Wat ben je kwijt voordat je de weg op mag? De kosten van een rijbewijs!

Ben je van plan je rijbewijs te halen? Haal de hamer maar tevoorschijn en sla het spaarvarken kapot. Een rijbewijs halen en aanvragen is namelijk niet bepaald goedkoop!

06.06.2018

Wat kosten een rijbewijs?
Gratis online taxatie

Het is zover. Je bent net klaar met de middelbare school, je studie of je moet plotseling forensen voor je werk. Hoe dan ook, je ontkomt er niet meer aan. Het is tijd voor rijlessen, betaald uit een spaarpotje, eventueel aangelegd omdat je nog nooit een sigaret aangeraakt hebt! Maar hoe zit het nou met de kosten? wijkopenautos.nl geeft tekst en uitleg!

Je rijbewijs halen, wat komt er allemaal bij kijken?

Eerst je theorie-examen, dan je praktijkexamen en het felbegeerde pasjes is binnen. Toch? Zo makkelijk gaat het helaas nu ook weer niet. Er komt best veel bij kijken als je je rijbewijs wil halen, en al die administratieve procedures kosten allemaal tijd en geld.

Toch zul je verreweg het meeste geld kwijt zijn aan de rijlessen. Een gemiddelde Nederlander heeft ongeveer 40 uur nodig. Daarnaast komen dan nog de inschrijfkosten bij de rijschool en de kosten van het examen zelf. In totaal zijn de gemiddelde kosten rijbewijs volgens het CBR ruim €2300,- voor de gemiddelde Nederlander. Maar waar komen al die verdere kosten vandaan?

De kosten vallen grofweg in twee categorieën. Een groot deel van de kosten betaal je aan de rijschool. Denk hierbij aan de kosten voor de rijlessen, inschrijfkosten en eventuele overige kosten, bijvoorbeeld voor een bijspijkercursus theorie. Daarnaast zijn er de administratieve kosten, waar we voor het gemak ook maar even de kosten voor het afrijden en het afleggen van het theorie-examen onder scharen. Laten we eerst eens kijken naar de kosten die je kwijt bent aan je rijschool.

Rijschoolkosten

Een rijschool heeft veel vaste en lopende kosten. Loon, benzine, een administratief medewerker. Daarom zijn rijlessen niet bepaald goedkoop. Volgens het CBR is de gemiddelde lesprijs per uur in Nederland iets meer dan €40. Hier zijn de kosten van benzine en de verzekering al inbegrepen. Een gemiddelde Nederlander heeft bijna 40 uur les nodig om zijn rijbewijs te halen. De lessen omvatten dus al twee-derde van de totale kosten.

Soms betaal je ook inschrijfkosten voor verschillende administratieve handelingen. Ook kosten extra theorielessen of -cursussen soms een aardige duit. Tel er dus nog maar €150 bij op gemiddeld. Voordat je afrijdt is het handig nog even een uurtje les te boeken om de zenuwen wat weg te nemen, dit kost natuurlijk ook geld.

Administratieve kosten

Er zijn verschillende administratieve kosten verbonden aan het aanvragen van een rijbewijs. Daarnaast moet je ook verschillende documenten en pasfoto’s voorleggen. Het afleggen van de verschillende toetsen en examens kost eveneens geld. In dit hoofdstuk zullen we inzicht geven in de gemiddelde kosten rijbewijs.

Kosten voor de examens

Het afleggen van je examen kost €102,-. Als je erin slaagt je rijbewijs in één keer te halen, valt dit dus wel mee, maar gemiddeld hebben Nederlanders twee pogingen nodig. Je kunt ervoor kiezen om een zogenaamde tussentijdse toets te doen. Ook deze kost €102,- en vergroot je kans op slagen aanzienlijk. Ook hiervoor geldt, dat je een rijles vooraf boekt en de rijschool kosten in rekening brengt. Ga dus uit van ongeveer €400,- voor het gehele praktijkexamen.

Dan is er natuurlijk ook nog het theoretische gedeelte. Je theorie-examen zelf kost slechts €31,50, maar ook hier geldt dat er helaas een aardige kans is dat je het niet in één keer zult halen. Daarnaast moet je natuurlijk nog rekening houden met lesmateriaal en oefentoetsen. Als je een cursus boekt, zul je nog een stuk meer kwijt zijn. De cursuskosten (excl. examenkosten) zijn al gauw €100,- of meer.

Overige administratieve kosten

Onder de overige administratieve kosten vallen kosten voor het aanvragen van je ‘Gezondheidsverklaring’ bij het CBR en het aanvragen van je rijbewijs zelf. De gezondheidsverklaring is gebaseerd op een vragenlijst, aan de hand waarvan het CBR bepaalt of je fysiek en geestelijk in staat wordt geacht om te kunnen rijden. Mogelijkerwijs verzoekt het CBR van afrijkandidaten dat zij een aanvullende verklaring van hun arts krijgen. Hier kunnen ook weer kosten aan verbonden zijn. De verklaring zelf kost €34,80.

Zodra je alles hebt gehaald, mag je dan eindelijk je rijbewijs aanvragen. De kosten voor de officiële aanvraag van je rijbewijs verschillen per gemeente. Zo kost het in Amsterdam bijvoorbeeld €38,80, in Utrecht €39,45 en in Rotterdam €39,40. Niet bepaald grote verschillen dus. Gemiddeld liggen de kosten in Nederland rond de €40. Daarnaast dien je nog rekening te houden met de kosten voor je pasfoto, die recent moet zijn gemaakt en dient te voldoen aan de gebruikelijke strenge voorwaarden.

Hoe vraag ik mijn rijbewijs aan?

Een normaal rijbewijs (B) kan je aanvragen bij de gemeente zodra je zowel het theorie- alsook het praktijkexamen succesvol hebt afgesloten. Hiertoe dien je een afspraak te maken bij de gemeente waar je ingeschreven staat. De gemeente controleert deze gegevens in het Centraal Rijbewijzenregister. Je kunt online een afspraak maken en dient enkel een kleurenpaspoortfoto en een ID-kaart of paspoort mee te nemen.

Een internationaal rijbewijs? Wie heeft daar baat bij…

Je hebt misschien wel eens van het internationale rijbewijs gehoord? Dit rijbewijs heb je in sommige landen buiten de EU nodig. In deze landen is het normale Nederlandse rijbewijs dus niet geldig. Het is gelukkig niet bijzonder ingewikkeld om een internationaal rijbewijs aan te vragen. Dit kan uitsluitend via de ANWB, door langs te komen in een van de ANWB-winkels. Het rijbewijs is klaar terwijl u wacht.

Neem in ieder geval uw Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee! De kosten bedragen €17,95 voor leden. Niet-leden zijn een euro duurder uit. Op deze handige website kan je direct controleren of je een internationaal rijbewijs nodig hebt.

Neem in ieder geval uw Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee! De kosten bedragen €17,95 voor leden. Niet-leden zijn een euro duurder uit. Op deze handige website kan je direct controleren of je een internationaal rijbewijs nodig hebt.