Populairste autokleuren in Europa vanaf de jaren 80 tot nu

Een van de factoren bij het kiezen van een nieuwe auto is de kleur. Dat is niet alleen tegenwoordig het geval, maar dat is al decennia lang zo.

22.11.2017

Meest populaire autokleuren
Gratis online taxatie

Welke autokleuren zijn het populairste onder bestuurders in Europa? Hier zijn al verschillende studies over uitgebracht, maar geen van deze laten de resultaten per decennia zien. Wijkopenautos.nl heeft uitgebreid onderzoek gedaan onder 1.000.000 auto’s in Europa.

1. Nederland in vergelijking tot andere Europese landen

Populairste autokleuren in de jaren 80

In de kaart is een overzicht te zien met Europese landen en de populairste autokleuren per land per decennia. Voor ieder land is een top 3 gemaakt met populairste kleuren. Wanneer Nederland wordt vergeleken met andere landen dan zijn er duidelijke verschillen te constateren. Te zien is dat grijs in Nederland altijd een populaire autokleur is geweest. Sinds 1980 hebben meer dan 30% van alle geregistreerde auto’s een grijze kleur. Na 2010 zijn er nog maar weinig verschillen te zien tussen de verschillende landen in Europa. Is dit de globalisering van de auto-industrie?

Populairste autokleuren in de jaren 90

De jaren 80 was de periode van het materialisme. Mensen gaven steeds meer geld uit aan zaken, zoals kleding en auto’s. Tijdens deze groeiende vraag naar auto’s werd er vaak gekozen voor de kleur grijs, wit en blauw. Rood was in de jaren 80 in de meeste Europese landen een van de meest gekozen kleuren, terwijl deze kleur in Nederland nooit in de top heeft gestaan. In de jaren 90 daarentegen is een verschuiving te zien naar fellere autokleuren. In plaats van grijs als de nummer 1 kleur is blauw het populairste onder auto’s in Nederland. Op nummer 2 staat in de jaren 90 de kleur groen. Heeft deze toenemende behoefte aan felle kleuren te maken met de opvallende kledingstijl die we kennen uit de jaren 90?

populairste autokleuren in de 00's

Tijdens de 00’s is te zien dat felle kleuren weer minder populair worden. Wat een decennia eerder de populairste kleur was (blauw), is tijdens de 00’s nummer 3 en grijs is weer opnieuw de kleur waar mensen het vaakst voor kiezen (33,56%). Voor de 00’s werd er weinig gekozen voor een zwarte auto. Na het jaar 2000 staat zwart op nummer 2 (25,08%), maar wordt er nog steeds vaak gekozen voor de kleur blauw (19,75%).

Sinds 2010 is het voorbij met de felle kleuren. Nog steeds kiezen mensen het vaakst voor grijs. De andere meest gekozen kleuren zijn zwart en wit. Kan er een conclusie worden getrokken dat de vergrijzing in Nederland een directe samenhang heeft met autokleuren? Daar lijkt het wel op!

Populairste autokleuren sinds 2010
Periode Autokleur Percentage
Jaren ‘80 Grijs 25,44%
Blauw 21,05%
Wit 13,16%
Jaren ‘90 Blauw 25,02%
Groen 17,61%
Grijs 17,25%
De 00’s Grijs 33,56%
Zwart 25,08%
Blauw 19,75%
Sinds 2010 Grijs 29,63
Zwart 28,93
Wit 18,73

2. Populairste autokleuren per type vanaf 1990 tot nu

Wanneer er wordt gekeken naar de kleuren van de type auto’s dan zijn er door de jaren heen veranderingen te zien. In de jaren 90 werden er nog veel groene limousines geregistreerd, terwijl dit na het jaar 2000 niet meer zo was. Ook werden er tussen 1990 en 2010 veel blauwe coupés geregistreerd, maar zijn dit op het moment voornamelijk zwarte, witte en grijze.

Bij cabrio’s en busjes is een vergelijkbare ontwikkeling te zien als bij limousines. Voorheen was groen een veel geregistreerde kleur bij beide autotypen, terwijl groen na 2000 niet meer in de top 3 was te zien bij zowel cabrio’s als bij busjes. Bij cabrio’s wordt er sinds het jaar 2000 gekozen voor grijs, zwart en blauw. Bij busjes zijn zwart en grijs de populairste kleuren vanaf het begin van de 00’s.

populairste autokleuren in de jaren 80

3. Heeft de autokleur invloed op het verkopen van je auto?

Door de jaren heen is er in Nederland te zien dat er steeds minder wordt gekozen voor opvallende kleuren. De populairste kleuren van dit moment zijn grijs, zwart en wit. Voorheen waren de kleuren groen en blauw ook populair. Een opvallende kleur, zoals rood is in Nederland nooit populair geweest sinds 1980.

Gebruikte auto’s met een bescheiden kleur, zoals grijs, zwart of wit worden daarom makkelijker verkocht dan auto’s met een rode, groene of blauwe kleur. Dat betekent dat het kopen van een auto met een opvallende kleur de verkoopwaarde verlaagt. Dit hangt af van de vraag op de automarkt. Ben jij momenteel in het bezit van een populair autotype met een populaire autokleur? Dan verkoop jij je auto eenvoudig. Heb jij bijvoorbeeld een groene cabrio? Dan is het lastig om je auto te verkopen, maar wie weet worden groene, blauwe en rode auto’s erg populair!