Oldtimer autoverzekering regelen

Vaak is een oldtimer niet te vervangen. Naast dat het vaak een unieke wagen is waarvoor vervangende onderdelen duur en schaars zijn, hangt er een hoge emotionele waarde aan deze wagens.

Oldtimer autoverzekering

Een oldtimer bezitten is voor veel mensen een hobby. Verzeker je deze hobby op dezelfde manier als een normale auto of is er een speciale oldtimerverzekering die je kunt afsluiten? Lees het bij wijkopenautos.nl.

Gratis online taxatie

1. Waarom een oldtimer autoverzekering?

Een klassieke auto verzekeren gebeurt vaak op een andere manier als een gewone auto. Dat komt doordat er aan deze auto’s een ander risico hangt en ze vaak niet het hele jaar worden gebruikt. Een oldtimer autoverzekering en een youngtimer autoverzekering zijn over het algemeen goedkoper dan een normale verzekering.

Eisen voor een oldtimer autoverzekering

Verzekeringsmaatschappijen stellen hoge eisen aan de aanvraag van een oldtimer autoverzekering. Want: Wanneer is een auto een oldtimer voor de verzekering? Er zitten verschillen tussen de eisen per verzekeraar, maar de meest voorkomende eisen die gesteld worden zijn:

 • Strengere leeftijdseisen
 • Leeftijd van het voertuig moet minimaal 25, soms 30 zijn
 • Je rijdt slechts een gelimiteerd aantal kilometer per jaar
 • Lid van de FEHAC
 • In sommige gevallen wordt er een beveiligingseis gesteld
 • De auto moet van een bepaald merk zijn
 • Niet elke verzekeraar accepteert elke brandstof
 • In sommige gevallen moet de oldtimer gestald worden in een afgesloten stalling.

Voldoet jouw auto aan de oldtimer eisen? Dan kun je een oldtimer autoverzekering afsluiten. Hou er wel rekening mee dat een oldtimer elke 3 jaar moet worden getaxeerd door een erkende taxateur en dat de schadeafhandeling gebeurd aan de hand van de taxatiewaarde. Ook kent een oldtimer autoverzekering vaak geen bonus-malussysteem.

Oldtimer categorieën

Op basis van de waarde van jouw oldtimer worden beveiligingseisen gesteld. Oldtimers zijn wagens waar gemakkelijk ingebroken wordt omdat ze niet zodanig beveiligd zijn als nieuwe auto’s.

Om een oldtimer autoverzekering af te sluiten moet je extra autobeveiliging aanschaffen als de oldtimer boven een bepaalde waarde komt:

 • Waarde oldtimer €25.000 +: SCM 1 goedgekeurde startonderbreking of je moet jouw oldtimer binnen stallen als je hem niet gebruikt.
 • Waarde oldtimer €50.000 - €100.000: SCM § goedgekeurd alarmsysteem of hij moet binnen gestald zijn als hij niet wordt gebruikt.
 • Waarde oldtimer €100.000 +: SCM 4 goedgekeurde startonderbreking met Track & Trace)

Oldtimer autoverzekering - zomertarief of jaartarief

Veel mensen willen niet met hun oldtimer in de winter rijden of zij mogen dit niet vanwege de overgangsregeling. Deze regeling geeft de oldtimer bezitters lagere vaste lasten, maar daar staat tegenover dat zij de auto in december, januari en februari op privé terrein parkeren.

Maak jij van de overgangsregeling gebruik? Dan is het verstandig om te kiezen voor een Zomertijdtarief.

 • Zomertijdtarief: Kies je voor het zomertijdtarief dan betaal je minder premie. Dat betekent wel dat je niet het hele jaar de weg op kan, maar alleen in de zomertijd.

Wil jij wel het hele jaar met jouw oldtimer de weg op kunnen? Dan kun je beter kiezen voor het jaartarief.

 • Jaartarief: Kies jij voor het jaartarief dan mag je het hele jaar de weg op.

2. Youngtimer autoverzekering

Het kan zijn dat je auto niet voldoet aan de oldtimer voorwaarden. Misschien is hij nog niet oud genoeg, maar is hij alleen voor recreatief gebruik.

Een optie om hem toch voor minder te kunnen verzekeren is de youngtimer autoverzekering. Een auto wordt volgens de verzekering als een youngtimer gezien als deze tussen de 15 en 25 jaar is. Hou er wel rekening mee dat je vaak geen schadevrije jaren opbouwt met een youngtimer autoverzekering en gebonden bent aan een maximaal aantal kilometer per jaar.

Laat je auto nu taxeren:
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet