De top 10 kerstmarkten in Europa

Sinterklaas heeft zijn hielen gelicht en dat betekent dat het tijd is voor traditionele kerstmarkten.

21.08.2018

Kerstmark
Gratis online taxatie

Kerst komt dichterbij, heeft u al beslist waar u kerst viert? Blijft u thuis of bezoekt u een van de vele kerstmarkten in Europa?
Wij hebben na een uitgebreid onderzoek een top 10 samengesteld van kerstmarkten waarbij we onder andere hebben gekeken naar de activiteiten, lekkernijen en bereikbaarheid met de auto van de desbetreffende kerstmarkten. Kerststad Valkenburg en Magisch Maastricht zijn verkozen tot nummer 1 en 2. Dat betekent zeker niet dat deze twee markten die plaats puur verdiend hebben op bereikbaarheid, want beide bieden een originele en onvergetelijke kerstervaring. Bovendien kunnen ze mooi in één trip worden gecombineerd. Kijk je liever wel over de grens? In de rest van de lijst staan acht andere, stuk voor stuk prachtige, kerstmarkten in Europa.

1. Valkenburg, Nederland

kerstmarkt-valkenburg Foto: VVV Valkenburg

» Afstand: 183 kilometer
» Reistijd: 2 uur
» Brandstofkosten: € 21
» Open: 16 november 2018 t/m 6 januari 2019

Valkenburg hult zich ook dit jaar weer volledig in kerstsferen en wordt omgetoverd tot Kerststad Valkenburg met tal van activiteiten in de stad. De kerstmarkt die hier onderdeel van uitmaakt vindt dit jaar alweer voor de 30ste keer plaats. Het bijzondere is dat deze markt niet plaatsvindt in een straat of op een plein, maar in twee grotten: de Gemeentegrot en de Fluweelengrot. Naast de kerstmarkt is ook de bovengrondse Christmas Parade, die elke woensdag- en zaterdagavond door het centrum van Kerststad Valkenburg trekt, een ware belevenis. Dus spring in de auto, rijd naar Limburg en daal af naar de grootste, oudste en drukstbezochte ondergrondse kerstmarkt van Europa.

2. Maastricht, Nederland

kerstmarkt-maastricht Foto: VVV Maastricht

» Afstand: 180 kilometer
» Reistijd: 1 uur en 58 minuten
» Brandstofkosten: € 20
» Open: 1 december 2018 t/m 1 januari 2019

Maastricht wordt elk jaar vanaf eind november omgedoopt tot Magisch Maastricht. Neem eens de moeite om hier rustig met je auto naartoe te rijden op een mooie zaterdagmiddag en geniet vervolgens van het prachtige uitzicht in het reuzenrad van 60 meter hoog. Of ga op een verwarmd terrasje zitten met heerlijke warme chocolademelk en een oliebol te midden van de Sint Servaasbasiliek en de Sint Janskerk. Als je in een actieve bui bent, kun je ook de ijzers onderbinden en de ijsbaan van maar liefst 800 vierkante meter onveilig maken.

3. Londen, Verenigd Koninkrijk

kerstmarkt-londen Foto: © CC 2.0 Michael Caven

» Afstand: 507 kilometer
» Reistijd: 6 uur en 16 minuten
» Brandstofkosten: € 57
» Open:22 november 2018 t/m 6 januari 2019

Londen heeft geen echte kerstmarkttraditie, maar is altijd dé plek geweest om kerstinkopen te doen. Dit is nog steeds zo, maar Londen heeft de charme van de (Duitse) kerstmarkten ingezien en heeft tegenwoordig een heuse kerstmarkt naar Duits model onderaan het reuzenrad The London Eye. Daarnaast vind je in de buurt van Serpentine Road een ijsbaan en andere winterse attracties. Shoppen kan natuurlijk nog steeds: de leukste winkels vind je in Oxford Street, Regent street, Carnaby Street en Convent Garden. Een bezoekje aan het fameuze Harrods mag natuurlijk ook niet ontbreken. Speciaal voor kerst wordt dit immense warenhuis tot een heus winterwonderland omgedoopt. Met de auto naar Londen is misschien een beetje onhandig, maar je auto verkopen en vervolgens met het vliegtuig gaan is natuurlijk ook een optie. Heb je meteen een stuk groter kerstbudget!

4. Berlijn, Duitsland

kerstmarkt-berlijn Foto: iStock

» Afstand: 632 kilometer
» Reistijd: 6 uur en 16 minuten
» Brandstofkosten: € 70
» Open: 23 november 2018t/m 31 december 2018

Berlijn heeft bijna 30 kerstmarkten op verschillende locaties verspreid door de stad. Dus je kunt met gemak een week in de hoofdstad van Duitsland verblijven en nog niet genoeg tijd hebben om alle kerstmarkten bezoeken! Er is voor ieder wat wils: van kleine kerstmarkten, zoals die van Rixdorf in het historische centrum van Neukölln tot de enorme kerstkermis in de buurt Alexanderplatz. Onze favoriet is de Weihnachtszauber op de Gendarmenmarkt, omdat de ambiance prachtig is te midden van het concerthuis, de Friedrichstadtkirche en de Deutsche Dom. Bovendien kun je de meest bijzondere lekkernijen proeven, zoals bijvoorbeeld gefrituurd fruit. Het is even rijden met de auto, maar dan heb je wel waar voor je geld. De echte kerstliefhebber moet hier geweest zijn!

5. Kopenhagen, Denemarken

kerstmarkt-kopenhagen Foto: © CC 2.0 David Huang

» Afstand: 768 kilometer
» Reistijd: 8 uur en 36 minuten
» Brandstofkosten: € 87
» Open: 15 november 2018 t/m 30 december 2018

Jul is het Deense woord voor kerst. Dus je hoeft je geen zorgen te maken dat kerstmarkten in Denemarken een rare bedoening zijn waar je je Jut en Jul tegen het lijf loopt. In tegendeel: het is een ware belevenis om naar de kerstmarkt in het Kopenhaagse pretpark Tivoli te gaan. Het park wordt namelijk geheel omgetoverd tot je reinste kerstfantasie: er worden ruim 1000 kerstbomen geplaatst en honderdduizenden lichtjes zorgen voor een onvergetelijke kerstervaring. Geniet ter plekke van een heerlijk glaasje gløgg (Deense glühwein) met daarbij de typisch Deense kerstlekkernij æbleskive (een soort poffertjes).

6. Düsseldorf, Duitsland

kerstmarkt-dusseldorf Foto: © CC 2.0 Ley

» Afstand: 193 kilometer
» Reistijd: 2 uur en 19 minuten
» Brandstofkosten: € 22
» Open: 16/22 november t/m 30 december 2018

Wil je de massa een ontlopen van een zeer toeristische kerstmarkt zoals in Keulen en heb je geen zin om heel ver te reizen? Dan is Düsseldorf het alternatief en zelfs een aanrader. Deze dichtstbijzijnde Duitse kerstmarkt is namelijk minder druk, maar zeker niet kleiner of minder leuk. De kerstmarkt kent maar liefst zes verschillende locaties, die allemaal de moeite waard zijn. Sta even stil bij de glasblazers op de Marktplatz, loop vervolgens langs de glühweinpiramide op de Flinger Strasse en geniet van alle engeltjes die zorgen voor een hemelse sfeer op de Heinrich Heine Platz. Vergeet je schaatsen niet, want ook hier is een ijsbaan.

7. Wenen, Oostenrijk

kerstmarkt-wenen Foto: iStock

» Afstand: 1.113 kilometer
» Reistijd: 10 uur en 52 minuten
» Brandstofkosten: € 126
» Open: 16 november 2018 t/m 26 december 2018

Wenen heeft uiteraard ook tientallen kerstmarkten en als je er een week voor uittrekt is Wenen de lange rit met de auto zeker de moeite waard. Wij raden aan om alle Weense markten langs te gaan, maar wij geven de voorkeur aan de Wiener Adventzauber bij het raadhuis. Daar vind je meer dan honderd stands waar je een keur aan lekkernijen en ambachtelijke producten kunt kopen. De markt is ook zeer kindvriendelijk, want kinderen kunnen er knutselen en hun eigen kerstcadeaus maken en kerstlekkernijen in de oven bakken!

8. Praag, Tsjechië

kerstmarkt-praag Foto: © CC 2.0 Boris Tylevich

» Afstand: 861 kilometer
» Reistijd: 8 uur en 18 minuten
» Brandstofkosten: € 97
» Open: 1 december 2018 t/m 6 januari 2019

Praag heeft meerdere leuke kleine en grote kerstmarkten met kleine houten standjes waar je zowel lekkernijen als de leukste snuisterijen kunt kopen voor een mooi prijsje. De grote markten vind je in het buurt van het Wenceslas Plein en het Old Town Plein. Hou je van kleinschalig? Ga dan naar naar de kleiner opgezette markten rond Namesti Republiky, Havelska Triste en Namesti Miru. Geniet daar van een heerlijk donker Tsjechisch bier en eet verse chips of een Bramborák (aardappelpannenkoek).

9. Gothenburg, Zweden

kerstmarkt-gotenburg Foto: © CC 2.0 Guillaume Baviere

» Afstand: 1.072 kilometer
» Reistijd: 11 uur en 13 minuten
» Brandstofkosten: € 121
» Open: 29 november 2018 t/m 9 januari 2019

Gothenburg is een stad die je misschien makkelijk over het hoofd ziet als je aan kerstmarkten denkt en dat is jammer. Een beetje ver met de auto, maar als je alle tijd hebt, loont het de reis. Van alle kerstfestiviteiten geven wij de voorkeur aan de kerstmarkt in het pretpark Liseberg. Dit park wordt volledig in kerstsfeer gehuld en heeft meer dan 80 stands. Als je daarna in een van de restaurants in het centrum komt, is het een goed idee om het smörgåsbord te proberen: de op verschillende manieren ingemaakte wildpaté, rendier, haring en wilde zalm zijn heerlijk. Neem een goed glas glögg (Zweedse glühwein) erbij en het is tijd om op de Zweedse kerst te proosten: skål för en kul jul!

10. Keulen, Duitsland

kerstmarkt-keulen Foto: © CC 2.0 CGP Grey

» Afstand: 234 kilometer
» Reistijd: 2 uur en 48 minuten
» Brandstofkosten: € 26
» Open: 26 november t/m 23 december 2018

De kerstmarkt in Keulen is dé klassieker. Bovendien rijd je er in je auto zo naartoe. In de stad zijn maar liefst 6 pleinen met kerstmarkten te vinden. Elke markt heeft zijn eigen thema. Die op het Domplein is vooral speciaal, omdat de imposante Dom schitterend verlicht is. Een iets minder standaardmarkt is de kerstmarkt aan de haven, waarbij je verschillende elementen uit de scheepvaart ziet. Combineer een bezoekje aan deze markt met het chocolademuseum dat er vlakbij ligt. Of breng een bezoek aan de markt op Rudolfplatz en waan je in een sprookjeswereld. Deze kerstmarkt staat in het teken van de verhalen van de gebroeders Grimm. Je hoeft niet van plein naar plein te lopen, want je kunt je laten vervoeren door een speciaal treintje dat langs alle pleinen rijdt. Trek er gerust een weekendje voor uit, want in Keulen raak je niet snel uitgekeken.