Caravaning: Tips voor je vakantie met caravan en camper

Ga je voor het eerst op camper vakantie of vakantie met caravan? Met deze tips ben je goed voorbereid en weet je precies wat je van je reis kunt verwachten.

22.11.2018

Caravan naast meer
Gratis online taxatie

De lijst van voorbereidingen die moeten worden getroffen is lang. Als je geen camper of caravan hebt, moet je beslissen of je er een wil kopen of wil huren. De voorschriften voor het rijbewijs moeten in acht worden genomen. Weet jij niet wat je moet kiezen? Wij zetten de voordelen camper vs caravan op een rij om het je makkelijk te maken.

1. De ideale caravan of camper voor je vakantie

Neem bij het plannen van je reis verschillende woonvoertuigen onder de loep. Wat het juiste model voor jou is hangt af van het aantal passagiers, de benodigde uitrusting en je budget.

In het algemeen wordt er een onderscheid gemaakt tussen caravans en campers. Caravans zijn aanhangers die worden voortgetrokken door een auto. Campers zijn mobiele woonvoertuigen met een eigen bestuurderscabine. Er zijn verschillende typen in beide categorieën:

 • Caravans met verschillende lengtes en indelingen
 • Bestelwagens
 • Campingbus
 • Hoogslapers
 • Half-integrale campers
 • Integrale campers

Bestelwagens en campingbussen zijn de meest flexibele modellen. Het zijn in principe gedemonteerde bestelwagens of -bussen. De bouwmethode is ideaal voor bescheiden kampeerders. Sommige campingbussen hebben enkel de meest noodzakelijke uitrusting, terwijl de uitgebreidere modellen meestal ook een eigen kleine badkamer hebben.

Beide varianten zijn niet geschikt voor gezinnen, omdat er slechts beperkte slaapplaatsen zijn. Grotere campers en caravans zijn hiervoor beter geschikt, en een stuk comfortabeler. Oude caravans hebben echter zelden een douche of bad.

Grotere campers bieden comfortabel plaats aan meerdere personen. Een alkoof of hoogslaper biedt een praktische slaapnis boven de bestuurderscabine. Dit zorgt er echter wel weer voor dat de auto meer wind vangt, waardoor het mobiele voertuig dus ook wat meer brandstof verbruikt.

Minder groots opgezet zijn half-integrale campers. Als de auto geparkeerd is, wordt de bestuurderscabine in ongewijzigde vorm als leefruimte gebruikt. Bij (full-)integraal campers is de cabine volledig geïntegreerd in het woongedeelte.

Controleer van alle modellen de afmetingen om veilig door tunnels, over snelwegen en met veerboten te kunnen reizen.

Voordelen camper vs caravan

Wij zetten de nadelen en voordelen camper vs caravan voor je op een rijtje als je het moeilijk vindt om de juiste keuze te maken:

 • Caravan is goedkoper in onderhoud en aanschaf
 • Reistijd met caravan is langer en een camper is beter wendbaar
 • Niet elke auto kan een caravan trekken
 • Camper is niet overal welkom (parkeerplaatsen, steden etc.)
 • Met de camper kom je minder makkelijk van de camping voor uitjes of simpele boodschappen
 • Bij een caravan heb je een aparte auto en ben je daardoor erg mobiel op bestemming
 • Een reis met de camper is voor de passagiers vaak comfortabeler omdat zij gewoon aan tafel kunnen zitten
 • Wild parkeren is makkelijker met een camper
 • Vaak sneller geïnstalleerd met een camper

2. Huren of kopen?

Ga jij op een camper vakantie of een caravan vakantie? En denk jij aan huren of kopen? Bij regelmatig gebruik is het vaak voordeliger om een caravan of camper zelf aan te schaffen in plaats van te huren.

Waar let je op bij huur?

Let bij het huren van een caravan of camper op defecten aan het exterieur of het interieur. Leg deze voor de reis schriftelijk vast, zodat bestaande schade niet later op jou verhaald wordt. Vergeet tijdens de inspectie het dak niet! Laat de verhuurder alle details aan je uitleggen. Naast de gasaansluiting, dient je van tevoren een goed beeld te maken van de toiletten en andere technische apparatuur.

Vaak zijn er kosten verschuldigd voor het schoonmaken en zul je een borg achter moeten laten. Om dergelijke kosten te voorkomen, is het vaak voor frequente kampeerders de moeite waard om een tweedehands camper aan te schaffen. Naast de lokale dealers zijn er veel onlineportalen waar je aanbiedingen kunt vinden. Overweeg of de kosten voor de aankoop de moeite waard zijn of dat een huurcamper ook aan je eisen voldoet.

Als je een camper huurt bij een particulier, dien je vaak zelf nog een verzekering af te sluiten voor de periode van de verhuur. Anders krijg je geen verzekeringsdekking en deze heb je dringend nodig bij een ongeval.

Of je nu eigenaar bent van een camper of er een huurt, controleer voor vertrek altijd de bandenspanning en de lampen. Als je een caravan huurt is het noodzakelijk dat alle spiegels en de handrem van de trailer rijklaar zijn. Dan staat niets meer in de weg van een spannende reis.

Voor- en nadelen van huur of koop

Huren of kopen? De voordelen op een rijtje:

Huren

 • Kortingen bij langere huurperiodes
 • Geen problemen met accommodatie
 • Geen vaste kosten
 • Breed assortiment aan modellen
 • Geen aanschafkosten
 • Veranderingen mogelijk

Kopen

 • Hoge mate van flexibiliteit
 • Geen borg
 • Geen toeslagen in het hoogseizoen
 • Eenmalige investering
 • Individueel interieurdesign
 • Ook weekendtrips zijn de moeite waard

3. Rijbewijs en verzekering bij het huren van een camper

Voor de voertuigklasse B geldt een grensmassawaarde van 3,5 ton. Met klasse B96 is tot 4,35 ton toegestaan. Klasse BE geeft je toestemming voor een trekkend voertuig met 3,5 ton en een aanhangwagen tot 3,5 ton. Je hebt een rijbewijs C1 nodig als het motorvoertuig meer dan 3,5 ton weegt. Dan zijn campers tot 7,5 ton en een aanhangwagen met 750 kg inbegrepen. Als je een rijbewijs C1E hebt, stijgt het toegestane gewicht van de aanhangwagen tot 3,5 ton.

De maximale toegestane massa van een woonvoertuig omvat alles in het voertuig, inclusief passagiers en bagage.

Ook heb je voor de reis een passende verzekering nodig. Het belangrijkste is de reisverzekering voor ongevallen op vakantie.

Er zijn zowel jaar- als dagverzekeringen. Zorg ook voor een volledige of gedeeltelijke dekking voor de camper. Om de inhoud van de caravan te verzekeren, wordt een inboedelverzekering aanbevolen.

Er zijn speciale verzekeringen beschikbaar en de kosten bedragen tussen de 50-150 euro per jaar.

Controleer ook welke landen allemaal onder de verzekering vallen. Alle landen in de EU, alsook meerdere andere landen in Europa vallen onder de Europese dekking van verschillende verzekeraars. Maar het Aziatische gedeelte van Turkije of Rusland bijvoorbeeld soms niet.

4. Veiligheidsvoorschriften voor het wegverkeer

Zorg er bij caravans voor dat deze bij je voertuig passen. Je kunt op je kentekenbewijs de maximale toegestane aanhangerlast vinden. Dit is de kracht die verticaal op de kogel van de aanhangwagenkoppeling wordt uitgeoefend. Let ook op de draaicirkel. De rijsnelheid is 90 tot 110 km/u.

Veilig inladen doe je zo

Zorg ervoor dat je bagage altijd inlaadt zoals aangegeven. Onjuiste belading heeft een negatief effect op de rijeigenschappen van het voertuig. Zware objecten dienen op de grond te staan, boven de assen. Zorg ervoor dat je de achterkant niet belaadt omdat dit een negatief effect heeft op auto’s met voorwielaandrijving. Zorg er ook voor dat je het voertuig aan beide zijden gelijkmatig laadt.

Gebruik antislipmatten en spanbanden om de lading vast te zetten. Voor meer tips over het veilig inladen van jouw caravan of camper lees je ons artikel over Veilig transporteren.

Let bij het rijden en parkeren op de afstanden en houd rekening met de lengte van uw camper of aanhanger. Zo voorkom je ongelukken en schade. Houd ook rekening met de langere remweg.

5. Overnachten met de camper

Camper vakantie In Nederland is het niet toegestaan om een caravan op of langs de openbare weg te parkeren om te overnachten. In buurlanden als Duitsland en België zijn "wilde kampeernachten" wel toegestaan, maar ook hier zijn regels aan verbonden. Reserveer op tijd uw verblijf op een camping of kampeerplaats in het hoogseizoen.

Het is essentieel om deuren en ramen gesloten te houden, omdat de veiligheidsventilatie in het dakluik voor voldoende frisse lucht zorgt. De gesloten deuren en ramen zorgen ervoor dat er 's nachts geen ongewenste bezoekers binnenkomen. Houd voor noodgevallen de belangrijke alarmnummers en de contactsleutel bij de hand om snel te kunnen reageren.

Vul de drinkwatertank en zorg ervoor dat het afvalwater afgevoerd wordt. Hiervoor zijn loosplaatsen beschikbaar. Loos gebruikt water nooit in de natuur! Anders schaad je niet alleen het milieu, maar kun je ook rekenen op hoge boetes. Als er geen camping in de buurt is, kan een rioolwaterzuiveringsinstallatie langs de weg ook uitkomst bieden.

6. Tips voor de voorbereiding van je reis

Naast de veiligheidsregels, verzekeringen en huurvoorwaarden zijn er nog andere omstandigheden die van belang zijn als je gaat reizen met een caravan of camper:

 • Maak een kopie van je verzekeringsdocumenten om deze paraat te hebben bij een ongeval.
 • Zorg ervoor dat je de route kent voor de reis begint en zoek alvast geschikte campings.
 • Plan je route zodanig dat je niet meer dan 500 kilometer per dag aflegt. Las regelmatig een pauze in.
 • Als je uitstapjes plant naar buurlanden zoals Italië, Zwitserland, Frankrijk of Oostenrijk, wordt er tol in rekening gebracht.
 • Let daarnaast ook op de milieuzones.