Zal ik mijn auto verkopen aan een dealer?

Om zelfverzekerd de beste deal te sluiten, moet je goed voorbereid zijn. Hier zijn wat ideeën om in gedachten te houden.

14.03.2018

Auto wel of niet aan dealer verkopen
Gratis online taxatie

Je auto verkopen kan stressvol en moeilijk zijn als je niet weet waar je moet beginnen. Één van de eerste problemen waar mensen tegenaan lopen, is dat ze twijfelen over waar ze hun auto moeten verkopen én aan wie. De keuzes lijken gelimiteerd van advertentiewebsites tot autodealers, maar je hebt weer veel opties binnen de autodealers. Hier geven we je wat tips om voorbereid te zijn en zo de beste deal te krijgen wanneer je je auto verkoopt aan een auto dealer. Vind zo de beste optie voor jou.

1. Verschillende typen auto dealers

  • Grote auto dealers: er is minder ruimte om te onderhandelen, maar velen zullen elke auto inkopen, ongeacht zijn staat, kilometerstand en of je de auto inruilt voor een nieuwe auto.
  • Gespecialiseerde auto inkoop services: nieuwe bedrijven, zoals Wijkopenautos.nl, zijn in opkomst en beginnen te concurreren met traditionele dealers. Ze streven ernaar om meerwaarde toe te voegen aan de markt door te focussen op een betere, meer gestroomlijnde ervaring aan hun klanten te geven en door online services toe te voegen aan hun traditionele vestigingen.
  • Autohandelaren of onafhankelijke dealers: veel autohandelaren kopen voertuigen en verkopen ze weer onder consignatie. Ze behouden zo een percentage van de verkoop. Je kunt met hen onderhandelen over de verkoopprijs of ze kunnen je helpen om een prijs vast te stellen voor het verkopen van je voertuig onder consignatie, als je daarvoor kiest.
  • Groothandel: ze kunnen geen voertuigen verkopen aan het publiek en ze kunnen alleen aan andere autodealers of groothandel dealers verkopen.
  • Financieel: veel mensen die hun auto kopen bij deze dealers hebben een auto nodig om dagelijkse dingen te doen en wonen vaak in gebieden waar er weinig openbaar vervoer is. Gezien hun kopers niet gemakkelijk toegang hebben tot krediet is het onwaarschijnlijk dat ze dure modellen aanschaffen.

2. Naar welke auto dealer moet je gaan?

Naar welke dealer

Kies een dealer die het meest geïnteresseerd zal zijn in het kopen van je auto, afhankelijk van het automerk, model, bouwjaar en de staat van je auto. Zij bieden je waarschijnlijk een betere prijs voor je auto. Gespecialiseerde autoservices, zoals Wijkopenautos.nl zijn de beste optie omdat het in hun voordeel is om elke auto te kopen, ongeacht de kilometerstand, leeftijd of staat. Zelfs bij de fabrikant krijg je waarschijnlijk niet de beste prijs, want hun doel is niet om auto’s in te kopen, maar om nieuwe auto’s te verkopen.

3. Hoe moet je je voorbereiden?

Het kan zijn dat je bij het verkopen je niet zo zelfverzekerd voelt, omdat dealers meer ervaring hebben met het sluiten van deals. Toch moet je dit niet het onderhandelen laten beïnvloeden en je niet defensief opstellen. Wees voorbereid en weet wat je kan verwachten.

Voorbereiden auto verkopen
  • Doe je onderzoek: Weet de dagwaarde van je auto van tevoren en laat vanaf het begin zien dat je je onderzoek hebt gedaan. Probeer één van de online tools uit, zoals de gratis tool van wijkopenautos.nl.
  • Wees realistisch: De meeste bedrijven begrijpen nu dat klanttevredenheid op de lange termijn het belangrijkst is voor het binnenhalen van winst. Een auto dealer zal je een bod doen dat voor hem economisch aantrekkelijk is: er is altijd ruimte om te onderhandelen maar dealers kunnen niet hetzelfde bieden als een particuliere koper aangezien een dealer de auto nog moet doorverkopen en daar ook nog winst uit moet slepen.
  • Ruil slim in: Als je van plan bent om je auto in te ruilen, behandel beiden transacties dan apart: handel eerst het inruilen van je oude auto af en bekijk dan pas nieuwe auto’s.
  • Wees open voor suggesties: Als je nog steeds niet tevreden bent met het bod van je dealer overweeg dan een andere. Je kan ook gratis en vrijblijvend een bod aanvragen bij één van de vestigingen van wijkopenautos.nl. Misschien krijg je een beter bod en hoef je niet alle administratie te doen.