Een oldtimer kopen - waar let je op?

Waar begin je bij een oldtimer kopen?

Een oldtimer kopen is voor veel mannen een droom! Het restaureren en touren in een klassieker laat menig mannenhart sneller kloppen. Maar bij het daadwerkelijk overgaan tot de aankoop wordt duidelijk dat een oldtimer niet zomaar is gekocht. Zo zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een oldtimer auto kopen wil!

Oldtimer kopen

1. De voordelen van een oldtimer kopen

Wat is een oldtimer? Een auto wordt gezien als oldtimer als hij meer dan 25 jaar op de weg is. Een dergelijk oud model wordt onder autofans gezien als een klassieker en is dan ook vaak een kostbare hobby! Voor de Belastingdienst ligt dit anders. Voor 2014 kregen auto's van 25 jaar of ouder volledige vrijstelling, maar dat is aangepast naar 40 jaar.

Waarom zou je een oldtimer kopen?

Een oldtimer kopen doe je niet zomaar. Een oldtimer gebruik je meestal niet het hele jaar door en daarom heeft de overheid ook andere regels gebonden aan oldtimer bezit. Veel oldtimers maken bijvoorbeeld gebruik van een zomertarief. Zij mogen niet in bepaalde wintermaanden de weg op. Daarvoor betalen zij dan ook een aangepast tarief. Lees hier meer voordelen die komen bij een oldtimer kopen.

Maak gebruik van de oldtimer regeling

Een voordeel van het bezitten van een oldtimer is de oldtimer regeling. Maar wat is dit precies? Deze regeling heeft betrekking op de oldtimer belasting. Ben je in het bezit van een oldtimer ouder dan 40 jaar? Dan krijg je vrijstelling van wegenbelasting.

Wanneer heb je recht op de oldtimer regeling?

  • Datum van inschrijving van de oldtimer moet in ieder geval 40 jaar geleden zijn.
  • Oldtimer wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.

Overgangsregeling oldtimer

Volkswagen busje oldtimer kopen

De overgangsregeling oldtimer is in het leven geroepen om oldtimer bezitters tegemoet te komen van wie de oldtimer nog niet ouder is dan 40 jaar. Dat komt omdat de eisen voor vrijstelling van oldtimer belasting zijn aangescherpt, waar eerst een auto een oldtimer was na 25 jaar is dat nu na 40 jaar. Maar over het algemeen worden oldtimers van 25 jaar alleen recreatief gebruikt en rijden zij niet het hele jaar.

Oldtimers die tussen 1 januari 1978 en 1 januari 1988 in gebruik zijn genomen, op benzine rijden en niet ingezet worden voor commercieel kunnen gebruik maken van de overgangsregeling oldtimer.

Een oldtimer die gebruik maakt van de overgangsregeling mag niet de weg op in de maanden december, januari en februari. Ook wordt er verwacht dat de oldtimer in deze periode op privéterrein staat.

2. Oldtimer kopen als belegging

Een auto kopen en dan vooral een nieuwe, is je geld laten verdampen. Zodra je wegrijdt uit de garage is het afschrijven begonnen. Met een vaart racet de waarde achteruit. Een oldtimer kopen kan, mits er goed onderzoek wordt gedaan, een heuse belegging zijn. We zeggen niet dat je er rijk mee wordt, maar de gemiddelde waarde van een oldtimer is de afgelopen jaren met 160% gestegen. Dat is een leuk rendement.

Een uniek exemplaar oldtimer kan zomaar in waarde stijgen. Veel autoliefhebbers hebben een hoop geld over voor een klassieke oldtimer die al tientallen jaren uit de productie is. Daarnaast betaal je nauwelijks geld voor de oldtimer belasting of helemaal geen, wat ook scheelt in kosten!

Waar let je op als je een oldtimer koopt als belegging?

Kies een auto die je echt leuk vind als je op zoek bent naar een oldtimer als belegging. Het is namelijker en leuker om een auto te onderhouden waar je echt blij mee bent. En een goed onderhouden oldtimer levert later meer op. Daarnaast is het ook belangrijk om te letten op de zeldzaamheid. Een uniek exemplaar dat niet vaak wordt gezien is een stuk meer waard.

Ook kun je kiezen voor een youngtimer (een auto tussen de 15 en 25 jaar). De prijs voor een youngtimer ligt een stuk lager en deze auto's zullen na verloop van tijd ook een echte oldtimer worden!

3. Waar let je op bij een oldtimer kopen?

Fiat 500 Oldtimer kopen

Maak de juiste afwegingen bij het kopen van een oldtimer. Oriënteer goed en bedenk wat bij jou past, hou rekening met reparaties en bijkomende kosten en maak geen overhaaste beslissingen.

Oldtimer opknapper

Ga jij een oldtimer kopen die in perfecte staat is of wil je een oldtimer opknapper kopen? Zoek na deze beslissing uit welke modellen bij jou passen. Op basis hiervan ga je de kosten berekenen en begin je te vergelijken.

Ga je een oldtimer opknapper kopen? Zoek uit welke restauraties je zelf kunt uitvoeren en doe een berekening van de kosten. Want voor je het weet rijzen de kosten de pan uit en is jouw motivatie weg. Zonde als jouw oldtimer nooit af komt!

Een belangrijk onderdeel van het kostenplaatje is uitzoeken welke leeftijd jouw oldtimer gaat hebben. Een belastingvrije oldtimer kopen scheelt veel in jaarlijkse kosten.

4. Waar ga jij jouw oldtimer kopen?

Merk en model in je hoofd? Waar ga je deze oldtimer kopen? Vaak zijn er maar een beperkt aantal exemplaren in omloop. Je kunt een oldtimer kopen in Nederland, maar je kunt ook een oldtimer kopen in Duitsland. Op zoek naar een goede oldtimer kan een hele klus zijn.

Bij wijkopenautos.nl bieden we auto’s aan uit heel Europa. Zo heb jij meer keuze en vind je alle oldtimers uit verschillende landen op 1 platform. Daarmee willen wij jouw zoektocht een beetje vergemakkelijken. Zoek gericht op details en zie hoe simpel een oldtimer kopen kan zijn!