Zoals tijdens elk seizoen, zijn er een aantal unieke omstandigheden waaraan je auto wordt blootgesteld in de zomer. Dit leidt vaak tot schade aan het lakwerk, de ramen of kunststoffen. Door je auto regelmatig te onderhouden met geschikte verzorgingsproducten bescherm je je auto tegen schade en behoudt deze zijn waarde.
1. Onderhoudsproducten voor reiniging en onderhoud
Er is een brede keuze aan uitstekende producten voor autoverzorging. Deze zijn verkrijgbaar in speciaalzaken, benzinestations of online shops. wijkopenautos.nl raadt je vooral aan om in de zomer de volgende onderhouds- en verzorgingsproducten te gebruiken:
- Zomer-ruitenwisservloeistof
- Insectenverwijderaar
- Velgenreiniger
- Wielschuim
- Vaseline of rubberverzorgingsproducten
- Kunststoflak en -polish
- Zachte sponzen en borstels
- Scheerschuim (huishoudelijk product)
2. Verzorging van het exterieur
Naast de banden en velgen krijgen je voorruit en het lakwerk van je auto het in de zomer zwaar te verduren. Residuen van stof, stuifmeel en insecten kunnen verharden door de zomerhitte. In het ergste geval leiden ze tot onherstelbare schade. Dit kan de waarde van je auto verminderen of zelfs de veiligheid van jezelf en anderen in gevaar brengen. Om dit te voorkomen is het raadzaam om je auto regelmatig te wassen en te onderhouden.
Lakschade voorkomen
Naast harde insectenresten, stof en pollen, kunnen boomhars en vogelpoep de lak van je auto beschadigen. De zuren resten tasten de lak aan en dit kan leiden dit scheurtjes. Hierdoor wordt de lak dof. Daarom is het raadzaam om zulke verontreinigingen zo snel mogelijk te verwijderen.
In de meeste gevallen kunnen verse en grove verontreinigingen met weinig moeite van de lak verwijderd worden tijdens een wasbeurt met de hogedrukreiniger. Individuele vlekken kun je wegvegen met een stukje keukenpapier. Je hoeft hiervoor enkel een stukje vochtig keukenpapier op het verontreinigde stuk te leggen, het een paar minuten in te laten werken om het vervolgens af te vegen.
Verwijderen van insectenresten
Om verharde insectenresten, hars en vogelpoep te verwijderen raden wij aan een insectenverwijderaar te gebruiken. Let bij het gebruik van zulke reinigingsmiddelen altijd op de juiste inwerktijd. Zo weet je zeker dat je de beste resultaten krijgt en voorkom je het ontstaan van lelijke vlekken. Na het inwerken kun je het reinigingsmiddel en vuil met veel water wegspoelen. Gebruik hiervoor een zachte spons (microvezel spons).
In de winkel kun je insectensponzen kopen, maar deze zijn niet geschikt voor autolak, ruiten of nummerplaten. Ze veroorzaken krassen en beschadigen de oppervlakte.
Stuifmeel en stof verwijderen
Bij het reinigen van je autolak dien je rekening te houden met de fijnkorrelige structuur van stof en stuifmeel. Om krassen en scheuren in de lak te voorkomen, is het daarom raadzaam om de auto zelf of in de wasstraat te reinigen en alleen water te gebruiken. Dit kun je zelf doen met een hogedrukstraal of met een zachte spons en veel water. Daarna kun je een polish gebruiken om de vernis weer te laten glanzen. Als je een nieuwe lakpolish gebruikt, is het later ook veel gemakkelijker om nieuw vuil te verwijderen.
Reinigen van de voorruit
Vuil op de voorruit ziet er niet alleen onverzorgd uit, het belemmert ook het zicht tijdens het rijden. Daarom raden wij aan om gedurende de zomer, in plaats van de gebruikelijke winterreiniger die ook antivrieseigenschappen heeft een speciale ruitenwisservloeistof voor de zomer te gebruiken. Dit product bevat stoffen die insecten en hardnekkige vuilresten verwijderen en voorkomt strepen op de ruit.
Kentekenplaat schoonmaken
Kentekenplaten hebben het bijzonder zwaar te verduren in de zomer: veel stof en vuil verzamelt zich hier, waardoor ze uiteindelijk onleesbaar worden. Je kunt het vuil gemakkelijk verwijderen met scheerschuim. Laat het schuim kort inwerken en veeg het vervolgens met een zachte spons af. Daarna glanst je nummerplaat weer als vanouds!
Probeer vooral geen harde sponzen te gebruiken; deze kunnen krassen achterlaten of bepaalde toelatingsstickers beschadigen.
Banden en velgen controleren
Controleer je velgen en banden op beschadigingen en slijtage. Als er beschadigingen zijn, moeten deze worden gerepareerd; versleten onderdelen dienen te worden vervangen. Onder invloed van de zomerhitte kunnen banden door deze beschadigingen makkelijker barsten. Controleer ook regelmatig de bandenspanning.
Gebruik zuurvrije velgreiniger en bandenschuim om remstof en straatvuil van velgen en banden te verwijderen, zonder daarbij het materiaal te beschadigen. Je hoeft het enkel aan te brengen, in te laten werken (zoals aangegeven op de productverpakking) en daarna af te spoelen met water en een spons. Met een kleine borstel kun je hardnekkig vuil op moeilijk bereikbare plaatsen verwijderen. Het is raadzaam om niet al te stevig met de borstels te schrobben.
3. Verzorging van het interieur
De zomerhitte kan niet alleen de buitenkant van je auto beschadigen. Flinke zonneschijn kan ook kunststoffen, stoelbekledingen en rubberen dichtingen in het voertuig aantasten. Hierdoor krijgt het materiaal een poreuze structuur. Om dit te voorkomen kun je het beste beschermende matten gebruiken, die aan de voorruit worden bevestigd. Ze verduisteren het interieur en zorgen ervoor dat het interieur niet te warm wordt.
Naast zonneschermen kun je de bekleding en het dashboard van je auto ook met kunststoflak en -polish behandelen. Deze zijn verkrijgbaar in speciaalzaken en bij tankstations, als emulsies om in te wrijven of als spray. Houd er rekening mee dat spuitbussen in de zomer niet in auto's mogen worden bewaard. De hitte verhoogt de kans op explosie! De afdichtingen van het voertuig, die bijvoorbeeld bij de deuren te vinden zijn, kun je behandelen met vaseline of speciale rubberonderhoudsproducten.
4. Voorkomen van schade gedurende het zomerseizoen
Naast het reinigen en onderhouden van je auto, zijn er nog enkele andere nuttige tips waarmee je schade door zomerhitte kunt voorkomen. Zo is het raadzaam om je auto in de schaduw te parkeren en de tank niet volledig te vullen.
Tank je auto niet te vol
Ook al hebben benzinepompen een automatische uitschakelfunctie die voorkomt dat de tank te vol gepompt kan worden, veel automobilisten tanken toch graag wat meer. Benzine en diesel zetten echter uit bij hoge temperaturen. Als je de tank dus te vol pompt, kan dit op zomerse dagen leiden tot overloop van brandstof. Dit kan op z’n beurt weer leiden tot een hoger brandgevaar. Daarnaast beschadigt lekkende brandstof waarschijnlijk ook de lak van je auto.
Parkeer niet in zonnige plekken of op droge weiden
Parkeren in direct zonlicht leidt tot meer dan alleen onaangename hitte in je voertuig. Op bijzonder warme dagen kan zelfs de elektronica van je auto beschadigd raken. Nadat de auto zich eerst uitzet gedurende het parkeren, koelt deze daarna snel af tijdens het rijden. Er kunnen dan scheurtjes ontstaan in de verschillende onderdelen. Ook hier biedt een auto-zonnescherm uitkomst.
Daarnaast kun je in de zomer je auto beter niet in droge weiden en velden parkeren. Door de hitte van de uitlaat en katalysator kan brand ontstaan. Probeer in plaats daarvan je auto te parkeren in schaduwrijke plekken op een stenen, betonnen of aarde ondergrond.