Het feest van je leven: de vijf populairste trouwauto’s

Ga je voor klassiek, sportief of toch elegant? Wat je ook kiest, veel stelletjes houden bijzonder warme herinneringen over aan hun ritje naar de ceremonie of terug. Ontdek hier welke modellen het meest geliefd zijn voor bruiloften en waar je op moet letten bij deze vierwielers!

11.05.2018

Jonggehuwden naast huwelijksauto
Gratis online taxatie

1. Voertuigen voor bruiloften: de top 5

Het is zeker niet altijd eenvoudig de perfecte auto te kiezen. Eigenlijk is het net de bruiloft in het klein: de auto moet zowel de gasten verbluffen alsook bij de bruid en bruidegom zelf passen.

Onze oosterburen hebben duidelijke voorkeuren, zoals aangetoond door een recente survey (2016). Meer dan 3000 Duitsers beantwoorden een vraag over de trouwauto van hun dromen. En de voorkeuren bleken best klassiek. De meest geliefde variant bleef toch de oldtimer.

De top 5:

  • Oldtimer
  • Paardenkoets
  • Sportwagen
  • (Stretch-)limousine
  • Cabriolet

Een tijdloze klassieker: de oldtimer

Oldtimer

Pure nostalgie: 31 procent van de respondenten gaf aan het liefste met een oldtimer naar de kerk of het stadhuis te rijden. Opmerkelijk is dat vooral vrouwen graag met hun witte jurk in een klassieke bolide stappen. Oldtimers zijn alle auto’s die ouder zijn dan 30 jaar, daarom zijn deze voertuigen ook perfect voor bruiloften met een vintage-karakter. Een ritje terug in de tijd voor het bruidspaar, dat elke bruiloft een speciale touch geeft in verschillende stijlen en kleuren.

Een romantisch ritje met de paardenkoets

Paardenkoets

Daarnaast blijft ook de paardenkoets een geliefd vervoersmiddel tijdens bruiloften. Van alle ondervraagden gaf 26 procent aan het liefste gezamenlijk in een koets naar de ceremonie te rijden. Koetsen hebben een bijzondere uitstraling die goed samengaat met allerlei verschillende stijlen. Zo kunnen koetsen een landelijk, elegant of juist sprookjesachtig accent geven. En dus zien vele bruidsparen een ritje met een koets wel zitten.

Snel naar de bruiloft met een sportwagen

Sportwagen

Sportwagens zijn voornamelijk geschikt voor moderne bruiloften in steden of dorpen. Tien procent van alle ondervraagden gaven hun voorkeur aan een tour in zo’n snelle bolide. Daar moet wel bij opgemerkt worden dat dit – wellicht niet heel verassend – vooral mannen waren. Een ritje naar de bruiloft met een Porsche of Aston Martin is natuurlijk ook een hele belevenis, daar kunnen vrouwen en mannen het misschien dan wel weer over eens zijn.

Een elegant ritje met limousine en chauffeur

Limousine

Extravagant in plaats van bescheiden. Van alle ondervraagden gaf 9 procent aan het liefste gechauffeerd te worden in een luxe limousine. Handig is dat er dan ook eventueel vrienden mee kunnen rijden, vooral in een extralange stretchlimousine. Zo kan het bruidspaar in de auto alvast in de feeststemming komen. Deze ruime bruiloft voertuigen zijn bijzonder geschikt voor zwierig uitgedoste bruiden. Zo blijft die prachtige witte jurk ook echt wit en kreukelvrij, iets wat in sportwagens of oldtimers lastiger kan worden.

Een echte blikvanger, als oldtimer of sportwagen: cabrio’s

Cabrio

De cabrio en limousine gaan gelijk op. Van alle ondervraagden gaf 9 procent aan het liefste voor dit model trouwauto te kiezen voor hun perfecte ritje naar het altaar. Als het dan ook nog eens mooi weer is zijn cabrio’s al helemaal een bijzonder hoogtepunt van elke trouwdag. Het bruidspaar kan dan ook nog eens kiezen tussen een oldtimer of meer moderne sportwagen – zo is er altijd het juiste model voor elk type bruiloft.

2. Een geschikte trouwauto kiezen

Bijna alle voertuigen in dit artikel kunnen gehuurd worden voor een dagje – zowel als oldtimer alsook in een modernere uitvoering. De geschikte droomauto zal er dus voor elk bruidspaar bijzitten. Voordat de ceremonie losbarst en de motor gestart wordt (of het paard gevoerd), is het handig eerst over een paar dingen na te denken, zoals de kosten en ruimte van het voertuig en of een bestuurder gewenst is op de grote dag zelf.

Kostenoverzicht

Afhankelijk van de aanbieder worden de kosten van huurauto’s per uur of dag berekend. Daarom is het dus raadzaam de verschillende aanbieders onderling te vergelijken om al te exorbitante uitgaven te voorkomen. Daarnaast zijn er verschillende autoclubs die kortingen aanbieden, die jij vervolgens weer kunt gebruiken om de huurprijs voor je trouwauto naar beneden te brengen.

Je moet er in ieder geval aan denken dat er verschillende autoverhuur aanbieders zijn die een paspoort of creditcard (of zelfs twee) vragen als borg. Denk eraan dat je deze misschien nodig hebt op de dag zelf. Daarnaast is het handig om verschillende aanbiedingen aan te vragen voor de verzekering, bloemenversiering (indien gewenst) en drankjes tijdens de rit.

Past het voertuig bij de gelegenheid?

Als je een geschikte trouwauto uitkiest is het handig ook na te denken of deze bij je bruidskleding past. Witte prinsessenjurken zijn gebaat bij veel ruimte om vieze vlekken of vervelende kreukels te voorkomen. Zo kom je perfect voor de dag tijdens de ceremonie. Daarom zijn sommige oldtimers, sportwagens, of cabrio’s misschien minder geschikt in dit geval. Daarnaast is het kapsel van de bruid nog een aandachtspunt. Hoog opgestoken kapsels en sluiers hebben natuurlijk niet alleen ruimte nodig maar harde wind tijdens een ritje met een cabrio kan het perfect gemodelleerde kapsel ook al snel in de war brengen.

Zelf achter het stuur of toch een chauffeur?

Autoverhuurders willen over het algemeen al tijdens het verhuurproces weten wie het voertuig gaat besturen. Daarom is het nuttig vooraf na te denken wie achter het stuur kruipt tijdens de bruiloftsrit. Wil je een unieke rijervaring opdoen? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen zelf in de oldtimer of sportwagen te gaan zitten. Hier moet je wel rekening houden dat je zelf de auto op moet halen en weer terug moet brengen op vooraf bepaalde tijdstippen. Anders kun je met een naheffing rekenen. Ook mag voor en tijdens de rit geen alcohol geconsumeerd worden.

Als je een luxurieuze stretchlimousine wil huren kan het nog ingewikkeld worden een bestuurder te vinden, omdat dit voertuigtype niet met elk soort rijbewijs bestuurd mag worden. Vaak is het dan handig om een vriend te charteren als de bestuurder of de verhuurder te vragen of het mogelijk is een chauffeur te huren.

Bijzonderheden van bruiloft voertuigen

Alle modellen uit dit artikel hebben unieke eigenschappen die daarmee ook een bijzondere rijervaring op weg naar de kerk of het stadhuis beloven. Indien je van plan bent de auto zelf te besturen moet je wel eerst op de hoogte zijn van deze bijzonderheden. Zo voorkom je ongemakkelijke situaties op de grote dag zelf. Het is natuurlijk noodzakelijk om te weten op wat voor type brandstof jouw droomauto rijdt. Ook is het besturen van een oldtimer of sportwagen wellicht een heel andere ervaring dan je gewend bent. Probeer dit daarom ook even van tevoren uit.