Een LPG auto kan schelen in kosten en uitstoot. Lees bij wijkopenautos.nl waarom een LPG auto kopen iets voor jou is.

Waar op letten bij een LPG auto kopen

Autorijden is al duur genoeg. Kies daarom voor een brandstof die zuinig is en geld bespaard. Van LPG is het bekend dat het een goedkope brandstof is. Hier lees je tips waarom jij een LPG auto kopen moet.

LPG auto kopen

1. LPG auto kopen of niet?

Een LPG auto kan een goedkope en zuinige oplossing zijn. Het gas heeft een lage uitstoot en kost relatief weinig. Waarom rijdt niet iedereen dan op LPG? Lees hier de voor- en nadelen van een LPG auto:

Voor- en nadelen LPG auto

Voordelen van een LPG auto

  • Lage uitstoot: CO2-uitstoot is lager dan bij andere brandstof uitvoeringen: 15% lager dan benzine en 5% lager dan diesel.
  • Goedkoop bij veel km: Door de lage literprijs van LPG is het voordelig als je jaarlijks veel rijdt.
  • Auto ombouwen naar LPG: Bijna elke benzineauto kan omgebouwd worden en je kunt zelf kiezen tussen benzine of LPG als je onderweg bent.

Nadelen van een LPG auto

  • Belastend voor de motor: Een auto op LPG heeft doorgaans meer onderhoud nodig.
  • Inbouwen LPG-installatie: Het inbouwen van een LPG- installatie kost enkele duizenden euro’s en het gaat ten koste van je ruimte in de kofferbak.
  • Onderhoud is duurder: Het onderhoud van een LPG auto is duurder dan een auto met een andere brandstof.
  • Beperkt verkrijgbaar: LPG is niet overal verkrijgbaar. Dat kan lange ritten vervelend maken.
  • Beperkte actieradius: Je staat met een LPG auto vaker aan de pomp.

LPG prijs

Een beetje rondrijden in een LPG auto is relatief voordelig én relatief schoon. De LPG prijs fluctueert het hele jaar door, maar over het algemeen betaal je voor een liter LPG tussen de €0,75 en €0,79. Ter vergelijking: Een liter benzine kost je gemiddeld €1,75.

Een LPG auto verbruikt met dezelfde rijstijl ongeveer 15% meer brandstof dan een benzine auto. Maar als je een berekening maakt zie je toch hoeveel goedkoper rijden op LPG is.

Berekening LPG prijs
Wat zijn de brandstofkosten bij benzine en LPG per 100 km?

Benzine (6 liter/100 km): 6 liter x €1,75 = €10,50.
LPG (6 liter/100 km + 15%): 6,9 liter x €0,75 = €5,18.

Dat betekent dat er met een LPG auto €5,33 wordt bespaard per 100 km. Snel een LPG auto kopen dus!

2. LPG auto kopen met deze tips

Een LPG auto kopen kan interessant zijn als je jaarlijks veel kilometers maakt. Zoek goed uit of jij een auto wil waarbij de LPG-installatie is ingebouwd of een met een LPG-installatie af-fabriek.

Als je kiest voor de eerste optie dan is het misschien interessant om te kijken of het mogelijk is om bij jouw huidige auto een LPG-installatie in te bouwen. Zo'n installatie kost je rond de €2000,- met een jaarlijks van ongeveer 25.000 km heb je dit er met een jaar terugverdiend.

Een nieuwe auto op LPG kopen

Niet elk merk verkoopt actief auto’s met een LPG-installatie af-fabriek. Dat heeft te maken met de lage interesse en vaak is het goedkoper om een installatie zelf in te bouwen. Toch zijn er merken waar je een nieuwe auto op LPG kunt kopen, zoals de Dacia Bi-Fuel of de Opel Corsa in LPG uitvoering.

Een tweedehands LPG auto kopen

Het gas van LPG is minder goed voor de auto dan benzine. Hierdoor heb je te maken met meer slijtage. Ga jij op zoek naar een tweedehands auto op LPG, hou dan rekening met slijtage. Laat de auto extra nakijken. Vooral de motor en de LPG-installatie zijn onderdelen van de auto die bij vervanging of reparatie veel kunnen kosten.

Ga jij een auto op LPG kopen, nieuw of tweedehands, zorg altijd dat je genoeg tijd neemt om goed te oriënteren en maak niet te gehaast een beslissing.

Voor zowel de verkoop als voor een LPG auto kopen kom je naar wijkopenautos.nl.