In 7 praktische stappen een tweedehands auto kopen met de tips van wijkopenautos.nl

Gebruik de tweedehands auto kopen tips van wijkopenautos.nl

Veel keuze, veel aanbieders en je hebt maar één auto nodig. Je gaat een tweedehands auto kopen, waar moet je op letten? In dit artikel bieden we je een handige checklist en tweedehands auto kopen tips.

Tweedehands auto kopen tips

Bij wijkopenautos.nl bieden we een handige ‘tweedehands auto kopen’-checklist, waar in staat waar moet je opletten bij het kopen van een auto. We geven onder andere tweedehands auto kopen tips en belangrijke punten die je goed moet doornemen voordat je overgaat tot aankoop.

1. Tweedehands auto kopen? Waar op letten?

Met de tweedehands auto kopen tips en het handige stappenplan van wijkopenautos.nl heb jij in 5 stappen een goede deal voor die tweedehands auto!

STAP 1: Welke tweedehands auto past bij jou?

Belangrijk is een aantal beslissingen te nemen zodat je weet voor jezelf waar je naar op zoek bent. Beantwoord voor jezelf onder andere de volgende vragen om erachter te komen welke auto bij jou past:

 • Ga je voor een nieuwe wagen of een tweedehands?
 • Weet je al welk merk/model je wilt?
 • Welke soort brandstof zoek je?
 • Wil je een zuinig exemplaar?
 • Welke veiligheidssystemen wil je?

Auto gekozen? Dan is het verstandig om naast het budget ook te bekijken wat de bijkomende maandelijkse kosten zijn.

Bereken de autokosten die jij kwijt bent voor deze tweedehands auto hier.

STAP 2: Waar koop je de tweedehands auto?

Een tweedehands auto kun je kopen bij een particulier of dealer. De voor- en nadelen op een rijtje:

Dealer

 • Soms garantie op tweedehands auto
 • Klein onderhandelingsmarge bij inruil
 • Tweedehands auto vaak duurder als hij bij de dealer staat

Particulier

 • Makkelijker onderhandelen
 • Lagere prijs
 • Onderzoeksplicht: De koper heeft de plicht alle gebreken te melden, maar jij hebt daarnaast de plicht om alles zelf ook te onderzoeken.
 • Geen garantie

STAP 3: Het controleren van de auto

Je hebt misschien wel dé tweedehands auto voor jou gevonden. Dan moet je wel zeker zijn dat hij ook goed is. Dat doe je door goed te controleren. Vraag de verkoper het onderhoudsboekje en controleer alle gegevens van de auto zoals: Klopt de naam op het kentekenbewijs en klopt het voertuigidentificatienummer. Noteer alle schades en laat de verkoper vertellen over de auto.

De verkoper heeft de plicht om alle defecten aan de auto te melden. Onthoud dat niet elke verkoper dit doet, vraag dus veel en zorg dat je zelf de auto van top tot teen na loopt met onze checklist ‘tweedehands auto kopen’. Je hebt zelf namelijk onderzoeksplicht bij het tweedehands auto kopen.

Wijs vervolgens schades waar de verkoper niet over spreekt ook aan. Een grote kras op de voorbumper die niet is genoemd in de advertentie, is voor jou hartstikke belangrijk.

 • TIP: Er wordt veel gefraudeerd met kilometerstanden. Een auto met teruggedraaide kilometerstand levert meer geld op voor de verkoper en kost jou uiteindelijk meer geld in de autogarage. De tellerstand controleren doe je bij de RDW.

Bij wijkopenautos.nl helpen we je stapsgewijs door het aankoopproces van jouw auto. Download hiernaast onze handige checklist ‘tweedehands auto kopen’ in PDF. Deze lijst is ideaal om mee te nemen bij het kopen van een auto.

Noteer alles dat je ziet op de auto en maak daarna rustig jouw beslissing. Door deze lijst te gebruiken zorg je dat je geen stappen vergeet.

STAP 4: Proefrit

Tijdens de proefrit is het van belang om goed te letten op geluiden. Ratelt de motor of zijn er andere geluiden? Ook is het goed om te voelen hoe de remmen werken of er speling in het stuur zit of dat de koppeling soepel gaat. Bekijk ook alle lichten en probeer de airco even uit.

Zorg dat je een uitgebreide proefrit doet en de auto test op alle soorten wegen.

STAP 5: Tweedehands auto kopen

Onderhandelen over de prijs is hartstikke normaal. Voordat je overgaat tot aankoop is het verstandig kennis te hebben over de waarde van een voertuig. Via de kenteken check op onze website krijg je binnen 30 seconden een indicatie van de waarde. Dit is de waarde van een voertuig in perfecte staat. Op basis van de hoeveelheid schade en slijtage kun je de prijs naar beneden afstellen.

Wil je naast 'tweedehands auto kopen tips' ook tips om succesvol te onderhandelen? Lees dan de onderhandeltips van wijkopenautos.nl.

Vaak krijg je geen garantie op een tweedehands auto die je koopt van een particulier, maar wel op een tweedehands auto die je koopt bij de dealer. Laat dit duidelijk vastleggen in het contract.

Het kenteken schrijf je over op jouw naam bij een kantoor van de RDW. De betaling is veilig te regelen via een bank. Het beste is om samen naar de bank te gaan om de betaling te voldoen.

Let op dat je alle originele documenten bij de auto krijgt. Sommige documenten heb je nodig bij de overschrijving of voor de verzekering. Daarnaast zijn veel documenten een bewijs van een goed onderhouden auto. De volgende documenten heb je nodig:

 • Originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het Overschrijvingsbewijs of
  kentekencard en de tenaamstellingscode
 • APK rapport/ onderhoudshistorie
 • Onderhoudsboekje
 • Sleutel en reserve sleutel

STAP 6: Betaling en de auto overschrijven

Stap 6 is het regelen van een veilige betaling, dat kun je doen bij de bank. Voor de overschrijving van het kenteken ga je naar een RDW kantoor.

STAP 7: Verzekering en vrijwaringsbewijs

Bij het kantoor van de RDW krijgt de verkoper het vrijwaringsbewijs, deze laat zien dat de verkoper geen verantwoordelijkheden meer over het voertuig heeft. Daarna kunt u de verzekering compleet maken.

Onze laatste tweedehands auto kopen tip is: Zorg dat je jouw auto minimaal WA verzekerd hebt en je kunt gelijk naar huis rijden met jouw nieuw gekochte wagen!