Een goede eerste auto koop je met de tips van wijkopenautos.nl

Eindelijk jouw eerste auto kopen!

Een goede eerste auto kopen brengt vragen met zich mee. Welke kies je en waar koop je hem? Lees goed de tips van wijkopenautos.nl door en koop zo niet alleen een goede, maar de beste eerste auto!

Mijn eerste auto kopen

Je eerste auto kopen gaat vaak gepaard met stress. Zoveel keuze en wat weet jij nou allemaal van auto’s. Kies voor de juiste eerste auto zodat je niet ineens met veel bijkomende kosten opgezadeld wordt.

Ga na wat jij belangrijk vindt en stel een goed budget samen. Denk niet alleen aan het geld dat jij nu gaat uitgeven aan een nieuwe auto, maar ook aan de maandelijkse kosten die je daarna maakt.

Je eerste auto kopen met onze praktische tips.

1. Met 4 tips succesvol jouw eerste auto kopen

Je eerste auto kopen gaat vaak gepaard met verwarring. De juiste keuzes maak je met de 'Eerste auto kopen-tips' van wijkopenautos.nl:

TIP 1: Neem de tijd in de onderzoeksfase

Tip 1: Eerste auto kopen

Waar begin je als je jouw eerste auto koopt? Je begint met een lijst met vragen op te stellen.

Ga na wat jij echt belangrijk vindt.

Denk goed na over de grootte van de auto. Waarvoor ga jij de auto gebruiken en hoeveel mensen moeten hier veilig in vervoerd worden. Daarnaast is het verbruik en het soort brandstof ook belangrijk om over na te denken.

Een diesel is misschien voordelig bij veel kilometers, qua belasting ga je wel aanzienlijk meer betalen en oude diesels worden geweerd in veel steden. Kies een brandstof waarmee je écht vooruit kunt.

Bij het kopen van jouw eerste auto is het ook niet geheel onbelangrijk om na te denken over het energielabel en de uitstoot. Een zuinige eerste auto kost minder belasting.

Naast niet teveel geld kwijt zijn wil je ook veilig onderweg zijn. Welke veiligheidssystemen vind jij belangrijk?

TIP: Grote wagens zijn zwaarder en verbruiken meer brandstof. Wat de kosten omhoog drijft. Voor zuinige auto’s betaal je minder Motorrijtuigenbelasting en minder BPM. Kies je eerste auto dus bewust!

TIP 2: Maak een budget voor jouw eerste auto

Tip 2: Eerste auto kopen

Je weet nu wat belangrijk is voor jou, dan is het van belang dat je nu een budget opstelt. Geef niet direct al je spaargeld uit aan die sportieve eerste auto, maar denk ook aan de bijkomende kosten die je maandelijks maakt.

Autoverzekering vergelijken voor jouw eerste auto
Als je van je geld een erg dure auto koopt, dan moet je rekening houden met vaak hoge kosten voor de verzekering en meer belasting. Je eerste auto kopen betekent dat je nog geen schadevrije jaren op je naam hebt staan. Je krijgt hierdoor geen korting op je verzekering.

Ben je een student of nog onder de 24 jaar? Dan kan het zijn dat je in een risicogroep valt. De juiste autoverzekering uitkiezen kan kosten besparen.

Belasting betalen voor jouw eerste auto
Hou geld apart voor de jaarlijkse APK en bereken van te voren hoeveel motorrijtuigenbelasting je moet betalen. Ook is het verstandig om een berekening te maken van de hoeveelheid brandstof die je nodig hebt en wat dit kost. Hou tot slot altijd een buffer over voor onderhoud en onvoorziene reparaties.

Om een beter overzicht te krijgen van de kosten die je gaat maken voor je auto kun je hier jouw autokosten berekenen.

TIP 3: Een goede proefrit

TIP 3: Eerste auto kopen

Alle kosten op een rij? Dan kun je kijken welke auto binnen jouw budget past en voldoet aan jouw eisen. Heb je een auto gevonden die binnen jouw eisen past? Dan is het belangrijk dat je voor de koop een goede proefrit maakt.

Koop je eerste auto niet alleen
Het is aan te raden om iemand mee te nemen als je een leuke eerste auto kopen gaat. Iemand die je kan helpen bij het maken van een goede keuze.

Kies jij een nieuwe wagen of een tweedehandswagen? In beide gevallen moet je de tijd nemen als je de auto gaat bekijken. Leg alle waarneembare schades vast bij een tweedehands auto en ga op een uitgebreide proefrit.

Kijk of de lichten het doen, de remmen goed werken en de koppeling soepel loopt. Luister naar rare geluiden of rammelende onderdelen.

Hou deze handige checklist erbij als je de auto gaat testen.

Vraag de verkoper om onderhoudsboekjes en andere bonnetjes. Heeft de verkoper dit niet en zegt hij dat de auto altijd zwart is onderhouden? Wij raden dan aan om verder te kijken. Je kunt nooit zeker zijn wat er met een auto is gebeurd.

TIP 4: Overgaan tot aankoop

TIP 4: Eerste auto kopen

We willen liever een goedkope eerste auto kopen in plaats van teveel betalen. Daarom is het belangrijk om goed uit te zoeken wat een eerlijke prijs is voor een auto.

Je kunt bij wijkopenautos.nl de dagwaarde opvragen. Deze online dagwaarde geeft een indicatie van wat een soortgelijk model waard is in perfecte staat.

Onderhandelen over de prijs van jouw eerste auto
Als alles goed voelt en de proefrit geslaagd was kun je overgaan tot onderhandelen over de prijs. Vaak kan er bij de dealer nog wel wat af en als je bij een particulier goed onderbouwt waarom de prijs te hoog is dan kun je hier ook nog wat leuks besparen.

Na onderhandeling komt dan eindelijk de aankoop Bij de dealer heb je te maken met een veilige betaling en wordt het voertuig direct op jouw naam overgeschreven. Koop je van een particulier ga dan naar een kentekenloket van de RDW of een keuringsstation om het kenteken op jouw naam te laten schrijven. Een veilige betaling regel je samen bij de bank.

Gefeliciteerd! Je hebt jouw eerste auto gekocht!

2. Help! Mijn eerste auto voldoet niet aan de verwachtingen

Je eerste auto kopen is een risicovol proces. Een verkoper kan oneerlijk zijn over problemen aan de auto en jij kunt, doordat je weinig ervaring hebt, hier gemakkelijk overheen kijken.

De verkoper is aansprakelijk als de auto niet voldoet aan de verwachting en dat geeft je het recht op nakoming. Bij een nieuwe auto gekocht bij de dealer moet dit geen probleem zijn. De wet zegt immers dat bij defect in de eerste 6 maanden, het defect al aanwezig moest zijn bij aankoop.

Heb jij een tweedehands auto gekocht bij de dealer of bij een particulier? Dan moet je bewijzen dat het defect niet door jou komt. Je kunt vervolgens eisen: Dat ontbrekende onderdelen nageleverd worden, de auto wordt gerepareerd, prijsvermindering of je kunt de koopovereenkomst laten ontbinden.

Omdat het soms lastig is om je gelijk te halen in zo'n situatie is het van groot belang om alles wat je afspreekt met de verkoper op papier te zetten, net als de besproken schades.

3. Neem de tijd voor de beste eerste auto

Het is vooral belangrijk om de tijd te nemen tijdens je zoektocht naar jouw eerste auto. Laat je niet opjagen door een verkoper die graag wil verkopen. Door opgejaagd te werk te gaan en te snel een auto te willen kopen zul je niet de beste eerste auto vinden.

Met de tips van wijkopenautos.nl wordt je eerste auto kopen gemakkelijker dan je denkt!