Autoverzekering opzeggen - Hoe doe je dit?

Er zijn verschillende redenen waarom je kunt besluiten om je autoverzekering op te zeggen. Misschien ben je niet tevreden over de dienstverlening of kom je erachter dat je teveel premie betaalt in vergelijking met een andere verzekeraar. Hoe makkelijk is dat? Je autoverzekering opzeggen? En waar moet je op letten?

Autoverzekering opzeggen

1. Wat is de opzegtermijn autoverzekering

De standaard duur van een autoverzekering is 1 jaar. Vroeger werden autoverzekeringen stilzwijgend verlengd, tegenwoordig mag dat niet meer en zijn verzekeraars verplicht je hiervan op de hoogte te stellen.

Gratis online taxatie

Het eerste jaar heb je vaak een opzegtermijn van 2 maanden. Als het eerste jaar is afgelopen dan kun je jouw verzekering dagelijks opzeggen. Hou dan rekening met een maand opzegtermijn.

Wanneer kun je eerder je autoverzekering opzeggen?

  • Autoverzekering opzeggen na schade: Je kunt de autoverzekering altijd opzeggen nadat je schade hebt gemaakt. Wel moet dit gebeuren binnen een maand nadat je bericht van de verzekeraar hebt gehad over het ongeval.
  • Geen auto meer: Bij diefstal of verkoop van het verzekerde object is het altijd mogelijk om de autoverzekering op te zeggen.
  • Na tariefverhoging of verandering in premie kosten: Bij wijzigingen in kosten heb je het recht de autoverzekering direct op te zeggen: Doe dit wel binnen 30 dagen nadat je het nieuws hebt ontvangen.

Premie terugkrijgen na opzeggen autoverzekering: Bij het opzeggen van je autoverzekering wordt het teveel betaalde bedrag teruggestort. Wel kan de verzekeraar hier nog administratiekosten vanaf trekken.

2. Autoverzekering opzeggen - voorbeeldbrief

Een autoverzekering opzeggen doe je meestal schriftelijk. Al zijn er tegenwoordig ook een hoop verzekeraars waarbij je dit via de e-mail of via de telefoon kunt doen. Verstuur jij jouw opzegbrief via de post? Doe dit dan aangetekend of breng hem zelf even langs. Voor extra gemak download je de wijkopenautos.nl ‘autoverzekering opzeggen - voorbeeldbrief’.

De volgende punten moeten ten alle tijden in een opzegbrief staan:

  • Vanaf wanneer je het contract wilt beëindigen (eerstvolgende vervaldag),
  • Polisnummer,
  • Verzekeringstype,
  • De vervaldag,
  • NAW-gegevens verzekeringnemer,
  • Handtekening,
  • Dat je wacht op het ontvangst van het schadeattest.

De aanvraag van jouw opzegging gaat in een maand nadat je de brief (aangetekend) verstuurde of een maand na datum op ontvangstbewijs.

Overstappen autoverzekering

Als een andere verzekeraar goedkoper is of als je niet meer tevreden bent over de voorwaarden kun je overstappen naar een andere verzekeraar.

Door te blijven vergelijken kun je geld besparen. Jaarlijks verandert er een hoop bij verzekeringsinstellingen en zeker als je uit de ‘risicogroep’ komt kan het lonen om over te stappen naar een andere autoverzekering.

3. Autoverzekering opzeggen zonder vrijwaringsbewijs

Autoverzekering opzeggen zonder vrijwaringsbewijs

Je wilt jouw autoverzekering stopzetten, maar je hebt geen vrijwaringsbewijs? Lastig, maar niet onmogelijk.

Bij de verkoop van jouw auto of bij de sloop hiervan, krijg je een vrijwaringsbewijs. Dit bewijs moet je goed bewaren. Het is het bewijs dat de auto niet meer van jou is. Ben je dit kwijt zal de verzekeraar niet zomaar jouw autoverzekering stopzetten.

Vrijwaringsbewijs opnieuw aanvragen bij opzeggen autoverzekering

Als je jouw vrijwaringsbewijs kwijt bent, dan kun je een alternatief aanvragen. Dit doe je online bij het RDW: Je vraagt online een register overzicht aan (Kentekenregister). Dit register kost €4,50 en je kunt tot 9 jaar voertuigen op jouw naam terugzien. Voor de aanvraag heb je een DigiD nodig. Na aanvraag van dit document kun je zonder problemen je autoverzekering opzeggen.

Laat je auto nu taxeren:
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet