Redenen waarom jij een elektrische auto kopen moet

Een elektrische auto kopen - waar begin je?

Met het oog op het milieu en ook een beetje op de portemonnee, wordt steeds duidelijker dat er veel voordelen zitten aan elektrisch rijden. Wil jij de overstap maken, maar zit je nog met vragen? Bij wijkopenautos.nl helpen we je op weg.

Elektrische auto kopen

Het aantal verkopen van volledig elektrische auto’s stijgt. Zo was 2018 een recordjaar en zijn er ruim 24.000 elektrische auto’s verkocht. Verwacht wordt dat in 2019 deze stijging even hard door gaat.

Wanneer een elektrische auto kopen? Wil je nog gebruik maken van de scherpe fiscale voordelen dan zeggen wij nu.

1. Voordelen van een elektrische auto kopen

Niet alleen draag je bij aan het milieu. Het kopen van een elektrische auto geeft je een aantal fiscale voordelen. Helaas is een volledig elektrische auto nog relatief duur. Om toch de aanschaf te stimuleren geeft de overheid verschillende kortingen:

  • Geen wegenbelasting t/m 2020
  • Geen BPM t/m 2020
  • Vrijstelling van motorrijtuigenbelasting - volledig elektrische personenauto’s die 0 gram CO2-uitstoten per kilometer zijn volledig vrijgesteld, bij een uitstoot van 1 t/m 50 gram is er een halftarief
  • Bijtelling (bij auto van de zaak) is tot €50.000 slechts 4%, over de rest betaal je 22%
  • Subsidies - kijk bij jouw gemeente of er nog aanvullende subsidies zijn, dit verschilt per gemeente

Volledig elektrisch rijden heeft maandelijks een hoop financiële voordelen. Naast de bovengenoemde voordelen is elektrisch rijden ook voordeliger dan het tanken van brandstof. Je bent voor een volle accu zo’n 50 tot 70% minder kwijt in vergelijking met een volle brandstoftank.

Een elektrisch voertuig heeft geen verbrandingsmotor, maar een accu en dus minder bewegende onderdelen dan een reguliere wagen. Minder beweging betekent minder slijtage en dat kan schelen in onderhoudskosten.

2. Actieradius elektrische auto

Een volledig elektrische auto verbruikt geen benzine of andere brandstof. Het is verstandig om te kijken naar de actieradius elektrische auto en jouw eigen rijstijl.

Rij jij lange stukken en weet je dat er weinig tot geen laadpalen beschikbaar zijn, dan is een elektrische auto met een hoge actieradius gewenst. Voordat je een elektrische auto kopen gaat is het ook slim je af te vragen: 'Hoe lang duurt het opladen van een elektrische auto?'.

De gemiddelde actieradius elektrische auto is nog geen 300 km. Ter vergelijking: De Citroën C-Zero haalt 90 km, de populaire Nissan Leaf al 230 km en sommige modellen van Tesla tikken de 500 km aan.

  • 91% van onze dagelijkse ritten zijn korter dan 50 km. Laad je dus niet afschrikken door een iets lagere actieradius.

Elektrische auto opladen

Zeker met een beperkte actieradius is het belangrijk dat je rekening houdt met de oplaadtijd. Er komen steeds meer laadpunten bij, maar nog lang niet overal kun je gemakkelijk jouw elektrische auto opladen.

Je kunt je elektrische auto opladen thuis, maar ook openbaar. Je kunt thuis een laadpaal elektrische auto kopen of je kunt je auto gewoon op een stopcontact aansluiten. Je elektrische auto volledig opladen duurt thuis ongeveer 8 uur.

Ook zijn er publieke laadpalen te vinden. Op sommige locaties gratis en op andere is het belangrijk dat je een abonnement (laadpas) hebt. Een publieke laadpaal doet er ongeveer 4 uur over.

Dat opladen is een punt waar aan gewerkt moet worden. Bij een normale laadpaal duurt dit nog erg lang. Maar bij een snellaadpaal gaat dit veel sneller. Met 30 minuten kan zo'n paal jouw elektrische auto opladen tot 80%. Alleen let wel op: Niet elke auto is geschikt voor snelladen. Alleen auto's met een ChaDeMo-standaard.

3. Welke elektrische auto kopen?

Goedkoopste elektrische auto kopen Als je een elektrische auto kopen wil dan moet je weten wat belangrijk is voor jou. Rij je lange afstanden? Dan is het belangrijk om de actieradius in de gaten te houden.

Zo heeft de Smart ForTwo Electric een actieradius van 100 km en behalen sommige Tesla modellen al 350 tot 500 km. Maar er is dan ook een groot prijsverschil tussen deze twee elektrische auto's! Wat past bij jou en jouw budget?

Nieuwe of tweedehands elektrische auto kopen

Wat wordt jouw eerste elektrische auto? Ga jij een nieuwe of een tweedehands elektrische auto kopen? De aanschafprijs van een elektrische auto ligt hoger dan een auto met reguliere brandstof.

  • Tip: Check de accu
    Ga jij een tweedehands elektrische auto kopen? Dan is het extra belangrijk om de accu nog eens goed te controleren. Door de accu te laten doormeten weet je direct of de accu de volledige capaciteit nog heeft. De accu is het duurste onderdeel van een elektrische auto, je wil geen auto kopen met een zwakke accu.

Veel jonge elektrische modellen komen de komende jaren uit de lease, modellen van een jaar of 5 die voor betaalbare prijzen weg gaan. Erg aantrekkelijk voor jou, als particulier, om hier je slag uit te slaan.

Zoveel keuze! Welke elektrische auto kiezen?

Kies een betaalbaar model zoals de Nissan LEAF, deze staat tot op heden in de Europese top. Dat komt door een combinatie van de prijs (vanaf €37.290) en de actieradius (230 km). Deze elektrische wagen is een uitstekende keuze als je gaat voor een wagen met een hoge veiligheid en een strak design.

Maar naast compacte modellen kun je ook kiezen voor een stoere SUV of een sportief model. Zo is er de Kia e-Niro (vanaf €42.510) met een actieradius van 375 km of de Jaguar I-Pace (vanaf €80.810) waarmee je gemiddeld 400 km rijdt.

En Tesla is ook nog steeds niet uit beeld. Een van de eerste elektrische auto’s die veel verkocht werd. Het populaire model Tesla Model 3 (vanaf €58.800) heeft een actieradius tot 500.

4. Iedereen wil de goedkoopste elektrische auto kopen

Goedkoop is duurkoop, wordt vaak gezegd. Dat is niet altijd het geval, maar vaak is het verstandig eerst te kijken naar de opties die jij belangrijk vindt en daarna een auto te kiezen binnen het budget. Elektrische auto’s kosten wat, maar er zijn zeker een aantal modellen met een leuk prijskaartje.

De meeste goedkope elektrische auto’s hebben een minder hoge actieradius (rond de 100 km), schrik hier niet direct van. Volgens de CBS nemen het aantal gereden kilometers jaarlijks af.

De goedkoopste elektrische auto begint ongeveer bij de €20.000. Zo hebben de Peugeot iOn en de Citroën C-Zero een vanafprijs van €22.360 en een actieradius van 90 km. Liever de Volkswagen e-Up? Daarvoor leg je €27.760 neer en dan heb je een actieradius van 115 km.

Momenteel zijn volledig elektrische auto's nog een stuk duurder dan auto's op reguliere brandstof. Nu de vraag stijgt en de productie omhoog gaat zullen ook de prijzen langzaam dalen en komen steeds meer merken met een betaalbaar exemplaar.

Vergeet niet goed uit te zoeken op welke subsidies jij allemaal recht hebt als je een elektrische auto kopen wil.