Tips voor jouw autovakantie Frankrijk

Wil jij weten waar je op moet letten als je op autovakantie naar Frankrijk gaat? Met deze tips bereid jij jouw auto goed voor.

07.09.2018

Caravan Frankrijk vakantie
Gratis online taxatie

Vergeet het maar, 1 koffer per persoon geldt niet voor jou want jij gaat met de auto op vakantie. Dus je kunt meenemen wat je wilt en vertrekken hoe laat jij wil. Autovakanties zijn nog steeds razend populair en met de juiste auto zijn ze ook nog eens comfortabel.

Frankrijk is altijd een bekend vakantieland geweest voor ons Nederlanders, sterker nog het is de populairste autovakantie bestemming. Maar lang in de auto zitten is niet altijd even leuk, zeker niet als je met de kinderen bent. Een goede auto en een goede voorbereiding is daarom erg belangrijk.

1. Met de auto naar Frankrijk

Dit jaar kies jij voor een autovakantie, en wel naar Frankrijk. Een goede en populaire keuze sinds Frankrijk al jaren het populairste vakantieland is voor Nederlanders om met de auto heen te gaan. Gek is dat helemaal niet want met Frankrijk is verre van iets mis. Dit prachtige land is vanuit Nederland niet eens zo ver rijden, je zit in principe zo in Noord-Frankrijk en ook een autovakantie Zuid-Frankrijk is niet ver weg.

Dat Frankrijk zo populair is onder reizigers die kiezen voor een autovakantie is te begrijpen. Frankrijk heeft een divers landschap en een aangenaam klimaat. Frankrijk heeft een verrassend mooie natuur, van dichte bossen tot hoge bergen, van stranden en witte krijtrotsen tot ‘vlakke’ weilanden. En vergeet het heerlijke weer niet, de wijnstreken waar je kan genieten van de mooiste wijnen en kleine stadjes waar het lijkt alsof je direct terug de middeleeuwen in stapt.

Een autovakantie naar Frankrijk is iets voor het hele gezin. Daarom is Frankrijk ook zo populair. Mooie stranden die heerlijk zijn voor jezelf en voor de kinderen.
Wijkopenautos.nl heeft een lijstje gemaakt van de populaire streken in Frankrijk. We hebben de afstand en kosten voor je berekent vanaf Utrecht:

Provence

Provence
» Afstand: 1177 kilometer
» Reistijd: 11 uur en 19 minuten
» Brandstofkosten: €117,45
» Tol: €66,80

Je kiest voor Provence als je een echte wijnliefhebber bent, overnacht in de streek van de rosé, geniet van de uitgestrekte lavendelvelden of bezoek de badplaats in Côte d’Azur. Ook Gorges de Verdon is een aanrader, een adembenemende kloof in Provence. Huur een bootje of kajak en vaar over het water door deze ongelofelijk mooie kloof.

Bretagne

Bretagne
» Afstand: 822 kilometer
» Reistijd: 8 uur en 29 minuten
» Brandstofkosten: €84,56
» Tol: €45,70

Bretagne is de ideale plek voor gezinnen, vol met campings en beroemde stadjes. Bezoek Bretagne voor een sportieve vakantie vol wandelingen door de natuur of bezoek Mont Saint-Michel, een mythische stad die te bereiken is bij eb en omringt is door water bij vloed. Laat je auto maar ergens achter want in deze stad is het niet mogelijk om met je auto te rijden, vanwege alle trapstraatjes.

Bourgondië

Bourgondië
» Afstand: 590 kilometer
» Reistijd: 6 uur en 25 minuten
» Brandstofkosten: €62,09
» Tol: €23,-

Bourgondië is een streek in het midden van Frankrijk en maar 6 en een half uur rijden. Ideaal voor wandelingen en fietstochten door de natuur en langs oude gebouwtjes en steden. Deze streek is bekend vanwege de uitgestrekte wijngaarden en smakelijke keuken. De echte bourgondiër zal zich hier direct thuisvoelen.

De Jura

De Jura
» Afstand: 783 kilometer
» Reistijd: 8 uur
» Brandstofkosten: €82,56
» Tol: €19,80

De Jura is een gebied vol bergen in het Oosten van Frankrijk. Gelegen tegen de Zwitserse grens is het de ideale plek voor mensen die houden van kamperen, wandelen en zwemmen. Kies jij voor een actieve vakantie met jouw gezin dan zul je het hier naar je zin hebben.

De Dordogne

De Dordogne
» Afstand: 948 kilometer
» Reistijd: 10 uur en 3 minuten
» Brandstofkosten: €100,39
» Tol: €36,20

Dordogne is een aanrader voor jou en de kinderen als je op zoek bent naar een autovakantie Zuid-Frankrijk. Met veel rivieren en stroomversnellingen om heerlijk op te kanoën, grotten om te bezoeken en genoeg campings om te kamperen, zullen de kinderen altijd vermaakt zijn.

Normandië

Normandië
» Afstand: 595 kilometer
» Reistijd: 6 uur
» Brandstofkosten: €61,82
» Tol: €28,80

Ook Mont Saint-Michel is een trekpleister van Normandië, officieel hoort Mont Saint-Michel bij Normandië maar dat weerhoudt dit abdij niet om ook bij Bretagne te horen. Kenmerkend zijn de witte krijtrotsen die het landschap van Normandië sieren. Ben jij al eens in Honfleur geweest? Sla dit schilderij-achtige stadje niet over als je Normandië bezoekt!

De Elzas

De Elzas
» Afstand: 565 kilometer
» Reistijd: 5 uur en 58 minuten
» Brandstofkosten: €61,12
» Tol: -

In de Elzas kom je voor fietstochten en om te wandelen. Neem de Route de Crêtes, heb het mooiste uitzicht vanaf de bergtoppen van de Vogezen. Of geniet van de beste wijnen van Elzas. Elzas is de ideale plek om voor jouw autovakantie Frankrijk als je geen zin hebt in een hele lange rit.

2. Wat moet mee naar jouw autovakantie Frankrijk?

Voor jouw autovakantie Frankrijk is het van belang dat je een goede auto hebt. Een waar iedereen veilig in past, alle spullen mee kunnen en vaak moet hij ook nog een caravan kunnen trekken. Dus bereid je goed voor en zorg dat je niets vergeten bent. Dingen vergeten zorgt voor onnodige stress en dat is iets dat je natuurlijk wilt voorkomen tijdens jouw autovakantie.

Verplicht in de auto is:

 • Gevarendriehoek: Net als in Nederland is het ook in Frankrijk verplicht om een gevarendriehoek in je auto te hebben. Bij een ongeval of bij pech ben je verplicht deze minstens 30 meter achter je auto te plaatsen. In Frankrijk geldt: bij pech op de autoroute mag je geen gevarendriehoek plaatsen, stap zo veilig en snel mogelijk over de vangrail en wacht daar op hulp.
 • Veiligheidshesje: Een veiligheidshesje is verplicht om te dragen bij een ongeluk. Met dit hesje val je meer op voor medebestuurders.
 • Alcoholtest: Tijdens jouw autovakantie in Frankrijk is het verplicht een alcoholtest bij je te hebben. Maar wees niet bang! Mocht je deze niet in jouw auto hebben, dan krijg je hier geen boete voor.

Autovakantie Frankrijk; zomervakantie of wintervakantie?

Tijdens jouw vakantie is het belangrijk om de auto vakantieklaar te maken. Ga je in de zomer dan bereid jij jouw auto natuurlijk anders voor dan wanneer je in de winter op vakantie naar Frankrijk gaat.
Ga je in de winter met autovakantie naar Frankrijk dan wordt het sterk aangeraden om winterbanden onder je auto te hebben. In veel bergen is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht. Het wordt met een bord aangegeven. Zorg dat je de sneeuwkettingen niet vergeet want het is ontzettend gevaarlijk zonder en je kan rekenen op een fikse boete.

Milieuzones in Frankrijk

In Frankrijk zijn een aantal milieuzones waar je rekening mee moet houden. Of je nu een autovakantie Zuid-Frankrijk hebt gepland of een autovakantie in Noorden van Frankrijk, een milieusticker is overal geldig. In Frankrijk wordt deze sticker certificat qualité de l’air genoemd. In Frankrijk heb je verschillende milieuzones, permanente en tijdelijke. Er bestaan 6 verschillende ecovignetten, ze hebben allemaal een verschillende kleur; zo is er bijvoorbeeld groen voor elektrische wagens en een grijze kleur voor auto's ouder dan 15 jaar. Rij jij zonder de juiste milieusticker? Dan riskeer je een boete van €68,-.
De milieusticker is niet duur, voor €4,21 heb jij hem en dan ben je verzekerd van een voorspoedige reis. Vraag hem op tijd aan via de website van certificat-air. Let op: het aanvraag formulier is in het Engels.

De aanschaf van een milieusticker of ecovignet is alleen verplicht als je de desbetreffende steden in wilt rijden, bij het enkel doorkruisen via de snelweg is het vignet niet verplicht.

3. Is jouw auto klaar voor een autovakantie?

Jij hebt een checklist gemaakt, tassen ingepakt en je bent helemaal klaar voor jouw autovakantie Frankrijk. Maar heb je ook gedacht aan het klaarmaken van jouw auto? Je auto krijgt het zwaar te verduren tijdens alle kilometers, het warme weer in de zomer en door de zware caravan.

Zorgeloos op vakantie doe je met de Frankrijk autovakantie tips van wijkopenautos.nl:

 • Remmen: Het remsysteem van auto’s wordt tijdens vakanties zwaar belast. Zorg dat je je remmen controleert en zo nodig vervangt voordat je reis begint.
 • Koelvloeistof: Zorg dat je koelvloeistof is bijgevuld. Jouw auto krijgt het zwaar te verduren als je uren in de zon in de file staat.
 • Oliepeil checken: Check en vul het bij voor de reis begint. Je kan ook een extra flesje meenemen.
 • Airconditioning: Doet jouw airconditioning het nog? In lange warme files of gewoon onderweg is het fijn om wat verkoeling te hebben. Dit houdt de kinderen rustig en zorgt voor meer gemak in de auto.
 • Banden: Zitten de juiste banden onder jouw auto? Goed! Vergeet dan de bandenspanning en het profiel niet te checken
 • Ruitenwissers en vloeistof: Tijdens jouw autovakantie Frankrijk kan je te maken krijgen met verschillend weer. Zorg dat je ruitenwissers goed werken en dat er genoeg ruitenwisservloeistof is

Mis geen enkele onderhoudsbeurt om ervoor te zorgen dat jouw auto in topconditie is voor de autovakantie.

Met de caravan op vakantie

Je kan kiezen om op autovakantie naar Frankrijk te gaan met de caravan of te slapen in een tent. Ga je met de caravan dan is het belangrijk dat jouw auto hierop is voorbereid en is het belangrijk om te weten welke regels verbonden zijn aan het reizen met de caravan.
Hou rekening met het gewicht van de caravan en wat jouw auto kan trekken. Wat jouw auto kan trekken aan massa staat achter op de kentekencard of op deel 1 van het papieren kentekenbewijs. Het gaat om de massa van jouw auto en caravan inclusief inzittenden en bagage.

Een goede verhouding in gewicht zorgt voor meer rijplezier. Zorg dat jouw caravan nooit zwaarder is dan 75% van het gewicht van jouw volgeladen auto.

Kies de juiste auto

Jouw auto juist beladen voor je autovakantie is een belangrijk punt. Juist beladen zorgt ervoor dat de caravan niet slingert maar je kan ook de juiste auto kiezen voor de meest succesvolle autovakantie. Zorg dat je de spullen goed verspreid over de caravan en dat je de zware spullen onderop legt en goed vast maakt, dit zorgt ervoor dat de caravan minder snel kantelt.

Zorg daarom ook voor een sterke auto met een goede trekkracht. Je zou zeggen dat bijvoorbeeld een SUV de perfecte wagen is voor jouw autovakantie Frankrijk. Groot en sterk, perfect om een caravan mee te trekken en genoeg ruimte voor alle bagage.

wijkopenautos.nl heeft 5 auto’s op een rijtje gezet die perfect zijn voor een autovakantie Frankrijk. Deze auto’s zijn groot en hebben een goede trekkracht voor de caravan. Zonder caravan op vakantie? Dat kan ook met deze wagens, een bijkomend voordeel is de grootte. Met deze auto’s heb je gegarandeerd een fijne rit voor het hele gezin.

Skoda Kodiaq

 • Zitplaatsen: 7
 • Massa: 1.527 kg
 • Trekgewicht: 2.000 kg

Volkswagen Passat Alltrack

 • Zitplaatsen: 5
 • Massa: 1.710 kg
 • Trekgewicht: 2.200 kg

Skoda Octavia Scout

 • Zitplaatsen: 5
 • Massa: 1.500 kg
 • Trekgewicht: 2.000 kg

BMW 5-Serie Touring

 • Zitplaatsen: 5
 • Massa: 1.710 - 2.030 kg
 • Trekgewicht: 2.000 kg

Volvo XC40

 • Zitplaatsen: 5
 • Massa: 1.645 - 1.823 kg
 • Trekgewicht: 1.600 - 2.100 kg

4. Eerst verkopen, daarna de juiste auto kopen

Een goede auto voor een autovakantie is belangrijk. Genoeg ruimte en veiligheid om iedereen te vervoeren en genoeg plek voor spullen, dat is het belangrijkst. Heb jij een auto die niet geschikt is voor een autovakantie? Is hij niet sterk genoeg om een caravan te trekken of doet hij het niet goed meer? Dan is het niet verstandig om deze auto mee te nemen op autovakantie naar Frankrijk. Je wilt het natuurlijk niet riskeren dat je stil komt te staan onderweg naar jouw vakantiebestemming.

Snel en veilig verkopen bij wijkopenautos.nl

Op vakantie en een nieuwe auto nodig? Dan zorg je dat jouw oude auto eerst wordt verkocht, daarvoor kom je naar wijkopenautos.nl. Laat je auto gratis en vrijblijvend taxeren en verkoop hem als jij dat wilt. Verkopen kan al binnen 24 uur en jij hebt het geld op jouw bankrekening na 2 dagen. Zo heb jij een leuk bedrag voor die nieuwe auto die wél geschikt is voor vakantie of een leuk bedrag om uit te geven in Frankrijk.