanaf 2030 geen nieuwe auto’s meer worden verkocht die broeikasgassen uitstoten. Doei benzine-auto’s en dieseltjes!

Gelukkig duurt het nog minimaal 10 jaar voordat dit wordt doorgevoerd. Is het dan nog verstandig om nu een diesel auto te kopen?

Waarom wordt de diesel geweerd?

De diesel is slecht voor het milieu en stoot een hoop fijnstoffen en CO2 uit. CO2 zorgt voor opwarming van de aarde, maar al die fijnstoffen zijn slecht voor de gezondheid van mensen en dieren.

Nieuwere diesel modellen zijn uitgerust met een roetfilter die de roetdeeltjes opvangen om de schadelijke uitstoot te beperken.

1. Is een diesel auto kopen verstandig of niet?

Veel mensen vragen zich af wat zij moeten doen: Een diesel of benzine auto kopen. Met alle negatieve verhalen over de diesel en de opkomst van de elektrische auto weten zij niet meer welke brandstof ze moeten kiezen.

Toch zijn er nog steeds een aantal redenen om wél een diesel auto te kopen en geen benzine auto.

  • Iedereen wil massaal van zijn diesel af: Door alle negatieve berichten wil iedereen van zijn diesel af. Dat leidt tot een overschot van diesels in de tweedehandsmarkt. Daarnaast komen allerlei jonge Eco-modellen uit de lease en staan te wachten op een nieuwe eigenaar. Voor jou nog een kans om voor een kleine prijs in een diesel occasion te rijden.
  • De keuze is onwijs groot voor een kleine prijs: Je hebt een sterke onderhandelingspositie als je nu voor een occasion diesel gaat en veel keuze.
  • Milieuzones een probleem?: Milieuzones hoeven nog geen probleem te zijn. In Nederland mogen diesels van na 2001 gewoon nog de milieuzones in. Koop dus een zuinig model van een paar jaar oud en je mag gewoon doorrijden!
  • Er is nog hoop voor de diesel: Meerdere merken zoals Daimler en Volkswagen geven aan dat zij nog niet stoppen met het produceren van diesels. Vooral Daimler wil de diesel doorontwikkelen. Ook Bosch (dit bedrijf levert techniek voor ongeveer alle dieselmotoren) zegt dat de diesel zeker nog toekomst heeft.
  • Euro 6-motor: Veel nieuwe diesels (o.a. van Peugeot en Citroën) hebben een roetfilter die de uitstoot reduceert met 99,99% en voldoen aan de emissie-eisen door hun Euro 6-motor (of zelfs zuiniger). Deze diesels hebben geen last van de MRB-verhoging.

De diesel is een goedkoop alternatief als je veel kilometers rijdt of zware dingen moet trekken zoals aanhangers. Zeker een Eco-model kan veel geld schelen. Ook moet je er rekening mee houden dat hetzelfde model dat op benzine rijdt aanzienlijk duurder is.

Voordelen van het rijden van een diesel

  • Lagere CO2-uitstoot
  • Zuiniger in verbruik
  • Diesel is een goedkopere brandstof
  • Diesel is goedkoper in onderhoud bij veel gebruik in vergelijking met een benzine auto

2. Diesel auto kopen - Waar op letten?

Toch een diesel auto kopen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Kies een gave jonge occasion. Deze zijn in overvloed te koop en ‘spotgoedkoop’. Ga voor een Eco-model met de schoonste motor (Euro6 / Euro 6d-Temp) om wering in steden zo lang mogelijk uit te stellen.

Een tweedehands diesel heeft al veel afschrijving gehad en doordat er weinig vraag is daalt de prijs snel. Dat betekent wel dat je rekening moet houden met een lage restwaarde als jij de diesel weer wil verkopen. Dat is een puntje om rekening mee te houden.

Of een diesel voor jou goedkoper is omdat je veel kilometers maakt kun je gemakkelijk berekenen door het omslagpunt te berekenen. Online vind je veel sites die dit aanbieden.

3. Welke diesel auto kopen?

Welke diesel jij koopt ligt geheel aan jouw rijgedrag. Veel rijden maakt een diesel een goede keuze. Kies dan ook voor een auto waar je comfortabel in kunt zitten. Het aanbod is groot, dus kies een jong model met een zo schoon mogelijke motor. SUV of stadsauto? Een stadsauto is in verbruik en belasting goedkoper dan een zware SUV.

Ga voor een klein en zuinig model als de Golf GTD 184 pk 2.0-liter dieselmotor. Deze wagen rijdt ongeveer 4 l/100 km. De benzine-uitvoering verbruikt ongeveer 6,5 l/100 km. Of kijk voor een leuke occasion Peugeot zoals de Peugeot 308 1.6 Blue-HDI op euro 6. Gecombineerd verbruik is bij deze diesel 3,1 l/100 km.

Wanneer een diesel auto kopen? Wij zeggen doe het zo snel mogelijk! De prijzen liggen laag en het aanbod is enorm. Tik nu nog een betaalbare diesel occasion op de kop en rijdt nog een aantal jaren meer kilometers voor minder geld.